Home GRAVID, AMNING & BARN Vitamin B12 under graviditeten är viktigt!

Vitamin B12 under graviditeten är viktigt!

8

Alla känner till att det är viktigt med folsyra före och under graviditeten (jag rekommenderar folat som är den naturliga formen av folsyra) för att minska risken för neuralrörsdefekter. Dessa defekter uppstår tidigt under fosterutvecklingen (cirka vecka 4-5 efter sista mens). Vid akrani saknas större delen av storhjärnan, vid ryggmärgsbråck förekommer en defekt i ryggmärgen i form av utbuktande ryggmärgshinnor/ryggmärg och vid hjärnbråck buktar hjärnhinnorna ut. Neuralrörsdefekter är inte vanligt idag och frekvensen har sjunkit. Idag känner alla till att adekvat intag av folsyra (folat) är viktigt om man vill bli gravid och få ett friskt barn. Vad som dessvärre inte är lika känt är att intag av vitamin B12 är mycket viktigt under graviditeten för bland annat nervsystemets utveckling och hälsa. Får låga nivåer av vitamin B12 under graviditeten är kopplat till en ökad risk för insulinresistens (läs: även fetma) hos barnet. Studien som publicerades i oktober 2011-numret i The Journal of Nutrition visade en ökning av insulinresistens med 15 % bland barns vars gravida mödrar haft brist på vitamin B12. Mat med vitamin B12 är fet fisk, skaldjur, rött kött, ägg, lammkött. I annat fall är det kosttillskott som gäller. Om man tar whole food spelar det ingen roll om startingrediensen är cyanokobalamin, metylkobalamin eller adenosylkobalamin. Om man tar syntetiskt isolerat ska man undvika cyanokobalamin, då är det metylkobalamin eller adenosylkobalamin som gäller.

Graviditeten och amningen är troligtvis två av de viktigaste perioderna i livet när det gäller adekvat intag av näringsämnen. Min rekommendation är inte slarva eller “passa på” just dessa månader. Du kommer att ge ditt barn en bra start på livet om du ser till att få tillräckligt med näringsämnen av rätt sort, kvalitet och dos under den här tiden.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21865563

Comment(8)

 1. Hej
  Tack för sympatin. Tycker det är synd att ingen försöker ta reda på varför vissa blir så dåliga och att då dålig mat fungerar bättre än näringsrik. Speciellt eftersom man vet hur viktig maten är för fostrets utveckling.
  Hälsningar
  Linda

 2. Hej!!
  Jag åt inte järntabletter eller b12 tabletter när jag var gravid eftersom jag mådde extremt dåligt av dom. Nu är min dotter extremt sen i utvecklingen är det mitt fel att hon är det eftersom jag inte åt tabletterna.

  1. Hej Jenny,

   Jag tycker absolut inte att du ska fundera på det eller klandra dig själv. Att vara sen i utvecklingen kan bero på flera orsaker och det är även individuellt. Gör det bästa av situationen idag och ge din dotter bra mat av högsta kvalitet, bra kosttillskott, stimulera fysisk aktivitet, goda sömnvanor samt givetvis mycket närhet, kärlek, trygghet och värme.

   Varmt lycka till!
   Patrick

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N