Barns hjärna behöver rätt näringsämnen

Mentala besvär, inlärningsproblem och depressioner ökar bland barn och ungdomar. Folkhälsoinstitutet skriver i publikationen Framtidens folkhälsa – allas ansvar att ”om tidiga åtgärder inte sätts in kan det innebära att barnet senare i livet hamnar utanför arbetsmarknaden och kanske även i missbruk och kriminalitet. Exempelberäkningar visar att sena åtgärder för ett barn med adhd kan leda till att barnet under sitt vuxna liv (ålder 19–65 år) kostar samhället mellan 12–27 miljoner kronor mer än då tidiga åtgärder sätts in. ”Det är mycket pengar och vad värre är utgöra en risk för ett riktigt jobbigt liv för individen. Folkhälsoinstitutet skriver vidare att ”många ungdomar och vuxna uppger att de ofta är nedstämda, oroliga eller har svårt att sova. Problemen förekommer ofta tillsammans. Bland ungdomar har det skett en fördubbling av sådana symtom sedan mitten av 1990-talet.” I alla typer av mentala besvär och problem är hjärnans och nervsystemets hälsa av central betydelse. Hjärnan kräver precis som övriga organ rätt näringsämnen och utan dessa kommer den att fungera suboptimalt.

Hjärnan behöver kolesterol för att fungera och hjärnan innehåller mer kolesterol än något annat organ i kroppen. Även tunntarmens celler har mycket kolesterol och behöver kolesterol för att fungera väl. Modersmjölk innehåller mycket kolesterol tillsammans med ett enzym som ska säkra att så mycket kolesterol som möjligt tas upp av barnet eftersom barn inte kan tillverka tillräckligt för hjärnans och tunntarmens utveckling. Ergo: Mer kolesterol i kosten.

De två huvudsakliga typerna av fett i hjärnan är mättat fett samt en fettsyra som kallas arakidonsyra som är ett omega-6 fettsyra. Arakidonsyra finns endast i animaliska livsmedel som äggula, smör, fett från kött samt i organ. Hjärnan består av 11 % arakidonsyra vilket är mer än något annat organ i kroppen och det är oerhört viktigt att ett växande barn får tillräckligt av den samt av mättat fett för att hjärnan ska utvecklas ordentligt. Även tunntarmens epitelceller behöver arakidonsyra för att kunna bilda friska kopplingar dem emellan. Skadade kopplingar mellan epitelceller kan leda till läckande tarm som är mycket ohälsosamt eftersom omsmälta proteiner läcker in till blodbanan och skapar risk för autoimmuna sjukdomar. Ergo: mer mättat fett från animaliska källor i kosten

Fostret behöver A-vitamin. Stamceller kan bilda olika organ hos fostret och cirka sex veckor efter befruktning har grunden till de flesta organ i kroppen lagts. A-vitamin behövs för att kroppen ska veta vilket typ av organ det ska bilda från stamcellerna. Om den gravida kvinnan har för lite A-vitamin i kroppen är risken stor för defekter i organ eller för missfall. Fettfritt kött urholkar A-vitamin; det ska vara fettrikt kött. Naturfolk har sedan urminnes tider laddat upp med lever till gravida för att få friska barn. A-vitamin finns i riklig mängd i lever, A-vitamin är dock giftigt utan sina två kofaktorer: D-vitamin och vitamin K2 som emellertid ofta förekommer naturligt i livsmedel med A-vitamin. Tillskott av isolerat A-vitamin eller A-vitaminberikad mat är inte att rekommendera då det kan leda till besvär. Det finns en koppling till isolerat A-vitamin och osteoporos eftersom det skapar D-vitaminbrist. A-, D-, och K2-vitamin behövs för att hjärnan ska utvecklas väl och dessa näringsämnen kan man inte få från vegetabiliska källor utan de kommer från fettet i från ett gräsbetande djur. Ergo: ät gräsuppfött kött

Vitamin B12 är otroligt viktigt för en välfungerande hjärna och nervsystem och det finns endast i livsmedel från animaliska källor. Räkor, ostron, krabba och musslor och goda källor till vitamin B12; från landdjur måste jorden innehålla kobolt för att vitamin B12 ska kunna bildas. Ergo: ät animaliska livsmedel. Läs mer här om vitamin B12.

Ämnet kolin är viktigt för att barnet hjärna ska kunna skapa kopplingar. Om kvinnan har brist på kolin under graviditeten kommer dessa kopplingar i hjärnan inte att bildas och window of opportunity är borta. Kolin finns i framförallt i äggula och lever men även i fisk och kött.  Studier bland råttor visar att stora intag av kolin skyddar deras hjärnor mot åldersrelaterade besvär samt skyddar dem mot olika excitotoxiner som exempelvis MSG. Ergo: ät äggula

Hjärnan behöver även salt för att fungera väl och utvecklas. För ett tag sedan så förlorade ett modersmjölksersättningsbolag i USA en rättegång (och gick som tur i konkurs efter det). Bolaget hade modersmjölkersättning baserade på soja, som är otroligt dåligt i sig – bland det sämsta man kan ge ett barn. De skulle försöka göra sin modersmjölkersättning nyttigare genom att ta bort saltet. Barn som fick denna ersättning visade sig utvecklas sämre gällande det mentala och hade sämre utveckling än barn som fick likadan sojamodersmjölkersättning fast med salt istället för utan. Salt stimulerar ett enzym som hjälper till att bilda gliaceller vilka är celler som bidrar till kreativt tänkande. Ergo: ditt ettåriga barn kan äta mat som innehåller salt (i lagom dos, vilket innebär att du kan salta maten åt det försiktigare hållet men inget extra salt vid bordet )

Mental utveckling kräver framförallt mineralerna järn och zink, vilka för övrigt kräver A-vitamin för att tas upp ordenligt. Zink ingår i över 100 enzymatiska processer och järnbrist leder till mental utvecklingsstörning. Barn med järnbrist tenderar att inte le, inte kunna interagera socialt. Ergo: zink och järn finns i animaliska livsmedel.

Vad ska man då äta för fostrets/barnets hjärna ska utvecklas väl? Äggula, torskleverolja, lever, njure, fett kött, smör, salt (i lagom dos), dvs det vi alltid har ätit under våra miljoner år av utveckling. Lågfettskostare, veganer och vegetarianer är farligt ute.

Ps. Det är äggulan som gäller när det gäller näring för barn. Äggvitan innehåller inte mycket av intresse och är dessutom mer allergen.

Ps. Att amma ditt barn är fantastiskt bra och det finns inget ”livsmedel” som kan mäta sig med det när det gäller fullgod näringsstatus för ditt barns hjärnas utveckling. Dock kan det vara bra att introducera mat vid sex månader. Bröstmjölk innehåller små mängder järn eftersom det hämmar upptaget av zink vilket behövs de första månaderna för nervsystemet men från sex månader kan det vara en god idé att introducera mer järn som behövs. Kring sex månader har bebisen använt upp sina järndepåer. Järn behövs för hjärnans utveckling. Återigen har naturfolk löst det genom att modern tuggar lever och ger sin sexmånaders bebis som första mat.

http://www.westonaprice.org/mentalemotional-health/2149-nutrition-and-mental-development

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *