Home GRAVID, AMNING & BARN Barnets bakterieflora är viktig!

Barnets bakterieflora är viktig!

8

I ett samarbete mellan Linköpings Universitet, Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan har forskaren och barnöverläkaren Thomas Abrahamsson tillsammans med sitt team funnit att barn som har en mer diversifierad tarmflora är friskare och har lägre risk att utveckla allergi senare i livet i jämförelse med barn med reducerat antal bakteriestammar i sin tarmflora. Abrahamsson och hans kollegor har kommit fram till att tarmflorans sammansättning under de första veckorna efter födseln är mycket viktigt för immunförsvarets mognad. Barn som till följd av brist på en fullgod tarmflora drabbas av allergi vid unga år har en förhöjd risk om 400-500 procent att utveckla astma i skolåldern. Dessa siffror är inte att leka med; risken för att drabbas av livslånga allergiska besvär är avsevärt mycket högre om tarmfloran inte är i god balans. Abrahamssons studie är för övrigt ingen observationsstudie som endast visar på korrelation; studien har genomförts med hjälp av DNA-sekvensanalys på avföring och resultaten är signifikanta. Studien är publicerad i Journal of Allergy and Clinical Immunology som är en högt rankad medicinsk tidskrift.

Hur får barnet sina första tarmbakterier? Tarmarna hos ett foster är sterila och även fostervattnet ska normalt vara sterilt. Runt livmodermunnen, som är den nedersta delen av livmoderhalsen, finns det slem som ska skydda fostret mot smittämnen. Vid en graviditet blir slemmet mycket tjockt och kallas då slempropp. Utan den skyddande slembildningen hade annars patogener av olika slag kunnat vandra uppåt längs slidan, nå livmodermunnen och riskerat att skada fostret. När slemproppen stöts ut (inte samma sak som att fostervattnet går/”vattnet går”) föder man oftast samma dag eller inom loppet av en vecka. Så snart slemproppen går och livmoderhalsen börjar vidga sig för att preparera för födseln kommer en del av moderns bakterier gradvis att ta sig till fostret. Det är därför viktigt att modern har en god vaginal flora vilket oftast hör samman med en god tarmflora.

Emellertid beror även ett barns första bakterieflora på hur det föds fram. Vid vaginal förlossning går barnet igenom förlossningskanalen och exponeras då för moderns bakterieflora: främst Lactobaciller och Bifidobakterier. Dessa utgör grunden för en god tarmflora hos barnet och barnets tarmflora kommer alltså från moderns egen vaginala och fekala flora. Det tål att sägas igen: Det är alltså oerhört viktigt att som gravid ha en vaginal flora och tarmflora i balans med tanke på vilka konsekvenser den har för barnets framtida hälsa.

Barn som föds med kejsarsnitt får en något annorlunda flora initialt. Dessa barn får också bakterier från modern men den första tarmfloran antas snarare komma från bakterier i luften och förlossningspersonalen. För barnets tarmflora är det betydligt bättre att föda vaginalt än med kejsarsnitt. Forskare vid Universitetssjukhuset i Turku (Åbo), Finland fann redan 1999 att barn som föds med kejsarsnitt kan ha en störd tarmflora ända upp till sex månader efter förlossningen. Även förtidigt födda barn kan riskera att få en onormal utveckling av tarmfloran initialt.

Barnets tarmflora utvecklas sedan gradvis under de första två till tre levnadsmånaderna genom modersmjölk och närkontakt mellan mor och barn. Det är främst olika typer av Bifidobakterier som utgör ett ammat barns tarmflora. Ett barn som ammas tenderar att ha fler gynnsamma bakterier än ett barn som får modersmjölkersättning.

Naturen har fiffigt sett till att en av de absolut viktigaste parametrarna för hälsa, nämligen tarmfloran överförs på ett bra sätt från modern till barnet med hjälp av den naturliga vaginala förlossningen samt den naturliga dieten för ett litet barn, dvs modersmjölk. Ju mindre man avviker från detta desto bättre för barnets tarmflora (Moderns vaginala flora och tarmflora bör givetvis vara bra). Forskaren och barnöverläkaren Thomas Abrahamssons, vars studie nämns initialt i det här inlägget, ger fem tips för att inte få allergiska barn:

  • Förlös om möjligt vaginalt.
  • Undvik i möjligaste mån antibiotika, både under graviditeten och under det första levnadsåret.
  • Låt barnet umgås med andra barn, gärna syskon.
  • Var inte överdrivet hygienisk.
  • Undvik konserverad mat.
  • Jag hade lagt till: tag tillskott av en bra probiotika samt var noga med kosten.

PS. Enligt Centers for Disease Control and Prevention i USA har 75 % av alla kvinnor minst en svampinfektion i underlivet under sin livstid. Ska man välja tillfälle för detta så är det inte när man ska föda…med andra ord se till att äta mat som gynnar din tarmflora (dvs undvik socker, snabba kolhydrater, processad mat, snabbmat m.m) samt inta tillskott av bredspektrum probiotika (14 stammar) före och under graviditeten samt under amningsperioden (jag rekommenderar probiotika livet ut. Det är tillsammans med enzymtillskott några av de viktigaste kosttillskott som finns enligt mig.)

PS2. Kom ihåg att en stor del av immunförsvaret är lokaliserat till tarmarna

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22153774
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9890463
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17460489
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10573
http://www.slv.se/upload/dokument/om_oss/javsdeklarationer/Thomas%20Abrahamsson%20-%20Universitetssjukhuset%20i%20Link%C3%B6ping.pdf
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-blir-barnet-inte-allergiskt  

 

Comment(8)

  1. Hej!

    Tack för en mycket bra blogg!

    Tänkte höra med dig vilken produkt du kan rekommendera för att öka på dom goda bakterierna. Har själv ätit probiotika i flera månader men jag har ändå brist på goda bakterier så det verkar som jag inte tar upp det i magen. Dom jag tar heter Probion Daily ( Wasa medicals)

    Hälsningar Therese

  2. Hur svårt kan det vara att tillföra lite vaginal flora till kejsarsnittsförlösta barn direkt efter födseln? Det hela låter inte som rocket science, direkt?

    1. Hej Sara,

      Det finns ingen som kan mäta sig med deras Digestive Enzyme som tyvärr inte finns längre. Jag hade nog tagit från Thorne Research som är noggranna med ursprung och kontroller.

  3. Hej Patrick!
    Jag har shoppat loss på grealife.se inför graviditeten. Eskimo-3, D-vitamin, Baby & Me. Funderar även på Magnesium (vad anser du om det?).

    Min huvudsakliga fråga här gäller probiotika. Det finns ju med i paketet för gravida. Jag valde dock att inte köpa paketet för att jag inte tror att jag behöver tillskott av probiotika. Så läste jag detta inlägg och blir osäker.

    Jag äter idag en form av LCHF-kost som jag mår väldigt bra av. Innan då jag åt mycket kolhydrater och socker hade jag mycket problem med magen men så fort jag uteslöt alla kolhydrater förutom grönsaker så blev magen platt, lugn, glad och “pålitlig”. Så jag upplever idag att jag har en välfungerande, välmående mage som ytterst sällan “strular”. Möjligen om jag är nervös för något 🙂

    Finns det ändå anledning att ta probiotika under graviditeten, trots att den verkar må fint med den kost jag äter idag?

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N