Home GRAVID, AMNING & BARN Navelsträngen – klipp den inte för tidigt!

Navelsträngen – klipp den inte för tidigt!

3

NavelsträngNormal procedur vid förlossning är att klippa navelsträngen inom 30-60 sekunder för att reducera risk för blödning hos modern och gulsot hos barnet. Det finns dock risker med förfarandet. När fostret är i livmodern är dess lungor fyllda med vätska och mycket lite syre finns närvarande i lungorna. Fostret får istället syre via moderkakan och navelsträngen. Direkt efter förlossningen har barnets lungor inte hunnit anpassa sig till världen utanför livmodern vilket är anledningen till att moderkakan via navelsträngen fortsätter att pumpa blod i cirka 20 minuter efter förlossningen. På så sätt för det nyfödda barnet allt syre det behöver medan lungorna utvecklas, dvs till dess att blodet från högra sidan av hjärtat helt har pumpat igenom lungorna och lungornas luftfyllande funktion är tillfreds. Den funktionen stängs av om man klipper navelsträngen för tidigt.

Enligt Dr. M. Morley, kirurg och Fellow of the American College of Obstetricians and Gynecologists vid Cordclamping.com, leder för tidig klippning av navelsträngen till att det blod som skulle hjälpa till att optimera lungornas funktion istället finns kvar i moderkakan. Det leder i sin tur till att syrenivåerna reduceras hos barnet till dess att lungorna fungerar optimalt och att det blod som ska till kroppens olika organ omdirigeras till lungornas blodkärl istället. Följden kan bli att hjärnan, innan dessa att lungorna fungerar helt tillfredsställande, får för lite syre vilket kan få både allvarliga och mindre allvarliga konsekvenser.

Barn som inte föds för tidigt har ofta allt det blod de behöver för att klara att etablera god lungfunktion och förhindra syrenedsättning i hjärnan även om navelsträngen klipps inom 30 sekunder från förlossningstillfället. Men även dessa barn kan drabbas av initial blekhet och svaghet eftersom för snabb klippning av navelsträngen alltid leder till någon form av syrenedsättning och reducerad blodvolym.

Det kommer mer och mer forskning som tyder på att man genom för tidig klippning av navelsträngen riskerar att reducera viktig syresättning via blodet till det nyfödda barnets hjärna (och med det följer som sagt många problem) och anemi . Denna forskning har lett till att både WHO och International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) har slutat att rekommendera att navelsträngen klipps direkt. Risken för gulsot och att modern blöder är minimal och knappast förankrad i vetenskapen. Varför klipps då navelsträngen fortfarande inom 30 – 60 sekunder från förlossning i modern sjukvård? Det kallas vana och bristen på ifrågasättande – ”så har vi alltid gjort” – världens mest farliga och korkade kommentar.

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100524111728.htm
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/05/28/Are-Doctors-Causing-Infant-Brain-Damage-by-Clamping-the-Umbilical-Cord-Prematurely.aspx
tags:

Comment(3)

 1. Hej!

  Kan det vara pengar som är den styrande faktorn även här? Blod från moderkakan är eftertraktade inom medicinsk forskning och tillverkning. Klipps navelsträngen tidigt innehåller moderkakan fortfarande mycket blod. Det kan säkert säljas dyrt och sjukvården sitter väll redan i läkemedelsbolagets knä.

  Läkemedelsindustrin är vidrig, vid vaccintillverkning används bl.a. aborterade foster. (Jag antar att de måste ha mänsklig vävnad för att mänskliga sjukdomar skall kunna föröka sig).

  1. Hej Sofia,

   Tack för din fråga. Det finns alla möjliga varianter från 1 minut till så kallad lotus birth där navelsträngen lämnas kvar till dess att den trillar av av sig själv, vilket eventuellt kan öka risken för infektioner. Jag hade personligen valt cirka 5-10 minuter.

   Varmt lycka till!
   Patrick

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N