Home KOST & NÄRING Brist på vitamin B12

Brist på vitamin B12

0

2011-04-11 Brist på vitamin B12B12-vitamin kan ge perniciös anemi (blodbrist), trötthet och diverse neurologiska symtom. Vitamin B12 finns endast i animalier och strikta vegetarianer samt veganer har ofta brist på vitaminet. Även om vitamin B12 kan bildas av bakterier i tjocktarmen kan vitaminet inte tas upp av kroppen då det skulle krävas att återförande av vitaminet från tjocktarmen till tunntarmen för att tas upp optimalt eller förtäring av avföring vilket vissa primater (gorillor) gör för att erhålla bland annat vitamin B12. Till skillnad från övriga B-vitaminer kan Vitamin B12 lagras i levern och det kan dröja 3-5 år innan bristsymtom uppstår. Om man behöver tillskott av vitamin B12 ska man undvika den billiga formen cyanokobalamin (så tillvida det inte är cyanokobalamin i ett 100 % whole food kostillskott för då är det en så kallad starter ingredient och då sperlar formen ingen roll. Mer om det här.) Om du vill ta syntetiska tillskott, vilket jag verkligen inte rekommenderar, bör vitamin B12-formen vara methylkobalamin eller hydroxykobalamin. Emellertid bör du allra helst ta ett 100 % whole food B-komplex, dvs whole food som innehåller alla vitaminerna i B-komplexet. Innate Response B-Complex som jag rekommenderar kommer från 100 % whole food.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N