Binjurarna är viktiga!

Kortisol frigörs av binjurarna under en 24-timmarscykel med högsta nivån ungefär kring klockan sex på morgonen. Från den tidpunkten frigörs mindre och mindre kortisol fram till klockan tolv på natten, då kortisolproduktionen är som lägst. Du ska alltså vara pigg på morgonen och bli trött på kvällen om allt fungerar som det ska. Då kortisolnivåerna är låga under natten arbetar immunförsvaret som bäst. En situation som du upplever stressande (emotionell stress, skada, kyla, träning, sjukdom) ger upphov till inflammationer i kroppen; binjurarna frigör då kortisol som har en antiinflammatorisk verkan. Den här kortisolutsöndringen skiljer sig från den normala 24-timmarskortisolcykeln och är till för att skydda kroppen. Efter cirka en timme återvänder kortisolnivåerna till normala värden om binjurarna är i god form. Om stressen däremot är mer eller mindre konstant kommer binjurarna att arbeta övertid och producera kortisol oavbrutet vilket med tiden mattar ut dem. När stressen tar överhand och den normala kortisolproduktionen inte kan hantera de inflammatoriska biprodukter som uppstår kommer ofta de första tecknen på för mycket stress: man upplever djup trötthet, blir lättirriterad, har mycket låg energi på morgonen men även under dagen, man kan ha kraftiga humörsvängningar, uppleva smärta i muskler och leder, få immunförsvarsnedsättningar.

 

Även allergier kan förvärras vid för mycket stress. Ett bra sätt att bygga upp binjurefunktionen är genom att stödja den med korrekt näring. Protein är, som sagt, viktigt för binjurarnas funktion och det erhåller man bäst från kött, fisk, fågel, ägg eller skaldjur. Binjurarna behöver även salt för att fungera normalt och total saltrestriktion är inte bra. Har man flera symptom på både binjure- och sköldkörtelproblem måste man bearbeta dem samtidigt. Då är det bra med tillskott som stärker både binjurarna och sköldkörteln. Dessutom är det bra att idrotta på en nivå som man orkar med för stunden för att sedan öka nivån med tiden. Det viktiga är att träningen sker regelbundet, flera gånger i veckan och inte med för hård belastning till en början. Träningen reducerar stress och stärker kroppen i allmänhet och binjurarna i synnerhet.

 

Det finns flera bra tillskott för både binjurar och sköldkörtel. Adrenal Response från Innate Response är utmärkt för binjurarnas funktion men även för sköldkörtelns funktion. CoQ10 är mycket bra bland annat för tymus vars hela yta har receptorer för CoQ10. Ett bra multivitamin- och mineralpreparat (obs ej syntetiska isolerade vitaminer och mineraler utan 100 % wholefood) är en billig garanti för att man dagligen får i sig alla de näringsämnen som behövs inte bara för att binjurarna ska få den näring de behöver utan för att hela kroppen ska fungera väl.


Comments

6 responses to “Binjurarna är viktiga!”

 1. Tackar för mycket intressant läsning här, men jag undrar om du har något tips på något bra, naturligt multivitamin-mineralpreparat? Just nu står det olika naturliga produkter både högt och lågt här hemma (alger, gurkmeja, magnesiumglycinate & ännu mer), vilket jag egntligen tycker är bäst, men nu är jag nere i en riktig svacka och vill ha något lättare att ta för stunden.

  1. Hej Gisela,

   Jag rekommenderar givetvis detta: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/stora-baspaketet-somn/. I det har du egentligen allt du behöver enligt mig.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 2. Hehe, såg precis nu att du rekommenderar Innates produkter!

  1. Hej Gisela,

   Jag har inte stött på bättre och då har jag kolla världen över under många många år.

   Lycka till!
   Patrick

 3. Hej. Jag tål ej salt, har hört att jod inte är bra vid svag binjure.. finns det naturligt tillskott?? Eller räcker det med mineraler från grönt??

  1. Hej Sandra,

   Har du prövat dessa salter: http://www.greatlife.se/varumarke/celtic-salt/ Var har du fått information om att jod inte är bra vid binjureutmattning? När det gäller mineraler är det alltid bäst att få dem via maten och grönsaker är en god källa till flera av dem. Denna är även bra: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/megafood-balanced-minerals/

   Lycka till!
   Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *