Home KOST & NÄRING Vegan, du kommer att få brist på vitamin B12 förr eller senare!

Vegan, du kommer att få brist på vitamin B12 förr eller senare!

2

Långt inlägg, överkurs!

Omnivorer (djur som hämtar föda från både växt- och djurriket, även kallat allätare och som vi människor tillhör) får i sig cirka 2-6 μg B12/dag via kost och deras lever utsöndrar via gallan cirka 5-10 μg B12/dag till tunntarmen. Friska omnivorer återabsorberar cirka 3-5 μg från gallan via det så kallade Enterohepatiska kretsloppet där gallsyrorna som innehåller B12 via portavenen förs tillbaka till levern. En vuxen person lagrar cirka 3000 μg B12 och förlorar cirka 3 μg per dag. En vuxen vegan som inte tar tillskott av B12 och vars Enterohepatiska kretslopp inte fungerar helt och fullt, utvecklar normalt vitamin B12-brist inom 1-3 år. En vuxen vegan vars Enterohepatiska kretslopp fungerar helt perfekt kan även med en reducerad gallutsöndring om 1 μg /dag återabsorbera nästan 100 % vilket gör att brist på B12 uppstår först efter 20-30 år utan kosttillskott. Med tiden uppstår dock alltid vitamin B12 brist hos veganer som inte tar kosttillskott. Av 230 undersökta naturfolk var 0 stycken vegetarianer. Under människans evolution har vi aldrig varit vegetarianer eller veganer förutom korta ofrivilliga perioder vilket är anledningen till att vår organism är beroende av att få vitamin B12 via animaliska källor. Plantor har inget behov av vitamin B12 vilket är anledning till att de inte kan producera eller lagra vitaminet.

Vitamin B12 bildas av bakterier. Djur som äter dessa bakterier får i sig både B12-bildande bakterier och B12. När människor i sin tur äter djuren får vi oss vitamin B12 som nu är bundet till en proteinmolekyl. Magsäcken producerar en faktor som kallas Intrinsic Factor (IF) som ser till att B12 tas upp i slutet av tunntarmen där cellerna har receptorer för B12-IF-komplexet. Om IF saknas eller om proteinmolekylen saknas vilket är fallet med syntetiska B12-kosttillskott reducerar upptaget avsevärt. Upptaget av B12 blir max 1-3 % om IF saknas. I tunntarmscellerna binder B12 till ett annat protein som kallas transkobalamin 2 (TC2). Det transporterar B12 till alla celler i kroppen och varje cell i din kropp har receptorer för TC2. Om tillförsel av B12 till kroppen upphör genomgår kroppen 4 stadier av utarmning som sedan övergår i brist:

 1. Nivåer i blodet minskar vilket kan ses på låga B12 TC2-värden
 2. Nivåer i cellen minskar vilket ses genom att TC1 och TC3 samt B12 är låga.
 3. Biokemisk brist vilket ses genom långsam DNA-syntes samt förhöjda värden av den svavelhaltiga aminosyran homocystein (metabolit som bildas vid omsättningen av aminosyran metionin) och methylmalonic acid (Metylmalonsyra som är förhöjd vid B12-brist)
 4. Klinisk brist som ger nervskador, perniciös anemi (Då leverceller kan lagra mer B12 än benmärg eller nervvävnad kan leverceller vara i nivå 2 medan benmärgsceller och nervceller är i nivå 3.)

Som vegan kan man, som sagt, stabilisera sig på nivå 2 under flera år om det Enterohepatiska kretsloppet fungerar väl eftersom återabsorptionen blir mer effektiv genom att de mikroskopiska mängder B12 som bildas av bakterierna i tunntarmen tas upp bättre. Dock får man alltid brist med tiden som vegan oavsett om det tar 20 eller 30 år och skalan är glidande. Man blir sämre och sämre med tiden och når man nivå 4 har man en lång väg tillbaka och har skadorna blivit neurologiska kan de vara irreversibla.

Tidiga tecken på B12-brist kan vara ovanlig trötthet, nedsatt aptit, upphörande av menstruation, kittlande känsla i händer och fötter, mild depression, feber, ofta förekommande övre luftvägsinfektioner, besvär med slemhinnorna, tungsveda, öronsus, blödningar i tandköttet eller sprickor i mungiporna. På sikt kan vitamin B12 brist leda till:

 • Alzheimers, minnesförlust
 • Multipel Skleros och andra neurologiska sjukdomar
 • Mentala besvär som depression, oro, bipolära besvär, psykoser
 • Hjärtkärlbesvär
 • Inlärningsbesvär
 • Autismrelaterade sjukdomar
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Infertilitet
 • Trötthet och koncentrationsproblem
 • Svaghet och yrsel
 • Nervskador
 • Aptitlöshet, illamående och diarré

Brist på vitamin B12 kan bero på:

 • För lite saltsyra i magen (låg IF)
 • För lite proteinspjälkande enzymer
 • Bukspottkörtelinflammation som reducerar fritt kalcium i slutet av tunntarmen (även medicinen metformin som binder fritt kalcium i tunntarmen)
 • Kalciumbrist (kalciumkarbonat måste dock omvandlas till kalciumklorid i magsäcken. Magsyra som används för den omvandlingen hindrar upptaget av B12. Kalcium ska därför vara 100 % whole food)
 • Inflammationer i magtarmkanalen (Ulcerös Kolit och Crohns) samt IBS och glutenintolerans.
 • Alkohol
 • Megadoser av C-vitamin (>2 gram/dag) som kan skada B12 och IF.
 • Protonpumpshämmare (mediciner som reducerar magsyra i magsäcken ex Losec, Nexium)
 • Exponering för kväveoxid
 • Bandmaskar
 • Besvär med sköldkörteln

Bland vegetarianer och speciellt veganer som ofta har vitamin B12-brist figurerar en vanlig myt att man erhålla tillräckliga nivåer av B12 från alger, fermenterad soja, spirulina eller jäst. Emellertid innehåller dessa livsmedel pseudovitamin B12 vilket är en inaktiv form av vitamin B12. Ibland får man även höra att tjocktarmen kan skapa all vitamin B12 vi behöver eller att våra närmaste släktingar schimpanser och gorillor får all vitamin B12 på en vegetarisk diet så då borde vi klara det också. Låt oss slå håll på dessa myter direkt. Schimpanser och gorillor lever inte endast på en vegetarisk diet. De äter insekter och mindre däggdjur, de äter sin egen avföring vilket innehåller vitamin B12 och får dessutom dagligen i sig i jord vilket innehåller bakterier som syntetiserat vitamin B12. Det är omöjligt att via produktionen av vitamin B12 i tarmarna och det enterohepatiska kretsloppet (oavsett om det fungerar helt perfekt) få i sig tillräckliga nivåer av B12 över en livstid på vegankost. För det första räcker inte mängden i tunntarmen och den mängd vitamin B12 som bildas i tjocktarmen har redan passerat slutet av tunntarmen där vitamin B12 tas upp. Det skulle kräva att den smälta maten gick åt fel håll i tarmarna för att tas upp av tunntarmen alternativt att vi skulle behöva äta vår egen avföring för att kunna tillgodogöra oss det vitamin B12 som bildas i tjocktarmen.

För dig som är vegan eller vegetarian kan jag inte nog understryka vikten av att inta kosttillskott av vitamin B12. Du utsätter dig själv eller ditt barn (om du är gravid/ammar) för MYCKET stora risker som kan innebära livslånga hälsobesvär.

PS. Man bör inte ta vitamin B12 separat; alla åtta B-vitaminerna fungerar i synergi och det är bäst att ta dem tillsammans och inte experimentera med olika enskilda B-vitaminpreparat. Vitamin och mineralkosttillskott ska komma från 100 % whole food som Innate Response B complex.

PS. För dig som äter kött: Se till att det är gräsuppfött och ekologiskt kött. Det är bättre för dig, för miljön och för djuret. Se här

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/01/30/vitamin-b12-part-three.aspx

Comment(2)

 1. Tack för ett bra inlägg! Undrar om du har några konkreta tips på b12-kosttillskott som är bra? Många säger att Apotekets “Mitt val vegetarian” innehåller alldeles för liten mängd b12, och andra tillskott jag hittat innehåller 40 000 % av rekommenderat dagligt intag i varje tablett – känns inte heller optimalt. Finns det något bra tillskott om en bara vill ta b12 eller någon bra multitablett? Tack

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N