Probiotika, dvs goda tarmbakterier definieras som ”live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host” enligt WHO. Det är alltså levande mikroorganismer som när de intas i tillräckliga mängder medför en hälsovinst för den som intar dem. Under vår utveckling har vår föda troligtvis innehållit en betydligt större mängd bakterier än vad den gör idag. Historiskt exponerades vi även dagligen för viktiga probiotiska bakterier i och med vår livsstil nära naturen. Dessa bakterier har varit, och är än idag, en mycket viktig del av vår hälsa. Dysbios, dvs en rubbad tarmflora, är förödande för hälsan. Jag skulle vilja påstå att rubbad tarmflora tillsammans med kroniska låggradiga inflammationer, två tillstånd som dessutom hör ihop, utgör våra största och viktigaste utmaningar inom hälsa. I vår jakt på att utrota alla mikroorganismer med sterilisering av mat, bakteriedödande medel, antibiotika för minsta förkylning osv har vi tyvärr även inkluderat utplåning av goda, och för kroppen livsviktiga, probiotiska bakterier. Det är anledningen till att jag anser att tillskott av probiotika är otroligt viktigt för en god hälsa. Var och varannan person som man frågar verkar lida av mer eller mindre allvarliga magtarmbesvär, som även om de är små kan vara ack så besvärliga för individen. Magtarmbesvär är inte bara svåra att leva med utan kan även vara mycket negativa för hälsan sikt. Kom ihåg att en stor del av immunförsvaret är lokaliserat till tarmkanalen. Läs mer här om det.
År 2006 publicerade European Journal of Clinical Nutrition en studie (randomiserad (slumpmässig), dubbelblind, placebo-kontrollerad, dvs gold standard, vilket innebär bevisgrad 1) där forskarna visade att probiotikados är direkt kopplat till effekt när det gäller Bifidobakterier samt att höga doser tolereras väl av den som intar probiotika. I studien såg man effekt från en dagsdos om 10 miljarder probiotiska bakterier. Innebär det att man inte kommer att uppleva hälsovinster om man tar färre än 10 miljarder bakterier per kapsel och dag? Nej, det tror jag inte men just när det gäller probiotika är mer bättre vilket absolut inte är fallet för de flesta typer av kosttillskott. Professor John Morton och hans team vid Stanford University School of Medicine publicerade en studie år 2009 i The Journal of Gastrointestinal Surgery där de visade att patienter som genomgått gastrik bypasss-operation och som tog så lite som 2,4 miljarder probiotiska bakterier per dag efter operationen förlorade mer vikt och hade ett bättre vitamin B12-upptag än kontrollgruppen. Med andra ord kunde man uppvisa en effekt på så lite som 2,4 miljarder bakterier.
Nu till frågan: När och hur ska man ta probiotika?
Ta probiotika tillsammans med mat. Att ta probiotika med mat istället för på fastande mage har att göra med att magens miljö efter en måltid är mer gynnsam för överlevnad och aktivitet för de probiotiska bakterierna.
- När du äter, förbereder din kropp sig för matsmältning genom att öka produktionen av magsyra. Magsyran är kraftfull och sur för att bryta ned maten och för att eliminera potentiella skadliga mikroorganismer. När du tar probiotika med mat fungerar maten i sig som en buffert, vilket hjälper till att mildra den sura miljön i magen. Det ger probiotiska bakterier bättre chanser att överleva resan genom magen och nå tjocktarmen, där de kan utöva sina hälsofrämjande effekter.
- Maten du äter tjänar som en transportör för probiotika genom mag-tarmkanalen. Probiotikabakterierna binder sig till matpartiklar och reser genom magen. Att kombinera probiotika med mat ökar chansen att de skyddas mot magens sura miljö och når sin destination i tarmarna. Detta är särskilt viktigt för överlevnad och etablering av de probiotiska bakterierna.
- Probiotika behöver en överlevnadsstrategi för att framgångsrikt nå fram till tarmen. Att ta dem med mat ger inte bara en buffert mot magsyra utan ger också probiotika möjlighet att använda mat som näring. Maten fungerar som bränsle och resurs för probiotikabakterierna, vilket ökar deras överlevnad och tillväxt i tarmmiljön.
- För vissa människor kan probiotika på fastande mage orsaka obehag, såsom gasbildning eller magbesvär. Att ta probiotika med mat kan minska risken för dessa oönskade biverkningar. Maten hjälper till att jämna ut övergången av probiotika genom magen och ger en mer bekväm upplevelse för individen.
Min rekommendation är att ta probiotika precis innan en måltid med yttersta lite vatten eller med första tuggan, alternativt max 30 minuter innan en måltid. Det är inte optimalt att dricka för mycket vatten i samband med en måltid, varken direkt före, under eller direkt efter, eftersom extra vätska kan påverka matsmältningen negativt. En liten mängd vatten går givetvis bra men att bälga i sig vatten, och ännu värre att bälga i sig kallt vatten, i samband med måltid är som att be om matsmältningsbesvär.
Med andra ord tag probiotika i samband med din måltid tillsammans med första tuggan men utan att svälja ner det med för mycket vatten. För de personer som inte kan svälja kapslar (med eller utan vatten) kan man ta isär kapseln och strö över den sista tuggan.
Jag har hittills inte hittat bättre tillskott av probiotika än Flora Plus+ (bäst på marknaden enligt mig) och även de från MegaFoods MegaFlora och Innate Response Flora-produkter som finns i doserna 5-300 miljarder bakterier per kapsel, med 14–16 stammar per kapsel. Den dagen jag finner bättre probiotikatillskott kommer jag att köpa in dessa istället. (MegaFlora och Flora är exakt samma produkt fast med olika etiketter. Däremot finns Flora 300-14 inte som protbiotikaprodukt från MegaFood men i övrigt är de samma. Läs mer här om det.)
PS1. För dig som håller på med tarmsköljning kan jag inte nog understryka vikten av att inta så mycket probiotika du bara kan till varje måltid. Det eftersom mer än 50 % av tarminnehållet utgörs av bakterier och du garanterat får en akut tarmdysbios när du sköljer tarmen. Även om tarmobalansen inte är kronisk är det viktigt att balansera den tillfälliga obalansen som tarmsköljning ger upphov till.
PS2. Jag träffade en kvinna för ett tag sedan som berättade att hon håller sig fri från förkylningar om hon tar probiotika men att hon alltid blir förkyld om hon slutar ta probiotika. Beror det på att probiotika gör att vi inte exponeras för förkylningsbakterier eller virus? Nej, givetvis inte. Det beror på att hennes tarmflora kommer i balans och att patogena bakterier i tarmarna får mindre utrymme att föröka sig. Kom, som sagt ihåg att immunförsvaret till stor del sitter i tarmarna. Vad mer säger hennes berättelse? Jo, att probiotiska mikroorganismer inte koloniserar tarmkanalen varaktigt och att med den livsstil vi har idag kan det tyvärr vara så att man behöver ta tillskott av probiotika fortlöpande. Jag tar probiotika varje dag och jag ser det som en otroligt viktig parameter i min hälsoekvation.
Leave a Reply