När och hur ska man inta probiotika?

Probiotika, dvs goda tarmbakterier definieras som ”live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host” enligt WHO. Det är alltså levande mikroorganismer som när de intas i tillräckliga mängder medför en hälsovinst för den som intar dem. Under vår utveckling har vår föda troligtvis innehållit en betydligt större mängd bakterier än vad den gör idag. Historiskt exponerades vi även dagligen för viktiga probiotiska bakterier i och med vår livsstil nära naturen. Dessa bakterier har varit, och är än idag, en mycket viktig del av vår hälsa. Dysbios, dvs en rubbad tarmflora, är förödande för hälsan. Jag skulle vilja påstå att rubbad tarmflora tillsammans med kroniska låggradiga inflammationer, två tillstånd som dessutom hör ihop, utgör våra största och viktigaste utmaningar inom hälsa. I vår jakt på att utrota alla mikroorganismer med sterilisering av mat, bakteriedödande medel, antibiotika för minsta förkylning osv har vi tyvärr även inkluderat utplåning av goda, och för kroppen livsviktiga, probiotiska bakterier. Det är anledningen till att jag anser att tillskott av probiotika är otroligt viktigt för en god hälsa. Var och varannan person som man frågar verkar lida av mer eller mindre allvarliga magtarmbesvär, som även om de är små kan vara ack så besvärliga för individen. Magtarmbesvär är inte bara svåra att leva med utan kan även vara mycket negativa för hälsan sikt. Kom ihåg att en stor del av immunförsvaret är lokaliserat till tarmkanalen. Läs mer här om det.

År 2006 publicerade European Journal of Clinical Nutrition en studie (randomiserad (slumpmässig), dubbelblind, placebo-kontrollerad, dvs gold standard, vilket innebär bevisgrad 1) där forskarna visade att probiotikados är direkt kopplat till effekt när det gäller Bifidobakterier samt att höga doser tolereras väl av den som intar probiotika. I studien såg man effekt från en dagsdos om 10 miljarder probiotiska bakterier. Innebär det att man inte kommer att uppleva hälsovinster om man tar färre än 10 miljarder bakterier per kapsel och dag? Nej, det tror jag inte men just när det gäller probiotika är mer bättre vilket absolut inte är fallet för de flesta typer av kosttillskott. Professor John Morton och hans team vid Stanford University School of Medicine publicerade en studie år 2009 i The Journal of Gastrointestinal Surgery där de visade att patienter som genomgått gastrik bypasss-operation och som tog så lite som 2,4 miljarder probiotiska bakterier per dag efter operationen förlorade mer vikt och hade ett bättre vitamin B12-upptag än kontrollgruppen. Med andra ord kunde man uppvisa en effekt på så lite som 2,4 miljarder bakterier.

Nu till frågan: När och hur ska man ta probiotika?

Ta probiotika tillsammans med mat. Att ta probiotika med mat istället för på fastande mage har att göra med att magens miljö efter en måltid är mer gynnsam för överlevnad och aktivitet för de probiotiska bakterierna.

 • När du äter, förbereder din kropp sig för matsmältning genom att öka produktionen av magsyra. Magsyran är kraftfull och sur för att bryta ned maten och för att eliminera potentiella skadliga mikroorganismer. När du tar probiotika med mat fungerar maten i sig som en buffert, vilket hjälper till att mildra den sura miljön i magen. Det ger probiotiska bakterier bättre chanser att överleva resan genom magen och nå tjocktarmen, där de kan utöva sina hälsofrämjande effekter.
 • Maten du äter tjänar som en transportör för probiotika genom mag-tarmkanalen. Probiotikabakterierna binder sig till matpartiklar och reser genom magen. Att kombinera probiotika med mat ökar chansen att de skyddas mot magens sura miljö och når sin destination i tarmarna. Detta är särskilt viktigt för överlevnad och etablering av de probiotiska bakterierna.
 • Probiotika behöver en överlevnadsstrategi för att framgångsrikt nå fram till tarmen. Att ta dem med mat ger inte bara en buffert mot magsyra utan ger också probiotika möjlighet att använda mat som näring. Maten fungerar som bränsle och resurs för probiotikabakterierna, vilket ökar deras överlevnad och tillväxt i tarmmiljön.
 • För vissa människor kan probiotika på fastande mage orsaka obehag, såsom gasbildning eller magbesvär. Att ta probiotika med mat kan minska risken för dessa oönskade biverkningar. Maten hjälper till att jämna ut övergången av probiotika genom magen och ger en mer bekväm upplevelse för individen.

Min rekommendation är att ta probiotika precis innan en måltid med yttersta lite vatten eller med första tuggan, alternativt max 30 minuter innan en måltid. Det är inte optimalt att dricka för mycket vatten i samband med en måltid, varken direkt före, under eller direkt efter, eftersom extra vätska kan påverka matsmältningen negativt. En liten mängd vatten går givetvis bra men att bälga i sig vatten, och ännu värre att bälga i sig kallt vatten, i samband med måltid är som att be om matsmältningsbesvär.

Med andra ord tag probiotika i samband med din måltid tillsammans med första tuggan men utan att svälja ner det med för mycket vatten. För de personer som inte kan svälja kapslar (med eller utan vatten) kan man ta isär kapseln och strö över den sista tuggan.

Jag har hittills inte hittat bättre tillskott av probiotika än Flora Plus+ (bäst på marknaden enligt mig) och även de från MegaFoods MegaFlora och Innate Response Flora-produkter som finns i doserna 5-300 miljarder bakterier per kapsel, med 14–16 stammar per kapsel. Den dagen jag finner bättre probiotikatillskott kommer jag att köpa in dessa istället. (MegaFlora och Flora är exakt samma produkt fast med olika etiketter. Däremot finns Flora 300-14 inte som protbiotikaprodukt från MegaFood men i övrigt är de samma. Läs mer här om det.)

PS1. För dig som håller på med tarmsköljning kan jag inte nog understryka vikten av att inta så mycket probiotika du bara kan till varje måltid. Det eftersom mer än 50 % av tarminnehållet utgörs av bakterier och du garanterat får en akut tarmdysbios när du sköljer tarmen. Även om tarmobalansen inte är kronisk är det viktigt att balansera den tillfälliga obalansen som tarmsköljning ger upphov till.

PS2. Jag träffade en kvinna för ett tag sedan som berättade att hon håller sig fri från förkylningar om hon tar probiotika men att hon alltid blir förkyld om hon slutar ta probiotika. Beror det på att probiotika gör att vi inte exponeras för förkylningsbakterier eller virus? Nej, givetvis inte. Det beror på att hennes tarmflora kommer i balans och att patogena bakterier i tarmarna får mindre utrymme att föröka sig. Kom, som sagt ihåg att immunförsvaret till stor del sitter i tarmarna. Vad mer säger hennes berättelse? Jo, att probiotiska mikroorganismer inte koloniserar tarmkanalen varaktigt och att med den livsstil vi har idag kan det tyvärr vara så att man behöver ta tillskott av probiotika fortlöpande. Jag tar probiotika varje dag och jag ser det som en otroligt viktig parameter i min hälsoekvation.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16721394
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19381735
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12788576
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22146689
http://www.who.int/foodsafety/publications/fs_management/en/probiotics.pdf

Comments

100 responses to “När och hur ska man inta probiotika?”

 1. Hej!

  Eftersom du verkar veta mycket om dessa bakterier tänker jag att du kanske kan hjälpa mig förstå min erfarenhet av dessa. Jag är sedan 12 år vegetarian och har en riktigt bra mage. Aldrig förstoppad, lös, uppsvälld etc om jag inte haft ett riktigt race med onyttigheter eller är sjuk. Aldrig stressmage, eller några problem jag ser hos i stort sätt alla i vårt samhälle. Men så fort jag stoppar i mig en produkt med dessa sk. nyttiga bakterier blir jag sur, spänd, svälld, och magen fungerar inte som den ska riktigt på flera dagar. Så eg är detta inget problem, bara att hålla mig från dem, men det är ändå något jag funderar på hur det kommer sig att det verkar fungera på motsatt vis hos mig. Annars stort tack för en intressant sida!

 2. Tack för ditt svar!

  Jag har inga brister. Tvärtom topp på alla värden hos läkarkoll. Jag äter fortfarande ägg, ost och grädde/smör. Även om jag upplver mer och mer motstånd mot det och som att jag måste hålla nere doserna av det för att känna mig riktigt energisk, klar och välmående. Upplever att jag blir lite tung och avtrubbad av animalier.
  Jag har mest testat dessa bakterier i olika produkter som har dem tillsatta, pro viva, olika “shots” och även i filmjölk. Före och efter mat. (har för vana att inte dricka mycket kring maten) Har aldrig upplevt någon skillnad på hur eller vilken form jag tagit dem i. Min personliga, högst ovetenskapliga teori är att jag har en nice kultur av mjölksyrebakterier och inga av de föruttnelsebakterier som bildas när man smälter olika kött/blod/organ från djurens kroppar. Och att det är bara när man har en av animalier (eller antibiotika vilket jag nästan aldrig ätit) rubbad tarmflora som det är en fördel med dessa tillsatta probiotika bakterier. Min tanke är att jag redan har en fin balans som blir rubbad av dem, men förstår ändå inte varför det blir så, o varför det inte bara blir ännu bättre i min mage om de är så bra… Och om det jag upplever stämmer borde det isf inte vara så att dessa såldes med en liten varning, att de alltså inte är bra för alla?

  Mycket att klura på 🙂

  1. Hej,
   Vad bra att du inte har några brister. Det är givetvis stor skillnad på att vara lakto-ovo-vegetarian och att vara vegetarian. Äggulan innehåller i stort sett alla näringsämnen förutom C-vitamin. Det innehåller även kolin vilket är livsviktigt. Jag har talat många näringsterapeuter och de säger alla samma sak: de veganer som testas har i stort sett alltid näringsbrister. Betyder det att alla veganer har näringsbrist? Nej, men det finns en risk att man som vegan kan utveckla näringsbrist över tid. Det betyder även att man som vegan måste vara mer noggrann med sin kost.

   Jag förstår i och för sig att du får uppsvullen mage om du tar probiotika i form av provivia, det är en dryck med mängder av socker och annat icke önskevärt. Du nämner i och för sig att du upplever samma sak oavsett vilken form du har tagit dem i.

   När det gäller ”förruttnelsebakterier och kött/organ” tror jag att du kan ha missuppfattat lite gällande biokemin och matsmältning/bakterier: Kött ruttnar varken i magen eller i tarmarna. En blandad måltid med kött, protein och fett lämnar magen i små doser efter cirka 4-5 timmar, i genomsnitt, via den så kallade pylorussfinktern och har då inte ruttnat. När kymus lämnar magsäcken och kommer till tolvfingertarmen startar salter och enzymer sin bearbetning. Galla emulgerar fett och hjälper till att neutralisera pH-värdet. Lipas bryter ned fettet, trypsin och kymotrypsin bryter ner proteiner. Amylas, maltas och sackaras (och hos vissa laktas) bryter ner stärkelse och socker. Mikrovilli i tunntarmens epitelceller tar upp näringsämnen i köttet som nu har brutits ner till aminosyror, kolhydrater (cirka 1 % muskelglykogen i kött = kolhydratfri enligt tabell) samt fettsyror. Dessa molekyler kan inte ruttna. Därefter öppnas Ileocekalklaffen vilket är en muskel mellan tunntarm och tjocktarm och den resterande kymus som inte har tagits upp av tunntarmen kommer således att transporteras in i tjocktarmen. Det är en koloni av bakterier. De finns där bland annat eftersom våra enzymer inte kan bryta ner allt vi stoppar i oss. Kött bryts ner av kroppens egna enzymer: pepsin, trypsin, kymotrypsin och andra proteasenzymer. Gallsalter och lipas bryter ner fettsyror i köttet. Bakterierna i tjocktarmen är primärt till för att bryta ner en del kolhydrater och fiber och bildar fettsyror bland annat. Det som inte bryts ner bildar tillsammans med döda bakterier och vatten vår avföring.

   Trisackariden raffinos som består av monosackariderna glukos, fruktos och galaktos finns rikligt i bönor, kålväxter och en del andra grönsaker samt i fullkorn. Den kräver ett enzym α-galactosidase för att brytas ner till D-galaktos och sukros. Detta enzym finns inte i den mänskliga matsmältningskanalen eller andra en-magade däggdjur. I tjocktarmen kommer raffinos fermenteras av bakterier vilka bildar gas (koldioxid, metan och vätgas). Det är nog det närmaste man kommer till nedbrytning av bakterier eller svamp, dvs någon form av förruttnelseprocess.

   Om du upplever att du är frisk och stark, både mentalt och fysiskt tycker jag att du ska fortsätta som du gör. Varmt lycka till!

   Med vänlig hälsning
   Patrick

 3. Hej,

  jag har nyligen fått diagnosen “känslig mage”, som min läkare valt att kalla det för. Men som för mig då har inneburit att jag under några års tid, i långa perioder, lidit av illamående, magont och magknip. Under dessa år har jag testat probiotika, även dessa i perioder, med olika resultat. De första jag testade var förmodligen någon form av “nybörjar”-probiotika från den vanliga hälsokosten. Sedan har jag då som sagt, i perioder lagt av. Förra sommaren testade jag en mycket starkare variant och kände av dessa “die offs”, som avskrämde mig och jag har inte riktigt vågat ge mig på probiotika igen. Jag inser dock nu, att jag kanske inte tagit dem på rätt sett.

  Men självklart är jag ju väldigt intresserad av alla hälsoeffekter som dessa ska ge, så min fråga är väl egentligen hur man lägger upp en bra plan på att introducera probiotikan? Vad innebär en “svag dos”, är det en probiotika med färre bakterier eller är det mindre mängd, tex en halv kapsel?

  Tack, och tack för en bra blogg!

  1. Hej och tack för dina vänliga ord!

   Först och främst behöver om man får diagnosen ”känslig mage” av sin läkare tyvärr inse att han/hon troligtvis inte kan göra mer för dig. Vad hade jag gjort i din situation. Jag hade i 3-6 månader provat följande:
   1. Slutat med alla spannmål
   2. Slutat med mjölkprodukter
   3. Slutat med socker och sötningsmedel
   4. Ätit en stenålderskost men med minimalt med nötter och mycket lite frukt. Däremot kravframställt gräsuppfött kött, fisk, skaldjur, vilt, grönsaker, rotfrukter, sötpotatis, kokosfett till matlagning och sett till att jag hade adekvata jodnivåer. Lite bär (cirka 100 gram per dag) men aldrig tillsammans med fleromättade fettsyror.
   5. Inte druckit vätska till maten
   6. När det gäller probiotika hade jag börjat med den som heter Flora 5-14, 1 kapsel direkt med första tuggan till frukost, lunch och middag i 20 dagar, därefter Flora 20-14, 1 kapsel direkt med första tuggan till frukost, lunch och middag i 20 dagar, därefter Flora 50-14, 1 kapsel direkt med första tuggan till frukost, lunch och middag i 20 dagar (ska inte sköljas ner med vatten utan tas med första tuggan)
   7. Träna regelbundet
   8. Se till att du inte har några näringsbrister
   9. Undvika aktiviteter, personer, saker som stressar dig
   10. Bearbetat gamla sorger.
   Prova gärna detta i 3-6 månader och återkom med resultatet. Jag skulle bli ytterst förvånad om din ”känsliga mage” plötsligt blev helt ”okänslig”.

   Varmt lycka till,
   Patrick

   PS. Det finns givetvis fler saker att göra men detta är en god början och det inte fungerar finns det sätt att gå vidare. Återkom gärna och berätta hur det går.

   1. Kenny Avatar
    Kenny

    Flora är ju rekommenderad dos 1 tablett per dag,

    “Rekommenderad dagsdos bör ej överskridas” står det på deras produkter.

    Så min fråga blir ju såklart, varför rekommenderar du att överskrida dosen?

    Tack annars för en bra sida. Har själv celiaki, laktos och ibs med svåra magsmärtor som besvär.
    Ska börja testa byta ut 2 mål mat per dag till Huel också, googlat mig till att flera personer med svåra problem med ibs har blivit mkt bättre när dom ätit Huel några veckor. Allt är värt ett försök 🙂

    1. Hej Kenny,

     Tack för din kommentar. Den rekommenderade dagsdosen är en riktlinje för en person som inte har magtarmbesvär men lider man av IBS eller IBD gäller andra doseringar. Jag vet av erfarenhet att man behöver öka dosen. Kontakta info@greatlife.se för deras protokoll för IBS och IBD. Lycka till!

 4. Hej Du!
  Vad har du för erfarenhet utav BioGaias produkter?
  Jag använder själv deras sugrör, både till mig och barnen. Vi tar 2 sugrör/dag….
  Intresserad av om det finns bättre alternativ. Fördelan med dessa, enligt mig, är just att det är ett sugrör. Lättare att få barnen att dricka 1/2 glas vätska genom sugrör än att ta en tablett…

  1. Hej,

   Tyvärr kan jag inte säga att jag rekommenderar deras probiotika. De basera sina produkter på endast en bakteriestamm: Lactobacillus reuteri. Bra probiotika ska innehålla många olika stammar. Deras probiomax innehåller 100 miljoner bakterier; för bra probiotika talar man om miljarder bakterier. Dessutom innehåller probiomax även isomalt och härdat vegetabiliskt fett vilket jag inte vill ha i mig på daglig basis. Även BioGaia Probiotic straw innehåller endast 100 miljoner bakterier men däremot inte isomalt och härdat vegetabiliskt fett. Den probiotikapsel från Innate Response med lägst dos innehåller 5 miljarder bakterier. Därefter har du 20, 50 och 200 miljarder bakterier per kapsel. Dessutom innehåller Innate Response probiotika förutom Lactobacillus reuteri, även 13 andra viktiga stammar varav en är den unika stammen Lactobacillus Acidophilus DDS-1. Dessa är enligt mig en helt annan nivå av probiotika. Innate Responses probiotika är i kapselform, så du kan lätt ta isär den och strö över din mat eller hälla i ditt vatten. Du finner dem här: http://www.greatlife.se/halsokost/probiotika/

   Varmt lycka till!
   Patrick

 5. Hej,
  Vi är mycket infektionskänsliga hela familjen och har under sommaren tagit stort intryck av dina råd på den här eminenta hemsidan. Vi håller bla på att lägga om vår kost och har börjat ta probiotiska preparat. Jag undrar från vilken ålder barn kan börja ta probiotika, och i vilka doser?
  Hälsningar
  Linus

  1. Hej Linus,

   Tack för din fråga och för dina vänliga ord! Det är glädjande att höra att ni vill ta tag i er hälsa och ändra er livsstil till det bättre. Jag tror (vet) att mag-tarmhälsa är oerhört viktigt för hälsan och immunförsvaret.

   Det finns egentligen ingen nedre ålder då man kan ge sina barn probiotika men man för bebisar bör man göra det under läkares kontroll. Jag vet dock att Innate Response, som har de absolut bästa probiotika jag har stött på, har 5 år och uppåt som åldergräns för alla deras kosttillskott inklusive probiotika. Det handlar dock mer om lagar och regler än om fysiologi och biologi. Under evolutionen har barn som slutat amma fått i sig bakterier via oavsiktligt fermenterade (jästa) livsmedel och jord på rotfrukter, rötter och grönsaker bland annat. Detta har de fått så snart de börjar krypa egentligen och stoppar fingrar i munnen. Med dagens sterila miljö får vi inte samma exponering för probiotiska bakterier vilket alltså kan ha nackdelar för hälsan. Probiotika är ett sätt att kompensera för den brist på goda tarmbakterier som vi tidigare fick naturligt. Personligen ger jag mina barn Flora 5-14 (4 och 2 år) men det är som sagt vanskligt att rekommendera andra att ge kosttillskott till deras barn som är under 5 år. Jag tror dock inte att det kan göra någon skada utan endast nytta med bra probiotika i låg dos, då och då. Skulle jag ge dem antibiotika skulle jag absolut ge dem probiotika oavsett vad läkaren rådde mig att göra. Dr. Michael Cabana, som är högsta chef för pediatriken vid UCSF Children’s Hospital, rankas som ett av Kalifornens bästa barnsjukhus, säger att probiotika generellt är säkert för barn men att bevisen är starkast för probiotisk användning för specifika åkommor som ex. diarré och att det behövs 1-10 miljarder bakterier för att probiotika ska vara effektivt hos barn.

   När det gäller immunförsvaret, beror dess status givetvis på flertalet faktorer men jag vågar påstå att kosten är en mycket viktig parameter. Bra mat är enligt mig: gräsuppfött kött, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker, bär, rotfrukter, kokosfett, olivolja och fermenterad mat (icke-pastöriserad). Jag rekommendera att undvika spannmål, mjölkprodukter (förutom smör och möjligtvis mycket feta fermenterade, icke-homogeniserade varianter om man verkligen vill ha det) socker, läsk, kaffe, chips, godis, kakor, glass och majsolja, matolja, sojaolja. Denna typ av kost kommer även att premiera en god tarmflora som för övrigt påverkas mycket av vad man som når tarmarna.

   Följande artikel från tidskriften Pediatrics ( USA:s officiella tidskrift för pediatrik ) http://pediatrics.aappublications.org/content/126/6/1217.full.pdf+html skriver sammanfattningsvis om probiotika: “Use of probiotics has been shown to be modestly effective in randomized clinical trials (RCTs) in (1) treating acute viral gastroenteritis in healthy children; and (2) preventing antibiotic-associated diarrhea in healthy children. There is some evidence that probiotics prevent necrotizing enterocolitis in very low birth weight infants (birth weight between 1000 and 1500 g), but more studies are needed. The results of RCTs in which probiotics were used to treat childhood Helicobacter pylori gastritis, irritable bowel syndrome, chronic ulcerative colitis, and infantile colic, as well as in preventing childhood atopy, although encouraging, are preliminary and require further confirmation. Probiotics have not been proven to be beneficial in treating or preventing human cancers or in treating children with Crohn disease. There are also safety concerns with the use of probiotics in infants and children who are immunocompromised, chronically debilitated, or seriously ill with indwelling medical devices.”

   Med andra ger man nyfödda probiotika under vissa omständigheter (dock ska probiotiska bakterier komma vi bröstmjölk egentligen) och artikeln visar vidare dessutom att resultaten av probiotiska tillskott är olika beroende på vilka besvär man talar om och att probiotika inte hjälper mot alla typer av gastrointestinala besvär. Dock så är det troligtvis som vanligt när det gäller de flesta studier på kosttillskott: man har inte givit de absolut bästa probiotika som finns på marknaden utan ”vanlig” kvalitet eller vissa enskilda stammar (probiotika är mest effektiv om den innehåller flera olika stammar). Jag tror ju att kvalitet när det gäller kosttillskott är viktigare än dos.

   Varmt lycka till och återkom gärna med hur det går med infektionerna!

   Ps. Hälsa är mer än bara kost…

   Fysisk hälsa
   – Kost och näring
   – Träning och kroppsrörelse
   – Sömn, återhämtning och dygnsrytm
   – Exponering för solljus

   Mental, emotionell & andlig hälsa
   – Stresshantering
   – Glädje samt bearbetning av sorg
   – Syfte med livet samt trossystem, etik och moral
   – Relationer

 6. Jag tror du har skrivit nåt blogginlägg plus en intervju där GAPS-diet nämns? Det finns en sida (gutandpsychologysyndrome), där det säljs olika kosttillskott.

  Bl.a annat ett som heter GUTPro™ Capsules, som hävdar – (…Looking for a probiotic with no Prebiotic (inulin, maltodextrin, FOS) and is NOT cultured on dairy or soy? GUTPro™ is the only 8-strain probiotic on the market that is manufactured without the following ingredients: Dairy, Soy, Corn.
  Other probiotics make the claim that they are “dairy-free” and/or “soy-free”, but most probiotics are cultured on dairy and on soy, and then they filter the offending substances out during the final stage of manufacturing…)

  Det är ju rätt intressant, eftersom Innates Flora-tillskott är ett tillskott av just den höga kvalité GAPS-sajten hävdar inte finns 🙂

  1. Hej Thomas,

   Tack för din kommentar. Tyvärr tror jag inte att Gutandpsychologysyndrome har kunskap om hela probiotikamarknaden om de säger så. Innate Response Flora har 14 icke-konkurrerande bakteriestammar och är givetvis mjölk-, gluten och sojafri. Innate Response använder inte enteric coating som alltså inte alls är bra. Dock är det tyvärr sant att många probiotiska kosttillskott inte är speciellt bra.

   MVH,
   Patrick

 7. Hej!
  Jag har fått diagnosen SLE och förstår eller tror att jag nu måste hålla mig till en icke-inflammationsbefrämjande kost och dessutom förbättra tarmfloran. Den är troligen rubbad eftersom jag under de senaste två åren ätit starka doser (21-dagars) mot TWAR som återkommit, men som nu är borta. Vad tror du om mina tankar och vad skulle du rekommendera mig i fråga om kost och probiotika?

  Med vänlig hälsning, Britt

  1. Hej Britt,

   Jag beklagar din SLE-diagnos men det finns mycket att göra för att reducera inflammationspåslaget relaterat till lupus. Du vill reducera något som heter NF-κB vilket är ett proteinkomplex som reglerar DNA. NF-κB är kroniskt aktivt vid inflammationstillstånd. Fria radikaler, TNF-alpha, Interleukin är bland annat faktorer som aktiverar NF-κB. Vad betyder det i praktiken? Jo, det är oerhört viktigt att göra allt för att reducera dessa inflammationssignaler med hjälp av kost, livsstil och mental träning. Fälj dessa råd:

   – Bra mat: Långkok av gräsuppfött ekokött, fisk, fågel, skaldjur med rotfrukter, kokosolja, örter och havssalt som basmiddag/lunch
   – Ät mycket grönsaker (olika typer och varierad färg med fokus på bladgrönt)
   – Kolhydrater ska komma från rotfrukter, sötpotatis (ej vanlig potatis) och bär
   – Protein och fett till frukost + bladgrönt
   – Inte vara rädd för mättat fett i mat
   – Endast använda olivolja som olja, i annat fall kokosfett och smör
   – Helt undvika: sädesslag, pseudosädesslag, baljväxter, mjölkprodukter (förutom smör i matlagning), margariner, växtoljor förutom olivolja, socker och tillsatt fruktos.
   – 3 huvudmål per dag och inga mellanmål (för att öka leptinkänslighet och låta tarmen få vila).
   – Meditera varje dag 10-15 minuter.
   – Promenerar varje dag 30 min
   – Styrketräning när du kan 2 gånger per vecka
   – Kosttillskott:
   Multivitaminmineral: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-9/
   Probiotika: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/
   Omega-3: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-oral/
   Enzymer med olika proteas, bromelain och papain: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/digestive-enzymes-clinical-strength/ (Tag dessa mellan måltiderna för att bryta ner proteinbaserade inflammatoriska biprodukter.

   Det kommer att komma en superprodukt för magetarm som heter GI-Response till greatlife.se inom några veckor. Den rekommenderar jag varmt.

   Följer du ovanstående noggrant är jag övertygad om att du kommer att märka stor skillnad inom 3-4 månader.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 8. Hej,
  tack för ditt svar ang barn och probiotika!

  Jag äter själv flera av de kosttillskott som du rekommenderar mot IBS (enzymer, probiotika, glutamin) och därtill en del andra tillskott (D-vitamin, vitamin/mineral-tablett, omega-3 och rosenrot). Jag vet ju att jag ska äta probiotikan i direkt anslutning till mat–“med sista tuggan” tror jag att du skrev, men hur portionerar jag ut de andra tabletterna under dagen för bäst effekt?’
  Tack på förhand!
  Hälsningar
  Linus

  1. Hej Linus,

   Tack för din fråga. Du kan ta dina kosttillskott till mat med sista tuggan också eller med näst sista tuggan om du vill. Tycker du att det är svårt, kan du ta lite vatten och svälja tabletter och kapslar med. Om du tränar hårt kan du ta dina tillskott med ditt post-workout-meal.

   Med vänlig hälsning
   Patrick

 9. Hej!
  Jag undrar vilken styrka man ska ta av probiotika, det finns ju några olika, av den du rekommenderar.
  Jag äter enligt LCHF, har gjort det i 5 år, och jag tränar 3 ggr i veckan. Jag har alltid haft en jobbig mage, men det har blivit mycket bättre med denna kost. Men senaste månaderna har magen blivit svullen, och är det mer eller mindre,konstant. Tror du att probiotika kan hjälpa mig? Får man en negativ reaktion (påverkan), när man börjar med probiotika?
  Mvh Åsa

  1. Hej Åsa,

   Det är tyvärr oerhört mycket som kan orsaka en temporärt svullen magen. Om du har haft det i två månader känns det emellertid inte lika temporärt och då skulle jag prova med att:

   1. Utesluta alla mjölkprodukter i 30 dagar och sedan gradvid föra in dem och se hur du reagerar.
   2. Jag förmodar att du inte äter sädesslag (framförallt inte med gluten). Om du gör det så rekommenderar jag att du slutar omgående.
   3. Stress är oerhört dåligt för magtarmhälsan och det rekommenderar jag varmt att du bearbetar om du har det i ditt liv.
   4. Om du äter växtoljor förutom olivolja rekommenderar jag att du slutar med dem.
   5. Det kan vara svamp, bakterier, virus eller en förskjutning mot för få goda tarmbakterier och probiotika kan absolut hjälpa. Jag rekommenderar att du provar följande trappa: http://www.greatlife.se/vanliga-fragor-och-svar/#180

   Det kan vara värt att kontrollera med sjukvård om du symptomen kvarstår och/eller förvärras.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 10. Hej Patrik !
  Tack snälla för ditt svar, många av råden följer jag redan, men ett par saker tar jag till mig. Och då undrar jag vad rapsolja har för påverkan på/ i kroppen, för det använder jag en hel del. Och probiotika har jag beställt. Det ska bli intressant och se om det blir en förändring.
  Mvh Åsa

  1. Hej Åsa,

   Läs mitt svar på en tidigare kommentar (#5) om rapsolja: http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/tips-9-var-forsiktig-med-pufa-n6/#comments

   Varmt lycka till med hälsan!
   Patrick

 11. Hej!

  Tack för en mycket informativ sida!
  Har crohns sedan 2001 även depression med panikångestsyndrom. Får remicade var 6e vecka och äter imurel 50 mg och zoloft 100 mg. Har blivit oerhört intresserad av alternativa behandlingsmetoder. Misstänker obalanser i kroppen. Gick på lchf i 10 månader och gick ner 25 kilo och mådde hyfsat bra i tarmen, klarade mig utan remicade. Men mina ständiga avstamp i kosten i kombination med stress gjorde så jag fick ett allvarligt skov i höstas och fick då åter igen börja med remicade. Efter det misstänker jag brister av mineraler och vitaminer och även candidaöverväxt då jag blivit extremt sockerberoende och kroniskt trött, yr och dimmig i hjärnan. Började ta probiotika innate 20-14 och har trappat upp till 2 tabl per dag, tar även mega b-komplex från holistic och krom. Tycker sockersuget har minskat lite och även klådan i knäväcken. Väntar på resultat från en hårmineralanalys innan jag tar fler tillskott. Har beställt formula sf722 och korngräspulver. Funderar på gi response? Det är en djungel det här och det irriterar mig att inte skolmedicinen tar det här på allvar! Jag bad de kolla om jag hade brister på vitaminer och mineraler eftersom jag har crohns och svaret jag fick var att de inte var nödvändigt om jag äter en balanserad kost.. Inte konstigt man söker alternativa vägar! Jag provade på lchf igen i våras och gick all-in med massa kokosfett och knappt mejerier alls, fick kraftiga omställningsbesvär med grym trötthet, yrsel och som ett brev på posten även stark ångest. Kan det vara avgiftningsbesvär? Blir ju rädd för att prova igen..
  Ska även börja med mindfullnessinspirerad kbt hos en psykolog/psykoterapeut då jag är övertygad om att kropp och knopp hör i hop!
  Ursäkta att det blev långt och lite rörigt men ville mest höra vad du har för några rekommendationer?

  Mvh Sassa

  1. Hej Sassa,

   Tack för din kommentar. Det är oehört svårt att säga varför du får ” grym trötthet, yrsel och som ett brev på posten även stark ångest.” LCHF kanske inte passar dig bra. Du kanske skulle prova följande:

   • Vakna: promenad på 45 min
   • Ingen frukost
   • Vid 12-tiden, lunch som består av animaliskt protein, grönsaker, fett och lite sötpotatis eller rotfrukter.
   • Träna styrketräning vid 17 3-4 gånger per vecka
   • Middag vid 19-tiden och då äter du animaliskt protein, grönsaker, fett och de dagar du tränar äter du en vanlig (ej miniportion) av ris, quinoa, bovete eller sötpotatis.
   • Jag hade undvikit socker, våra fyra sädesslag, alla mjölkprodukter utom smör, alla växtoljor utom olivolja och kokosfett.

   Kosttillskott:
   Multivitaminmineral: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-9/
   Probiotika: http://www.greatlife.se/vanliga-fragor-och-svar/#180 (trappan)
   Omega-3: http://www.greatlife.se/varumarke/cardinova/
   Magnesium: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/magnesium-300/
   Vitamin D3: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/d3-vitamin-for-vuxna-90/ (höst-vår)
   GI Response: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/gi-response-mage-tarm/
   Formula SF722: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/fFormula-SF722-mot-Candida-undekansyra-undecy/ (som en kur 1-2 burkar och sedan sluta)

   Jag hade gjort detta http://www.sorg.se

   Det är inte säkert att ovanstående kommer att hjälpa helt och fullt men det kan ta dig en bra bit på vägen. Återkom gärna och berätta hur det går.

   Varmt lycka till,
   Patrick

 12. Hej och tack för mkt bra info!
  Jag har ibs-c och inflammation i tarmen(läkaren såg det vid gastroskopi och sa att det är vanligt vid ibs)och går ner i vikt då jag inte vågar äta så mkt som jag behöver. Jag tränar 5-6 ggr i veckan.
  Kan du rekommendera något proteinpulver som en superkänslig mage klarar av?
  Varför är sötpotatis bättre än vanlig potatis?
  Jag äter väldigt lite spannmål, socker och mejeriprodukter men funderar på vad jag kan äta istället. Är kokosmjölk ok?
  Jag har försökt gå över till paleokost men tyvärr klarar jag inte nötter och frön så bra.
  Jag äter eskimå olja, aloevera juice och holistics probiotika(6 milj. bakterier)men tänkte byta till innate flora 50.

  Stort tack på förhand!!

  1. Hej Ella,

   Tack för din kommentar.

   Jag hade helt lagt ner spannmål och mjölkprodukter förutom ghee om du tål det för att se om du mår bättre.
   När det gäller proteinpulver är det svårt. Om du håller dig till tåls vet jag att GReatlife undersöker ett nytt specialvassle som eventuellt kan fungera. I annat fall ekologiskt ärtptotein men du måste prova dig fram.

   Både vanlig och sötpotatis kan vara bra. Jag hade dock tagit bort skalet. Sötpotatis har lägre GI, innehåller inte glycoalkaloider (solanin i gröna potatisar) samt lektiner. Detta behöver inte vara någon fara. Jag hade provat mig fram och sett hur magen reagerar på både vit potatis och sötpotatis. Det är bättre att variera kosten så om du inte reagerar på någon av dem hade jag inkluderat båda i kosten. Kokosmjölk är OK men ibland innehåller den guarkärnmjöl vilket personer med känslig tarm eventuellt kan reagera på. Testa dig fram.

   Du bör vara mycket sparsam med nötter och ska du någonsin äta några så blötlägg dem först. Ett vanligt fel för många som går över till paleo är just att de äter enorma mängder nötter och frön.

   Tag en paus från Aloeveran då det inte är något man ska ta dagligen under lång tid.

   Prova detta tillskott som är specialdesignat för magtarmbesvär: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/gi-response-mage-tarm/
   Dessutom hade jag tagit en multivitaminmineral samt vitamin D3 minst 2000 IU om inte 4000 IU per dag under höst, vinter och vår (kan vara värt att kontrollera nivåer med blodprov dock):
   http://www.greatlife.se/halsokost/multivitamin-mineral/
   http://www.greatlife.se/halsokost/vitaminer-och-mineraler/

   Läs gärna dessa inlägg om du inte har gjort det:
   http://www.perfekthalsa.se/mental-halsa/tarmen-den-andra-hjarnan/
   http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/ibs-irritable-bowel-syndrome-det-finns-mycket-att-gora/

   Varmt lycka till och var lite strikt med kosten, dvs noll skräpmat en period.

   MVH
   Patrick

 13. Hej Eva,
  Tack för din kommentar. Du behöver inte oroa dig alls. Även om jag anser att Flora-serien är bättre är även Mercolas ovanligt bra i jämförelse med många andra märken. Jag rekommenderar att du tar Mercola till dess att den är slut och sedan går över till Flora igen. Du kan absolut öka doseringen gällande din probiotika. Jag har en god vän med svåra tarmbesvär. I hennes fall ökade hennes läkare (västerländska sjukvården) probiotikaintaget till 900 miljarder bakterier per dag med goda resultat. Det kommer inte att skada om du ökar din dos tillfälligt. Tag alltid probiotika med mat.

  Varmt lycka till och krya på dig!
  Patrick

 14. Hej igen!

  Tack för ditt svar. Ok, fint då använder jag upp burken från Mercola och återgår sedan till Innate.
  Jag känner att jag fått en dålig andedräkt nu under min “diaree-behandling”, tar kanadensisk gulrot, psylliumfrön och Mercolas probiotika. Vet inte om det är ett utrensningssymtom, annars tänkte jag om det ev kunde vara Mercolas produkt som ökar på ev Candida. Vet ju att ett tecken på Candida är vit beläggning på tungan och det är precis vad jag har just nu. Vad tror du? 🙂

  När jag tar Innate brukar jag äta 20-14 dosen. Har fått den rekommenderad fr hälsokosten. Är det en “normal” dos eller hur vet man vilken man bör ta?

  Tack för alla tips och råd!

  Hälsn Eva

  1. Hej Eva,

   Det är svårt att säga vad den dåliga andedräkten beror på. Obalanser i magtarmkanalen kan leda till det bland annat. Jag tror inte att Mercolas produkt ökar din Candida. Den rekommenderade dosen är bra.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 15. Hej Patrick!

  För övrigt ett väldigt bra inlägg om probiotika, första hemsidan jag läst som faktiskt gav något om ämnet! Så stort tack för det!

  Nu till min fråga, jag har aldrig haft en så känslig mage när jag var yngre, men förra sommaren efter någon månad med väldigt intensiv körtelfeber, med väldig obalans i mat, mycket allergimediciner (starka) för utslagen jag fick, så fick jag väldiga problem med magen. Vilket har gjort mig rädd för att göra allt jag vill, för att risken finns att jag blir orolig i magen eller blir sjuk. Nuförtiden blir jag sjuk för minsta lilla, vilket jag vet att körtelfebern kan ge ett sänkt immunförsvar, men nu är det ett helt år efter och jag misstänker att min allmäna obalans i tarmarna förstör immunförsvaret. Jag fick även en allergisk chock för ett par månader sen och har fått byta ut min ansiktstvätt mot mandelolja och liknande. Nu till saken, jag är ingen stressad person, så jag är varken hypokondrisk eller stressad, snarare mer åt andra hållet där jag är envis och inte accepterar att det är något förrän det verkligen är så.

  Jag är väldigt trött på det här nu och har just börjat ta probiotika, 8 miljarder, och tar det med en banan, för det brukar vara snällt mot min mage och lite vatten att svälja, är det väldigt viktigt att det intas med riktig måltid?

  Och som jag förstått efter att ha läst dina inlägg så borde jag lägga om min kost. Saken är den att jag har rätt lätt för att gå ner i vikt, och om jag utesluter en massa saker exempelvis mellanmål, så måste jag veta vad jag kan äta istället, särskilt om jag också ska utesluta spannmål, mjölkprodukter och socker. Du, som verkar väldigt insatt i ämnet i fråga, vill du vara så vänlig och ge mig en hel exempeldag med vad jag kan äta till frukost, mellanmål, lunch, middag, och kanske till och med ‘efterrätt’? Jag vill nämligen inte börja äta någon diet som jag vet är svår att hålla. Jag är väldigt glad för mat och att utesluta allt för att bara äta kokta morötter med sötpltatis känns som en faktor till en direkt sänkt livskvalitet tyvärr. Så on du har möjlighet att komma upp med några förslag, gärna kreativa, för jag tycker att det är kul att laga mat, så är du varmaste varmt välkommen.

  Tack på förhand!

  Vänliga hälsningar,
  Sara

  1. Hej Sara,

   Tack för din kommentar.

   Jag tycker absolut att du ska ta din probiotika med mat för att buffra magsäcksinnehållet. Då ökar antalet bakterier som överlever ner till tarmarna. Tyvärr har jag inte möjlighet just nu att ge dig en hel exempeldag. Du kan äta mellanmål om du upplever att du behöver det men välj bra råvaror istället (extra pannbiffen från gräsuppfött, närproducerat kött från gårdagens middag, inrullat i lite sallad och en paprika exempelvis.)

   I ditt fall hade jag absolut provat att utesluta sädesslag (möjligtvis äta vitt ris första målet efter träningspasset), baljväxter (soja och bönor) alla mjölkprodukter utom smör samt givetvis socker och skräpmat (bakelser, kakor, chips, popcorn osv). Testa detta i 3 månader och se hur du mår.

   Varmt lycka till!

   Med vänlig hälsning
   Patrick

   PS. Man ska njuta av mat, det är oerhört viktigt. Jag äter så fantastisk god mat varje dag och den är samtidigt oerhört nyttig men alla råvaror jag stoppar i mig är de finaste man får tag i. Råvarorna gör stor skillnad.

 16. Hej,

  Jag undrar om du kan ge mig råd eftersom jag vill ändra min kost för att hantera min hashimoto och mina trötthetssymtom. Från och till är jag också väldigt nedstämd. Jag äter levaxin och just nu även b12 eftersom jag hade brist på det efter en långdragen menstruation. Jag har ett extremt sötsug och har haft problem med magkatarr tidigare och undrar om jag kan lida av för mycket candida? Och tänker att det inte skadar och kombinera med floras tabletter. Hur stor dos tycker du att jag ska ta? Och har du några kostråd till mig? Jag tycker om att yoga och gör det några dagar i veckan. Tack så jättemycket för en bra sida!

  1. Hej Sofia,

   Tack för din kommentar och vänliga ord. Prova följande:

   – Optimera din sömn: När det gäller sömnen är rutiner A och O. Inga sena kvällar, ingen dator, TV osv efter 21:00. Helt släckt kl. 22. Svårt men viktigt
   – Bearbeta eventuell stress och förlöst sorg. Jag rekommenderar varmt http://www.sorg.se. Läs detta lilla häfte som du kan ladda ner: http://www.sorg.se/dokument/nar_brustna_hjartan_laker.pdf
   – Ät stenålderskost en period med potatis, sötpotatis, ris som stärkelsekälla och se hur du mår. Bra om du kan äta ekologiskt. Noll skräpmat och inga sädessalg förutom ris. Ät majoriteten av dina kolhydrater efter träning och då gärna sista målet på kvällen.
   – Läs detta:
   http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/
   http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/depression-utmattade-binjurar/

   Kosttillskott som jag rekommenderar:
   Multivitaminmineral: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-9/
   Probiotika: Följ denna trappa: http://www.greatlife.se/vanliga-fragor-och-svar/#180
   Omega-3: http://www.greatlife.se/varumarke/cardinova/
   D-vitamin: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/d3-vitamin-for-vuxna-90/
   Magnesium: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/magnesium-300/

   Prova ovanstående i 4 månader och återkom gärna och berätta hur det har gått. Jag är helt övertygad om att du kommer att märka en KLAR förbättring.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 17. Hej! Intressant sida. Jag har diagnosen ulceröskolit (tjocktarmsinflamation) sedan 8 år tillbaka . Är 22 år gammal idag . Har nyligen fått reda på att probiotika ska vara bra att ta , så har införskaffat mig detta! (Pure biotic) är den jag skaffat.
  Däremot undrar jag över om det är farligt att ta en tablett om dagen. Jag tar antibiotika tabletter varje dag, samt att jag för tillfället går på flytande kost , och ‘vilar’ ‘ tarmen på
  Detta vis för att slippa sjukhusvistelse. Väldigt tacksam för ditt svar. Mvh

  1. Hej Kalle,

   Det är inte farligt att ta probiotika varje dag.

   Varmt lycka till!

   MVH
   Patrick

 18. Hej!

  Jag är en 19-årig tjej som har sedan 2-3 år tillbaka haft stora problem med min mage. Varje dag så har jag extremt smärtsamma kramper i magen, som är stor och hård som en ballong. Jag har sjukt mycket gaser och har både diaré och är förstoppad på samma gång. Har varit hos ofantligt många läkare och naturläkare och har provat i stort sätt alla preparat som finns på marknaden. Jag har så ont varje dag och vill inte lämna hemmet. Mitt sociala liv blir lidande då jag har ont, min mage är stor och jag har illaluktande gaser dygnet runt. Jag tränar 5-6 dagar i veckan och äter inte enkla kolhydrater eller socker. Jag har prövat att inte äta gluten och mjölk men detta hjälpte inte heller. Jag äter inte gluten, förutom havregryn vilket jag har hört är naturligt glutenfritt. Jag har fått diagnosen IBS såklart och ingen kan hjälpa mig. Jag har tappat hoppet.. Jag vet inte ens hur det är att inte ha ont i magen eller att inte vara upplåst. Snälla kan du hjälpa mig?

  1. Hej,

   Maila mig på patrick@perfekthalsa.se

   MVH
   Patrick

 19. Hej,
  Jag är i min första trimester och har haft väldiga problem men mina tarmar. Varit förstoppad och måste varje dag ära katrinplommon, linfrö och gröt. Blev rekommenderad Flora 20-14 Ultra Strength. Är detta bra att ta under graviditeten när man är förstoppad?

  1. Hej Elin,

   Tack för din fråga. Det är dessvärre inte ovanligt med mag-tarmbesvär. Jag rekommenderar följande tillskott i samband med graviditet:
   Trimester 1 och 2: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-ett-till-sex/
   Trimester 3 och amning: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-amning/

   Du har Flora 20-14 i båda dessa paket.

   Varmt lycka till och grattis!
   Patrick

 20. Hej!
  Min son som är snart 10 år har de senaste 10 mån klagat på ont i magen. Han får så ont 1-2 ggr var 14:e dag att han gråter. Var hos läkare som sa att han nog har magkatarr, vi ska ge honom Pepcid. Men han har ont ändå…
  Skulle det kunna vara aktuellt att ge honom Probiotika? Känner mej dåligt påläst men är redo att testa “vad som helst”.
  Tacksam för svar!

  1. Hej Sofie,

   Först och främst vill jag säga att jag tycker så synd om er. Jag har själv barn och det finns inget som gör så ont i en förälder som när ens barn lider. Maila mig på patrick@perfekthalsa.se så ska jag ge mina tips. Jag behöver ställa lite frågor först.

   MVH,
   Patrick

 21. Helt fantastisk sida! Hittade den idag och suttit och sträckläst den! Inte så bra på jobbtid men du är helt enastående!
  Så roligt! Tack!

  1. Hej Johan,

   Tack för dina värmande ord. Det betyder oerhört mycket.

   MVH
   Patrick

 22. Hej! Det är med en stor respekt för all den kunskap du förmedlar , så tacksam att jag fann denna sida!
  Mycket användbar information! TAck!
  Just nu genomgår jag en yogi detox diet:
  3dagars intervall med cantalope, vattenmelon och papaya, efter det följde 3dagars intervall med vatten/citron/honung,
  sedan 3 med bara vatten(då hade jag ett par jobbiga dagar och kräktes galla)
  3 vatten/citron/honung.
  Det är var befinner mig nu i denna 27 dagars dieten. följande 9 dagar blir det melon/papaya i omvänd ordning.
  Jagbeskriver det för dig så du har en bakgrund till mitt problem: det smakar ila i munnen och har gjort en tid,med ganska kraftig vit beläggning på tungan-
  skrapar,men det verkar behövas probiotika som stöd nu.
  den 20-14 flora, tror du att den kan vara ett br alternativ?
  jag fick diagnosen tjocktarm inflammation för drygt 10 år sedan,och det har kommit och gått, symptom.
  Ska jag vänta med att taprobiotikan tills kuren är slutförd, det känns som det skulle varabra att avsluta sista delen utan att störa processen, som ska rensa på cellnivå sägs det.
  mycket tacksam för svar
  Hälsningar Pia

  1. Hej Pia,

   Tack för din kommentar. Om jag får gissa skulle jag tro att allt denna fruktos och glukos ger näring till candida som håller på att växa över vilket kan vara en anledning till den vita beläggningen på tungan. Personligen hade jag nog avbrutit denna övning men du ska givetvis göra som du vill. Jag hade omgående tagit:
   http://www.greatlife.se/halsoprodukter/dysbio-gi/ och http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/ Jag tror inte att det stör något, snarare tvärtom. Dina mitokondrier fungerar optimalt när de får alla näringsämnen: protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Om tarmfloran är störd med obalans i probiotiska bakterier, för mycket svamp eller andra skadliga mikroorganismer (SIBO) kommer du ha svårare att tillgodogöra dig näringsämnen. Då kommer du däremot att få mer slagg och mindre välfungerande kropp.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 23. Bra sida !
  Och jag hittade nyss vital D+ på life’s hemsida, den ska innehålla lite av allt, omeg 3, d-vitamin osv. Och inhöljer gurkmeja och nypon.

  Vad tros om detta tillskott ?

  1. Hej Crohnserino,

   Tack för din kommentar. Jag hade personligen inte tagit denna produkt. Det handlar inte om formulan utan mer om att jag inte kan se vilken typ av zink som den innehåller samt om hur EPA och DHA är skyddade. De flesta fiskoljor är relativt rena om tillverkaren är seriös. Däremot är det inte lika lätt med peroxidationsvärden +30 dagar efter tillverkningen. Jag har inte stött på bättre än Eskimo-3 http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-120-kapslar/ när det gäller just detta och det är en av de viktigaste faktorerna enligt mig. Härskna fleromättade långkedjiga omega-3 fettsyror är jag mycket tveksam till att inta.

 24. Hej, tack för din fantastiska blogg, har varit en stor hjälp för mig och säkerligen många andra! Jag inser att inlägget i fråga inte är helt färskt men provar att lämna en kommentar/fråga ändå.

  Jag har haft strulig mage sedan hösten 2013 som tagit sig uttryck på en rad olika sätt. Jag har ändå kommit ganska långt i denna kamp och besväras idag mestadels (men inte inteslutande) av skovperioder med obehagskänslor i magen samtidigt som det är ganska körigt där inne, dessutom blir jag enormt trött.

  Det jag skulle fråga om egentligen va om fiberhusk (krossat psylliumfröskal), som jag intager innan såväl frukost som middag. Detta har gjort under för konsistensen, men hur bör jag inta probiotika (flora) samt mina övriga tillskott (omega 3,zink,b-vitamin) i samband med fiberhusken? Jag tänker att det bör finnas en risk för att fiberhusken kapslar in dessa och gör de i princip verkningslösa? Har du någon åsikt om fiberhusken överlag?

  Mvh Karl

  1. Hej Karl,

   Tag probiotika med mat, inte med dina fiber. Dock kommer fiber inte att kapsla in probiotika.

   MVH
   Patrick

 25. Hej igen, tänkte bara tillägga att jag sedan drygt tre månader också utesluter gluten helt, är försiktig med för mycket kolhydrater och även laktosen i mejeriprodukter. Mvh

  1. Hej Henrik,

   Tack för din kommentar och vad kul att du har fått hjälp av bloggen.

   Det är oerhört många faktorer som påverkar magtarmkanalen (även det psykiska: http://www.perfekthalsa.se/mental-halsa/tarmen-den-andra-hjarnan/) Är det möjligtvis IBS, beygannade Crohns eller UC? Läs gärna detta: http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/ibs-irritable-bowel-syndrome-det-finns-mycket-att-gora/

   Tag flora i samband med mat. Jag förmodar att du inte intar fiberhusk i samband med måltider?

   Psyllium kan vara bra men se till att få i sig resistent stärkelse också (fermenteras till korta fettsyror i tjocktarmen, exempelvis Shiratakenudlar, om du äter banan kan den vara extremt grön, glukomannan.)

   Ät råa grönsaker om du tål det. Om magtarmkanalen inte klarar det, börja med kokta grönsaker. Inta glutamin för att läka tarmslemhinnan, inta probiotika och stressa minimalt. Du skulle även kunna pröva glutamin för tarmslemhinnan.

   Bra att du undviker gluten och laktos.

   Varmt lycka till!
   Patrick

   PS. Alla fiber riskerar att föra med sig näringsämnen ut men de behövs ändå. Var

 26. […] kan man läsa om probiotika och Flora: http://www.perfekthalsa.se/kosttillskott/nar-och-hur-ska-man-inta-probiotika-goda-tarmbakterier/ Jag tycker man kan börja med den. Behöver man köpa en omgång till, är det bra att köpa en […]

 27. Hej igen och tack för svar!

  Jo, jag tar ju fiberhusken i samband med måltid, 5-10 minuter innan. Probiotikan med första tuggan mat. Är det olämpligt tro?

  Glutamin blev jag initialt något bättre av, men effekten avtog ganska snart varför jag inte längre använder det. Körde på det i ungefär 3 månader. Har också gjort de traditionella uteslutningsundersökningarna (gastro, kolo, gluten igE och diverse andra prover).

  Det här med gluten är intressant, gjorde för ett antal månader ett “igG födointolerans-test” (via imupro) och fick en hel rad utslag, bland annat skyhöga värden mot just gluten. Har du någon uppfattning om huruvida dessa tester är adekvata eller ej? Det är ju långt ifrån ett allmänt vedertaget test.

  Har full förståelse om du inte har tid/lust/möjlighet att svara på nya frågor hela tiden. Oavsett så vill jag tacka ödmjukt för ditt engagemang!

  Vänlig hälsning

  1. Hej Henrik,

   Det enda som jag funderar på är om du verkligen ska ta fiberhusk med mycket vatten så nära inpå måltid. Jag hade nog personligen tagit mellan måltider. Probiotikan med första tuggan är bra.

   Jag har inte titta på imupro men jag hade nog prövat att utesluta gluten helt i 4 veckor och hållet och se hur du mår.

   Tack själv för din ödmjukhet.

   MVH
   Patrick

 28. Hej,
  Försöker tillgodogöra mig all info som finns på din sida. Kan man ta dysbio/gi samtidigt som man tar probiotika, ex 20-14 eller 50-14?
  Tacksam för svar..

  1. Hej Robert,

   Tag Probiotika i början av måltiden och Dysbio 20 minuter efter avslutad måltid.

   MVH
   Patrick

 29. Tack för denna sida men glöm inte att tipsa de som lider av acne att ta detta för det hjälpte mig och jag hade provat allt och lite till och min hy har aldrig varit bättre än nu tack vare denna probiotika.

  1. Hej Per,

   Tack för din kommentar. Jag håller med dig. Det är oerhört kraftfullt med bra probiotika.

   Med vänlig hälsning,
   Patrick

 30. Per Hansson: vilken Probiotika använde du? Jag funderar på att testa.

  1. Hej Kenny,

   Jag förmodar att det är Flora 20-14 http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/

   Jag tror att Per har angivit fel e-post då jag har försökt att maila honom utan att lyckas.

   MVH
   Patrick

 31. Hej Patrick,
  Otroligt imponerad över dina kunskaper!
  Har ett återkommande problem med probiotika.
  Varje gång som jag startar en kur med probiotika så får jag väldig klåda i baken efter 1 till 2 månader. Det försvinner oftast efter ett par veckor , ibland flera månader , sedan jag avslutat intaget. Har aldrig fått någon förklaring. Ingen vet varför. Själv tror jag det kanske är svamp. Candida?
  Probi mage verkar fungera rätt bra , men nu senast fick jag tillbaka besvären med Holistics Lactovitalis ( som bla innehåller FOS)
  Jag är fiskvegetarian o äter o lever mycket så
  som du förordar. Glutenfri.

  1. Hej Max,

   Tack för din kommentar. Är det endast när du tar probiotika med prebiotika som besvären uppstår, dvs om du tar ren probiotika är det ok då?

   MVH
   Patrick

 32. Hej!
  Jag ska försöka skriva kortfattat om något mkt komplicerat…
  Jag har en dotter på tre år. Hon har en autoimmun sjukdom och hennes immunförsvar attackerar hjärnan. Hon har fått omfattande hjärnskador pga detta. Sjukdomen har hon fått pga en tumör på binjuren.
  Man vet inte mkt om sjukdomen och vi får inte riktigt bukt på den. Jag fick tips om att ge Probiotika ( plus en del annat). Jag undrar vad du anser att ge det till ett barn med autoimmun sjukdom? Och i så fall vad?
  Med vänlig hälsning, Nab

  1. Kära Nab,

   Tack för din oerhört rörande kommentar, jag vet inte riktigt vad jag ska svar dig. Det gör oerhört ont att läsa det du skriver. Jag kommer att maila dig separat om vad jag hade gjort i er situation.

   Varma hälsningar,
   Patrick

 33. Hej! Tack för en fantastisk hemsida. Jag och dottern (2 år) tar för tillfället Probioplex’s probiotikakapslar. Hon får en halv kapsel om dagen strödd i havremjölk när vi äter middag. Är detta ett bra probiotikatillskott? Ger jag henne för mycket probiotika?

  1. Hej Jenny,

   Tack för din kommentar. Jag rekommenderar dessa: och jag ger själv mina barn som är 2, 5 och 7 år. Flora 20-14.
   Varmt lycka till,
   Patrick

 34. Hej! Jag letar efter bra probiotika utan inulin. Har ulcerös kolit o ett skov som ej vill ge sig. Jag har ätit probion med inulin o tänkte prova utan inulin. Tips mottages tacksamt

  1. Hej Pia,

   Tack för din kommentar. Den absolut bästa är denna:
   Jag tar själv Flora 20-14. Läs dessa solskenhistora om UC: och denna om Crohns:

   Varmt lycka till!

 35. Hej Patrik,

  Tack för denna underbara sida! Jag ska försöka skriva ner mitt problem lite kortfattat. Jag har aldrig tidigare haft problem med en känslig mage eller haft matsmältnings problem osv. Jag har aldrig ens varit magsjuk. Sen åkte jag till Zambia och efter drygt 10 månader där började jag få magont efter måltider. Min kost bestod enbart av ris, pasta, baljväxter, sojabitar och konserverade grönsaker. Frukt och färska grönsaker fanns inte tillgängligt. Nu har jag återvänt från Afrika men jag har fortfarande magont. Speciellt om jag äter ris eller pasta (äter bara spelt lr kamut pasta) mer än en gång var 24 h. Äter jag kefir och yoghurt orsakar det också magont (har aldrig varit känslig för laktos!). Frukt kan jag äta så länge jag inte blandar frukt, det vill säga äter olika typer av frukt vid ett tillfälle. Jag kan äta fisk och det ger mig inga problem. Är det bara probiotika som jag saknas? Om du har något tips till mig tar jag gärna emot det!

  Tack på förhand 🙂

  1. Hej Cassandra,

   Det låter som att du har fått i dig någon icke-önskvärd mikroorganism som även kan ha påverkat din tarmflora negativt. Jag hade gjort följande:

   Tag dessa kosttillskott:
   1. . 1 kapsel 20 min efter varje måltid i 2 månader. http://www.greatlife.se/halsoprodukter/dysbio-gi/
   2. . 1 kapsel med första tuggan till varje måltid. http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/

   Kost
   1. Undvik gluten (även dinkelvete/spelt), socker, snacks, dra ner lite på kolhydraterna från ris men sluta inte helt, öka mättat fett samt ät absolut ingen skräpmat.

   Maila mig om 2 månader och berätta hut det gått.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 36. Hej o tack för svar!
  Vilken dos rekommenderar du av Flora 20-14? Ska jag börja med svag dos? Du skrev att jag kunde läsa en solskens historia men kan ej hitta den

 37. Vad tycker du om surkål som probiotika

 38. Hej, detta är den bästa sidan jag har sett om tarmflora och probiotika. Heja!

 39. Kan man dela kapslarna och börja med mindre?

  1. Det går bra att dela kapslarna och strö på mat, i smoothies eller liknande.

 40. Hej, tack för bra sida!
  Har ätit Biogaia under en längre period, när jag slutat blev jag strax efter förkyld. Finns det ett samband? Är jag ‘probiotikaberoende’? Vill ju egentligen att varierad näringsrik kost ska räcka utan tillskott. Har småbarn så det är nog en del virus i närmiljön, och ibland blir det ju mer inslag av snabbmakaroner än broccoli ska erkännas… En till fråga: innehållet A-fil probiotikaliknande bra bakterier?

  1. Hej Sophia,

   Tack för din kommentar. Tarmbakterier har visat sig (och framtida forskning kommer att visa det ännu mer) har koppling till oerhört många viktiga funktioner i kroppen, bland annat immunförsvaret. Alla människor är beroende av en bra tarmflora. Jag tar probiotika regelbundet. Vi fick i oss bakterier under evolutionen genom att röra i jorden, äta mat som vi plockade från marken utan att tvätta noggrant osv. Tyvärr måste vi finna en lösning som är så lik den miljö vår biologi är utvecklad för. A-fil innehåller: Lactobacillus acidophilus LA-5 men jag hade inte intagit den för probiotikans skull. Jag hade hellre tagit Tistelvinds surkål samt kosttillskott av probiotika: http://www.greatlife.se/halsokost/probiotika/ . Varmt lycka till!

 41. Tack för en MYCKET imponerande och informativ sida! Jag äter tyvärr inte alls som jag skulle önska, utan mycket godis, saft, potatis etc. Jag äter knappt grönsaker. Mycket pga att jag är dålig på att tillaga dem. Däremot är jag mycket medveten om vad jag ger min son. Jag ger honom uteslutande näringstät och ekologisk mat. Mycket grönsaker, frön och vildfångad fisk. Han går på ett dagiskö med vegetarisk och ekologisk mat. Inget socker utöver något russin eller en halv aprikos ibland. Han är nöjd med detta.

  Anledningen till att jag hittade din sida är för att min 21 månader gamla son åkte på kräksjukan som härjar på dagis sen två veckor. Han har nu kräkts under sju dygn. Dock endast en gång per dygn igår och idag. Själv är jag orolig i magen sen två dagar, med växlande illamående och känsla av att jag strax kommer att insjukna.

  Är det en bra ide att börja med probiotika i detta stadie? Tror du att det kan hjälpa oss eller bör vi vänta tills våra magar är mer i balans? Vad tycker du att vi ska äta till i så fall? Och vilket probiotika, vilken dos? Finns det risk att jag exploderar av candida?

  Vänligen, Lisa

  1. Hej Lisa,

   Tack för din kommentar. Att veta om att man äter bra är en god början till att ändra sina kostvanor och man behöver inte ändra allt på en gång. Mitt tips är att du först slutar med saft och godis. Det är oerhört bra att du ger din son bra mat under hans första levnadsår. Det kommer att göra skillnad. Jag tycker absolut att ni ska ta probiotika så snart ni börjar äta något. Din son: och du: . Tag probiotika med första tuggan till maten eller strö i din sons smoothie eller liknande. 1–3 kapslar per dag. Jag hade även undvikit följande en period: tomater, aubergine, vit potatis, gurka, zucchini, pumpa, gojibär, cashewnötter, chiafrön, pumpakärnor, solroskärnor, soja, jordnötter och paprika.

   Du kommer inte att explodera av Candida men det kan vara klokt att ändra på dina kostvanor. Jag rekommender att du läser min bok, speciellt kapitlet om näring samt lagar recepten längst bak i boken. http://www.greatlife.se/halsoprodukter/pxp-lifestyle/

   Varmt lycka till!
   Patrick

 42. patrik lundberg Avatar
  patrik lundberg

  Hej,
  Min husläkare tror att jag har IBS-D och att jag har haft det länge.Hon tipsade mig om IBSfris hemsida. Jag började med något som heter FODMAP i november 2015 och blev snabbt bättre men precis innan jag tänkte börja att återföra livsmedel i Februari i år så började jag må sämre och mår idag sämre än innan jag började med FODMAP. Har även provat Holistic Aloe Vera en månad men kände ingen skillnad. Har även problem med mycket oro,ångest, är deprimerad och får lätt panikångest (medicinerar mot detta med escitalopram 15mg). Har även gjort en gastric bypass får drygt 5 år sedan. Tänkte bara höra om du har några bra tips till mig. Jag funderar på att börja med probiotika och kanske L-Glutamin.
  Tack för en väldigt bra sida.

  MVH
  Patrik

  1. Hej Patrik,

   Jag har absolut tips till dig. Maila mig på patrick@perfekthalsa.se så ska jag hjälpa dig.

   MVH
   Patrick

   1. Patrik Avatar
    Patrik

    Hej Patrick,

    Tack så mycket för att du vill tipsa mig, just nu så är jag inne i en dålig period så jag tar gärna i mot alla tips.
    Jag har mailat dig men har inte hört något tillbaka, de kanske hamnade i skräpkorgen.

    MVH
    Patrik

    1. Hej Patrik,

     Ursäkta såg ditt mail nu. Har svarat dig.

     MVH
     Patrick

    2. Hej Patrik, har du fått svar? /Patrick

     1. Patrik Avatar
      Patrik

      Hej,

      Nej det har jag inte men det är ingen fara. Ta det lugnt om du har mycket att göra.

      MVH
      Patrik

     2. Hej Patrik,

      Märkligt. Jag mailade dig senast den 8 april. Fick du inte det mailet? Den 7 april mailade jag ett antal råd. /Patrick

     3. Patrik Avatar
      Patrik

      Hej,

      Det är möjligt att jag missade svaret.

      MVH
      Patrik

 43. Hej! Har som många andra också problem med magen. För mig började det egentligen för flera år sedan men blev sjuk efter en utlndsresa och läkarna hittade Blactosystis. Fick antibiotika utskrivet och har aldrig mått så bra som jag gjorde efter det. Allting bara försvann och magen blev som den ska vara. Något år senare åkte jag till Asien i en månad. Mådde jätte bra där inget magont men väldigt gasig och endast lite konstig mage vid något tillfälle men tänkte att det var pga annorlunda matvanor osv. När jag kom hem så blev det värre, alltid lite ont i magen, ofta illaluktande gaser och det känns bara allmänt konstigt. Har i flera år uteslutit gluten och ätit lactovitals från holistic. Jag körde en detox i 3 veckor nyss och hoppades på att må bättre efter men det är precis som innan. Jag äter i stort sett väldigt “rent”. Mycket grönsaker och frukt, inget kött, och aldrig snabbmat pch sällan socker. Försöker i största mån undvika mejeriprodukter.
  Jag har vart hos läkaren och lämnat avföringsprover och blodprover men dom hittat ingenting och tycker inte att mina symptom är konstiga. Så jag vet inte vad jag ska göra nu, jag har testat allt känns det som och jag vet att det är någonting som är fel. För nu vet och minns jag hur det är att må bra, och det gör jag inte. Jag tänkte att du kanske har några tips? Kunskaper kring detta?

  1. Hej Fia,

   Tack för din kommentar. Om du mailar mig på patrick@perfekthalsa.se så ska jag hjälpa dig. Hänvisa till denna kommentar.

   /Patrick

 44. Ibrahim Avatar
  Ibrahim

  Jätteintressant artikel, fick mig verkligen överväga att börja probiotikatillskott. Det verkar dock vara debatt om hur potenta dessa tillskott är när man har fått hem dem. Tillverkarna är givetvis förpliktigade att vara sanningsenliga med sina påståenden när det gäller deras produkters egenskaper, så de är säkert i prima kondition innan de lämnar fabriken, men mycket kan hända på vägen till butiken (plus eventuella mellanhänder) och sen till konsumenten. Många tillskott använder sig av teknik för att förebygga degradering av produkten, tillskottet som du rekommenderar måste förvaras kylt vilket inte är något stort problem hemma. Frågan är dock om det finns något kvar värt att kyla om dessa åtgärder inte har tagits i bruk i föregående länkarna i transportkedjan. Hur kan man säkerställa om en produkt är bra eller dålig?

  1. Hej Ibrahim,

   Tack för din kommentar. Dessa http://www.greatlife.se/halsokost/probiotika/ förvaras i stora frysar hos tillverkaren och stora frysar hos Greatlife.se. Flora klarar cirka 14 dagar i rumstemperatur utan att antalet goda bakterier som står på etiketten reduceras. Greatlife.se har testat med frakt från USA till Sverige och sedan tillbaka till USA med en så kallad tracker och Flora klarade den transporten utan att antalet goda tarmbakterier understeg det som står på etiketten.

   Lycka till!
   Patrick

 45. Emma Avatar
  Emma

  Hej! Undrar vilken probiotika du rekommenderar för spädbarn? Mvh Emma

  1. Hej Emma,

   Tack för ditt mail. Jag rekommenderar inte att spädbarn tar probiotika om det inte finns en mycket speciell anledning. Då hade jag tagit denna: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-complete-care/. En knivsudd blandat med bröstmjölk. Jag rekommenderar istället att man ammar så länge man bara kan och att man som mamma ser till att äta fermenterade grönsaker samt tar tillskott av probiotika och då denna: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/

   Lycka till,
   Patrick

 46. Carina Avatar
  Carina

  Hej
  Jag undrar om man behöver ta 3 tabletter per dag av Flora, räcker det med 2 tabl. Skulle vilja ge hela familjen detta men det är ju så dyrt. Ska vi ta Flora jämt eller i perioder?
  MVH Carina

  1. Hej Carina,

   Tack för ditt mail. Det går utmärkt med 1 eller 2 per dag. Det beror på individen givetvis men prova med 1 till att börja med.

   MVH
   Patrick

 47. Nina Avatar
  Nina

  Hej ! Tack för en mycket bra sida 🙂 !!
  Jag började med Lacto Vitalis Pro för 3 dagar sedan, 1 kapsel om dagen. I dag är min mage så orolig…..känns som jag håller på att tömma tarmen. .Är det en vanlig reaktion ?
  Jag har haft bekymmer med min mage i flera år, illamående i periodvis och inte kunnat äta, under dom perioderna har jag bara fått i mig näringsdryck, ,nyponsoppa och bröd med ost. Har gjort alla undersökningar i magen som man kan tänka sig och allt är UA.
  Har ätit mycket antibiotika i perioder pga urinvägsinfektioner. Misstänker själv att jag har Candida……
  Har även gjort 3 hjärtablationer för förmaksflimmer. Den senaste gjorde jag den 19/3.
  MVH
  Nina

  1. Hej Nina,

   Mitt tips är att maila till info@greatlife.se och fråga om protokoll mot Candida och IBS.

   Mvh
   Patrick

 48. Tommy Gröndahl Avatar
  Tommy Gröndahl

  Har tyvärr självdiagnostiserat mig med diagnos G 93.3 ME och allt verkar stämma in! Problemet är att jag bor i Finland där det är närmast omöjligt att få diagnosen- det är ju billigare att låta oss drabbade få stå ut med tilltagande tortyr tills man tar livet av sig! Då det är en autoimmun Neurologisk sjukdom så funderade jag på just tarmsystemet! En speciell fråga är om man kan lugna immunsystemet på naturligt sätt då jag vid cancerbehandling med cellgifter blev rena Duracellkaninen och piggare än någonsin… Grym och knepig sjukdom och med min vanliga otur verkar jag ha fått den ovanligare varianten som bara blir sämre allt efter så jag nu är fem före grönsaksstadiet med djävulsk värk- ironiskt nog det enda man varit rädd för någonsin…
  Tips mottages tacksamt men med minus ekonomi undrar jag verkligen…
  MVH: Tommy Gröndahl Hoffmansgränd 3, 66200 Korsnäs Finland

  1. Hej Tommy,

   Stackars dig. Jag förstår att det är tufft. Börja med att köpa den här boken: https://www.greatlife.se/pxp-ditt-basta-jag och följ råden noggrant. Det mesta kostar inget alls.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *