Dåligt råd till gravida gällande omega-3

Sedan jag först skrev detta inlägg har även tillverkarna av Eskimo-3 noterat de synpunkter jag lyfter fram nedan. Jag kan glädjande nog berätta att de kommer att uppdatera sin förpackning (de har alltså haft en process med Läkemedelsverket) vilket innebär att den mindre lyckade varningstexten som det här inlägget handlar om kommer att försvinna. Det är en seger för alla gravida och ammande kvinnor men kanske framförallt för deras barn. Patrick, 2011-09-06. 

Ibland undrar man hur regelverket har konstruerats. Det kan i vissa fall göra mer skada än nytta som i detta fall.

Det finns en uppsjö olika omega-3 produkter. Ni som har läst den här bloggen vet att jag rekommenderar Eskimo-3 eftersom den inte är uppkoncentrerad (högkoncentrerad) vilket gör att den blir extremt stabil över tid. Eskimo-3 håller dessutom otroligt hög renhet och har en unik patenterad metod att tillvarata fiskens naturliga antioxidanter. Jag har hittills inte funnit bättre källa till de viktigaste omega-3-fettsyrorna EPA (Eikosapentaensyra) och DHA (Dokosahexaensyra) och återigen, ni som har läst den här bloggen vet att jag är en total kvalitetsfanatiker när det gäller kosttillskott. Jag letar upp det bästa och nöjer mig inte förrän jag har funnit det.

Vad är det som är så fel med regelverket i detta fall? Jo, Eskimo-3 har valt att klassificeras sig som naturläkemedel. Det är en process där Läkemedelsverket gör en helhetsbedömning av produkten gällande ingredienser, marknadsföringsmaterial, namn på produkten samt användaranvisningar. Eskimo-3 har alltså klassificerats som naturläkemedel utifrån ovanstående kriterier vilket bland annat innebär att de får göra vissa hälsopåståenden som exempelvis ”Eskimo-3 kan bidra till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar”. Dessutom blir det lättare att sälja produkten på apotek samt för läkare att skriva ut Eskimo-3 på recept. Det finns dock en ordentlig nackdel med att de är klassificerat som naturläkemedel och det är att de måste skriva följande:

”Användning under graviditet och amning kan ej rekommenderas”

Är det verkligen så att man inte kan rekommendera omega-3 under amning och graviditet? Givetvis inte, är svaret. Titta på en annan omega-3 produkt så märker du att de inte har varningstexten om graviditet och amning. Varför? Anledning till det är att andra omega-3 produkter inte har klassificerats som naturläkemedel (Eskimo-3 är den enda omega-3-produkten på marknaden som har klassificerats som naturläkemedel). Det innebär alltså att en annan omega-3 produkt som innehåller exakt samma mängder av omega-3 som Eskimo-3, slipper ha den, i mitt tycke, för hälsan helt förödande varningstexten. Varför förödande? Jo, är det någon gång i livet man ska inta EPA och DHA (omega-3) är det under graviditet och amning. Det är faktiskt livsviktigt för hjärnutveckling samt det ammande barnets hjärnutveckling.

Det kom nyligen en randomiserad, dubbelblindstudie som visade att gravida som fått tillskott av DHA hade bebisar som hade färre förkylningar och relaterade besvär vid 1,3 och 6 månaders ålder. Dessutom hade bebisar vars mödrar hade intagit DHA kortare perioder av hosta, mindre slembildning, kortare feberperiod men dock kräktes de mer.[1]  Andra viktiga studier som visar hur viktigt det är med omega-3 under graviditeten och under amningen är:

Tillskott av omega -3 i form av DHA, dvs. från fiskolja, under graviditeten och amning är viktigt för korrekt utveckling av fostrets hjärnceller. [2]

Tillräckliga nivåer av omega-3 fettsyran DHA under graviditetens tre sista månader är viktiga för barnets sensoriska, kognitiva och motoriska förmåga senare i livet. [3]

Barn som ammats och vars mödrar tagit tillskott av omega-3 under amningsperiodens fyra första månader uppvisar bättre koncentrationsförmåga vid fem års ålder. [4]

Barn med brist på DHA riskerar att få nedsatt perinatal kortikal utveckling och mognad. Djurstudier har visat att reduktion av perinatal DHA i hjärnan är kopplat till brister i hjärncellsutveckling, synapsstörningar, brister på serotonin, dopamin, neurokognitiva brister ökad risk till oro, aggressivitet och depression. Hos primater är för tidig födsel kopplat till brister i perinatal kortikal DHA och dessa barn riskerar att få en sämre utveckling av den gråa hjärnsubstansen (sköter om hjärnans informationsbehandling). Personer med ADHD eller schizofreni uppvisar brister i den gråa hjärnsubstansen. Detta visar att tillskott av DHA som när hjärnan hos små barn kan förebygga brister i hjärnans utveckling samt undvika risk för psykologiska besvär längre fram hos barnet. [5]

För cirka 200 000 år sedan skedde en stor förändring när det gäller den mänskliga hjärnans utveckling. Grupper som levde i områden nära vatten började utveckla större hjärnor. De åt fisk och skaldjur vilka är mycket rika på DHA. Det ledde med tiden till att deras foster fick stora mängder DHA vilket gav möjlighet till en kraftig och positiv utveckling av hjärnan. Se på Australopithecus som är en grupp utdöda hominider som är närbesläktade med människan. De bodde på inlandet och inte hade tillgång till DHA i samma utsträckning; deras hjärnutveckling stannade på samma nivå som en schimpans till dess att de dog ut; det är ingen slump.

Jag undrar hur många gravida och ammande kvinnor som valt att inte ta Eskimo-3 eller som avråtts ta Eskimo-3 av vänner, läkare eller andra välmenande personer på grund av texten på Eskimo-3-förpackningen. Det är bra med regelverk, speciellt för kosttillskott där mycket är skräp. I vissa fall kan dock regelverket göra med skada än nytta. Omega-3 av bra kvalitet (omega-3 av dålig kvalitet är verkligen inte bra för hälsan – då kan du lika gärna spara dina pengar) är oerhört viktigt för ditt barns framtida utveckling och att välja att inte ta det kan innebära risk för att ditt barn inte når sin fulla hjärnpotential och det är inte en liten sak. Jag förstår inte riktigt hur Läkemedelsverket tänkte? ”Alla naturläkemedel är skyldiga att ha den varningstexten trots att all vetenskap, forskning och evolutionsteori säger något helt annat om det här näringsämnet.” Korkat, inget annat än korkat!

PS. Jag har talat en del med en mycket duktig svensk forskare som forskar på lipider och han ger sina små barnbarn Eskimo-3, just på grund av det jag skriver i inlägget.

[1] http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/07/28/peds.2010-1386.long
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21270355
[3] http://www.jpeds.com/article/S0022-3476(07)00660-9/abstract
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20655543
[5]  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16949263

Comments

10 responses to “Dåligt råd till gravida gällande omega-3”

  1. En liten fotnot bara, min barnmorska ansåg efter redogörande med läkare att det bara var bra med omega3-tillskott, dock bör man sluta i v 35, då det visat sig att efterblödningarna blir kraftigare och mer ihållande efter förlossningen om man samtidigt tar omega3. Några veckor efter då man ser att avslaget ger med sig är det dock fritt fram att börja igen.

    Tack för tipset om Eskimo förresten, ska testa det när jag börjar igen.

    1. Hej Alex,

      Tack för din kommentar. Jag tog upp den med en av Sveriges experter på lipider som arbetat med just omega-3 och hans svar var följande: Bakgrunden för blödningsrisk är nog överdriven. Det finns ingen information som visar att eskimåer eller annan befolkning med högt intag omega-3 har uppvisat blödningsrisk vid förlossning. Likaså finns det några studier på gravida med doser upp till 2-4 g omega-3/dag utan att man påpekat eller sett någon risk. Ökad blödningsrsrisk i normalbefolkningen anses kunna uppkomma vid intag högre än 10-15 g omega-3 per dag (motsvarar 33-50 g Eskimo-3). Försiktighet bör alltid iakttas när det gäller graviditet. Min grundrekommendation är 240 mg DHA /dag under graviditeten. Motsvarar 2 g fiskolja Eskimo-3 eller 4 kapslar.

  2. Hej, vilket trevligt inlägg att läsa! Jag gillar att du uppskattar kvalitet och att du förmedlar den information som så många behöver och letar efter!

    Trots den positiva utveckling för 200.000 år sedan, har vi nu på senare år börjat gå åt andra hållet. Från 1950 och framåt har vår kost försämrats radikalt och därigenom också vår balans mellan Omega-6 och Omega-3. Människan var “skapad” för att ha en Omega-6/Omega-3 balans på 1:1, och forskarna anser att Omega-6/Omega-3 balansen bör vara maximalt 3:1 för att inflammationen i kroppen ska vara under kontroll. Nordiska ministerrådets rekommendation är maximalt 5:1. Idag ligger (o)balansen på 15:1 i Västvärlden, värst hos ungdomar och yngre vuxna. Vad kommer hända i morgon? Är vi på väg att möta Australopithecus öde?

    Har du hört talas om Oil4Life? Oil4Life har ett koncept som går ut på att testa och balansera människors fettsyraprofil med ett enkelt fingersticksprov som analyseras vid St. Olavs Universitetssjukhus i Trondheim. Genom detta prov analyseras det om och hur mycket Omega-3 man behöver. 6000 genomförda blodprov ger stöd åt myndigheternas rekommendationer om 2-3 gram Omega-3 /dag, vilket är avsevärt mer än de dagsdoser som normalt rekommenderas av Omega-3 kapsel tillverkarna. På detta sätt kan man ta reda på ens individuella behov och korrigera därefter.

    Oil4Life har en korrektionskur på 100 dagar med 2,5 gram Omega-3/dag som dessutom har ett helt unikt oxidationsskydd. (Omega-3 och Omega-6 är omättade fettsyror som måste skyddas från oxidativ stress (härskning) orsakade av fria radikaler i och utanför kroppen, detta då denna stress kan skada och döda celler). Fiskoljan rekommenderas att tas flytande och Oil4Lifes olja smakar mest olivoloja med citronsmak. Anledningen till att vi rekommenderar flytande är dels att kostnaden per gram Omega-3 är hälften mot kapselform samt att man enkelt kan kontrollera att oljan är fräsch och inte har oxiderat. Något som annars lätt döljs av kapslar.

    Läs gärna mer på http://www.oil4life.se och fortsätt skriv intressant om vår hälsa!

    Hälsningar

    Lisa

    1. Hej Lisa,

      Tack för din kommentar. Har du någon dokumentation över ursprungsråvara, innehållsförteckning, framställningsmetod, process samt analysvärden och stabilitetsvärden från tredjepartslaboratorium tar jag gärna del av dem. Du får gärna maila dem direkt till mig på patrick [@-tecken] perfekthalsa.se

      MVH
      Patrick

  3. Hejsan!

    Du skriver att det är viktigt med tillräckliga nivåer av DHA under graviditetens tre sista månader. Vad innebär tillräckliga nivåer? Finns det något mått på det?

    Sen undrar jag om det finns några studier eller om du har någon vetskap om hur effekten av eskimo 3 skiljer sig från effekten av andra omega 3-preparat som finns ute på marknaden och som riktar sig till eller rekommenderas till gravida och ammande kvinnor? Finns det några dokumenterade skillnader med fördelar till eskimo 3? Är de andra preparaten inte att föredra?

    Mvh Anna

    1. Hej Anna,

      Tack för din fråga. En duktig fettforskare som jag har kontakt med säger för gravida: ”Jag brukar själv säga 500-1000 mg omega-3 (300-600 mg EPA och 200-400 mg DHA) och detta ligger väl i linje med “high fish” gruppen.” Det motsvarar cirka 2-3 kapslar Eskimo-3 Pure vilket ligger i linje med rekommenderad dagsdos.

      Jag har självt läst det dokument som det oberoende testföretaget Anaylcen/Eurofins gjorde på ett flertal olika omega-3 och Eskimo-3 låg långt under alla vad det gäller peroxidation. Man vill inte ha höga peroxidationsvärden på en fleromättad fettsyra. Jag tar själv Eskimo-3 och skulle vara mycket försiktig med att ta något annat märke. Även om det finns märken som riktar sig till gravida vill man ha EPA och DHA främst. Jag skulle personligen endast vilja ha en icke-uppkoncentrerad omega-3 och en dylik med lägsta peroxidationsvärde (låg härskning).
      Här finns en studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21270355

  4. […] om hur otroligt viktigt jag anser att intag av högkvalitativ fiskolja är under graviditeten här. Det kan även vara värt att belysa den studie som publicerades i decembernumret av Journal of […]

  5. Hej! Har läst ditt inlägg m stort intresse just för att jag som gravid i v 15 nu ätit tillskott av omega 3 o dha under mer än hälften av graviditeten. Blivit precis som du skriver väldigt uppskrämd av varningstexten i bipackssedeln men lugnare efter att ha läst dina kommentarer. Nu undrar jag om naturläkemedlet Pikasol Forte också går in under tillskott som du rekommenderar? Blir mer än tacksam för ditt svar. Mvh

    1. Hej Rebecca,

      Grattis till graviditeten!

      Tack för din fråga. Jag hade inte tagit annat än Eskimo-3 på grund av dess låga peroxidationsvärde.

      Varmt lycka till!
      Patrick

  6. Johanna Avatar
    Johanna

    Hej!

    Jag planerar att bli gravid nu och har köpt Pharbio Omega 3 Forte (kändes som ett säkert och riskfritt val då dessa är testade på och rekommenderade för gravida). Tilläggas bör att jag köpte dessa innan jag hittade din fantastiska blogg. Efter att ha läst om din syn på högkoncentrerat Omega 3 samt dina rekommendationer om Eskimo-3 känner jag för att gå över till Eskimo-3 istället.

    Om jag förstått det rätt så rekommenderar du Eskimo-3 till gravida? Vill gärna ta i kapselform. Är det Eskimo-3 Pure jag ska ta? Har inte förstått riktigt vilka olika sorter det finns. Du får gärna länka till vart jag kan köpa och vilken sort jag ska köpa. Hur många kapslar per dag skulle du rekommendera under graviditeten?

    Med vänlig hälsning
    Johanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *