Home KOST & NÄRING ADHD, bipolär sjukdom, psykatriska sjukdomar, omega-3 och omega-6

ADHD, bipolär sjukdom, psykatriska sjukdomar, omega-3 och omega-6

8

I mitt inlägg Tips #9 Var försiktig med PUFA n6 skrev jag om hur viktigt det är att reducera omega-6 till förmån för omega-3 för hälsan. Alldeles nyligen publicerade forskare vid Nutritional Physiology Research Centre, University of South Australia, Australia en studie som publicerades i Journal of Child Health Care sep 2011 som visar att suboptimala omega-3-nivåer hos barn kan öka risken för ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) och relaterade problem. Kopplingen mellan omega-3- och omega-6-nivåer i erytrocyter (röda blodkroppar) samt inlärning och beteende undersöktes hos barn i åldern sju till tolv år med ADHD. Forskarna tog blodprov på alla barnen i studien och barnen fick därefter genomgå olika kognitiva tester.  Högre nivåer av omega-3 i erytrocyter var förknippat med lägre oro och bättre läsförmåga. Högre nivåer av omega-6 var förknippat med sämre läs- och stavförmåga, sämre vokabulär samt lägre uppmärksamhetsförmåga.[1]

En annan studie där forskare gjort magnetröntgen på hjärnan hos friska vuxna visar att regelbundet intag av omega-3 är associerat med mer grå hjärnsubstans i anterior cingulat cortex, högra hippocampus samt högra amygdala. Studiens preliminära resultat visar att intag av omega-3 är associerat med regioner i hjärnan som är kopplat till reglering av humör och psykiatriska sjukdomar.[2]

En annan preliminär studie visar att tillskott av omega-3 (EPA) påverkar N-acetyl aspartat, vilket är en molekyl med mycket hög koncentration i hjärnan. N-acetyl aspartat funktion är bland annat är att bidra till vätskebalans i hjärnan, bidra till att syntetisera vissa för hjärnan viktiga ämnen samt bidra till energiproduktion i hjärncellers mitokondrier. Nivåer av N-acetyl aspartat är en viktig markör för ett flertal olika neuropatologiska tillstånd som exempelvis Alzheimers. Studien visade att intag av omega-3 (EPA) via tillskott ökar N-acetyl aspartat i anterior cingulat cortex hos personer med bipolär sjukdom. [3] Det innebär på ren svenska att tillskott av omega-3 minskar risken för suboptimal hjärncellsfunktion hos patienter med bipolär sjukdom.

Sammantaget; tillskott av omega-3 i form av EPA och DHA är viktiga för hjärnans funktion speciellt om man har minsta risk till hjärnrelaterade besvär som ADHD, bipolär sjukdom eller andra hjärnrelaterade funktionsnedsättningar men som jag nämner varje gång jag skriver om kosttillskott: Kvalitet är den viktigaste parametern. Köp inte låg kvalitet när det gäller tillskott, då är det bättre att avstå helt. När det gäller tillskott av omega-3 rekommenderar jag inte uppkoncentrerade varianter för övrigt.

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21828168

[2] Conklin SM, Gianaros PJ, Brown SM, et al. Neurosci Lett 2007;421:209-212.

[3] Frangou S, Lewis M, Wollard J, et al. J Psychopharmacol 2007;21:435-439.

tags:

Comment(8)

 1. Förra veckan blev jag klar med en sajt som listar inägg från LCHF-bloggar, YouTube och samtliga tidningar. Vore kul om du ville ta en titt om jag har glömt någon viktig blogg:

  LCHFbloggar.se

 2. Hej, jag är diagnosticerad Bipolär och min son har DAMP, Tourettes samt autistiska drag. Jag har introducerat omega-3 samt andra kosttillskott i kombination till vår vanliga kost och märker tydliga förbättringar på oss båda.

  Tack för ditt inlägg. Det ger mig lite mer kött på benen för att tala för dessa metoder istället för preparat som läkare förespråkar.

  1. Hej Anna,

   Tack för din kommentar. Vad glädjande att ni märker skillnad med omega-3. Oavsett hur man väljer att göra med läkemedel kommer det alltid att löna sig med ett bra och sunt näringsintag.

   Lycka till!
   Patrick

 3. Hej.
  Har en 12åring med adhd och vill börja med omega-3. Men vilken ska man välja? Finns tusen stycken och alla säger sig vara bäst!?!
  Några tips?
  / Jenny

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N