Låt mig säga det direkt. Jag har inte läst Steve Jobs – en biografi av Walter Isaacson. Det här inlägget baseras istället på journalisten Tina Jordans artikel ”Steve Jobs’ food weirdnesses: Fasts, living on apples or carrots for weeks on end, fruit smoothie diets”. Tina Jordan har däremot läst Steve Jobs bok och hon skriver: ”Något av det mest fascinerande med Steve Jobs biografi handlar om hans matvanor”. Ju mer jag läser av artikeln desto mer fascineras jag av Steve Jobs diet. Jag har i och för sig själv provat flera av Steve Jobs dieter under mina unga år men kom som tur är på bättre tankar med tiden.
Steve åt mycket frukt, riktigt mycket frukt. Han levde som frukterian från och till, dvs han åt endast frukt under dessa perioder. I övrigt följde Steve Jobs en vegetarisk livsstil. ”Han kunde spotta ut en soppa som innehöll smör…och kunde spendera veckor med att äta samma livsmedel: morotssallad med citronjuice eller endast äpplen.”, skriver Tina Jordan. Redan 1998 började Steve Jobs för övrigt att prenumerera på Fredric Patenaudes (känd raw-food-person) magasin ”Just Eat An Apple” och det sägs att Steve Jobs var frukterian under den period som han gav Apple namnet apple.
Steve Jobs fick i oktober 2003 diagnosen Islet Cell Pancreatic Neuroendocrine Tumor, en form av bukpottkörtelcancer. Cancer i bukspottkörteln drabbar cirka 900 personer per år i Sverige och är normalt en cancerform med mycket låg överlevnadsgrad; endast cirka 10 procent av de som kan opereras blir botade. Bukspottkörteln har två typer av körtlar:
- Exokrina körtlar: utsöndrar sitt sekret via kanaler till kroppen. Bukspottkörtelns exokrina körtlar tillverkar enzymer som bryter ner fett och proteiner. De utsöndras direkt till tolvfingertarmen.
- Endokrina körtlar som insöndrar sitt sekret/hormon direkt till blodomloppet. Bukspottkörtelns endokrina körtlar tillverkar hormonet insulin och glukagon bland annat.
Steve Jobs bukspottcancerform hade sitt ursprung i de endokrina körtlarna vilket är ovanligt. Det är en långsamt växande form av bukspottkörtelcancer som har hög överlevnadsstatistik om man upptäcker och behandlar den tidigt. Endokrin bukspottkörtelcancer antas vara behandlingsbar även efter att den har utvecklat dottertumörer vilket är mycket ovanligt. Steve Jobs väntade dock i 9 månader innan han tillslut lät sig opereras; han vägrade helt enkelt att låta sig opereras och valde en alternativ väg som bestod av vegankost, fruktdiet, akupunktur, örter m.m. Efter att detta inte givit resultat och hans tumör hade växt valde emellertid Steve Jobs att genomgå den så kallade whipple-proceduren vilket innebär att man tar bort högra sidan av bukspottkörteln, delar av gallgången, gallblåsan och delar av initiala tunntarmen. Steve Jobs var dock inte botad från sin cancer och år 2009 skrev Steve Jobs att ”mina hälsobesvär är mer komplexa än vad jag initialt trodde”. Samma år flög han till Schweiz för att genomgå peptide receptor radionuclide therapy (PRRT) vilket är en icke-konventionell cancerbehandlingsmetod. Vid PRRT binds radioaktiva isotoper till en medicin som liknar ett, i kroppen naturligt, förekommande hormon som heter somatostatin som reglerar det andra hormoner. Strålningen ska ta död på cancercellerna. Behandlingen misslyckades dock och Steve Jobs genomgick en levertransplantation senare år 2009. Troligtvis hade cancern spridit sig till levern men det är trots det ovanligt att genomgå levertransplantationer för cancer som ursprungligen uppstått på andra ställen än i levern eftersom man inte behandlar ursprungstumören. Vad som dock är viktigare vid organtransplantation är att patienten blir tvungen att ta starka immunförsvarssänkande mediciner för att kroppen inte ska stöta bort det nya organet. Ett problem med det är att samma immunförsvar behövs för att motverka cancern. Det är den främsta anledningen till att man normalt inte gör levertransplantationer hos cancerpatienter vars cancer inte har sitt ursprung i levern. Även efter sin levertransplantation åt Steve Jobs en diet baserad på fruktsmoothies. Steve Jobs dog år 2011, 56 år gammal.
Vad är problemet?
Jag tror att alternativa behandlingsmetoder kan vara av värde vid alla former av sjukdomar men de måste vara bra och de får inte belasta kroppen. Först och främst förlorade Steve Jobs vikt på sin diet; han fullkomligt rasade i vikt. Även om övervikt inte är bra alls är snabb viktnedgång på grund av stress och sjukdom skadligt för kroppen, speciellt vid cancer där undernäring ofta kan vara själva dödsorsaken. Eftersom hans operation tog bort delar av bukspottkörteln påverkades troligtvis hans förmåga till att producera bukspottkörtelhormonerna insulin och glukagon vilka är väsentliga för upptag och användning av näringsämnen. Jag skulle vilja gå så långt och påstå att Steve Jobs fruktdiet var katastrofal för hans cancer. Först och främst fick han alldeles för lite protein vilket ger en negativ kvävebalans. Det innebär att kroppen börjar bryta ner viktiga muskelproteiner vilket människor i allmänhet bör undvika och cancerpatienter i synnerhet. Man rasar i vikt vid en fruktdiet, och inte på ett sunt sätt.
I tidskriften Cancer Research publicerades år 2010 en studie som förklarar mekanismen bakom varför högt fruktosintag är kopplat till bukspottkörtelcancer. Det är känt att cancerceller använder glukos som bränsle men denna studie är den första som visar fruktos del i cancer. Forskarna visade att cancerceller lätt kan metabolisera fruktos och även förökar sig med fruktos. Dr. Anthony Heaney of UCLA’s Jonsson Cancer Center säger ”Detta har stor betydelse för cancerpatienter…och det visar att insatser för att minska raffinerat fruktos eller hämma fruktosrelaterade processer i kroppen kan störa cancertillväxten.” Dr. Anthony Heaney odlade bukspottcancerceller i sitt laboratorium och gav dem både glukos och fruktos. ”Tumörceller trivs på socker men de använde fruktsocker för att dela och föröka sig.” Dr. Anthony Heaney skriver dessutom att intag av raffinerade kolhydrater är associerat med högre cancerrisk.
Steve Jobs åt uppenbarligen en diet ovanligt hög på fruktos och glukos. Jag skulle vilja påstå att han åt en av de sämst tänkbara dieter för sin cancer.
PS1. Fruktosmetabolism leder till ökad urinsyraproduktion. Om man mäter sitt urinsyravärde och det är högre än 5,5 mg/dl (cirka 320 mmol/l) bör man reducera sitt fruktosintag. Har man exempelvis insulinresistens bör man äta maximalt 15 gram fruktos per dag enligt Dr. Mercola.
PS2. I september 2011 publicerades invärtesmedicinaren och assisterande professorn (Göteborgs Universitet) Jan Hammarstens 20 åriga forskning om prostatacancer i den mycket ansedda vetenskapliga tidskriften Nature och han säger till Sveriges Radio: ”Insulin är gödning till cancer”. I studien skriver Jan och hans medforskare Professor Ralph Peeker att ”resultatet visar ur ett urologiskt perspektiv att godartad prostataförstoring och prostatacancer kan ses som två nya aspekter av metabolt syndrom och att ökade insulinnivåer är ett vanligt underliggande problem som bidrar till både godartad prostataförstoring och prostatacancer…”
PS3. Jag kontaktade hjärnkirurgen Jack Kruse i USA gällande cancer och hans svar var: ”Om man har cancer ska man däremot leva på en strikt ketogen paleodiet med mängder av ekologisk extra virgin kokosolja.”
Leave a Reply