Home KOST & NÄRING Omega-3, bra för mer än hjärtat!

Omega-3, bra för mer än hjärtat!

1

Omega-3 proteinEn studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visar att tillskott av omega-3 hjälper till med mer än bara hjärtkärlhälsan. Omega-3 visar sig bidra till ökad muskeluppbyggnad hos äldre. Sarkopeni är det tekniska namnet för den fortlöpande minskningen av muskelmassa och muskelstyrka som sker med åldern. Mellan 1-2- % muskelförlust per år efter 50 års ålder beräknas ske. Sarkopeni är mycket kostsamt för samhället och medicinska följder av muskelförlusten är “ökad risk för fall och frakturer, minskad livskvalitet, ökad bräcklighet/skörhet, minskat funktionellt oberoende, nedsatt förmåga att sköta dagliga aktiviteter samt ökad risk för död av alla orsaker.” enligt Olle Haglund, Medicine Doktor. En fjärdedel av Sveriges befolkning över 70 år har Sarkopeni och mellan 40-50 % av alla över 80 år. I USA gjorde man en beräkning av kostnaderna relaterat till Sarkopeni för år 2000; dessa uppgick till 18,5 miljarder dollar.

I studien som gjordes av Washington University fick en grupp 4 gram fiskolja per dag, motsvarande 1,86 gram EPA och 1,5 gram DHA, medan den andra gruppen fick majsolja (placebo). Gruppen som fick fiskolja hade dubbelt så stor muskelbyggande aktivitet som placebogruppen; det är en dramatisk skillnad och kan innebära stora kostnadsbesparingar inom vården men framförallt ökad livskvalitet för individen. Styrketräning samt tillräckligt proteinintag är även viktigt vid sarkopeni.

PS. Omega-3 ska komma från icke-uppkoncentrerad fiskolja som förvaras i kylskåp. Personligen tycker jag att Eskimo-3 är bäst.

American Journal of Clinical Nutrition February 2011 vol. 93 no. 2 402-412
http://www.ajcn.org/content/93/2/402.abstract
Bild: photostock/FreeDigitalPhotos.net
tags:

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N