Home KOST & NÄRING Soja (icke-fermenterad) är inte nyttigt

Soja (icke-fermenterad) är inte nyttigt

0
15

Soja utmålas som ett riktigt hälsolivsmedel och idag är det oändligt populärt att ha sojagrädde, sojamjölk, tofu, sojaburgare, sojayoghurt i och till allt möjligt. Soja som inte är fermenterad är dock inte nyttigt. Fermenterad soja (miso, tempeh, tamari, natto och vanlig sojasås) i små doser då och då gör ingen skada men den stora sojakonsumtionen av icke-fermenterad soja är direkt skadlig för hälsan:

  • Soja innehåller mycket fytinsyra vilket är ett ämne som binder till mineraler i tarmkanalen och för ut dem ur kroppen. Även vanliga sädesslag och baljväxter innehåller fytinsyra och det är inte ovanligt att vegetarianer tenderar att ha mineralbrist, speciellt gällande det extremt viktiga mineralet zink. Det finns tekniker för att reducera fytiner som blötläggning, fermentering och groddning men ingen sojamjölk, sojaprotein, sojayoghurt eller tofu i världen har preparerats på det sättet.
  • Soja innehåller trypsininhibitorer som förhindrar proteinnedbrytningen och kan leda till allvarliga magbesvär och kroniska brister i aminosyraupptaget. I försöksdjur förorsakar en diet med höga halter av trypsininhibitorer förstoring av och patologiska tillstånd i bukspottkörteln, inklusive cancer.
  • Sojamjölk, sojaprotein, sojayoghurt, sojabiffar, tofu m.m. processas hårt vid framställningen genom upphettning, alkaliska bad och syrabad. Det ger ett denaturerat och svårsmält protein.
  • Syratvätten sker ofta i aluminiumtankar som ofta läcker höga ut höga nivåer av aluminium till sojamassan
  • Soja har brist på de viktiga aminosyrorna
  • Soja har låga nivåer av cystein och metionin vilka är vitala svavelrika aminosyror. Dessutom har soja låga nivåer av tryptofan en annan essentiell aminosyra
  • Soja innehåller inte A- eller D-vitamin som behövs för god assimilering av bönans proteiner, vilket kan vara anledningen till att man i asiatiska kulturer ofta kombinerar sojabönor med fisk eller fiskbuljong.
  • Soja innehåller extrema mängder fytoöstrogener, en form av hormonliknande ämnen. Det finns forskning som visar att barn som får modersmjölksersättning intar hormonliknande ämnen som motsvarar flera p-piller vilket kan leda till allvarliga negativa hälsoeffekter på sikt. Soja innehåller dessutom inget kolesterol vilket är livsnödvändigt för hjärnan och nervsystemets utveckling hos barn.
  • Isoflavonoider i soja förhindrar en god sköldkörtelfunktion – den är oerhört viktig för hälsan eftersom den reglerar hela kroppens ämnesomsättning bland annat.
  • Precis samma cancerframkallande nitriter som finns i charkuterier finns i spraytorkad soja (alla form av sojaprotein, sojakorv, sojabiff m.m.)
  • Det finns ett giftigt ämne som kallas lysinoalanin som bildas under tillverkning av sojalivsmedel.
  • Soja innehåller isoflavonoiderna genistein och daidzein, två fytoöstrogener som liknar mänskligt östrogen. De kan blockera östrogeneffekten, störa hormonella funktioner, leda till infertilitet samt bröstcancer. Om man dricker två glas sojamjölk per dag under en månad får man i sig tillräckligt med fytoöstrogener för att påverka menstruationscykeln.
  • Sojabönor innehåller en koaguleringsfrämjande substans som förorsakar att röda blodkroppar klumpar ihop sig. Trypsininhibitorer och hemagglutininer är tillväxthämmare och det har visat sig att råttor uppfödda på dessa antinutrienter inte växer normalt.
  • Försöksdjur uppfödda på sojaproteinisolat utvecklar förstorade organ, speciellt bukspotts- och sköldkörteln, samt ökade depositionen av fettsyror i levern. Sojaproteinisolat och texturerat vegetabiliskt protein används i skolluncher, kommersiella bakverk, dietdrycker och snabbmatsprodukter bland annat. De främjas även kraftigt i tredje världens länder och bildar basen i många mathjälpsprogram.

Näringsforskaren. Kaayla Daniel, som har forskat på soja under många år och skrivit boken, The Whole Soy Story, lyfter fram tusentals studier som kopplar intag av sojaprodukter till näringsbrist, matsmältningsbesvär, immunförsvarsbesvär, sköldkörtelbesvär, besvär i reproduktionsorganen, hjärtbesvär och cancer. Två forskare som arbetar på FDA i USA (motsvarande livsmedelsverket i Sverige), Daniel Sheehan och Daniel Doerge, båda seniora toxikologer, motsatte sig kraftigt att soja skulle erhålla hälsopåståenden. De skrev i sitt memorandum: ”Vi motsätter oss hälsopåståenden om soja eftersom det finns rikligt med bevis på att vissa isoflavonoider som finns i soja är giftiga för östrogenkänslig vävnad samt för sköldkörteln…givet att en kvinnas eget östrogen är en signifikant faktor för bröstcancer är det inte att rekommendera att soja är hälsosamt…allmänheten kommer att utsättas för en potentiell risk från soja utan adekvat varning och information”.

PS 1. Ibland tas argumentet att man i Asien ätit soja i tusentals år. I Asien använder man ofta hela sojabönan utan att separera fett och protein, man fermenterar den vilket minskar antinäringsämnen och man äter betydligt mindre mängder än den gängse bilden av det asiatiska köket. En stor studie uppskattade det dagliga sojaintaget till cirka 7-8 gram per dag där en del är fermenterad soja. Många vegetarianer i västvärlden, däremot, konsumerar cirka 220 gram ren soja per dag. Fermenterad soja som alltså intas i små mängder i det asiatiska köket har inte samma skadliga effekt på kroppen som sojaproteinisolat, sojamjölk, sojabönsolja, sojakött, tofu och andra icke-fermenterade sojaprodukter. Exempel på fermenterad soja är: tempeh, miso, natto och sojasås.

PS 2. Under 2010 pågick en den så kallade ”Great Health Debate”, en debatt och föreläsningsserie där några av USA:s främsta hälsoexperter och läkare fick uttala sig om hälso, kost och livsstil. Cirka hälften av debattörerna förespråkade en vegetarisk kosthållning och den andra hälften en omnivor kosthållning, dvs inkludering av kött. Dock vara i stort sett alla, alltså även den vegetariska fallangen rörande överens om att icke fermenterad soja var och förblir ett livsmedel som vi inte bör äta.

PS 3. Om du är rädd om miljön bör du inte äta soja. Den odlas i monokultur där man skövlar stora landarealer och därmed dödar i stort sett allt som lever på marken (insekter, små gnagare och naturligt förekommande växter) och nej, nötkreatur ska inte heller äta soja.

Rackis, Joseph J. et al., “The USDA trypsin inhibitor study. I. Background, objectives and procedural details”, Qualification of Plant Foods in Human Nutrition, vol. 35, 1985.

Van Rensburg et al., “Nutritional status of African populations predisposed to esophageal cancer”, Nutrition and Cancer, vol. 4, 1983, pp. 206-216; Moser, P.B. et al., “Copper, iron, zinc and selenium dietary intake and status of Nepalese lactating women and their breastfed infants”, American Journal of Clinical Nutrition 47:729-734, April 1988; Harland, B.F. et al., “Nutritional status and phytate: zinc and phytate X calcium: zinc dietary molar ratios of lacto-ovovegetarian Trappist monks: 10 years later”,Journal of the American Dietetic Association 88:1562-1566, December 1988.

El Tiney, A.H., “Proximate Composition and Mineral and Phytate Contents of Legumes Grown in Sudan”, Journal of Food Composition and Analysis (1989) 2:6778.

Rackis, Joseph J. et al., “The USDA trypsin inhibitor study”, ibid.

Wallace, G.M., “Studies on the Processing and Properties of Soymilk”, Journal of Science and Food Agriculture 22:526-535, October 1971.

Rackis, et al., ibid., p. 22; “Evaluation of the Health Aspects of Soy Protein Isolates as Food Ingredients”, prepared for FDA by Life Sciences Research Office, Federation of American Societies for Experimental Biology (9650 Rockville Pike, Bethesda, MD 20014), USA, Contract No. FDA 223-75-2004, 1979.

Rackis, Joseph, J., “Biological and Physiological Factors in Soybeans”, Journal of the American Oil Chemists’ Society 51:161A-170A, January 1974.

Rackis, Joseph J. et al., “The USDA trypsin inhibitor study”, ibid.

Torum, Benjamin, “Nutritional Quality of Soybean Protein Isolates: Studies in Children of Preschool Age”, in Soy Protein and Human Nutrition, Harold L Wilcke et al. (eds), Academic Press, New York, 1979.

Nagata C, Takatsuka N, Kurisu Y, Shimizu H; J Nutr 1998, 128:209-13.

tags:

Comment(15)

  1. PRoblemet blir när skribenten tar information lite här och där. I kina lider mindre kvinnor av bröstcancer dom äter mer än du angivit här. Dom är fattiga och dom har råd med soja. Fytiner kan skydda mot bröstcancer eftersom sojans östrogen binder vid receptorerna och inte vanliga östrogenet. Fytiner är dessutom bra mycket svagare än riktigt östrogen.

    Det sprids mycket desinformation på nätet. Pengafråga ligger bakom. Sen såg jag att i usa säljer dom dålig soja sån som var producerad på ett dåligt sätt. Det finns många som säger att man får könshår av att äta mycket soja men studier med spermieproduktion har gjorts och spermakvaliteten hade ej påverkats.

    Det kan mycket väl vara så att tex stora aktörer på proteinpulvermarknaden sprider desinformation så att ingen vågar köpa soja. Skulle man göra det så förlorar dom pengar. Att då ta information på nätet blir helt fel. Kanske därför det ena veckan är farligt att dricka kaffe medans nästa vecka är det bra mot cancer. Omega 3&6 ska man äta från fisk inte ALA= hampafrön tex säger dom, dock så säger dom att om man äter grönsaker så får man problem med tex hjärtat. Så man kan inte tro på nåt man hittar där ute eftersom dom s.k. studierna kan vara betalda och iscensatta av dom stora aktörerna.Det som minst förvånar en är att människor fortfarande går på det gång på gång.

  2. Soja och pubeshår var nån studie gjort i tex carribean kuba eller nånstans där. Alltså 3de världen. Där småbarn utvecklades för tidigt med pubeshår och bröst.

    Där trodde dom det var den gemensamma nämnaren inga fler studier gjordes. MEn vi vet ju vad bananafirman gjorde i sydamerika, använde gifter i besprutningen som gjorde många sterila. Där skulle man ju också kunna säga kolla alla har ätit soja se vad som hände. (ifall sydamerikaner åt soja). Var inte så lättpåverkade, skulle du lita på en studie där dom som betalar hade en produkt att sälja? I tex usa handlar det om att tjäna pengar om folk dör på kuppen spelar ingen roll. Bhopal gasläcka. bananafirman etc etc finns många fler. Tur att vi bor i sverige där det finns mer medkänsla.

  3. Visst ligger det pengar bakom, men detta gäller de som påstår/försöker “bevisa” att soja INTE är farligt (och alltså inte tvärtom). Sojaindustrin är jättestor och tjänar massor med pengar på att lura folk att köpa deras ohälsosamma produkter (som de marknadsför som hälsosamma!!). Får folk reda på sanningen om sojans giftighet så förlorar denna industri massor med pengar, så självklart försöker man mörka sanningen! Detta gör man bl.a. genom att sponsra/muta olika “forskare” och då få dem att säga att soja inte alls är farligt. För övrigt så är det inte naturligt för människan (eller något annat djur) att äta soja, så varför ska vi då göra det?

  4. Man kan ju tycka att sojaprodukter borde förbjudas när sådan här fakta kommer fram. Kan anledningen till att det inte förbjudits vara att sojaindustrin har så mycket pengar att de lyckats muta folk till att ljuga/hålla käften?

  5. Daniel, du skriver; “Tur att vi bor i sverige där det finns mer medkänsla”. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta alltså!! Tror du verkligen på det själv? Livsmedelsverket t.ex; de har samma gamla värdelösa råd som de hade för hundra år sedan, råd som bara gör människorna som föjer dem sjukare! Anledningen?; de är sponsrade av olika lisvmedelsindustrier! (Unilever, Wasabröd etc.).

  6. Att det skulle vare kött-industrin bakom påståendena att soja är farligt, för att konkurrera ut soja marknaden, är bara löjligt. De ligger i samma säng som soja industrin… mycket boskap får foder som har soja i sig. Det är en enormt billig gröda och anses vara “bra” protein för djuren, som äter gräs i naturliga fall och inte kan hantera fodret(som innehåller mer än soja) och blir sjuka… de medicineras under hela sin miserabla livstid för att inte dö av kosten som skapar alla sorters sjukdomar, för att sedan slaktas vid en tidig ålder fulla av skit, som sedan landar på våra tallrikar.

    MVH Henrik

    1. Hej Henrik,

      Jag håller med dig. Exempelvis är Brasiliens största sojaodlande företag är ett Argentinskt företag som heter El Tejar. De marknadsför även sädesslag mycket aggressivt. Vad inte alla verkar ha noterat att deras andra stora verksamhet är att nötboskapsproduktion i Argentina och Uruguay.

      MVH
      Patrick

    1. Hej Maria,

      Tack för din kommentar. Som jag skriver här: http://www.perfekthalsa.se/koppling-till-greatlife-se/ har jag varit med och startat http://www.greatlife.se. Det är även jag som står bakom alla texter. Jag skriver så här under länken:

      Jag hänvisar ibland i bloggen till http://www.greatlife.se och de kosttillskott som säljs där.

      Vad har jag för koppling till http://www.greatlife.se?
      Jag har varit med och startat greatlife.se och valt ut alla kosttillskott som finns där. Mitt urvalskriterium har varit och är:

      – Kvalitet
      – Kvalitet
      – Kvalitet
      …utan kompromiss.

      Varför startade jag http://www.greatlife.se?
      Jag saknade helt enkelt de kosttillskott jag själv ville ha i den svenska hälsokastfackhandeln och på apotek och valde därför att starta en hälsokostbutik med ett enda kriterium:
      Vi ska ha det bästa inom varje kategori och inget annat
      Jag ska endast ta in det som jag själv kan tänka mig att inta och inget annat. Det ska vara så pass bra kosttillskott att jag kan ge dem till min partner eller mina barn.
      Vi ska aldrig kompromissa med kvalitet och ta in produkter med hög bruttomarginal bara för att tjäna mer pengar.
      Som du ser om du går in på greatlife.se finner du exempelvis endast ett märke av omega-3, ett av vassleprotein, ett av glutamin, ett av E-vitamin + Selen osv. Om du går in på vilken annan hälsokostbutik som helst kommer du att finna många olika omega-3-märken, många olika vassleproteinmärken osv. Jag har förmånen att kunna välja ut det bästa och inget annat när det gäller kosttillskott. Anledningen till att jag kan unna mig det är att http://www.greatlife.se endast är en sidoverksamhet till mitt ”riktiga” arbete; jag behöver helt enkelt inte kompromissa med kvalitet . För dig som har läst eller läser på min blogg tror jag du har förstått att jag brinner för hälsa och gör man det är kvalitet det enda som gäller.

      Vad innebär det här?
      Jag kommer att rekommendera de kosttillskott som jag tror är bäst och inget annat. De som mailar mig och frågar om råd får inte alltför sällan länkar till andra kosttillskott och butiker än de som säljs på http://www.greatlife.se. Om jag tror att något annat är bättre kommer jag att rekommendera det oavsett om det säljs på greatlife.se eller inte. Varför tar jag då inte in det på greatlife.se? Ibland gör jag det, som exempelvis SF722 Undekansyra mot Candida från Thorne men vi kan inte ha allt och det vi har täcker nog 99 % av det man behöver skulle jag vilja påstå.

      PS. Du som har läst bloggen vet att den långt ifrån handlar om endast kosttillskott utan om kost, träning och annat inom hälsa.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *