Home SÖMN & ÅTERHÄMTNING KRONOTYP: MORGONMÄNNISKA ELLER KVÄLLSMÄNNISKA?
KRONOTYP: MORGONMÄNNISKA ELLER KVÄLLSMÄNNISKA?

KRONOTYP: MORGONMÄNNISKA ELLER KVÄLLSMÄNNISKA?

0

En människas kronotyp beskriver vid vilken tidpunkt olika kroppsliga system relaterat till dygnsrytm är aktiva eller passiva. Det bestämmer i sin tur huruvida personen är mer morgonmänniska eller mer kvällsmänniska. Det finns så kallade klockgener som till cirka 50 procent styr kronotypen. Olika miljöfaktorer tycks också påverka om en människa har lätt eller svårt att komma upp på morgonen och lätt eller svårt hålla sig vaken på natten. Att vara en sen kronotyp, det vill säga en nattuggla, verkar ha koppling till en del sjukdomar och besvär, bland annat diabetes, depression, övervikt och ökad dödlighet. Troligtvis beror det på att en livsstil där man företrädesvis är uppe sena kvällar och nätter är förknippad med osundare livsstilsvanor.

Skiftarbete har samband med ökad cancerrisk och en hypotes är att man får lägre melatoninhalt om man sover på dagen i stället för på natten trots att man sover samma antal timmar. Förutom att melatonin är ett sömnreglerande hormon, är det även en kraftfull antioxidant. Forskning visar att personer med tidig kronotyp, det vill säga morgonmänniskor, som arbetar natt har mer melatonin när de sover på dagen efter nattskiftet än sena kronotyper som arbetar natt och sover på dagen. Det innebär att en morgonmänniska som arbetar nattskift kommer att kunna upprätthålla en bättre dygnsrytm med normal melatoninproduktion än en kvällsmänniska som arbetar nattskift.

Om du är en sen kronotyp och ditt övriga liv tillåter det, kan du vrida lite på tiderna för sänggående och uppstigning så att de passar dig. Om ditt övriga liv tvingar dig att stiga upp tidigt rekommenderar jag att du försöker att lägga dig mellan klockan 21:30 och 22:00 även om det kan kännas som tidigt. Sömnbrist är verkligen dåligt för hälsan, speciellt när den blir kronisk. Oavsett när du går och lägger dig rekommenderar jag att du följer sömnråden in min bok, där ett av de viktigaste är att exponeras för morgonljus.

Referenser

Martha Gillette (ed.). Chronobiology: Biological Timing in Health and Disease. Oxford: Elsevier; 2013.

Barclay NL, Eley TC, Parsons MJ, Willis TA, Gregory AM. Monozygotic twin differences in non-shared environmental factors associated with chronotype. Journal of Biological Rhythms. 2013Feb;28(1):51-61.

Bhatti P, Mirick DK, Davis S. The impact of chronotype on melatonin levels among shift workers. Occupational and Environmental Medicine. 2014 Mar;71(3):195-200.

Broms U, Pitkäniemi J, Bäckmand H, Heikkilä K, Koskenvuo M, Peltonen M. Long-term consistency of diurnal-type preferences among men. Chronobiology International. 2014 Mar;31(2):182-8.

Rosenberg J, Maximov II, Reske M, Grinberg F, Shah NJ. ”Early to bed, early to rise”: diffusion tensor imaging identifies chronotype-specificity. Neuroimage. 2014 Jan 1;84:428-34.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N