När och hur ska man inta probiotika?

26 februari 2012 Kategori: Kosttillskott, Magtarmkanalen | 54 Comments »

Probiotika, dvs goda tarmbakterier definieras som ”live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host” enligt WHO. Det är alltså levande mikroorganismer som när de intas i tillräckliga mängder medför en hälsovinst för den som intar dem. Under vår utveckling har vår föda troligtvis innehållit en betydligt större mängd bakterier än vad den gör idag. Historiskt exponerades vi även dagligen för viktiga probiotiska bakterier i och med vår livsstil nära naturen. Dessa bakterier har varit, och är än idag, en mycket viktig del av vår hälsa. Dysbios, dvs en rubbad tarmflora, är förödande för hälsan. Jag skulle vilja påstå att rubbad tarmflora tillsammans med kroniska låggradiga inflammationer, två tillstånd som dessutom hör ihop, utgör våra största och viktigaste utmaningar inom hälsa. I vår jakt på att utrota alla mikroorganismer med sterilisering av mat, bakteriedödande medel, antibiotika för minsta förkylning osv har vi tyvärr även inkluderat utplåning av goda, och för kroppen livsviktiga, probiotiska bakterier. Det är anledningen till att jag anser att tillskott av probiotika är otroligt viktigt för en god hälsa. Var och varannan person som man frågar verkar lida av mer eller mindre allvarliga magtarmbesvär, som även om de är små kan vara ack så besvärliga för individen. Magtarmbesvär är inte bara svåra att leva med utan kan även vara mycket negativa för hälsan sikt. Kom ihåg att en stor del av immunförsvaret är lokaliserat till tarmkanalen. Läs mer här om det.

År 2006 publicerade European Journal of Clinical Nutrition en studie (randomiserad (slumpmässig), dubbelblind, placebo-kontrollerad, dvs gold standard, vilket innebär bevisgrad 1) där forskarna visade att probiotikados är direkt kopplat till effekt när det gäller Bifidobakterier samt att höga doser tolereras väl av den som intar probiotika. I studien såg man effekt från en dagsdos om 10 miljarder probiotiska bakterier. Innebär det att man inte kommer att uppleva hälsovinster om man tar färre än 10 miljarder bakterier per kapsel och dag? Nej, det tror jag inte men just när det gäller probiotika är mer bättre vilket absolut inte är fallet för de flesta typer av kosttillskott. Professor John Morton och hans team vid Stanford University School of Medicine publicerade en studie år 2009 i The Journal of Gastrointestinal Surgery där de visade att patienter som genomgått gastrik bypasss-operation och som tog så lite som 2,4 miljarder probiotiska bakterier per dag efter operationen förlorade mer vikt och hade ett bättre vitamin B12-upptag än kontrollgruppen. Med andra ord kunde man uppvisa en effekt på så lite som 2,4 miljarder bakterier.

Nu till frågan: När och hur ska man ta probiotika?
Enligt Francine Mondou, doktor i mikrobiolog (numera arbetande vid en probiotikatillverkare) ska probiotika alltid tas på full mage. Anledningen till det är att maginnehållet efter en måltid får ett ökat pH-värde vilket innebär att de probiotiska bakterierna överlever längre vilket i sin tur ökar sannolikheten för att de når tarmarna intakta. Vid fastande mage har magsafterna ett pH-värde som är cirka 1,5-2,5 medan miljön i magen efter en måltid får ett pH-värde om cirka 4,0-6,0; dvs. ett betydligt mer gynnsamt värde för probiotiska bakterier. Min rekommendation är att ta probiotika precis innan en måltid med yttersta lite vatten eller med första tuggan, alternativt max 30 minuter innan en måltid. Det är inte optimalt att dricka för mycket vatten i samband med en måltid, varken direkt före, under eller direkt efter, eftersom extra vätska kan påverka matsmältningen negativt. En liten mängd vatten går givetvis bra men att bälga i sig vatten, och ännu värre att bälga i sig kallt vatten, i samband med måltid är som att be om matsmältningsbesvär.

Med andra ord tag probiotika i samband med din måltid tillsammans med första tuggan men utan att svälja ner det med för mycket vatten. För de personer som inte kan svälja kapslar (med eller utan vatten) kan man ta isär kapseln och strö över den sista tuggan. Bra probiotika ska enligt mig:

  • Innehålla så många kliniskt undersökta icke-konkurrerande stammar som möjligt (>10 stycken stammar)
  • Inte innehålla prebiotika (finns naturligt i frukter och grönsaker) och är en billig utfyllnad i ett tillskott.
  • Inte vara baserad på mjölkprodukter

Jag har hittills inte hittat bättre tillskott av probiotika än Innate Response Flora-produkter som finns i doserna 5-200 miljarder bakterier per kapsel, med 14 stammar per kapsel. Den dagen jag finner bättre probiotikatillskott kommer jag att köpa in dessa istället.

PS1. För dig som håller på med tarmsköljning kan jag inte nog understryka vikten av att inta så mycket probiotika du bara kan till varje måltid. Det eftersom mer än 50 % av tarminnehållet utgörs av bakterier och du garanterat får en akut tarmdysbios när du sköljer tarmen. Även om tarmobalansen inte är kronisk är det viktigt att balansera den tillfälliga obalansen som tarmsköljning ger upphov till.

PS2. Jag träffade en kvinna för ett tag sedan som berättade att hon håller sig fri från förkylningar om hon tar probiotika men att hon alltid blir förkyld om hon slutar ta probiotika. Beror det på att probiotika gör att vi inte exponeras för förkylningsbakterier eller virus? Nej, givetvis inte. Det beror på att hennes tarmflora kommer i balans och att patogena bakterier i tarmarna får mindre utrymme att föröka sig. Kom, som sagt ihåg att immunförsvaret till stor del sitter i tarmarna. Vad mer säger hennes berättelse? Jo, att probiotiska mikroorganismer inte koloniserar tarmkanalen varaktigt och att med den livsstil vi har idag kan det tyvärr vara så att man behöver ta tillskott av probiotika fortlöpande. Jag tar probiotika varje dag och jag ser det som en otroligt viktig parameter i min hälsoekvation.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16721394
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19381735
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12788576

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22146689

http://www.who.int/foodsafety/publications/fs_management/en/probiotics.pdf


54 kommentarer till “När och hur ska man inta probiotika?”

  1. #1 Martin Anderson , 26 februari 2012 16:28

    Hej!

    Eftersom du verkar veta mycket om dessa bakterier tänker jag att du kanske kan hjälpa mig förstå min erfarenhet av dessa. Jag är sedan 12 år vegetarian och har en riktigt bra mage. Aldrig förstoppad, lös, uppsvälld etc om jag inte haft ett riktigt race med onyttigheter eller är sjuk. Aldrig stressmage, eller några problem jag ser hos i stort sätt alla i vårt samhälle. Men så fort jag stoppar i mig en produkt med dessa sk. nyttiga bakterier blir jag sur, spänd, svälld, och magen fungerar inte som den ska riktigt på flera dagar. Så eg är detta inget problem, bara att hålla mig från dem, men det är ändå något jag funderar på hur det kommer sig att det verkar fungera på motsatt vis hos mig. Annars stort tack för en intressant sida!

  2. #2 Perfekthälsa , 26 februari 2012 17:17

    Hej,

    Tack för din fråga. Du beskriver dock inte vilken dos din probiotika har, om den innehåller prebiotika, om den är baserad på mjölkprodukter, hur (med vatten, till måltid, mellan måltid m.m.) du har tagit din probiotika, hur ofta du har tagit din probiotika samt vilken typ av probiotika du tar så det blir svårt att uttala sig om just ditt enskilda fall. Även med denna information kan det i och för sig vara svårt att besvara enskilda individers fall som devierar från normen som ditt verkar göra. Om du mår så bra som du beskriver så tycker jag att du ska fortsätta som du gör. Det kan dock vara värt att kontrollera att du inte har några näringsbrister vilket kan vara risken vid en strikt vegetarisk kosthållning (vegan eller frukterian). Kom ihåg att man kan uppleva att man mår bra trots näringsbrister och att dessa inte alltid ger upphov till bristsjukdomar förrän efter lång tid.
    De magtarmbesvär du upplever vid intag av probiotika kan också vara övergående, dvs om man har en svår tarmdysbios kan man reagera häftigt på just probiotika. Det är därför man bör börja med svag dos om man vet att man har allvarlig tarmdysbios och arbeta sig uppåt. Dock låter det som sagt som om du mår mycket bra så i ditt fall verkar det probiotika inte vara nödvändigt.

    Varmt lycka till med hälsan!

    Patrick

  3. #3 Martin , 26 februari 2012 17:39

    Tack för ditt svar!

    Jag har inga brister. Tvärtom topp på alla värden hos läkarkoll. Jag äter fortfarande ägg, ost och grädde/smör. Även om jag upplver mer och mer motstånd mot det och som att jag måste hålla nere doserna av det för att känna mig riktigt energisk, klar och välmående. Upplever att jag blir lite tung och avtrubbad av animalier.
    Jag har mest testat dessa bakterier i olika produkter som har dem tillsatta, pro viva, olika ”shots” och även i filmjölk. Före och efter mat. (har för vana att inte dricka mycket kring maten) Har aldrig upplevt någon skillnad på hur eller vilken form jag tagit dem i. Min personliga, högst ovetenskapliga teori är att jag har en nice kultur av mjölksyrebakterier och inga av de föruttnelsebakterier som bildas när man smälter olika kött/blod/organ från djurens kroppar. Och att det är bara när man har en av animalier (eller antibiotika vilket jag nästan aldrig ätit) rubbad tarmflora som det är en fördel med dessa tillsatta probiotika bakterier. Min tanke är att jag redan har en fin balans som blir rubbad av dem, men förstår ändå inte varför det blir så, o varför det inte bara blir ännu bättre i min mage om de är så bra… Och om det jag upplever stämmer borde det isf inte vara så att dessa såldes med en liten varning, att de alltså inte är bra för alla?

    Mycket att klura på :)

  4. #4 Sanna , 1 mars 2012 11:36

    Hej,

    jag har nyligen fått diagnosen ”känslig mage”, som min läkare valt att kalla det för. Men som för mig då har inneburit att jag under några års tid, i långa perioder, lidit av illamående, magont och magknip. Under dessa år har jag testat probiotika, även dessa i perioder, med olika resultat. De första jag testade var förmodligen någon form av ”nybörjar”-probiotika från den vanliga hälsokosten. Sedan har jag då som sagt, i perioder lagt av. Förra sommaren testade jag en mycket starkare variant och kände av dessa ”die offs”, som avskrämde mig och jag har inte riktigt vågat ge mig på probiotika igen. Jag inser dock nu, att jag kanske inte tagit dem på rätt sett.

    Men självklart är jag ju väldigt intresserad av alla hälsoeffekter som dessa ska ge, så min fråga är väl egentligen hur man lägger upp en bra plan på att introducera probiotikan? Vad innebär en ”svag dos”, är det en probiotika med färre bakterier eller är det mindre mängd, tex en halv kapsel?

    Tack, och tack för en bra blogg!

  5. #5 Perfekthälsa , 1 mars 2012 19:29

    Hej,
    Vad bra att du inte har några brister. Det är givetvis stor skillnad på att vara lakto-ovo-vegetarian och att vara vegetarian. Äggulan innehåller i stort sett alla näringsämnen förutom C-vitamin. Det innehåller även kolin vilket är livsviktigt. Jag har talat många näringsterapeuter och de säger alla samma sak: de veganer som testas har i stort sett alltid näringsbrister. Betyder det att alla veganer har näringsbrist? Nej, men det finns en risk att man som vegan kan utveckla näringsbrist över tid. Det betyder även att man som vegan måste vara mer noggrann med sin kost.

    Jag förstår i och för sig att du får uppsvullen mage om du tar probiotika i form av provivia, det är en dryck med mängder av socker och annat icke önskevärt. Du nämner i och för sig att du upplever samma sak oavsett vilken form du har tagit dem i.

    När det gäller ”förruttnelsebakterier och kött/organ” tror jag att du kan ha missuppfattat lite gällande biokemin och matsmältning/bakterier: Kött ruttnar varken i magen eller i tarmarna. En blandad måltid med kött, protein och fett lämnar magen i små doser efter cirka 4-5 timmar, i genomsnitt, via den så kallade pylorussfinktern och har då inte ruttnat. När kymus lämnar magsäcken och kommer till tolvfingertarmen startar salter och enzymer sin bearbetning. Galla emulgerar fett och hjälper till att neutralisera pH-värdet. Lipas bryter ned fettet, trypsin och kymotrypsin bryter ner proteiner. Amylas, maltas och sackaras (och hos vissa laktas) bryter ner stärkelse och socker. Mikrovilli i tunntarmens epitelceller tar upp näringsämnen i köttet som nu har brutits ner till aminosyror, kolhydrater (cirka 1 % muskelglykogen i kött = kolhydratfri enligt tabell) samt fettsyror. Dessa molekyler kan inte ruttna. Därefter öppnas Ileocekalklaffen vilket är en muskel mellan tunntarm och tjocktarm och den resterande kymus som inte har tagits upp av tunntarmen kommer således att transporteras in i tjocktarmen. Det är en koloni av bakterier. De finns där bland annat eftersom våra enzymer inte kan bryta ner allt vi stoppar i oss. Kött bryts ner av kroppens egna enzymer: pepsin, trypsin, kymotrypsin och andra proteasenzymer. Gallsalter och lipas bryter ner fettsyror i köttet. Bakterierna i tjocktarmen är primärt till för att bryta ner en del kolhydrater och fiber och bildar fettsyror bland annat. Det som inte bryts ner bildar tillsammans med döda bakterier och vatten vår avföring.

    Trisackariden raffinos som består av monosackariderna glukos, fruktos och galaktos finns rikligt i bönor, kålväxter och en del andra grönsaker samt i fullkorn. Den kräver ett enzym α-galactosidase för att brytas ner till D-galaktos och sukros. Detta enzym finns inte i den mänskliga matsmältningskanalen eller andra en-magade däggdjur. I tjocktarmen kommer raffinos fermenteras av bakterier vilka bildar gas (koldioxid, metan och vätgas). Det är nog det närmaste man kommer till nedbrytning av bakterier eller svamp, dvs någon form av förruttnelseprocess.

    Om du upplever att du är frisk och stark, både mentalt och fysiskt tycker jag att du ska fortsätta som du gör. Varmt lycka till!

    Med vänlig hälsning
    Patrick

  6. #6 Perfekthälsa , 1 mars 2012 19:39

    Hej och tack för dina vänliga ord!

    Först och främst behöver om man får diagnosen ”känslig mage” av sin läkare tyvärr inse att han/hon troligtvis inte kan göra mer för dig. Vad hade jag gjort i din situation. Jag hade i 3-6 månader provat följande:
    1. Slutat med alla spannmål
    2. Slutat med mjölkprodukter
    3. Slutat med socker och sötningsmedel
    4. Ätit en stenålderskost men med minimalt med nötter och mycket lite frukt. Däremot kravframställt gräsuppfött kött, fisk, skaldjur, vilt, grönsaker, rotfrukter, sötpotatis, kokosfett till matlagning och sett till att jag hade adekvata jodnivåer. Lite bär (cirka 100 gram per dag) men aldrig tillsammans med fleromättade fettsyror.
    5. Inte druckit vätska till maten
    6. När det gäller probiotika hade jag börjat med den som heter Flora 5-14, 1 kapsel direkt med första tuggan till frukost, lunch och middag i 20 dagar, därefter Flora 20-14, 1 kapsel direkt med första tuggan till frukost, lunch och middag i 20 dagar, därefter Flora 50-14, 1 kapsel direkt med första tuggan till frukost, lunch och middag i 20 dagar (ska inte sköljas ner med vatten utan tas med första tuggan)
    7. Träna regelbundet
    8. Se till att du inte har några näringsbrister
    9. Undvika aktiviteter, personer, saker som stressar dig
    10. Bearbetat gamla sorger.
    Prova gärna detta i 3-6 månader och återkom med resultatet. Jag skulle bli ytterst förvånad om din ”känsliga mage” plötsligt blev helt ”okänslig”.

    Varmt lycka till,
    Patrick

    PS. Det finns givetvis fler saker att göra men detta är en god början och det inte fungerar finns det sätt att gå vidare. Återkom gärna och berätta hur det går.

  7. #7 Anne , 18 mars 2012 21:06

    Hej Du!
    Vad har du för erfarenhet utav BioGaias produkter?
    Jag använder själv deras sugrör, både till mig och barnen. Vi tar 2 sugrör/dag….
    Intresserad av om det finns bättre alternativ. Fördelan med dessa, enligt mig, är just att det är ett sugrör. Lättare att få barnen att dricka 1/2 glas vätska genom sugrör än att ta en tablett…

  8. #8 Perfekthälsa , 18 mars 2012 21:29

    Hej,

    Tyvärr kan jag inte säga att jag rekommenderar deras probiotika. De basera sina produkter på endast en bakteriestamm: Lactobacillus reuteri. Bra probiotika ska innehålla många olika stammar. Deras probiomax innehåller 100 miljoner bakterier; för bra probiotika talar man om miljarder bakterier. Dessutom innehåller probiomax även isomalt och härdat vegetabiliskt fett vilket jag inte vill ha i mig på daglig basis. Även BioGaia Probiotic straw innehåller endast 100 miljoner bakterier men däremot inte isomalt och härdat vegetabiliskt fett. Den probiotikapsel från Innate Response med lägst dos innehåller 5 miljarder bakterier. Därefter har du 20, 50 och 200 miljarder bakterier per kapsel. Dessutom innehåller Innate Response probiotika förutom Lactobacillus reuteri, även 13 andra viktiga stammar varav en är den unika stammen Lactobacillus Acidophilus DDS-1. Dessa är enligt mig en helt annan nivå av probiotika. Innate Responses probiotika är i kapselform, så du kan lätt ta isär den och strö över din mat eller hälla i ditt vatten. Du finner dem här: http://www.greatlife.se/halsokost/probiotika/

    Varmt lycka till!
    Patrick

  9. #9 Linus , 23 juli 2012 17:22

    Hej,
    Vi är mycket infektionskänsliga hela familjen och har under sommaren tagit stort intryck av dina råd på den här eminenta hemsidan. Vi håller bla på att lägga om vår kost och har börjat ta probiotiska preparat. Jag undrar från vilken ålder barn kan börja ta probiotika, och i vilka doser?
    Hälsningar
    Linus

  10. #10 Perfekthälsa , 24 juli 2012 08:25

    Hej Linus,

    Tack för din fråga och för dina vänliga ord! Det är glädjande att höra att ni vill ta tag i er hälsa och ändra er livsstil till det bättre. Jag tror (vet) att mag-tarmhälsa är oerhört viktigt för hälsan och immunförsvaret.

    Det finns egentligen ingen nedre ålder då man kan ge sina barn probiotika men man för bebisar bör man göra det under läkares kontroll. Jag vet dock att Innate Response, som har de absolut bästa probiotika jag har stött på, har 5 år och uppåt som åldergräns för alla deras kosttillskott inklusive probiotika. Det handlar dock mer om lagar och regler än om fysiologi och biologi. Under evolutionen har barn som slutat amma fått i sig bakterier via oavsiktligt fermenterade (jästa) livsmedel och jord på rotfrukter, rötter och grönsaker bland annat. Detta har de fått så snart de börjar krypa egentligen och stoppar fingrar i munnen. Med dagens sterila miljö får vi inte samma exponering för probiotiska bakterier vilket alltså kan ha nackdelar för hälsan. Probiotika är ett sätt att kompensera för den brist på goda tarmbakterier som vi tidigare fick naturligt. Personligen ger jag mina barn Flora 5-14 (4 och 2 år) men det är som sagt vanskligt att rekommendera andra att ge kosttillskott till deras barn som är under 5 år. Jag tror dock inte att det kan göra någon skada utan endast nytta med bra probiotika i låg dos, då och då. Skulle jag ge dem antibiotika skulle jag absolut ge dem probiotika oavsett vad läkaren rådde mig att göra. Dr. Michael Cabana, som är högsta chef för pediatriken vid UCSF Children’s Hospital, rankas som ett av Kalifornens bästa barnsjukhus, säger att probiotika generellt är säkert för barn men att bevisen är starkast för probiotisk användning för specifika åkommor som ex. diarré och att det behövs 1-10 miljarder bakterier för att probiotika ska vara effektivt hos barn.

    När det gäller immunförsvaret, beror dess status givetvis på flertalet faktorer men jag vågar påstå att kosten är en mycket viktig parameter. Bra mat är enligt mig: gräsuppfött kött, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker, bär, rotfrukter, kokosfett, olivolja och fermenterad mat (icke-pastöriserad). Jag rekommendera att undvika spannmål, mjölkprodukter (förutom smör och möjligtvis mycket feta fermenterade, icke-homogeniserade varianter om man verkligen vill ha det) socker, läsk, kaffe, chips, godis, kakor, glass och majsolja, matolja, sojaolja. Denna typ av kost kommer även att premiera en god tarmflora som för övrigt påverkas mycket av vad man som når tarmarna.

    Följande artikel från tidskriften Pediatrics ( USA:s officiella tidskrift för pediatrik ) http://pediatrics.aappublications.org/content/126/6/1217.full.pdf+html skriver sammanfattningsvis om probiotika: ”Use of probiotics has been shown to be modestly effective in randomized clinical trials (RCTs) in (1) treating acute viral gastroenteritis in healthy children; and (2) preventing antibiotic-associated diarrhea in healthy children. There is some evidence that probiotics prevent necrotizing enterocolitis in very low birth weight infants (birth weight between 1000 and 1500 g), but more studies are needed. The results of RCTs in which probiotics were used to treat childhood Helicobacter pylori gastritis, irritable bowel syndrome, chronic ulcerative colitis, and infantile colic, as well as in preventing childhood atopy, although encouraging, are preliminary and require further confirmation. Probiotics have not been proven to be beneficial in treating or preventing human cancers or in treating children with Crohn disease. There are also safety concerns with the use of probiotics in infants and children who are immunocompromised, chronically debilitated, or seriously ill with indwelling medical devices.”

    Med andra ger man nyfödda probiotika under vissa omständigheter (dock ska probiotiska bakterier komma vi bröstmjölk egentligen) och artikeln visar vidare dessutom att resultaten av probiotiska tillskott är olika beroende på vilka besvär man talar om och att probiotika inte hjälper mot alla typer av gastrointestinala besvär. Dock så är det troligtvis som vanligt när det gäller de flesta studier på kosttillskott: man har inte givit de absolut bästa probiotika som finns på marknaden utan ”vanlig” kvalitet eller vissa enskilda stammar (probiotika är mest effektiv om den innehåller flera olika stammar). Jag tror ju att kvalitet när det gäller kosttillskott är viktigare än dos.

    Varmt lycka till och återkom gärna med hur det går med infektionerna!

    Ps. Hälsa är mer än bara kost…

    Fysisk hälsa
    – Kost och näring
    – Träning och kroppsrörelse
    – Sömn, återhämtning och dygnsrytm
    – Exponering för solljus

    Mental, emotionell & andlig hälsa
    – Stresshantering
    – Glädje samt bearbetning av sorg
    – Syfte med livet samt trossystem, etik och moral
    – Relationer

  11. #11 Thomas , 8 augusti 2012 00:23

    Jag tror du har skrivit nåt blogginlägg plus en intervju där GAPS-diet nämns? Det finns en sida (gutandpsychologysyndrome), där det säljs olika kosttillskott.

    Bl.a annat ett som heter GUTPro™ Capsules, som hävdar – (…Looking for a probiotic with no Prebiotic (inulin, maltodextrin, FOS) and is NOT cultured on dairy or soy? GUTPro™ is the only 8-strain probiotic on the market that is manufactured without the following ingredients: Dairy, Soy, Corn.
    Other probiotics make the claim that they are “dairy-free” and/or “soy-free”, but most probiotics are cultured on dairy and on soy, and then they filter the offending substances out during the final stage of manufacturing…)

    Det är ju rätt intressant, eftersom Innates Flora-tillskott är ett tillskott av just den höga kvalité GAPS-sajten hävdar inte finns :)

  12. #12 Perfekthälsa , 8 augusti 2012 15:50

    Hej Thomas,

    Tack för din kommentar. Tyvärr tror jag inte att Gutandpsychologysyndrome har kunskap om hela probiotikamarknaden om de säger så. Innate Response Flora har 14 icke-konkurrerande bakteriestammar och är givetvis mjölk-, gluten och sojafri. Innate Response använder inte enteric coating som alltså inte alls är bra. Dock är det tyvärr sant att många probiotiska kosttillskott inte är speciellt bra.

    MVH,
    Patrick

  13. #13 Lotte , 21 oktober 2012 11:26

    Hej!
    förstår inte varför produkterna inte ska innehålla inulin eller annan prebiotika? När jag läser om Holistics probiotika låter det som att prebiotika hjälper till att få bakterierna att frodas i tarmarna!?
    Sedan undrar jag varför mjölkbakterierna inte ska komma från mjölk? Gör det någon skillnad om man inte är lactosintolerant? Har läst samma upgift när det gäller probiotika till hundar…
    Hoppas du ser min fråga och tar dig tid att svara på min okunnighet

  14. #14 Perfekthälsa , 22 oktober 2012 20:26

    Hej Lotte,

    Först och främst tycker jag inte alls att dina frågor tyder på okunnighet. Det finns inga dumma frågor enligt mig och just dina frågor är relevanta. Det stämmer att prebiotika är näring till probiotika (själva bakterierna) men eftersom du finner prebiotika naturligt i den mat du äter, betalar man för ingenting enligt mig. Du bör ändå ta probiotika tillsammans med mat och äter du frukt och grönt har du all prebiotika som du kan tänkas behöva. En del klagar på att candida förvärras i samband med intag av probiotika; det är dock inte probiotikan utan prebiotikan i deras kosttillskott som ger upphov till dessa besvär. Jag vill endast ha probiotika, i stor dos och så många olika stammar som möjligt.

    Mjölksyrabakterier (lactobacillus) har egentligen inget med mjölk att göra. Bakterien bryter ner sockerarter till mjölksyra och i mjölk är denna sockerart laktos, i grönsaker är det andra kolhydrater som bryts ner. Namnet kommer av att mjölksyra upptäcktes först i sur mjölk. Själva bakterierna som bildar mjölksyran finns alltså även i syrade grönsaker och inte endast i mjölk. Varför vill jag ha probiotika som inte har tillverkats ur mjölk? Egentligen är det troligtvis ingen fara men man vet aldrig om det finns rester av mjölkprodukter. Skulle det vara farligt? Nej, inte alls tror jag men jag om en tillverkare av kosttillskott månar om att inte ha soja, mjölk, majs som startmaterial känns de seriösa vilket ofta, inte alltid, kan spilla över på mycket annat inom tillverkningen.

    Med vänlig hälsning,
    Patrick

  15. #15 Britt , 23 oktober 2012 12:44

    Hej!
    Jag har fått diagnosen SLE och förstår eller tror att jag nu måste hålla mig till en icke-inflammationsbefrämjande kost och dessutom förbättra tarmfloran. Den är troligen rubbad eftersom jag under de senaste två åren ätit starka doser (21-dagars) mot TWAR som återkommit, men som nu är borta. Vad tror du om mina tankar och vad skulle du rekommendera mig i fråga om kost och probiotika?

    Med vänlig hälsning, Britt

  16. #16 Perfekthälsa , 24 oktober 2012 07:59

    Hej Britt,

    Jag beklagar din SLE-diagnos men det finns mycket att göra för att reducera inflammationspåslaget relaterat till lupus. Du vill reducera något som heter NF-κB vilket är ett proteinkomplex som reglerar DNA. NF-κB är kroniskt aktivt vid inflammationstillstånd. Fria radikaler, TNF-alpha, Interleukin är bland annat faktorer som aktiverar NF-κB. Vad betyder det i praktiken? Jo, det är oerhört viktigt att göra allt för att reducera dessa inflammationssignaler med hjälp av kost, livsstil och mental träning. Fälj dessa råd:

    – Bra mat: Långkok av gräsuppfött ekokött, fisk, fågel, skaldjur med rotfrukter, kokosolja, örter och havssalt som basmiddag/lunch
    – Ät mycket grönsaker (olika typer och varierad färg med fokus på bladgrönt)
    – Kolhydrater ska komma från rotfrukter, sötpotatis (ej vanlig potatis) och bär
    – Protein och fett till frukost + bladgrönt
    – Inte vara rädd för mättat fett i mat
    – Endast använda olivolja som olja, i annat fall kokosfett och smör
    – Helt undvika: sädesslag, pseudosädesslag, baljväxter, mjölkprodukter (förutom smör i matlagning), margariner, växtoljor förutom olivolja, socker och tillsatt fruktos.
    – 3 huvudmål per dag och inga mellanmål (för att öka leptinkänslighet och låta tarmen få vila).
    – Meditera varje dag 10-15 minuter.
    – Promenerar varje dag 30 min
    – Styrketräning när du kan 2 gånger per vecka
    – Kosttillskott:
    Multivitaminmineral: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-9/
    Probiotika: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/
    Omega-3: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-oral/
    Enzymer med olika proteas, bromelain och papain: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/digestive-enzymes-clinical-strength/ (Tag dessa mellan måltiderna för att bryta ner proteinbaserade inflammatoriska biprodukter.

    Det kommer att komma en superprodukt för magetarm som heter GI-Response till greatlife.se inom några veckor. Den rekommenderar jag varmt.

    Följer du ovanstående noggrant är jag övertygad om att du kommer att märka stor skillnad inom 3-4 månader.

    Varmt lycka till!
    Patrick

  17. #17 Linus , 24 oktober 2012 12:17

    Hej,
    tack för ditt svar ang barn och probiotika!

    Jag äter själv flera av de kosttillskott som du rekommenderar mot IBS (enzymer, probiotika, glutamin) och därtill en del andra tillskott (D-vitamin, vitamin/mineral-tablett, omega-3 och rosenrot). Jag vet ju att jag ska äta probiotikan i direkt anslutning till mat–”med sista tuggan” tror jag att du skrev, men hur portionerar jag ut de andra tabletterna under dagen för bäst effekt?’
    Tack på förhand!
    Hälsningar
    Linus

  18. #18 Perfekthälsa , 27 oktober 2012 08:06

    Hej Linus,

    Tack för din fråga. Du kan ta dina kosttillskott till mat med sista tuggan också eller med näst sista tuggan om du vill. Tycker du att det är svårt, kan du ta lite vatten och svälja tabletter och kapslar med. Om du tränar hårt kan du ta dina tillskott med ditt post-workout-meal.

    Med vänlig hälsning
    Patrick

  19. #19 Åsa , 5 mars 2013 23:08

    Hej!
    Jag undrar vilken styrka man ska ta av probiotika, det finns ju några olika, av den du rekommenderar.
    Jag äter enligt LCHF, har gjort det i 5 år, och jag tränar 3 ggr i veckan. Jag har alltid haft en jobbig mage, men det har blivit mycket bättre med denna kost. Men senaste månaderna har magen blivit svullen, och är det mer eller mindre,konstant. Tror du att probiotika kan hjälpa mig? Får man en negativ reaktion (påverkan), när man börjar med probiotika?
    Mvh Åsa

  20. #20 Perfekthälsa , 6 mars 2013 11:09

    Hej Åsa,

    Det är tyvärr oerhört mycket som kan orsaka en temporärt svullen magen. Om du har haft det i två månader känns det emellertid inte lika temporärt och då skulle jag prova med att:

    1. Utesluta alla mjölkprodukter i 30 dagar och sedan gradvid föra in dem och se hur du reagerar.
    2. Jag förmodar att du inte äter sädesslag (framförallt inte med gluten). Om du gör det så rekommenderar jag att du slutar omgående.
    3. Stress är oerhört dåligt för magtarmhälsan och det rekommenderar jag varmt att du bearbetar om du har det i ditt liv.
    4. Om du äter växtoljor förutom olivolja rekommenderar jag att du slutar med dem.
    5. Det kan vara svamp, bakterier, virus eller en förskjutning mot för få goda tarmbakterier och probiotika kan absolut hjälpa. Jag rekommenderar att du provar följande trappa: http://www.greatlife.se/vanliga-fragor-och-svar/#180

    Det kan vara värt att kontrollera med sjukvård om du symptomen kvarstår och/eller förvärras.

    Varmt lycka till!
    Patrick

  21. #21 Åsa , 7 mars 2013 14:05

    Hej Patrik !
    Tack snälla för ditt svar, många av råden följer jag redan, men ett par saker tar jag till mig. Och då undrar jag vad rapsolja har för påverkan på/ i kroppen, för det använder jag en hel del. Och probiotika har jag beställt. Det ska bli intressant och se om det blir en förändring.
    Mvh Åsa

  22. #22 Perfekthälsa , 11 mars 2013 11:27

    Hej Åsa,

    Läs mitt svar på en tidigare kommentar (#5) om rapsolja: http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/tips-9-var-forsiktig-med-pufa-n6/#comments

    Varmt lycka till med hälsan!
    Patrick

  23. #23 Sassa , 23 juni 2013 12:26

    Hej!

    Tack för en mycket informativ sida!
    Har crohns sedan 2001 även depression med panikångestsyndrom. Får remicade var 6e vecka och äter imurel 50 mg och zoloft 100 mg. Har blivit oerhört intresserad av alternativa behandlingsmetoder. Misstänker obalanser i kroppen. Gick på lchf i 10 månader och gick ner 25 kilo och mådde hyfsat bra i tarmen, klarade mig utan remicade. Men mina ständiga avstamp i kosten i kombination med stress gjorde så jag fick ett allvarligt skov i höstas och fick då åter igen börja med remicade. Efter det misstänker jag brister av mineraler och vitaminer och även candidaöverväxt då jag blivit extremt sockerberoende och kroniskt trött, yr och dimmig i hjärnan. Började ta probiotika innate 20-14 och har trappat upp till 2 tabl per dag, tar även mega b-komplex från holistic och krom. Tycker sockersuget har minskat lite och även klådan i knäväcken. Väntar på resultat från en hårmineralanalys innan jag tar fler tillskott. Har beställt formula sf722 och korngräspulver. Funderar på gi response? Det är en djungel det här och det irriterar mig att inte skolmedicinen tar det här på allvar! Jag bad de kolla om jag hade brister på vitaminer och mineraler eftersom jag har crohns och svaret jag fick var att de inte var nödvändigt om jag äter en balanserad kost.. Inte konstigt man söker alternativa vägar! Jag provade på lchf igen i våras och gick all-in med massa kokosfett och knappt mejerier alls, fick kraftiga omställningsbesvär med grym trötthet, yrsel och som ett brev på posten även stark ångest. Kan det vara avgiftningsbesvär? Blir ju rädd för att prova igen..
    Ska även börja med mindfullnessinspirerad kbt hos en psykolog/psykoterapeut då jag är övertygad om att kropp och knopp hör i hop!
    Ursäkta att det blev långt och lite rörigt men ville mest höra vad du har för några rekommendationer?

    Mvh Sassa

  24. #24 Perfekthälsa , 4 juli 2013 17:46

    Hej Sassa,

    Tack för din kommentar. Det är oehört svårt att säga varför du får ” grym trötthet, yrsel och som ett brev på posten även stark ångest.” LCHF kanske inte passar dig bra. Du kanske skulle prova följande:

    • Vakna: promenad på 45 min
    • Ingen frukost
    • Vid 12-tiden, lunch som består av animaliskt protein, grönsaker, fett och lite sötpotatis eller rotfrukter.
    • Träna styrketräning vid 17 3-4 gånger per vecka
    • Middag vid 19-tiden och då äter du animaliskt protein, grönsaker, fett och de dagar du tränar äter du en vanlig (ej miniportion) av ris, quinoa, bovete eller sötpotatis.
    • Jag hade undvikit socker, våra fyra sädesslag, alla mjölkprodukter utom smör, alla växtoljor utom olivolja och kokosfett.

    Kosttillskott:
    Multivitaminmineral: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-9/
    Probiotika: http://www.greatlife.se/vanliga-fragor-och-svar/#180 (trappan)
    Omega-3: http://www.greatlife.se/varumarke/cardinova/
    Magnesium: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/magnesium-300/
    Vitamin D3: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/d3-vitamin-for-vuxna-90/ (höst-vår)
    GI Response: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/gi-response-mage-tarm/
    Formula SF722: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/fFormula-SF722-mot-Candida-undekansyra-undecy/ (som en kur 1-2 burkar och sedan sluta)

    Jag hade gjort detta http://www.sorg.se

    Det är inte säkert att ovanstående kommer att hjälpa helt och fullt men det kan ta dig en bra bit på vägen. Återkom gärna och berätta hur det går.

    Varmt lycka till,
    Patrick

  25. #25 Ella , 28 juli 2013 21:18

    Hej och tack för mkt bra info!
    Jag har ibs-c och inflammation i tarmen(läkaren såg det vid gastroskopi och sa att det är vanligt vid ibs)och går ner i vikt då jag inte vågar äta så mkt som jag behöver. Jag tränar 5-6 ggr i veckan.
    Kan du rekommendera något proteinpulver som en superkänslig mage klarar av?
    Varför är sötpotatis bättre än vanlig potatis?
    Jag äter väldigt lite spannmål, socker och mejeriprodukter men funderar på vad jag kan äta istället. Är kokosmjölk ok?
    Jag har försökt gå över till paleokost men tyvärr klarar jag inte nötter och frön så bra.
    Jag äter eskimå olja, aloevera juice och holistics probiotika(6 milj. bakterier)men tänkte byta till innate flora 50.

    Stort tack på förhand!!

  26. #26 Perfekthälsa , 29 juli 2013 08:42

    Hej Ella,

    Tack för din kommentar.

    Jag hade helt lagt ner spannmål och mjölkprodukter förutom ghee om du tål det för att se om du mår bättre.
    När det gäller proteinpulver är det svårt. Om du håller dig till tåls vet jag att GReatlife undersöker ett nytt specialvassle som eventuellt kan fungera. I annat fall ekologiskt ärtptotein men du måste prova dig fram.

    Både vanlig och sötpotatis kan vara bra. Jag hade dock tagit bort skalet. Sötpotatis har lägre GI, innehåller inte glycoalkaloider (solanin i gröna potatisar) samt lektiner. Detta behöver inte vara någon fara. Jag hade provat mig fram och sett hur magen reagerar på både vit potatis och sötpotatis. Det är bättre att variera kosten så om du inte reagerar på någon av dem hade jag inkluderat båda i kosten. Kokosmjölk är OK men ibland innehåller den guarkärnmjöl vilket personer med känslig tarm eventuellt kan reagera på. Testa dig fram.

    Du bör vara mycket sparsam med nötter och ska du någonsin äta några så blötlägg dem först. Ett vanligt fel för många som går över till paleo är just att de äter enorma mängder nötter och frön.

    Tag en paus från Aloeveran då det inte är något man ska ta dagligen under lång tid.

    Prova detta tillskott som är specialdesignat för magtarmbesvär: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/gi-response-mage-tarm/
    Dessutom hade jag tagit en multivitaminmineral samt vitamin D3 minst 2000 IU om inte 4000 IU per dag under höst, vinter och vår (kan vara värt att kontrollera nivåer med blodprov dock):
    http://www.greatlife.se/halsokost/multivitamin-mineral/
    http://www.greatlife.se/halsokost/vitaminer-och-mineraler/

    Läs gärna dessa inlägg om du inte har gjort det:
    http://www.perfekthalsa.se/mental-halsa/tarmen-den-andra-hjarnan/
    http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/ibs-irritable-bowel-syndrome-det-finns-mycket-att-gora/

    Varmt lycka till och var lite strikt med kosten, dvs noll skräpmat en period.

    MVH
    Patrick

  27. #27 Eva , 31 juli 2013 17:35

    Hej!
    Tack för en mkt intressant blogg!

    Jag har tidigare använt Innate Flora 20-14 men när jag senast var på hälsokosten så var den slut och jag blev istället rekommenderad Dr. Mercola Complete Probio. Det står att den har 70 miljarder mjölksyrabakterier per två kapslar, syra-och gallresistenta, 10 stammar.
    Vad jag blir lite fundersam över när jag läst din info ovan är, att jag tror att denna produkt innehåller prebiotika i form av Fructooligosaccharide (FOS). Detta verkar vara något som de tillsatt i sin förnyade variant av probiotikan och läkaren Mercola säger att det är toppen för kroppen att få både prebiotika och probiotika i samma kapsel.
    Jag har tidigare gått på en detox och behandling för en ev Candida men resultatet visade på att det förmodligen inte var mitt problem. Är ändå rädd, om det är som du skriver, att prebiotikan kan öka på en ev Candida i kroppen, det vill jag ju hur som helst undvika.
    Jag har nu haft turistdiaree under en tid som nu börjat vända och i samband med det har jag tagit probiotikan fr Dr. Mercola.
    Vad anser du, ska jag sluta med denna produkt? Kan man öka på intaget med probiotika tills magen ”landat” igen eller ska man hålla sig till normal dosering?

    Tack på förhand för svar!

    Hälsn Eva

  28. #28 Perfekthälsa , 1 augusti 2013 08:05

    Hej Eva,
    Tack för din kommentar. Du behöver inte oroa dig alls. Även om jag anser att Flora-serien är bättre är även Mercolas ovanligt bra i jämförelse med många andra märken. Jag rekommenderar att du tar Mercola till dess att den är slut och sedan går över till Flora igen. Du kan absolut öka doseringen gällande din probiotika. Jag har en god vän med svåra tarmbesvär. I hennes fall ökade hennes läkare (västerländska sjukvården) probiotikaintaget till 900 miljarder bakterier per dag med goda resultat. Det kommer inte att skada om du ökar din dos tillfälligt. Tag alltid probiotika med mat.
    Personer med svår Candida kan uppleva besvär med prebiotika.

    Varmt lycka till och krya på dig!
    Patrick

  29. #29 Eva , 1 augusti 2013 10:37

    Hej igen!

    Tack för ditt svar. Ok, fint då använder jag upp burken från Mercola och återgår sedan till Innate.
    Jag känner att jag fått en dålig andedräkt nu under min ”diaree-behandling”, tar kanadensisk gulrot, psylliumfrön och Mercolas probiotika. Vet inte om det är ett utrensningssymtom, annars tänkte jag om det ev kunde vara Mercolas produkt som ökar på ev Candida. Vet ju att ett tecken på Candida är vit beläggning på tungan och det är precis vad jag har just nu. Vad tror du? :-)

    När jag tar Innate brukar jag äta 20-14 dosen. Har fått den rekommenderad fr hälsokosten. Är det en ”normal” dos eller hur vet man vilken man bör ta?

    Tack för alla tips och råd!

    Hälsn Eva

  30. #30 Perfekthälsa , 6 augusti 2013 10:17

    Hej Eva,

    Det är svårt att säga vad den dåliga andedräkten beror på. Obalanser i magtarmkanalen kan leda till det bland annat. Jag tror inte att Mercolas produkt ökar din Candida. Den rekommenderade dosen är bra.

    Varmt lycka till!
    Patrick

  31. #31 Sara , 10 augusti 2013 10:17

    Hej Patrick!

    För övrigt ett väldigt bra inlägg om probiotika, första hemsidan jag läst som faktiskt gav något om ämnet! Så stort tack för det!

    Nu till min fråga, jag har aldrig haft en så känslig mage när jag var yngre, men förra sommaren efter någon månad med väldigt intensiv körtelfeber, med väldig obalans i mat, mycket allergimediciner (starka) för utslagen jag fick, så fick jag väldiga problem med magen. Vilket har gjort mig rädd för att göra allt jag vill, för att risken finns att jag blir orolig i magen eller blir sjuk. Nuförtiden blir jag sjuk för minsta lilla, vilket jag vet att körtelfebern kan ge ett sänkt immunförsvar, men nu är det ett helt år efter och jag misstänker att min allmäna obalans i tarmarna förstör immunförsvaret. Jag fick även en allergisk chock för ett par månader sen och har fått byta ut min ansiktstvätt mot mandelolja och liknande. Nu till saken, jag är ingen stressad person, så jag är varken hypokondrisk eller stressad, snarare mer åt andra hållet där jag är envis och inte accepterar att det är något förrän det verkligen är så.

    Jag är väldigt trött på det här nu och har just börjat ta probiotika, 8 miljarder, och tar det med en banan, för det brukar vara snällt mot min mage och lite vatten att svälja, är det väldigt viktigt att det intas med riktig måltid?

    Och som jag förstått efter att ha läst dina inlägg så borde jag lägga om min kost. Saken är den att jag har rätt lätt för att gå ner i vikt, och om jag utesluter en massa saker exempelvis mellanmål, så måste jag veta vad jag kan äta istället, särskilt om jag också ska utesluta spannmål, mjölkprodukter och socker. Du, som verkar väldigt insatt i ämnet i fråga, vill du vara så vänlig och ge mig en hel exempeldag med vad jag kan äta till frukost, mellanmål, lunch, middag, och kanske till och med ‘efterrätt’? Jag vill nämligen inte börja äta någon diet som jag vet är svår att hålla. Jag är väldigt glad för mat och att utesluta allt för att bara äta kokta morötter med sötpltatis känns som en faktor till en direkt sänkt livskvalitet tyvärr. Så on du har möjlighet att komma upp med några förslag, gärna kreativa, för jag tycker att det är kul att laga mat, så är du varmaste varmt välkommen.

    Tack på förhand!

    Vänliga hälsningar,
    Sara

  32. #32 Perfekthälsa , 13 augusti 2013 07:14

    Hej Sara,

    Tack för din kommentar.

    Jag tycker absolut att du ska ta din probiotika med mat för att buffra magsäcksinnehållet. Då ökar antalet bakterier som överlever ner till tarmarna. Tyvärr har jag inte möjlighet just nu att ge dig en hel exempeldag. Du kan äta mellanmål om du upplever att du behöver det men välj bra råvaror istället (extra pannbiffen från gräsuppfött, närproducerat kött från gårdagens middag, inrullat i lite sallad och en paprika exempelvis.)

    I ditt fall hade jag absolut provat att utesluta sädesslag (möjligtvis äta vitt ris första målet efter träningspasset), baljväxter (soja och bönor) alla mjölkprodukter utom smör samt givetvis socker och skräpmat (bakelser, kakor, chips, popcorn osv). Testa detta i 3 månader och se hur du mår.

    Varmt lycka till!

    Med vänlig hälsning
    Patrick

    PS. Man ska njuta av mat, det är oerhört viktigt. Jag äter så fantastisk god mat varje dag och den är samtidigt oerhört nyttig men alla råvaror jag stoppar i mig är de finaste man får tag i. Råvarorna gör stor skillnad.

  33. #33 Sofia , 17 augusti 2013 10:35

    Hej,

    Jag undrar om du kan ge mig råd eftersom jag vill ändra min kost för att hantera min hashimoto och mina trötthetssymtom. Från och till är jag också väldigt nedstämd. Jag äter levaxin och just nu även b12 eftersom jag hade brist på det efter en långdragen menstruation. Jag har ett extremt sötsug och har haft problem med magkatarr tidigare och undrar om jag kan lida av för mycket candida? Och tänker att det inte skadar och kombinera med floras tabletter. Hur stor dos tycker du att jag ska ta? Och har du några kostråd till mig? Jag tycker om att yoga och gör det några dagar i veckan. Tack så jättemycket för en bra sida!

  34. #34 Perfekthälsa , 18 augusti 2013 08:39

    Hej Sofia,

    Tack för din kommentar och vänliga ord. Prova följande:

    – Optimera din sömn: När det gäller sömnen är rutiner A och O. Inga sena kvällar, ingen dator, TV osv efter 21:00. Helt släckt kl. 22. Svårt men viktigt
    – Bearbeta eventuell stress och förlöst sorg. Jag rekommenderar varmt http://www.sorg.se. Läs detta lilla häfte som du kan ladda ner: http://www.sorg.se/dokument/nar_brustna_hjartan_laker.pdf
    – Ät stenålderskost en period med potatis, sötpotatis, ris som stärkelsekälla och se hur du mår. Bra om du kan äta ekologiskt. Noll skräpmat och inga sädessalg förutom ris. Ät majoriteten av dina kolhydrater efter träning och då gärna sista målet på kvällen.
    – Läs detta:
    http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/
    http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/depression-utmattade-binjurar/

    Kosttillskott som jag rekommenderar:
    Multivitaminmineral: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-9/
    Probiotika: Följ denna trappa: http://www.greatlife.se/vanliga-fragor-och-svar/#180
    Omega-3: http://www.greatlife.se/varumarke/cardinova/
    D-vitamin: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/d3-vitamin-for-vuxna-90/
    Magnesium: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/magnesium-300/

    Prova ovanstående i 4 månader och återkom gärna och berätta hur det har gått. Jag är helt övertygad om att du kommer att märka en KLAR förbättring.

    Varmt lycka till!
    Patrick

  35. #35 Kalle , 7 januari 2014 16:47

    Hej! Intressant sida. Jag har diagnosen ulceröskolit (tjocktarmsinflamation) sedan 8 år tillbaka . Är 22 år gammal idag . Har nyligen fått reda på att probiotika ska vara bra att ta , så har införskaffat mig detta! (Pure biotic) är den jag skaffat.
    Däremot undrar jag över om det är farligt att ta en tablett om dagen. Jag tar antibiotika tabletter varje dag, samt att jag för tillfället går på flytande kost , och ‘vilar’ ‘ tarmen på
    Detta vis för att slippa sjukhusvistelse. Väldigt tacksam för ditt svar. Mvh

  36. #36 Perfekthälsa , 13 januari 2014 07:26

    Hej Kalle,

    Det är inte farligt att ta probiotika varje dag.

    Varmt lycka till!

    MVH
    Patrick

  37. #37 Cecilia , 29 januari 2014 22:36

    Hej!

    Jag är en 19-årig tjej som har sedan 2-3 år tillbaka haft stora problem med min mage. Varje dag så har jag extremt smärtsamma kramper i magen, som är stor och hård som en ballong. Jag har sjukt mycket gaser och har både diaré och är förstoppad på samma gång. Har varit hos ofantligt många läkare och naturläkare och har provat i stort sätt alla preparat som finns på marknaden. Jag har så ont varje dag och vill inte lämna hemmet. Mitt sociala liv blir lidande då jag har ont, min mage är stor och jag har illaluktande gaser dygnet runt. Jag tränar 5-6 dagar i veckan och äter inte enkla kolhydrater eller socker. Jag har prövat att inte äta gluten och mjölk men detta hjälpte inte heller. Jag äter inte gluten, förutom havregryn vilket jag har hört är naturligt glutenfritt. Jag har fått diagnosen IBS såklart och ingen kan hjälpa mig. Jag har tappat hoppet.. Jag vet inte ens hur det är att inte ha ont i magen eller att inte vara upplåst. Snälla kan du hjälpa mig?

  38. #38 Perfekthälsa , 30 januari 2014 10:14

    Hej,

    Maila mig på patrick@perfekthalsa.se

    MVH
    Patrick

  39. #39 Elin , 6 februari 2014 14:52

    Hej,
    Jag är i min första trimester och har haft väldiga problem men mina tarmar. Varit förstoppad och måste varje dag ära katrinplommon, linfrö och gröt. Blev rekommenderad Flora 20-14 Ultra Strength. Är detta bra att ta under graviditeten när man är förstoppad?

  40. #40 Perfekthälsa , 8 februari 2014 01:30

    Hej Elin,

    Tack för din fråga. Det är dessvärre inte ovanligt med mag-tarmbesvär. Jag rekommenderar följande tillskott i samband med graviditet:
    Trimester 1 och 2: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-ett-till-sex/
    Trimester 3 och amning: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/kosttillskott-gravid-manad-amning/

    Du har Flora 20-14 i båda dessa paket.

    Varmt lycka till och grattis!
    Patrick

  41. #41 Sofie , 12 februari 2014 13:53

    Hej!
    Min son som är snart 10 år har de senaste 10 mån klagat på ont i magen. Han får så ont 1-2 ggr var 14:e dag att han gråter. Var hos läkare som sa att han nog har magkatarr, vi ska ge honom Pepcid. Men han har ont ändå…
    Skulle det kunna vara aktuellt att ge honom Probiotika? Känner mej dåligt påläst men är redo att testa ”vad som helst”.
    Tacksam för svar!

  42. #42 Perfekthälsa , 13 februari 2014 06:17

    Hej Sofie,

    Först och främst vill jag säga att jag tycker så synd om er. Jag har själv barn och det finns inget som gör så ont i en förälder som när ens barn lider. Maila mig på patrick@perfekthalsa.se så ska jag ge mina tips. Jag behöver ställa lite frågor först.

    MVH,
    Patrick

  43. #43 Johan , 18 februari 2014 14:36

    Helt fantastisk sida! Hittade den idag och suttit och sträckläst den! Inte så bra på jobbtid men du är helt enastående!
    Så roligt! Tack!

  44. #44 Perfekthälsa , 21 februari 2014 07:26

    Hej Johan,

    Tack för dina värmande ord. Det betyder oerhört mycket.

    MVH
    Patrick

  45. #45 Pia Silverstrand , 25 april 2014 23:37

    Hej! Det är med en stor respekt för all den kunskap du förmedlar , så tacksam att jag fann denna sida!
    Mycket användbar information! TAck!
    Just nu genomgår jag en yogi detox diet:
    3dagars intervall med cantalope, vattenmelon och papaya, efter det följde 3dagars intervall med vatten/citron/honung,
    sedan 3 med bara vatten(då hade jag ett par jobbiga dagar och kräktes galla)
    3 vatten/citron/honung.
    Det är var befinner mig nu i denna 27 dagars dieten. följande 9 dagar blir det melon/papaya i omvänd ordning.
    Jagbeskriver det för dig så du har en bakgrund till mitt problem: det smakar ila i munnen och har gjort en tid,med ganska kraftig vit beläggning på tungan-
    skrapar,men det verkar behövas probiotika som stöd nu.
    den 20-14 flora, tror du att den kan vara ett br alternativ?
    jag fick diagnosen tjocktarm inflammation för drygt 10 år sedan,och det har kommit och gått, symptom.
    Ska jag vänta med att taprobiotikan tills kuren är slutförd, det känns som det skulle varabra att avsluta sista delen utan att störa processen, som ska rensa på cellnivå sägs det.
    mycket tacksam för svar
    Hälsningar Pia

  46. #46 Perfekthälsa , 28 april 2014 09:22

    Hej Pia,

    Tack för din kommentar. Om jag får gissa skulle jag tro att allt denna fruktos och glukos ger näring till candida som håller på att växa över vilket kan vara en anledning till den vita beläggningen på tungan. Personligen hade jag nog avbrutit denna övning men du ska givetvis göra som du vill. Jag hade omgående tagit:
    http://www.greatlife.se/halsoprodukter/dysbio-gi/ och http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/ Jag tror inte att det stör något, snarare tvärtom. Dina mitokondrier fungerar optimalt när de får alla näringsämnen: protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Om tarmfloran är störd med obalans i probiotiska bakterier, för mycket svamp eller andra skadliga mikroorganismer (SIBO) kommer du ha svårare att tillgodogöra dig näringsämnen. Då kommer du däremot att få mer slagg och mindre välfungerande kropp.

    Varmt lycka till!
    Patrick

  47. #47 crohnserino , 11 augusti 2014 06:44

    Bra sida !
    Och jag hittade nyss vital D+ på life’s hemsida, den ska innehålla lite av allt, omeg 3, d-vitamin osv. Och inhöljer gurkmeja och nypon.

    Vad tros om detta tillskott ?

  48. #48 Perfekthälsa , 11 augusti 2014 18:00

    Hej Crohnserino,

    Tack för din kommentar. Jag hade personligen inte tagit denna produkt. Det handlar inte om formulan utan mer om att jag inte kan se vilken typ av zink som den innehåller samt om hur EPA och DHA är skyddade. De flesta fiskoljor är relativt rena om tillverkaren är seriös. Däremot är det inte lika lätt med peroxidationsvärden +30 dagar efter tillverkningen. Jag har inte stött på bättre än Eskimo-3 http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-120-kapslar/ när det gäller just detta och det är en av de viktigaste faktorerna enligt mig. Härskna fleromättade långkedjiga omega-3 fettsyror är jag mycket tveksam till att inta.

  49. #49 Karl , 12 september 2014 08:10

    Hej igen, tänkte bara tillägga att jag sedan drygt tre månader också utesluter gluten helt, är försiktig med för mycket kolhydrater och även laktosen i mejeriprodukter. Mvh

  50. #50 Perfekthälsa , 14 september 2014 08:06

    Hej Henrik,

    Tack för din kommentar och vad kul att du har fått hjälp av bloggen.

    Det är oerhört många faktorer som påverkar magtarmkanalen (även det psykiska: http://www.perfekthalsa.se/mental-halsa/tarmen-den-andra-hjarnan/) Är det möjligtvis IBS, beygannade Crohns eller UC? Läs gärna detta: http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/ibs-irritable-bowel-syndrome-det-finns-mycket-att-gora/

    Tag flora i samband med mat. Jag förmodar att du inte intar fiberhusk i samband med måltider?

    Psyllium kan vara bra men se till att få i sig resistent stärkelse också (fermenteras till korta fettsyror i tjocktarmen, exempelvis Shiratakenudlar, om du äter banan kan den vara extremt grön, glukomannan.)

    Ät råa grönsaker om du tål det. Om magtarmkanalen inte klarar det, börja med kokta grönsaker. Inta glutamin för att läka tarmslemhinnan, inta probiotika och stressa minimalt. Du skulle även kunna pröva GI-10.

    Bra att du undviker gluten och laktos.

    Varmt lycka till!
    Patrick

    PS. Alla fiber riskerar att föra med sig näringsämnen ut men de behövs ändå. Var

  51. #51 Några tips för dig som vill börja med resistent stärkelse | Rekreanto , 22 september 2014 21:24

    […] kan man läsa om probiotika och Flora: http://www.perfekthalsa.se/kosttillskott/nar-och-hur-ska-man-inta-probiotika-goda-tarmbakterier/ Jag tycker man kan börja med den. Behöver man köpa en omgång till, är det bra att köpa en […]

  52. #52 Några tips för dig som vill börja med resistent stärkelse | Rekreanto , 22 september 2014 22:57

    […] En av de bästa är: Flora från Innate Response (14 stammar): http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/ Här kan man läsa om probiotika och Flora: http://www.perfekthalsa.se/kosttillskott/nar-och-hur-ska-man-inta-probiotika-goda-tarmbakterier/ […]

  53. #53 Henrik , 23 september 2014 19:47

    Hej igen och tack för svar!

    Jo, jag tar ju fiberhusken i samband med måltid, 5-10 minuter innan. Probiotikan med första tuggan mat. Är det olämpligt tro?

    Glutamin blev jag initialt något bättre av, men effekten avtog ganska snart varför jag inte längre använder det. Körde på det i ungefär 3 månader. Har också gjort de traditionella uteslutningsundersökningarna (gastro, kolo, gluten igE och diverse andra prover).

    Det här med gluten är intressant, gjorde för ett antal månader ett ”igG födointolerans-test” (via imupro) och fick en hel rad utslag, bland annat skyhöga värden mot just gluten. Har du någon uppfattning om huruvida dessa tester är adekvata eller ej? Det är ju långt ifrån ett allmänt vedertaget test.

    Har full förståelse om du inte har tid/lust/möjlighet att svara på nya frågor hela tiden. Oavsett så vill jag tacka ödmjukt för ditt engagemang!

    Vänlig hälsning

  54. #54 Perfekthälsa , 13 oktober 2014 19:39

    Hej Henrik,

    Det enda som jag funderar på är om du verkligen ska ta fiberhusk med mycket vatten så nära inpå måltid. Jag hade nog personligen tagit mellan måltider. Probiotikan med första tuggan är bra.

    Jag har inte titta på imupro men jag hade nog prövat att utesluta gluten helt i 4 veckor och hållet och se hur du mår.

    Tack själv för din ödmjukhet.

    MVH
    Patrick


Lämna en kommentar