Home PSYKISK HÄLSA Omega-3 motverkar depression

Omega-3 motverkar depression

2

Nya studier visar att omega-3 från fiskoljor (fettsyrorna EPA och DHA) reducerar depression, bidrar till ökad mental hälsa och kognitiv funktion. Framförallt DHA som anses vara den viktigaste fettsyran, ackumuleras i hjärnans celler och förbättrar dess funktion. DHA finns framförallt i fisk- och krillolja. DHA har, förutom att motverka depression, även visat sig:

 • Förbättra nervcellsföryngring
 • Skydda nerver och nervsynapser vid Alzheimers
 • Förbättra ämnet Phosphatidylserin i hjärncellsmembran vilket är viktigt för minnet och koordination

Studier i artikeln

 

Comment(2)

 1. Anser du att det räcker att man äter t.ex. 300 gram makrill per vecka? (Det är nämligen mitt intag.)

  Jag köpte Eskimo-3 från din webbshop, men har hittills bara gett det till övriga familjen. Bör jag ta själv trots att jag äter 150 gram makrill 2 ggr per vecka? Mannen väljer alltid fisk på sitt jobb och äter fler dagar i veckan, men det är oftast mager fisk. Till mina barn ger jag alltid makrill eller viltfångad lax med minst 10 % fett (har sett att det skiljer i fetthalt olika tider). De får också två gånger per vecka.

  Och är det sant att man inte bör blanda GLA med fiskfetterna? Jag har nämligen en mycket god effekt på min månadscykel genom att ta 1 gram gurkörtolja varje morgon, och anstränger mig för att inte blanda med omega3.

  Eftersom jag faktiskt lidit av upprepade depressioner, och kan sägas ha dystymi i grunden även nu (blir stadigt bättre, även nu, 2 år efter utsättning av SSRI som vården tutat i mig i 10 år i sträck – fast jag blev utkastad från vården när jag “vägrade samarbeta och äta medicin”) så är det såklart av intresse med allt som kan röra hjärnan och depressioner.

  Konstigt att vården agerar som om man hade “brist på SSRI” och inte “mår nog dåligt p.g.a. upprepade och kraftiga motgångar i ett samhälle som exkluderar alla som inte ligger mitt i normalkurvan i allt”. Någon terapi eller “bollplank” för att diskutera livssituationer är inte aktuellt. Jo, om man går med på att gå på SSRI konstant.

  Prata om Omega 3 eller att sjukdomar som hypotyreos skulle kunna påverka måendet, bemöts med skratt (ja, faktiskt, bokstavligen har jag blivit skrattad åt för mina lustiga små patientidéer – av överläkare i psykiatri…).

  1. Hej,
   Tack för din kommentar.

   150 gram rökt makrill innehåller cirka följande mängder av omega-3 fettsyror:
   ALA: 470 mg
   EPA: 2220 mg
   DHA: 5025 mg

   Man vill få i sig cirka 2-3 gram omega-3 per dag. Vilket motsvarar mellan 14-21 gram per vecka. Om du äter totalt 300 gram makrill får du i dig cirka: 15,4 gram. Sedan bör man komma ihåg att du får i dig omega-3 via annan föda än endast makrill. Om du tränar eller får i dig mycket omega-6 behöver du mer omega-3, vilket gör att det blir svårt att ge något specifikt råd.
   GLA (omega-6) och omega-3: om du tänker på att dessa konkurrerar om samma enzym för konvertering hade jag inte varit orolig så länge ditt omega-6 intag från övriga livsmedel är rimlig samt att din omega-3 kommer från fisk och inte växtoljor (ALA).

   Ja, det är sorgligt hur vården i många fall (inte alla) bortser från kost och näring som en viktig parameter i både psykiatriska sjukdomar såväl som fysiska sjukdomar. Jag känner en person som fick SSRI och som först efter ett år fick en vitaminmineral-panel gjord. Det visade sig att hon hade grav vitamin B-12-brist. ”Both folate and vitamin B12 deficiency may cause similar neurologic and psychiatric disturbances including depression, dementia, and a demyelinating myelopathy. A current theory proposes that a defect in methylation processes is central to the biochemical basis of the neuropsychiatry of these vitamin deficiencies. Folate deficiency may specifically affect central monoamine metabolism and aggravate depressive disorders. In addition, the neurotoxic effects of homocysteine may also play a role in the neurologic and psychiatric disturbances that are associated with folate and vitamin B12 deficiency.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9155210

   Varmt lycka till!
   Patrick

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N