Livet är ett Formel1-race: sluta inte köra, se till att ha en bra bil istället!

Vi befinner oss i en paradoxal situation. Vi har allt vi kan tänka oss, vi är den generation som ägnar mest tid åt att må bra, se bra ut och åt vårt självförverkligande. Vi jobbar mindre än tidigare generationer och framförallt kan vi äta vad vi vill när vi vill och det finns dessutom hälsokostbutiker runt varje hörn och en enormt modern sjukvård. Trots det är en stor del av befolkningen inte alls så friska som de borde vara: diabetes typ 2 håller på att explodera, många går omkring med kroniska diffusa magtarmbesvär, förkylningarna håller inte i sig i 2-3 dagar utan i veckor, antalet depressioner ökar, vi blir fetare, 30 procent får cancer och 25 procent dör i cancer, besvär med svampinfektioner är inte ovanligt, kroniska luftrörs- och bihålebesvär förekommer ofta, sömn- och insomningsbesvär drabbar fler och fler, allergier blir allt vanligare och det känns som om personer med metabola syndrom hör till normen. Vad är problemet? Det är motsägelsefullt att vi har tillgång till allt vi vill när vi vill och trots det inte mår helt bra.  Vi borde ju ha perfekt hälsa med tanke på de resurser som finns till förfogande idag.

Det här är givetvis ett mångfacetterat problem som beror på mer än bara näring. Jag tror att stress är den primära faktorn till ohälsa: Stress handlar snarare om brist på kontroll än för mycket att göra. Stress beror på åtaganden som man inte kan uppfylla, brustna löften och gränssättningsproblem. Vi ska hinna med vårt arbete och göra det riktigt bra dessutom, hämta barn på dagis, ordna en supergod och nyttig middag, ha det lika perfekt hemma som inredningstidningarna och det varje dag, vi ska träna, vara smala, inte ha en rynka, hinna gå på yoga, läsa, baka surdegsbröd, renovera köket, hinna umgås med familj och vänner, hinna få egen tid, förverkliga den där drömmen, ha nya snittblommor, alltid vara glad, ha örnkoll på ekonomin, följa med vad som händer i världen, vara beläst och allmänbildad, ha mycket tid för barnen och för varandra, aldrig fallera som mamma eller pappa, läsa alla de där böckerna som man inte har läst. Dessutom ska man själva gärna skriva en bok eller genomföra ett annat större projekt som man drömmer. För att inte glömma: man ska vara snygg – gärna hela tiden. Vi för troligtvis dessutom över våra försök till ”perfekta” liv på våra barn; de fostras så att säga in i prestationssamhället och en ny generation föds till en likadan negativ spiral. Men är det så negativt att vilja göra saker bättre och prestera mycket?

Om man har den här typen av förväntningar på sig själv men inte kan uppfylla dem, kommer man, med stor sannolikhet, uppleva negativ stress vilket leder till sämre sömn och sämre immunförsvar vilket i sin tur leder till mindre energi och tid att genomföra allt nämnt ovan och allt annat som man ”bara måste göra eller ha”. Det leder i sin tur till mer bristande kontroll, mer stress, ännu sämre sömn och immunförsvar. Det är en negativ spiral som med tiden leder till den ohälsa som jag inledningsvis skrev om. Jag tror dock inte att man blir stressad av att ha mycket att göra, stora planer och fantastiska drömmar utan snarare att man har för lite energi till att göra det man gör, riktigt bra.

Ska man lägga ner alla sina planer och flytta till en öde ö? Nej, möts på mitten och gör en inventering över vad som faktiskt är viktigt i livet och satsa på det. Vill du prestera mer måste du se till att tanka rätt bränsle; det finns inga genvägar. Tänk att du är en bil: du tar dig fram men är lite rostig, du borde byta några delar här och där, men framförallt hackar gasen och körningen blir därför inte helt smärtfri, snarare ganska skakig. Du deltar i ett individuellt Formel 1-race men priset på prispallen är inte en pokal utan ett liv väl levt. I min värld är det helt galet att tro att man ska hinna göra allt det man vill, göra det bra, leva ett gott liv utan att samtidigt leva sunt, det vill säga ha en bil i topptrim. En bil som tankas fel bränsle kan du inte ens starta men dessvärre reagerar vi människor inte så. Vår ämnesomsättning kan hantera ganska mycket av fel bränsle vilket är ett problem eftersom vi inte får tillräckligt starka signaler om att vi gör något fel. När vi tankar fel bränsle kommer ohälsan istället krypande och vi vet inte riktigt varför vi inte är helt bra i magen, konstant lite småförkylda, helt slut på morgonen, har ett blodsocker som en jojo, låg energi, lättirriterad, hormonbesvär eller ännu värre, drabbas av en allvarlig sjukdom. Det här förhindrar att vi får tid och energi att förverkliga allt det vi vill göra.

Nu är inte livet i och för sig inte ett Formel 1-race men analogin är att du har mängder av drömmar och planer som du vill förverkliga när du far fram i livet.  Visst kan man njuta av drömmar i sig men drömmar utan handling är illusioner. För handling behöver du en stark och frisk kropp med tonvis av energi, bra mental skärpa och en själslig inre frid som inte tar din uppmärksamhet i anspråk. När du har detta kommer mycket av det som tidigare stressade dig inte att göra det. Hur får man en stark och frisk kropp med tonvis av energi, bra mental skärpa och en själslig inre frid?

Kost
Fel kost = fel bränsle = suboptimal prestationsförmåga. Rätt kost = rätt bränsle = optimal prestationsförmåga. 100 biljoner celler (etta med fjorton nollor) och cirka 10 gånger så många bakterier är det som utgör vår kropp och existens och därmed vår förmåga till tanke och handling. Cellerna är helt och hållet beroende av rätt näringsämnen, i rätt dos och vid rätt tidpunkt för att fungera optimalt. Det är ingen mystisk kraft som dina celler fungerar som de ska; det är biokemi med makronäringsämnen och mikronäringsämnen som orkestrerar vårt liv. Fel kost leder dessutom till att fel mag- och tarmbakterier frodas vilket leder till nedsatt immunförsvar.  (Tänk att det än idag finns läkare som säger att kosten inte påverkar hälsan. Man undrar hur de tänker när till och med en person med låg kognitiv förmåga kan förstå att: celler behöver näring, fel näring leder till att de inte fungerar väl vilket leder till att vi inte fungerar väl – med dålig prestationsförmåga och sjukdomar som följd).

Träning
Utan träning, ingen hälsa. Träning handlar inte om utseende i första hand utan om reduktion av stresshormoner, stabilisering av blodsocker, förbättrad sömn och immunförsvar.

Sömn
En god sömn är en förutsättning för god hälsa. Immunförsvaret arbetar som bästa på sena kvällen och natten för att hantera infektioner och inflammationer. God sömn är inte bara viktigt för immunförsvaret utan även för underhåll och reparation av nervsystemet, hormonsystemet, tarmsystemet och musklerna.

Oförlösta känslor
För att må helt bra räcker det inte med att bara adressera det vi kan ta på och se, dvs kost, träning och sömn. Vi måste även ta tag i vårt känsloliv och bearbeta oförlösta sorger och andra känslor som är i vägen för att leva fullt ut. Oförlöst sorg är extremt energikrävande och kan ta upp en betydande del av vår tankeverksamhet. Det hindrar dig från att nå dina mål. www.sorg.se är bäst enligt mig.

Alltså
Sluta inte drömma se istället till att du är kärnfrisk så att du kan förverkliga dina drömmar. Jag tror att du kan förverkliga allt du vill förverkliga (inom rimliga nivåer – inventera dina drömmar först, som sagt). Genom att äta rätt (vad jag anser vara rätt kommer i ett inlägg längre fram, läs dock mina inlägg så tror jag att du får en fullgod initial bild), träna rätt, sova bra och bearbeta oförlösta känslor får du en stark och frisk kropp med tonvis av energi, bra mental skärpa och en själslig inre frid som, tar dig igenom ditt Formel1-race med glans hur stressigt det än är.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *