Celluliter

Celluliter är en oregelbunden förändring i strukturen av huden som främst uppstår på skinkorna eller låren och ibland även på buken och bäckenet. Celluliter drabbar cirka 90 % av kvinnorna och 10 % av männen. Celluliter beror på flera orsaker men hormonet östrogen är ofta kopplat till celluliter; de män som får celluliter har låga halter av androgener (testosteron). Andra faktorer är att kroppen håller kvar för mycket vätska, besvär med lymfcirkulationen, cirkulationsbesvär, ackumulering av fettsyror, vävnadsinflammationer och hudstrukturförändringar. Ju värre det underliggande problemet är desto mer syns celluliterna.

Celluliter påverkar inte överhuden i nämnvärd utsträckning utan dermis, dvs läderhuden som ligger precis under överhuden.  Läderhuden innehåller nervändar, blodkärl och bindväv. Under läderhuden finns ett lager som kallas lucker bindväv som innehåller fett, fibroblaster (gör ny bindväv) samt makrofager (immunceller). Om man har celluliter är läderhudens struktur, blodkärl och nervändar påverkade. Dessutom förekommer störning i den luckra bindväven vid celluliter. De första förändringarna i kroppen som leder till celluliter startar innan celluliterna blir synliga. Det är cirkulationsförändringar där blodkärlen i huden blir mer genomsläppliga på grund av någon form av stress (se punkterna nedan) vilket medför att vätska ansamlas och trycket på strukturen i läderhud och lucker bindväv ökar som vanligtvis startar cellulitprocessen. Det leder med tiden till inflammationer och att fria radikaler ansamlas, vilket i sin tur skadar den bindväv som håller fettcellerna korrekt placerade. Östrogen fixerar problemet och nu börjar synliga tecken på celluliter att synas. Om problemet förvärras börjar bindväven att bilda ärrliknande strukturer där hudceller klumpar ihop sig och bildar oregelbundna mönster. Ny bindväv som bildas blir oregelbunden, drar till sig vätska och reducerar syresättning till huden vilket leder till ytterligare hudskador. Östrogenet gör att fettcellerna i huden sväller vilket skapar större oregelbundenheter. Problemet har blivit ett moment 22. Det finns ingen “snabbfix” för celluliter men det finns absolut åtgärder du kan ta till för att förhindra att de blir värre och eventuellt förbättra tillståndet. Celluliter startar ofta grund av nedanstående stressrelaterade processer och lösningen ligger i att adressera dessa:

 • Dåliga kostvanor med för mycket socker, kolhydrater och fleromättade vegetabiliska fetter (soja-, majs-, mat-, sesam- och solrosoljor)
 • Rökning eftersom det reducerar blodcirkulationen till huden
 • Brist på träning eftersom det påverkar både blodcirkulation och lymfsystemet negativt
 • Förstoppning och andra tarmbesvär
 • Övervikt eftersom fler fettceller leder till ökat tryck och syntetiserar mer östrogen
 • Högklackade skor eftersom det reducerar lymf- och blodcirkulation i benen
 • Emotionell stress eftersom det leder till inflammationer i cirkulationssystemet och i nervändar
 • Dålig blodkärlshälsa pga brist på näringsämnen (c-vitamin och bioflavonoider)
 • P-piller som ger en ökad östrogennivå
 • Sköldkörtelbesvär (hypo och hyper)
 • Menstruationscykel med mycket östrogen i förhållande till progesteron (kännetecken: menstruationer med PMS, huvudvärk, svullna bröst och ömhet)
 • Graviditet innebär stor stress på lymf- och blodcirkulation och det kan trigga celluliter.

Man kan ha celluliter även om man inte omfattas av någon av ovanstående punkter men jag vågar påstå att sannolikheten är minimal. Värt att notera är att naturfolk sällan/aldrig drabbas av celluliter. Under 99,99 % av evolutionen har våra gener aldrig behövt anpassa sig till kemiska gifter, konstant stress, skräpmat, överkonsumtion, stora mängder snabba kolhydrater och stillasittande liv. Så, vad hade jag gjort om jag hade haft celluliter?

 1. Adresserat de tio första punkterna ovan och varit oerhört noggrann med fem första punkterna
 2. Tagit tillskott av whole food c-vitamin som innehåller naturliga bioflavonoider.  (Tag inte billiga syntetiska isolerade vitaminer eller c-vitamin på brus.)
 3. Tagit stora doser proteolytiska enzymer eftersom de eventuellt kan reducera trasiga strukturer i bindväven.
 4. Tagit en whole food multivitamin och mineral för att säkra tillförsel av nödvändiga näringsämnen
 5. Tagit extra probiotika för att reducera eventuella tarmbesvär
 6. Tagit tillskott av naturligt MSM som inte kommer från den petrokemiska industrin. Substanser i MSM ingår bland annat som en komponent i hud och bindväv.
 7. Lagar recepten och följt råden i min bok PXP – Ditt bästa jag.

Celluliter måste fixas inifrån ut och det är som sagt ingen quick-fix men med tid och förändrad livsstil kan du åstadkomma mycket!

http://www.wellnessresources.com/tips/articles/how_to_get_rid_of_cellulite/

Comments

6 responses to “Celluliter”

 1. Hej, och tack för en mycket intressant blogg! Har lusläst det mesta och är nu inne på att få min mor med diagnosen fibromyalgi att läsa igenom den… Väldigt välskrivna artiklar.

  Dock reagerar jag lite på denna, ang världens största i-landsproblem, celluliter. Jag har själv drabbats av denna horribla självförtroendeförstörare, redan som 17åring blev det långkjol istället för shorts. Är nu 26 och har ännu inte tagit på mig plagg kortare än till knäna, Då största delen av mina problem sitter just där, vid knäna. + bristningar. Högsta vinsten på den!
  Iallafall, vad jag tänkte säga var att artikeln lite känns som en knäpp på näsan när du skriver ” ifall jag hade celluliter så skulle jag gjort detta”, som om det är ett enkelt problem att fixa, eller som om inte alla kvinnor redan testat allt det där…Speciellt då också eftersom du är en man som skriver…;)
  Det som inte står i texten ( eller har jag missat?) är att även det genetiska spelar in. Jag har fått exakta kopior av min mors ben, vilket tyder på att det är genetiskt. Vilket i sin tur gör att det inte spelar någon större roll hur mkt kosttillskott eller vilka ppiller jag tar. De kommer ändå.

  Vet inte riktigt vad jag ville säga med detta mer än att det kanske visar för mig själv hur mycket detta djävulskap påverkar mig och att jag inte kan hålla mig från att bli lite provocerad, hehe. But still, en fantastisk blogg och jag kommer fortsätta följa dina artiklar med stor nyfikenhet!

  1. Hej Frida,

   Tack för din kommentar.

   Du har givetvis rätt i att det finns en genetisk komponent i celluliter. Den kan vi dock inte göra mycket åt, därför fokuserar jag på epigenetik och livsstilsval istället. Celluliter är absolut inte ett enkelt problem att fixa. Jag beklagar om jag har fått det att framstå som det. Jag tror dock att det går att göra mycket/en del åt problemet med just dagliga val. Dock är det som med det mesta som är lite svårare/djupare: att vara hälsosam 80 % och slarva 20 % fungerar inte. Med celluliter är det nog minst 98 % strikt hälsosam och max 2 % slarv som gäller och dessutom tror jag att man behöver ha en minst 12-24-månaders horisont med celluliter. Vad som dock kan sägas är att tipsen för celluliter kommer att avhjälpa mycket annat också. Det vill säga, bra bieffekter kommer i kölvattnet av ändrad livsstil.

   Min utgångspunkt är alltid: gör vad du kan för att förbättra din hälsa och gör det bra, släpp det du inte kan göra något åt (ditt genetiska arv).

   Tack för värmande ord, för övrigt. 🙂

   Med vänlig hälsning,
   Patrick

   P

 2. Hej och tack för dina tips!

  Jag har börjat få celluliter. Är 22 år gammal, äter nyttig mat och tränar regelbundet.

  Vet inte riktigt varför jag fått det, min mamma är 48 år gammal och har inte en enda cellulit! Så det är nog inte ärftligt?

  Det här är något jag verkligen mår DÅLIGT över. Vågar knappt visa min kropp för någon.

  Har försökt leta info om behandlingar.

  Hittade faktiskt en annan bra sida som skrivit om behandlingar som har effekt på celluliter. Här har är den:

  http://www.plastikoperationer.net/behandling-bort-celluliter

  Har hört mycket gott om Carboxy Therapy. Det lutar nog mot det, har inte bestämt mig än…Ska tänka mer på saken.

  Längtar tills dagen då jag kan gå i bikini igen!!! Hoppas verkligen på en förbättring.

  Visste inte att högklackade skor kunde ge celluliter? Jag lever ju i mina så hoppas verkligen inte att det är därför 😛
  Kram

  1. Hej,

   Tack för din kommentar och tack för länken som jag ska titta på. Dock är jag något skeptisk till att injicera små mängder av koldioxid (CO2) under huden för att bryta ner fett. Emellertid ska jag inte avfärda något som jag inte har satt mig in i. Jag rekommenderar dig att följa råden i mitt inlägg. Du kommer inte att få celluliter av högklackade skor; det finns inte något kausalt samband (orsakssamband) men det reducerar som sagt lymf- och blodcirkulation i benen vilket påverkar eventuella celluliter negativt.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 3. Hej!
  Det här var ett av de mest genomtänkta texterna om celluliter som jag någonsin har läst. Du har verkligen försökt samla ihop alla möjliga faktorer och du har även vettiga förslag (kan kompletteras med rekommendationer för att fixa östr/prog andelen). Frida, visst kan man ärva benägenhet att utveckla vissa sjukdomar MEN det är hur vi lever som avgör om dessa triggas igång under vår livstid eller ej. Alltså, ta de goda råden du kan läsa om här och du har garanterat kommit en bra bit mot bättre hälsa! Nu ska jag ta en titt på resten av bloggen, för det verkar lovande 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *