Vilket fint superfoodpulver – Not!

Antag att du precis har köpt ett 100 % ekologiskt superfoodpulver som personen i hälsokostbutiken sade var “…helt fantastiskt. Prova, du ska se hur bra det är! Jag tar det själv varje morgon“. Även om råvaran är 100 % ekologisk, varsamt plockad och skonsamt förvarad så kommer tyvärr nästa steg i processen: torkning och malning. Torkmetoden kommer att vara allt annat än skonsam. 99 % av alla för kosttillskott använder sig av en av följande två torkmetoder:

Drum drying & spray drying

  • Trumma kopplat till en värmepistol som ”sprayar” värme över det juicade livsmedlet
  • Temp: ca + 350 grader C.
  • Extremt snabb metod som kan hantera enorma mängder åt gången
  • Får fortfarande kallas whole food men inte RAW-food
  • Kommentar: Inte mycket näring finns kvar i ett livsmedel efter att det har behandlats i + 350 grader C.


Freeze drying

  • Bälte kopplat till kylelement som fryser det juicade livsmedlet
  • Temp: ca -150 grader C.
  • Bevarar färg
  • Får fortfarande kallas whole food och även RAW-food
  • Kommentar: Cellväggar expanderar och brister och viktiga näringsämnen skadas men det kan fortfarande stå RAW på förpackningen eftersom livsmedlet inte har hettats upp. Om du vet hur frysskadad mat smakar så vet du vad jag menar, med skillnad att temperaturen har varit -150 grader C och inte -20 grader C som i din frys – bättre än drum drying & spray drying men fortfarande inte bra alls.

Vad är sannolikheten att ditt pulver har använt någon av ovanstående torkmetoder? 99 %. Den metod som gäller för högkvalitativa kosttillskott och näringspulver är Refractance Window Drying. En sådan maskin kostar cirka 1 miljon USD och processen är dessutom långsam och kostsam så de flesta kosttillskottföretag väljer bort den; svenska bolag har dessutom inte råd med tanke på den lilla marknad som Sverige utgör. Med andra ord, även om grundråvaran är nog så fin kommer den att ha behandlats riktigt illa under torkningsprocessen (och även under malning och tablettering om det är tabletter du köper). Att de flesta kosttillskottbolag i och för sig inte använder speciellt bra råvaror är en annan story.

Hittills har jag endast funnit ett märke som använder Refractance Window Drying i sin torkprocess samt smalning och pressning under låg temperatur och det är därför jag rekommenderar dem, säljer dem och tar dem själv: Innate Response. Eller som en duktig näringsfysiolog från USA sade: När det gäller dykutrustning, fallskärmsutrustning och kosttillskott ska man inte leta efter billiga alternativ”.

Tyvärr kommer det där superfood-pulvret som du fick rekommenderat från personen i hälsokostbutiken troligtvis vara allt annat än billigt trots att tillverkaren har valt en billig och mindre lyckad torkmetod. Som med allt här i världen: Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *