Home FYSISK AKTIVITET Tips #1 Rör på kroppen

Tips #1 Rör på kroppen

0

Rör på kroppen varje dag! Se till att promenera minst 30 min varje dag. Träna basövningarna inom styrketräning med tyngre vikter två till tre gånger per vecka och någon form av yoga, Pilates, dans eller liknande två till tre gånger per vecka. Om du gör detta till en vana har du vunnit mycket när det gäller din hälsa och den här vanan kommer att ge många fina ringar på vattnet. Fördelarna med träning där promenader kombineras med styrketräning med tunga vikter och mer cardioinriktad träning är flera men undvik lång och segdragen cardioträning. Det sliter mer än det ger. Regelbunden träning har många fördelar:

  1. Du mår bättre mentalt eftersom du genom träning stimulerar kemiska substanser i hjärnan som gör att du mår bättre och känner dig mer avslappnad.
  2. Regelbunden träning kan hjälpa dig att förhindra mer allvarliga tillstånd och sjukdomar som högt blodtryck och osteoporos
  3. Träning hjälper till att reducera övervikt likväl som undervikt
  4. Din sömnkvalitet förbättras genom att du tröttar ut dina muskler (träna inte för nära läggdags dock)
  5. Din energinivå kan förbättras radikalt genom ökad syresättning bland annat
  6. Träning hjälper kroppen att kontrollera osunda blodsockernivåer
  7. Det finns en positiv koppling mellan träning och immunförsvar. Träna dock sunt och kom ihåg att träning går hand i hand med bra kost och tillräckligt med sömn.

Många som börjar träna blir sjuka i över luftrörinfektioner efter några veckors träning. Det beror ofta på att man har tränat för hårt och inte dedikerat tillräckligt med tid till återhämtning och sömn. Andra faktorer är brist på antioxidanter samt dålig kost. Om du kan träna utomhus är det klart att rekommendera.

PS. Överträning kan leda till kroniskt förhöjda kortisolnivåer vilket på sikt kan leda till utmattade binjurar med många otrevliga symptom som följd: muskelnedbrytning, insulinresistens, högt blodtryck, reducerade tillväxthormoner, depression m.m. Jag tränar hårt och intensivt och håller mina träningspass korta eftersom kortisolproduktionen ökar dramatiskt efter cirka 45-60 minuters träning. Mina träningspass är därför aldrig längre än 40 minuter, snarare 30 minuter. På så sätt slipper jag överträningssymptom från kroniskt höga kortisolnivåer. Jag rekommenderar aldrig jogging som pågår i mer än 30 minuter om du vill ha en “stressfri” träning som håller år ut och år in.

 

tags:

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N