Home KROPPEN Otäcka kemikalier

Otäcka kemikalier

0

Efter andra världskriget fullkomligen exploderade den kemiska industrin och idag finns det cirka 100 000 kemikalier tillverkade av människan. Alla dessa kemikalier är givetvis inte skadliga men dem som är det, kan vara mycket ohälsosamma på sikt och en genomsnittlig människa bär på hundratals syntetiska kemikalier varav flera är negativa för hälsan. I British Medical Journal (2004) publicerades en studie som där författarna skrev: ”Det är tydligt att miljö- och livsstilsfaktorer är nyckelkomponenter i våra sjukdomar…de bidrar till kanske 75 % av de flesta cancerfallen”

Inte nog med det, vi vet inte vad effekterna av olika kombinationer av syntetiska kemikalier är. Regleringar på marknaden omfattar enskilda kemikalier inte grupper eller kombinationer av kemikalier. Michael McCally, senior kemikalieforskare vid Physicians for Social Responsibility i Washington, D.C., USA menar att det är svårt att förbjuda kemikalier eftersom kemiproducenterna endast ändrar en liten molekyl vilket innebär ”att man spenderar ytterligare 10 år i rättssalen” och då är det ofta för sent. Han säger vidare att förekomsten av alla syntetiska kemikalier i kroppen har blivit det nya normaltillståndet men att vi inte vet vad det kommer att innebära på sikt, dvs totaleffekten på vår hälsa på grund av alla de kemikalier vi får i oss är oklar. Något vi emellertid vet är att cancer och hormonstörningar kommer i kölvattnet av den massiva giftiga cocktail som vi dagligen exponeras för. Det är det få forskare som argumenterar emot. Även det faktum att vi lever stora delar av våra liv inomhus förvärrar situation. Enligt Kirk Smith, professor i global miljö och hälsa vid University of California, Berkeley, USA finns det finns en 1000-regel som säger att varje ämne som finns inomhus har ungefär 1000 gånger så stor risk att inhaleras i jämförelse med utomhus och att det som frigörs inomhus kommer att inhaleras. Vilka är de värsta bovarna? US Centers for Disease Control and Prevention har släppt en rapport över vilka kemikalier som finns i en genomsnittlig amerikan. Följande kemikalier fanns hos i stort sett alla som testades och  är dessutom skadliga för oss.

  • Polybromineradedipfenyl-etrar (PBDE), även kallat flamskyddsmedel, finns i många textilier och möbler. De ackumuleras i kroppsfett och antas kunna skada lever, njurar och nervsystemet. Köp begnant, tvätta och köp möbler framställda utifrån ekologiska principer.
  • Bisfenol-A (BPA), finns i plastförpackningar, plastfilmen på insidan av konservburkar, kvitton, glasögon, datorer. Det är ett syntetiskt östrogen som används för att göra plast hårdare. National Toxicology Program i USA har kommit fram till att BPA skadar hjärnan, prostatan och skapar beteendestörningar hos barn och påverkar endokrina körtlar hos fostret negativt. Livsmedelsverket i USA har ändrat ställning och anser inte att BPA säkert. Trots det finns det mängder av plast som fortfarande innehåller BPA. Använd alltid glas istället för plast
  • Perfluorooctanoic acid (PFOA) och liknande ämnen används i non-stick-stekpannor eller grytor, eller fettavisande förpackningar. PFOA bryts aldrig ner och finns för alltid i naturen om det har skapats. PFOA är kopplat till infertilitetsbesvär och hos försöksdjur utvecklas inte reproduktionsorganen korrekt. Det antas även vara kopplat till cancer.  Undvik non-stick, använd istället keramiskt glas i stekpannor och kastruller, exempelvis Bekas Eco-serie.
  • Akrylamider används vid tillverkning av papper, vattenrening men bildas även när kolhydrater steks i höga temperaturer. Höga nivåer har visat bidra till cancer och neurologiska besvär i djurförsök. Undvik att steka, grilla kolhydratrik mat.
  • Kvicksilver. Den värsta källan till kvicksilver är förorenad fisk. Kvicksilver är ett starkt nervgift som kan leda till permanenta hjärnskador vid exponering. Idag används inte amalgam som innehåller kvicksilver för att laga tänder som tur är. Har du amalgam, tag bort det hos en duktig tandläkare. Ät ekologisk fisk och kompensera med omega-3 fiskolja.

Det finns mängder av andra kemikalier, PCB, DDT, roundup, dioxiner, ftalater, parabener m.m. som alla är skadliga. Professor Theo Colborn, från University of Florida, säger i filmen Underkastelsen av Stefan Jarl: ”Nu kommer fjärde och femte generationen kemikaliepåverkade barn, vad är sannolikheten att de föds utan någon sjukdom som kommer att göra att de får livslånga besvär? Dessa hälsoeffekter som kemikalierna har kommer att utgöra ett större hot mot mänskligheten än klimatkrisen”

Ät så mycket ekologiskt du bara kan, köpa kläder tillverkade av ekologiska textiler och spendera mycket tid ute i frisk luft.

http://www.ewg.org/chemindex/chemicals/bisphenolA
http://www.popsci.com/science/article/2009-10/personal-chemisty
http://www.bmj.com/content/328/7437/447.full
tags:

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N