IBS – Irritable Bowel Syndrome – det finns mycket att göra!

Irritable Bowel Syndrome (IBS), som tidigare hette kolon irritable, är en tarmåkomma som påverkar mer än 10 procent av befolkningen. I USA är det den största orsaken till sjukfrånvaro i arbetet efter vanlig förkylning. Kvinnor är helt klart överrepresenterade när det gäller IBS; nästan 70 % av alla IBS-patienter är kvinnor. IBS är alltså ett omfattande och allvarligt problem för samhället trots att det inte klassas som en allvarlig sjukdom, för att inte tala om besvären som den enskilda IBS-drabbade individen upplever.

Även om IBS delar vissa symptom med de två tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och Ulcerös Colit är det helt olika besvär; Crohns och Ulcerös Colit är inflammatoriska sjukdomar vilket IBS inte är. IBS kan trots det vara mycket besvärlig att leva med och vanliga symptom är:

 • Gaser
 • Uppsvullen mage
 • Ökad risk för buksmärta efter måltid
 • Ofta reducerad buksmärta efter tarmtömning
 • Oregelbundna avföringsvanor
 • Diarré varvas med förstoppning
 • Förändrad konsistens på avföringen.
 • Slem i avföringen

IBS antas vara en funktionell flersymptomsstörning och inte en sjukdom, vilka Crohns och Ulcerös Colit klassas som. Orsaken till IBS är okänd men det finns flera teorier. Muskler i tjocktarmen ska dra ihop sig några gånger per dag och på så sätt föra tarminnehållet framåt och slutligen resultera i en tarmtömning. För personer med IBS antas dessa muskelsammandragningar vara mycket känsliga för olika stimuli som exempelvis mat, mediciner, stress vilka antas trigga för mycket muskelsammandragningar. Andra teorier är att nervsystemet är stört, att det är en helt igenom ärftlig åkomma eller att man är överkänslig mot vissa födoämnen. Oavsett vad IBS beror på så triggas de olika symptomen av både fysiologiska faktorer och psykologiska faktorer och det är alltså många olika faktorers samverkan som ger symptom.

Man kan inte ta laboratorietester eller leta efter tarmförändringar (inte med de metoder som finns till förfogande idag i alla fall) för att påvisa IBS, däremot görs dessa tester för att utesluta inflammatoriska tarmsjukdomar. Diagnos ställs normalt efter noggrann genomgång och utredning av symptom hos patienten. Det finns inga mediciner som botar IBS men vissa mediciner kan reducera symptom. Hade jag tagit medicin? Nej. Man kan uppleva att sjukvården använder IBS som en slasktratt för alla oförklarliga magtarmåkommor och att det lätt skrivs ut symptomreducerande mediciner. Vad hade jag gjort om jag hade haft IBS?


Kost

 • Undvik all form av gluten. Det finns en amerikansk läkare som har behandlat tiotusentals patienter de senaste 20 åren (inte bara för IBS) och hans tips nummer ett vid IBS, är att undvika gluten. Gluten är ett protein som finns i sädesslag och som kan riskera att irritera tarmslemhinnan. Läkarna James Braly som skrivit boken ”Dangerous Grains” menar att betydligt fler har glutenintolerans än vad man kan tro och att besvären kopplade till gluten är både många och allvarliga. Dessvärre fungerar det inte med liten glutenreduktion; det är nolltolerans mot gluten som gäller.
 • Undvik alla mjölkprodukter (förutom smör till matlagning), socker, sädesslag, fleromättade fetter (matolja, solrosolja, rapsolja, sojaolja, tistelolja osv , förutom olivolja som har mest enkelomättat fett), alkohol, kolsyrade drycker, kaffe, vit potatis (hellre sötpotatis i små mängder), friterad eller hårdstekt mat, baljväxter samt sötningsmedel. Du ska givetvis undvika livsmedel som du upplever förvärrar dina symptom.
 • Reducera fruktos till max 15-20 gram per dag. Något förenklat rekommenderar jag maximalt 1/2-1 paket med frysta bär samt kanske ytterligare 1/2-1 frukt till per dag vid IBS.
 • Undvik intag av nötter och frön under en period och se om du mår bättre. Du bör aldrig konsumera rostade nötter och frön, de innehåller känsliga fleromättade fettsyror som härsknar mycket lätt.
 • Undvik sojaprodukter helt och hållet.
 • Ät kött, fisk, ägg, fågel varje dag.
 • Ångkoka grönsaker och för gradvis in råa grönsaker, dock inte om symptomen förvärras. Råa grönsaker kan förvärra symptomen, speciellt de som innehåller svavel: broccoli, lök, vitlök, kål bland annat.
 • Reducera antalet kolhydrater till cirka 150 gram per dag.
 • Te kan förvärra IBS för vissa eftersom teplantan binder fluor. Professor, AK Susheela, i histocytokemi som dessutom är Chef för Fluoride and Fluorosis Research Laboratories vid India Institute of Medical Sciences, New Delhi, menar att IBS har en stark koppling till för stort intag av fluor. Det finns en dubbelblindstudie av Dr. Moolenburgh, publicerad i tidskriften ”Fluoride” (7:146-152, July, 1974) som visar att IBS-symtom kan uppstå även vid så små fluormängder som 1 ppm. Även vatten med höga fluorvärden, tandkräm och teflonbehandlade ytor (avger carbonylfuorid) innehåller fluor. Jag hade undvikit detta.
 • Inta lösliga fiber, inte olösliga.
 • Inta extra virgin kokosolja (inte kopraoljan som säljs i matvarubutiken) vilket kan ha positiva effekter på IBS. Man bör dock prova sig fram gällande fettmängd då vissa personer med IBS kan förvärra sina besvär med för mycket fett. Jag rekommenderar fin kokosolja tillsammans med mat, dock inte precis före eller mellan måltiderna eftersom det finns risk för att symptomen förvärras.


Kosttillskott och örter

 • Probiotika är A och O för en god tarmhälsa i allmänhet. Vid alla former av tarmbesvär är det, det första kosttillskottet jag rekommenderar. Det är ett kosttillskott som kan tas varje dag, året om, utan restriktion. Probiotika ska innehålla endast bakterier och inte prebiotika. Dessa är bästa enligt mig är dessa och de ska tas i samband med måltid.
 • L-Glutamin kan reparera skador i mag-tarmkanalen eftersom aminosyran glutamin används av epitelcellerna i tarmslemhinnan för att reparera sig. Denna från är bäst enligt mig. Endast glutamin från fermenterade grönsaker och från Japan.
 • Intag av magnesium och kalcium kan hjälpa vid IBS då kalcium är nödvändigt vid muskelkontraktion medan magnesium behövs för att musklerna ska slappna av. De ska förekomma i relationen 2:1 (kalcium:magnesium). Denna är bäst enligt mig (dock endast magnesium)
 • Vet man med sig att man har nedsatt matsmältningsfunktion kan man underlätta för kroppen genom att inta matsmältningsenzymer. Dessa är bäst enligt mig.
 • Multivitaminmineral samt extra D3-vitamin (under höst, vinter och vår: minst 4000 IU per dag). Eftersom IBS kan innebära att maten transporteras för snabbt förbi tunntarmen finns det risk att många viktiga vitaminer och mineraler inte tas upp som de ska. Vitamin- och mineralbrist är inte att rekommendera under några omständigheter. Brist på D-vitamin är kopplat till både Crohns och Ulcerös kolit. Kosttillskott bör primärt komma från wholefood. Dessa är bäst enligt mig.
 • Omega-3 från fiskolja stimulerar prostaglandin 1 vilket ger den inflammationsdrivande prostaglandin 2 mindre utrymme att förvärra eventuella symptom vid menstruation exempelvis. Denna omega-3 är bäst enligt mig.
 • Kamomill har en antispasmisk funktion och kan lugna musklerna i magtarmkanalen.
 • Fänkålste eller tugga på hela fänkål i samband med måltider kan hjälpa. Fänkål har länge använts vid matsmältningsbesvär då den stimulerar aptiten, är kramplösande, gasdrivande, lindrar kolik bland annat.
 • Pepparmyntolja i kapsel kan reducera spänningar i musklerna kring magtarmkanalen vilket kan upplevas mildrande. Dock behöver man prova sig fram eftersom pepparmyntolja även kan få övre magmunnen att slappna av och därmed orsaka symptom som påminner om Gastroesofageal refluxsjukdom, det vill säga halsbränna och sura uppstötningar.
 • Ingefära kan reducera kramper vilket kan vara fördelaktigt vid IBS.


Övrigt

 • Kontrollera att du inte har parasiter i tarmsystemet, exempelvis kan Giardia förvärra vissa IBS symptom.
 • Ät inte för sent; det ska gärna ha gått minst 2-3 timmar från middag till dess att man går och lägger sig.
 • Bearbeta eventuell oförlöst sorg. Jag tycker att www.sorg.se är bäst.
 • Undvik negativ stress vilket kan förvärra IBS-symptom i hög grad.
 • Lev regelbundet när det gäller sömn- och matvanor
 • Vara beredd på att IBS kan innebära ett livslångt åtagande där undantag i livsstil troligtvis då kan ske mycket sällan. IBS kräver, med stor sannolikhet, alltså ständigt underhåll men detta lönar sig om man jämför med de besvär som symptomen kan ge upphov till.
 • Aldrig någonsin äta mat eller göra saker som jag vet skulle trigga IBS. ”Nej, tack” är viktigt.

Även om den moderna sjukvården inte har ett klart svar varför man får eller utvecklar IBS eller hur den egentligen ska behandlas finns det som sagt mycket du själv kan göra. Med optimal näringsstatus via korrekt kost samt kosttillskott, välfungerande tarm med hjälp av probiotika och enzymer, goda sömnvanor men kanske framförallt med stressreducering och sorgbearbetning kan du komma långt och med lite tur bli helt besvärsfri.

________________________________________________________________________________________

I tabellen nedan redovisas de huvudsakliga skillnaderna mellan IBS, Crohns och Ulcerös kolit. Skillnader kan givetvis förekomma och listan nedan är generell och inte individuell, viktförlust är till exempel inte karaktäristiskt för IBS varför det inte har ett kryss i listan nedan men det betyder inte att viktförlust inte kan förekomma vid IBS för den enskilde individen.

Symptom

IBS   

Crohns sjukdom

Ulcerös kolit

Diarré och förstoppning som varvas

x

Magsmärtor

x

x

x

Uppsvullen buk

x

x

x

Slembildning

x

x

x

Ihållande diarré

x

x

x

Aptitförlust

x

x

Blödning från analöppningen

x

x

Fistelgång kring ändtarmsöppningen (kan ge upphov till läckage)

x

Ej vanligt men förekommande

Förträngningar i tarmen (stenos)

x

x

Övriga symptom eller relaterade besvär

IBS   

Crohns sjukdom

Ulcerös kolit

Symptom förvärras under menstruation

x

x

x

Anemi

x

x

Fördröjd tillväxt och sexuell mognad hos barn

x

x

Ögonirritationer

x

x

Feber

x

x

Hudirritationer

x

x

Viktförlust

x

x

Urinvägsbesvär

x

x

x

Fibromyalgi

x

x

x

Oro

x

x

x

Depression

x

x

x

Artrit (Ledinflammation)

x

x

x

Leverbesvär

x

x

Osteoporos

x

x

Tarmcancer

x


Comments

10 responses to “IBS – Irritable Bowel Syndrome – det finns mycket att göra!”

 1. L-Glutamin finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker i dagsläget. Om inte annat finns de hos gymvaruhus. Det är en fin fin aminosyra!

  1. Jag rekommenderar denna: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/glutamin-allmax-nutrition-japanese-micronized/. För några år sedan skulle jag ta in glutamin till Sverige och talade med en legotillverkare. Glutamin som vi importerar tillverkas i Kina, Japan eller Tyskland. Även om aminosyran är densamma är Japanska fabriker överlägsna när det gäller kvalitet och renhet. Därefter kommer tyska och sist kommer kinesiska tyvärr. I stort sett alla tar sin glutamin från Kina men det är inget jag rekommenderar. WNT tillverkar sitt i Tyskland. Det Japanska glutaminet år så dyrt att ta in i Sverige att det inte är någon idé att köpa in. Det kostar mer att ta in som återförsäljare än vad kinesiskt kostar ut till slutkund. Kolla WNT som sagt.

 2. I inlägget står allt man bör undvika att äta. Det vore bättre om det stod VAD man kan äta. Förslag till frukost? Enligt inlägget blir det inte mycket kvar att “festa” på. Om man som jag har problem med förstoppning och inte bör äta baljväxter, frön, nötter, frukt, broccoli – då vet jag inte hur jag ska hålla magen igång…

  1. Hej Sara,

   Tack för din kommentar. Om du läser mitt inlägg om GAPS-nutritionsprotokoll får du en god bild över bra mat även vid IBS.

 3. Hej.

  Jag vill först tacka för de många tipsen om mat ect. Även om allt kanske inte fungerar för alla, så är det en bra början till att testa sig fram. Jag har själv IBS sedan snart 2 år tillbaka.

  När jag läste om skillnaderna mellan sjukdomarna reagerade jag dock på några punkter. Jag vet inte hur mycket ni bryr er om det. Men jag tänkte skriva ner det iaf.
  Nu kan jag ju inte med säkerhet säga att jag inte har några av de andra två sjukdomarna, men även om jag mår dåligt, så är det ganska tydligt att det nog inte rör sig om annat än IBS.

  När det gäller viktförlust, så anser jag att det är fel att säga att inte gäller IBS. Detsamma gäller aptitförlust. När jag blev dålig, så kunde jag inte äta i närheten av den mängd kalorier (oavsett hur och vad jag åt) som jag behövde utan att jag mådde så illa att jag spydde upp det/fick diarré. Magen tog inte emot det. Detta ledde självklart till att jag gick ner ordentligt i vikt. Att under 1,5 års tid må illa varje gång jag äter (minst 3 ggr om dagen) har dessutom definitiv minskad min aptit. Så jag är bevis på att de påståendena är orimliga.

  Vidare är hård mage (avföring) en av alla symtom, som i sig kan ge blödningar i analöppningen.

  Mvh,
  Helena

  1. Hej Helena,

   Tack för din kommentar som var värdefull och jag bryr mig mycket om vad mina läsare tycker och tänker. Jag har för tydlighetens skull lagt till följande innan listan: “Skillnader kan givetvis förekomma och listan nedan är generell och inte individuell, viktförlust är till exempel inte karaktäristiskt för IBS varför det inte har ett kryss i listan nedan men det betyder inte att viktförlust inte kan förekomma vid IBS för den enskilde individen.” Jag tycker att dina synpunkter är bra och att inlägget blev bättre efter att det förtydligades. Tack!
   MVH
   Patrick

   PS. Jag hade kontrollerat Crohns sjukdom och Ulcerös kolit i ditt fall.

 4. Jag har haft IBS i många år, och fick bort den genom att på egen hand komma fram till en kost som liknar det du skriver om i inlägget.

  Nu har jag fått tillbaka min IBS och vet inte varför. Finns inget att ändra på i kosten, och jag börjar fundera över om jag har någon parasit eller bakterie. Iofs KAN ett kosttillskott i form av greenspulver och chlorella ha med saken att göra, men jag har slutat med dessa utan att det blivit bättre än. Kaffe dricker jag iofs, men upplever i nuläget att jag snarare blir BÄTTRE av kaffet (kokkaffe), som om garvsyran trycker till något.

  Kommer sjukvården att göra tester på om man har någon ovälkommen gäst i tarmen? Någon mening att gå dit? De missar ju det mesta, och förolämpar en mest. Jag har skrivit om det förr: våren lät mig ligga 18 h/dygn till sängs med borrelia, och sade att det är vanligt att vara trött, och att eftersom jag har kontakt med psykiatrin så är det psykiskt och man ska inte underhålla hypokondri genom att testa borrelia. Ett test efter tre års tjat visade: borrelia. Detta och annat i samma stil har sänkt mitt förtroende för vården till noll, och jag går inte dit om jag inte absolut måste.

  1. Hej,

   Först och främst, vad bra att du blev bättre på kosten. IBS är mycket stressrelaterat och jag kommer att komma in på varför det är så i nästa nummer av Näringsmedicinsk Tidskrift (2012, Nr.3, Årgång 17). Har du gått igenom en ovanligt stressig period? Har gamla och obearbetade sorger gjort sig påminda? Att hantera stress är A och O när det gäller magtarmbesvär.
   Det kan, precis som du skrev vara olika greenspulver eller liknande. Flera av dessa kan man reagera på. Det finns ett Greenspulver som är lite snällare: http://www.ekobutiken.se/naring/supreme-nutrition/supreme-serien/thera-supreme.html

   Om det är en patogen hade jag provat denna. Jag har inga studier som stöder produkten men mängder av anekdotiska bevis av personer som provat den: http://www.ekobutiken.se/naring/supreme-nutrition/supreme-serien/morinda-supreme-130-cap.html

   Jag tror tyvärr att du får en svår väg via vanlig sjukvård i just detta fall, precis som du beskriver om din sorgliga upplevelse med din Borrelia. Just borrelia är verkligen inte deras starka sida. Jag diskuterade med en läkare för några månader sedan som just sade hur dåligt informerade läkare är när det gäller Borrelia och att det är som att be om långdragna besvär om man går till en läkare med Borrelia. Hon hade själv arbetat mycket med Borreliapatienter.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 5. Hej, letar efter hjälp på oförklarlig förändring!
  Jag har på kort tid 5 månader gått upp 7 kilo, har en enorm gravidmage och förstår inte vad som hänt känner mig helt uppgiven. Har regelbundet ont högt upp i mitten under revbenen. Jag löptränar året runt sedan 27 år tillbaka 2-3 gr/vecka + gym 1 gr/vecka, lika länge har jag gjort 150 sittups innan jag går och lägger mig. Nu har jag börjat springa längre och äta mindre och fortsätter öka i vikt. Gjort vanlig test som inte visade något, nu också lämnat avföringsprov som jag väntar svar på. Är mycket orolig, tacksam för hjälp/tips. MVH/Lena

  1. Hej Lena,

   Tack för din fråga. Jag skulle först och främst gå till läkare utreda eventuell svårare sjukdom men det verkar som om du har gjort det redan.

   Det låter som om din smärta härrör sig från levern. Jag hade gjort följande i din situation medan jag hade väntat på provsvar:
   1. Sluta med långdistanslöpträning och 150 sittupps på kvällen (Du bör snarare varva ned på kvällen). Jag hade tränat funktionell styrketräning 3-4 gånger per vecka, och intervall/sprintträning 1 gång per vecka
   2. Uteslutit alla sorters spannmål, bröd, pasta, mjölkprodukter (smör går bra), läsk, kakor, godis, socker, fleromättade matoljor (majsolja, sojaolja, solrosolja, tistelfröolja).
   3. Ätit gräsuppfött, närproducerat, eko-kött (Ö-slakt, gröna gårdar, kc-ranch), fisk, skaldjur, grönsaker, kokosfett, rotfrukter, bär och olivolja.
   4. Tagit tillskott av probiotika http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/, multivitaminmineral http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-biomax-180/ och Omega-3: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/eskimo-3-pure-120-kapslar/
   5. Under en period om 2 månader tagit följande tillskott som är leverstödjande: http://www.ekobutiken.se/naring/thorne-research/leverfunktion/sat-silymarinartichoketurmeric-1.html
   6. Engagerat mig i avslappningsövningar för att reducera kortisolpåslag.

   Varmt lycka till!

   Du får gärna återkomma med resultatet och även gärna med provsvaret från avföringsprovet.

   Varma hälsningar,
   Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *