Home KOST & NÄRING Hb och järntillskott (Tag inte låg kvalitet!)

Hb och järntillskott (Tag inte låg kvalitet!)

0

JärntillskottBlodvärde, Hb, brukar man kalla koncentrationen hemoglobin i blodet. Det mäts i vanliga fall i gram per liter och ett normalt värde för en man är cirka 130–170 g/l och för en kvinna 120–150 g/l. Att mannens Hb är högre än kvinnans är för att män har robustare kroppsbyggnad och utvecklar mer muskler än kvinnor. Proteinet hemoglobin finns i de röda blodkropparna och det sköter blodets förmåga att transportera syre till alla celler. Lågt blodvärde kan leda till kraftlöshet och trötthet och kallas för anemi.

Blodvärdet kan öka onormalt av flera orsaker. Vid uttorkning koncentreras blodet och blodvärdet höjs. Om man vistas på hög höjd, där syrehalten är lägre, kommer kroppen att öka nybildningen av blodkroppar så att blodvärdet stiger. Rökare har ofta högre blodvärde beroende på att den kolmonoxid de dagligen får i sig blockerar en del hemoglobin vilket kroppen kompenserar genom att bilda fler blodkroppar så att den effektiva mängden hemoglobin blir normal. Man kan också ha en rubbning i benmärgen så att den hela tiden producerar för mycket röda blodkroppar (s.k. polycytemia vera). Blodvärdet kan sjunka av flera orsaker: om man drabbas av en leukemi kan den tränga undan nybildningen av röda blodkroppar. Det finns också läkemedel och gifter som kan hämma benmärgsfunktionen, liksom kraftiga och utbredda inflammationer även kan göra. Bildningen av röda blodkroppar stimuleras av hormonet ery­tropoeitin som bildas i njuren, och därför kan man även få ett lågt blodvärde vid njursvikt. Om man ofta drabbas av blödningar (kraftiga menstruationsblödningar eller blödningar till tarmen) kan man successivt utarma järndepåerna i kroppen och få ett lägre blodvärde. För bildnin­gen av röda blodkroppar behövs bl.a. järn och kobalamin, varför en brist på något av dessa kan orsaka ett lågt blodvärde.

Om du behöver tillskott av järn för att höja ditt blodvärde finns det en del saker du bär ta i beaktande: De flesta järntillskott du finner på marknaden är syntetiska och flertalet preparat innehåller isolerade former av järn, exempelvis järnsulfat, järnfumerate, järngluconate eller järnoxid vilka tas upp till endast några få procent samt kan skapa mag- och tarmbesvär med förstoppning som följd. Efter­som järn är en oxidant kan stora doser av lågkvalitetsjärn även skapa fria radikaler i kroppen. Man bör ta den minsta dos som ger goda järnvärden och man bör alltid ta högkvalitetsjärn. Först och främst bör man välja järn från 100% wholefood (järnsulfat, som normalt inte är bra i sin isolerade form, tillsätts även i detta fall men i ett kosttillskott baserat på whole food  har järnsulfatet genom enzymatiska processer växt samman med Saccharomyces Cerevisiae vilket gör det mycket lättupptagligt samt att det inte irriterar mage och tarm.) Järn är det mineral som man först tänker på om man talar om lågt Hb eftersom det hjälper till vid syresättning av blodet. Emellertid behövs även andra mikronäringsämnen för god blodkvalitet. Folat (naturliga formen av folsyra och den form som ett kosttillskott bör innehålla) samt vitamin B12 behövs för att kunna producera friska röda blodkroppar. C-vitamin underlättar upptaget av järn.

tags:

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N