Astaxantin – stjärnornas hudföryngrare…och betydligt mycket mer

Hudläkaren Dr. Nicholas Perricone, även adjungerad professor i medicin, har skrivit tre New York Times # 1 Best Sellers om rynkor, hud och skönhet, bland annat boken ”Ageless Face, Ageless Mind”. Han är dessutom filmstjärnornas hudläkare och har även varit med i TV-programmet Oprah och Access Hollywood. Han säger att Astaxantin “är en stjärna bland anti-aging mat”. Han säger vidare att Astaxantin “har visat sig förbättra hudens kvalitet, elasticitet och reducera rynkor. Den ökar även uthållighet samt återhämtning vid intensiv träning.” Dr. Perricone  anser att Astaxantin är ett av hans tio-i-top-tillskott för huden och sammanfattningsvis menar han att Astaxantin:

 • Reducerar rynkbildning
 • Reducerar åldersfläckar, så kallade pigmentfläckar
 • Reducerar ansiktssvullnader tillsammans med bland annat omega-3
 • Är exceptionellt antiinflammatorisk
 • Skyddar muskler och bidrar till att öka uthållighet
 • Skyddar hjärnan och ögat
 • Reducerar inflammatoriska cytokiner
 • Förbättrar matsmältningen
 • Har en myriad av hälsofördelar och ger ett skydd mot oxidativ stress

Nicholas Perricone nämner även flera gånger Astaxantin som ett mirakelämne i sin serie av Forever Young-texter. Jag vågar nog påstå att Astaxantin tillsammans med hela komplexet av E-vitamin (alfa, beta, gamma, delta tokoferol samt alfa, beta, gamma, delta tokotrienol,alltså inte bara alfatokoferol. Kontrollera det nästa gång du köper en multivitaminmineral.) samt omega-3 är några av de bästa kosttillskotten för huden. Åter till Astaxantin. Vad är detta för mirakelämne egentligen?

Vad är Astaxantin?
Astaxantin är en mycket kraftfull antioxidant som tillhör gruppen karotenoider, en grupp fettlösliga ämnen som ger olika livsmedel dess röda, gula och orangea färg bland annat. Det finns fler än 600 olika karotenoider och en av de mest kända är betakaroten som finns i morötter. Karotenoider delas in i karotener och xantofyller. Astaxantin är en xantofyll som förutom att fungera som ett mirakelmedel för hollywoodstjärnor som vill ha rynkfri och lysterrik hy bland annat skyddar A-vitamin, E-vitamin och andra karotenoider från oxidering samt förhindrar ohälsosam oxidation i, på och kring kroppens celler.

Astaxantin är både en vatten- och fettlöslig antioxidant vilket gör att den kan verka i blod samt intra- och extracellulär vätska (vätska både inne i och utanför cellen) men även i cellmembran och olika lipoproteiner vilka består av fettsyror. Astaxantin kan dessutom korsa blod-hjärnbarriären, vilken utgörs av mycket täta kapillärväggar. Blod-hjärnbarriären ska förhindra oönskade ämnen att lämna hjärnans blodkärl och nå nervvävnaden i hjärnan. Astaxantin kan även korsa blod-kammarvattenbarriären, vilken är den fysiologiska spärren mellan blodet och kammarvattnet i ögat. Det är anledningen till att Astaxantin även skyddar svårnådda delar som hjärnan och ögat mot angrepp av fria radikaler och inte bara huden eller andra organ i kroppen.

Astaxantin bildas primärt i en alg som heter Haematoccous pluvialis som ett naturligt skydd mot solens ultravioletta strålar. Lax, krabbor, räkor och krill som äter algen får sin rosa färg från astaxantin, detsamma gäller flamingos som faktiskt föds vita men får en rosa fjäderdräkt när de äter små kräftdjur som innehåller astaxantin. Observera att endast vild lax äter naturlig astaxantin. Odlad lax får syntetisk astaxantin vilket Dr. Perricone anser är betydligt sämre källa till Astaxantin. Forskaren Paris Kidd, som har studerat cellbiologi vid Berkely säger i en rapport att ”Även om syntetiskt astaxantin är tillgängligt, har den en annan molekylärprofil i jämförelse med naturligt astaxantin.“

Astaxantin står sig dessutom riktigt bra i jämförelse med andra antioxidanter. Studier som har jämfört naturligt astaxantin med E-vitamin, alfa- och betakaroten, lutein och lykopen visar att astaxantin har den högsta antioxidativa effekten mot fria syreradikaler av alla dessa ämnen.

Att välja astaxantin
Den som har följt min blogg vet att jag kan liknas vid en jobbig, ettrig och irriterande terrier när det gäller att undersöka kosttillskott. Jag kontaktar tillverkaren och ställer jobbiga frågor, testar, ringer tillbaka, ställer nya ännu jobbigare kontrollfrågor, testar igen osv. Jag kontaktar gärna forskare på området om det går och frågar efter hans eller hennes synpunkter. Jag går helt enkelt aldrig in en hälsokostbutik och köper det som står på hyllan utan att veta exakt vad det är jag köper. Det är en av anledningarna till att jag arbetar med greatlife.se. Jag ville helt enkelt ha en butik där jag själv kunde ”gå in” och köpa vad som helst på ”hyllan” och veta att det var det absolut bästa i sitt slag, en hälsokostbutik där varenda produkt kan passera mitt minimala, hårfina och skoningslösa nålsöga när det gäller kvalitet och effekt. Med andra ord, en butik som bara har det bästa. Om jag ska vara ärlig är många kosttillskott inte speciellt bra, tyvärr. Det är legotillverkade kemiska pulver som har fått en snygg etikett där det marknadsförande företaget troligtvis inte har tillräcklig kunskap om vad grundråvaran är, tillverkningsmetoden, kunskap om det finns in-house-laboratorium, om det finns ett tredje-parts-laboratorium eller andra relevanta faktorer som påverkar produkten. När det gäller Astaxantin har jag nu i cirka 15 månader ringt tillverkare, testat och äntligen hittat en som jag är nöjd med och som jag nu tar själv. Det är Dr. Mercolas Astaxantin-produkt. Dr. Mercolas Astaxantin är det enda Astaxanthin i världen, vad jag vet, som använder O2B-processen för att skapa en högkvalitetsprodukt med mycket lång stabilitet. Dr. Mercolas Astaxanthin använder inte lösningsmedel för att separera astaxantinet från algen.

Det finns andra Astaxantin-märken på marknaden, varför rekommenderar du inte dessa?
Dessa märken kommer troligtvis att ha samma naturliga fina astaxantin från algen Haematoccous pluvialis, dock med ganska hög sannolikhet inte framställda med O2B-processen men det är inte därför jag inte vill ha dem. Det är på grund av alla andra ingredienser förutom just astaxantinet. De innehåller syntetiska isolerade vitaminer vilket jag inte vill ha i mig.

_______________________________________

PS1. Några av Dr. Perricones kunder är: Kate Hudson, Uma Thurman, Eva Mendes, Cate Blanchet, Kim Cattrall och Julia Roberts – ganska ointressant i sammanhanget men eftersom jag skrev att han var filmstjärnornas hudläkare tänkte jag att det säkerligen finns någon som vill veta vilka några av dessa är.

PS2. Ett komplett whole food E-vitamin med alla åtta former av tokoferoler och tokotrienoler finns här. Icke-uppkoncentrerad högstabilitets omega-3 finns här.

PS3. Antioxidanter gör fria radikaler mindre reaktiva. Fria radikaler är molekyler som är mycket reaktiva just på grund av att de har oparade elektroner i sitt yttersta elektronskal. Det gör att de gärna reagerar med andra ämnen. I och med det finns det risker för cellskada om fria radikaler alltså inte först neutraliseras av antioxidanter. Även om fria radikaler verkligen kan göra mycket stor och allvarlig skada i kroppen och på huden fyller även fria radikaler viktiga funktioner då de med hjälp av vanliga lymfocyter dödar bakterier samt får hjärtat att pumpa mer blod vid situationer av stress. Vid vanlig andning bildas fria syreradikaler i cellens mitokondrier men vid hård träning kan syreanvändningen öka mellan 10 till 20 gånger jämfört med vila; därmed bildas enorma mängder fria syreradikaler. För höga nivåer av fria syreradikaler kan leda till oxidativ stress vilket alltså är mycket skadligt. Som tur är finns det både vattenlösliga och fettlösliga antioxidanter som kan göra fria radikaler mindre reaktiva. Exempel på några antioxidanter är:

 • Vattenlösliga antioxidanter: C-vitamin, alfaliponsyra, glutation, urinsyra
 • Fettlösliga antioxidanter: E-vitamin, CoQ10, betakaroten
 • Vatten- och fettlösliga antioxidanter: Melatonin, astaxantin

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12727382
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10775364
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1497349
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20697930
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22428137
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22214255
http://www.dailyperricone.com/
http://www.altmedrev.com/publications/16/4/355.pdf
http://www.perriconemd.com/
Perricone, N. (2007) The Perricone Weight-Loss Diet: A Simple 3-Part Plan to Lose the Fat, the Wrinkles, and the Years. New York: Ballantine Books, Random House, Inc.

Comments

13 responses to “Astaxantin – stjärnornas hudföryngrare…och betydligt mycket mer”

 1. Tack för ett intressant inlägg som vanligt.

  Rekommenderar du Astaxantintillskott framför ett med fler antioxidanter (typ de som har astaxantin OCH lykopen, quercetin m.fl. som sagts vara bra mot makuladegenerering t.ex.)?

  Förutsatt att det med flera har naturliga antioxidanter då förstås.

  Personen som frågar äter mycket bär och grönsaker. 🙂

  1. Hej,

   Om kosttillskottet endast har lykopen, astaxantin och quercetin men inga syntetiska isolerade vitaminer och mineraler hade jag kunnat tänka mig det. Dock är det viktigaste kvaliteten på råvaran och produktionsmetoden. Det vill säga, jag tar hellre ett högklassigt Astaxantin som endast innehåller Astaxantin än ett kosttillskott som innehåller alla tre av lykopen, astaxantin och quercetin men som inte håller samma kvalitet. Skicka gärna vilket kostillskott du syftar på så kan jag meddela hur jag ser på just det märket. Jag tar själv Dr. Mercolas Astaxantin just på grund av kvaliteten och i ditt fall med mycket grönsaker och bär i ryggen hade jag nog satsat på endast Astaxantin.

   Ha en frisk och stark dag!
   Patrick

 2. Det kan tydligen bli för mycket av det goda också

  Tex kan Astaxanthin stimulera vissa enzym (CYP3A4 och CYP2B6) som omsätter läkemedel.
  Därför skulle det kunna finnas risk för otrevliga konsekvenser om tillskottet tas samtidigt som vissa läkemedel.

  Astaxanthin förekommer dessutom som livsmedelstillsats (färgämne) i många produkter
  Då finner vi det som E-nummer E161j

  Om det är den syntetiska eller naturliga varianten som används får vi konsumenter dock aldrig veta

  Ämnet kan tex användas för att färga lax eller fiskrom

  Ibland vräker man på så ordentligt med astaxanthin så tom urinen blir brunaktig om man ätit större mängd av ett livsmedel som färgats med produkten 🙂

  1. Hej,

   Tack för din värdefulla kommentar. Man ska givetvis inte överdosera (det ska man aldrig göra med kosttillskott) och man ska kontrollera sina kosttillskott mot de mediciner man tar.
   Astaxantin som E-medel är troligtvis ofta den syntetiska varianten vilken inte jag tycker lämpar sig för kosttillskott och det är nog inga seriösa Astaxantinproducenter som tillverkar syntetiskt Astaxantin. Jag tycker inte att man ska äta processade livsmedel som innehåller Astaxantin; det är inte en god källa och jag är som sagt ytterst tveksam till syntetisk Astaxantin.
   Ha en fin dag!
   Patrick

 3. Citerat från kostdoktorn:

  “Antioxidanttillskott – höga doser antioxidanter som vitamin A, E eller betakaroten i tillskott har visats öka risken för hjärtsjukdom, cancer och förtida död.”

  Det du skriver ovan verka onekligen intressant, speciellt för en annan som nu börja upptäcka hur rynkorna kommer….Men hur ställer du dig till det som kostdoktorn skriver på sin blogg?

  1. Jag håller med Kostdoktorn om dessa näringsämnen kommer från fel källor. Läs gärna mina kommentarer till just de studier som Kostdoktorn refererar till:

   http://www.perfekthalsa.se/kosttillskott/vitamintillskott-kan-ge-tidigare-dod-here-we-go-again/ och http://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/e-vitamin-okar-risken-for-prostatacancer-hm-stammer-det/

   Det ger förhoppningsvis lite perspektiv.
   Ha en fin dag!
   Patrick

 4. Ägg från höns som får as-xxxx-in-berikat foder då ? (orkar inte stava….)

  1. Hej,

   Jag är skeptisk till Astaxantinberikat foder till hönor. Jag ser hellre att de får picka fritt från marken.

   Med vänlig hälsning,
   Patrick

 5. Intressant artikel! Vill bara förtydliga att det är ett krav för ekologiskt odlad fisk att naturlig astaxanthin används (och inte syntetisk). Därför är det inte bara vilda laxfiskar som innehåller naturligt astaxanthin, utan även odlade ekologiska laxfiskar.

  E161j: Vad jag har hittat är det ospecificerat vilken typ av astaxanthin som avses.

  Sen om det syntetiska astaxanthinets nyttighet så är det många som säger att det inte är lika nyttigt som det naturliga. Det är förståeligt att man är skeptisk till något som kallas “syntetiskt”. Jag är nyfiken på om du hittat några studier som pekar i den riktningen?

  1. Hej Martin,

   Tack för din kommentar. Tyvärr får odlad fisk fiskfoder som inte är naturligt för fisken trots att det är ekologiskt fiskfoder.

   Jag har inga studier på just astaxanthin emellertid är min grundinställning att man riskerar att förlora, kända och okända, kofaktorer vid kraftig isolering av molekyler vilket ofta sker vid syntetiska varianter. Det gäller generellt för kosttillskott. Jag vill ha helst alla kofaktorer till ett näringsämne om jag ska ta det. Det är anledningen till att forskare vid Milanos universitet fann att den antioxidativa kapaciteten hos 1500 mg syntetisk isolerad askorbinsyra motsvaras av endast 5,7 mg apelsinextrakt. Det är kofaktorerna som gör skillnaden. Nature, vol 405. Juni 2000

   Tack!

   MVH
   Patrick

 6. Hej Patrick,
  Jo det stämmer ju att odlad fisk får mat som inte är naturlig för dem, med mycket spannmål etc som de inte skulle fått i havet. Det har ju inte med astaxantinet att göra, men är en annan intressant diskussionspunkt kring odlad fisk.

  Jag tror också att det ligger något i kofaktordelen. Jag är varken biolog eller kemist, men vad jag förstått så har syntetiskt astaxantin en “enklare” kemisk sammansättning än naturligt. Även om det finns flera olika typer av naturligt astaxantin, så är det som skiljer mot syntetiska vad jag vet bland annat dubbelbindningarna och att den naturliga inte är esterifierad. Dubbelbindningarna i den naturliga faller sönder och bildar olika liknande komponenter, förmodligen kofaktorerna. Naturligt och syntetiskt astaxantin har därför lite olika färgnyans. Även om naturlig och syntetisk påminner om varandra så är de olika, och kommer logiskt sett ge olika effekt.
  MVH
  Martin

 7. Hej!
  Jag har prövat ett par astaxantinprodukter (naturlig astaxantin)och märkt att astaxantin är ett oehört kraftigt ämne med en del positiva effekter.
  Men jag blir så sömnig av detta och kan inte hålla mig vaken efter kl. 21:00.
  Därför har jag slutat äta astaxantin. Jag har ätit endast en kapsel på 4 mg/dag
  Har ni någon förklaring till detta och kan man kanske göra något åt det.
  Mycket tacksam för eventuellt svar.
  Mladen

  1. Hej Mladen,

   Jag har inte hört talas om detta tidigare och finner inga studier på det heller tyvärr. Är detta den enda ändring (slutat med Astaxantin alltså) du har gjort för att bli pigg igen?

   MVH
   Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *