Är vegetarisk kost naturlig?

Det är lätt att inbilla sig att vegetarianer och veganer lever naturligt men om man ser till människans evolution och vår fysiologi så är det precis tvärtom, mycket onaturligt. En av världens ledande experter på paleonutrition, professor Loren Cordain, studerade naturfolk i världen tillsammans med ett antal andra forskare. Av 229 naturfolk var 0 vegetarianer eller veganer.

Människor är omnivorer, dvs vår naturliga föda består av animalier och vegetabilier. Ser man till isotopstudier av fossiler visar de att släktet homo har ätit animalier under hela evolutionen. Andra faktorer som talar för en omnivor kost är:

  • Vår mag-tarmkanal är inte anpassad till endast vegetabilier.
  • Vi har receptorer för hemjärn i tarmarna. Hemjärn finns endast i animalier
  • I slutet av tunntarmen har vi receptorer för vitamin B12 som endast finns i animalier.
  • Växtbaserade föda är en dålig källa till EPA och DHA, de två huvudsakliga essentiella omega-3-fettsyrorna som är livsviktiga för hjärnan
  • Vi tillverkar den organiska syran taurin, som ingår i gallvätska, i låg utsträckning i jämförelse med växtätare
  • Omvandlingsgraden från betakaroten till A-vitamin är långsam i jämförelse med växtätare
  • De vegetabilier som fanns tillgängliga under evolutionen (frukt, bär, gröna växter och nötter) är relativt dåliga källor till zink och järn som är essentiella för människan.
  • Det finns inga fossila fynd av vegetariska folk under människans historia
  • Våra närmaste släktingar, människoaporna (gorillor, schimpanser och orangutanger) äter insekter, små däggdjur som de dödar vid tillfälle samt äter sina egna fekalier för att få i sig tillräckligt med vitamin B12.
  • Extrema kosthållningar om 100 % åt det ena eller andra hållet existerar knappt i naturen. Även kor får i sig insekter och lejon får i sig gräs.

Forskaren i anatomi samt i primatologi (läran om primater) John McArdle, som själv är vegetarian säger: ”Människan är ett klassiskt exempel av omnivorer i alla fysiologiska aspekter. Det finns inget i vår fysiologi eller anatomi som tyder på att människan är anpassad till en vegetarisk diet. Av den anledningen är de bästa skälen att stödja sig på en köttfri diet ekologiska och etiska…”

Om du vill äta i enlighet vad du är skapad för bör du följa en omnivor diet med både animalier och vegetabilier men det betyder inte att du inte ska vara noggrann med vilken typ av kött, fisk, ägg och skaldjur du köper. Kött ska vara närodlat, ekologiskt och gräsuppfött. Fisk ska komma från ekologiska bestånd (inte vara odlad) och vara FSC-märkt, ägg ska vara ekologiska och små (inte bara frigående, omega-3 eller stora storlekar) och om du äter skaldjur så ska du undvika icke-ekologiska jätteräkor som är en katastrof för miljön. Alltså, bara för att man äter animalier betyder det inte att man ska sluta bry sig. Naturen är ett kretslopp och de djur som vi äter ska ha haft ett så bra liv som möjligt – i annat fall är det bättre att bli vegetarian och leva med de bristsjukdomar som med all säkerhet kommer att uppstå med en kosthållning baserad endast på vegetabilier.

PS. Vegetarianer och veganer ska verkligen ha en eloge: de bryr sig ofta om och kämpar mycket för djur och natur vilket är extra viktigt i de tider av galen livsmedelsindustri som vi befinner oss i. (Notera dock att spannmålsvegetarianer förstör mer av naturen och miljön än en omnivor som äter gräsuppfött kött. Mer om det framöver.)

http://www.ajcn.org/content/71/3/682.long
http://www.beyondveg.com/billings-t/comp-anat/comp-anat-9a.shtml

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *