Tillskott av kalcium kan ge problem med hjärtat. Varför?

HjärtkärlproblemNy forskning publicerad I British Medical Journal visar att tillskott av kalcium ökar risken för hjärtkärlbesvär, speciellt hjärtattack bland äldre kvinnor. Resultatet är inte alls förvånande eftersom de flesta som tar kosttillskott av kalcium tar kalciumkarbonat vilket i sin isolerade variant kan forma plack i artärerna och därmed öka risken för just hjärtkärlproblem. Emellertid ingår kalcium som ett mikronäringsämne tillsammans med vitamin D3, C-vitamin, K-vitamin, Magnesium, Mangan, Bor och Kisel för all form av ben- och skeletthälsa; För att undvika osteoporos måste man således få i sig tillräckligt med kalcium. Sverige, som tillsammans med Finland och USA, har bland den högsta förekomsten av osteoporos (benskörhet) i världen kan behöva tillskott av kalcium och de övriga vitaminerna och mineralerna nämnda ovan. Hur ska man göra om man vill ha starka ben men inte öka risken för hjärtkärlbesvär?

Man ska ta ett kalciumkosttillskott från 100 % whole food. Det kommer att innehålla kalciumkarbonat eller kalciumklorid men detta kalcium kommer att vara den så kallade initialingrediensen i en lång process för att göra det mer lättupptagligt och mer likt det kalcium som faktiskt finns i riktig mat. Det som alltså är slutingrediensen i en billig kalciumprodukt är insatsråvaran i en finare kalciumprodukt. Innate Response har faktiskt en ren produkt för benhälsa som innehåller alla ovan nämnda vitaminer och mineraler i 100 % whole food form.

PS. Ett tips för bra hjärtkärlhälsa är dagligt tillskott av omega-3 (ska komma från fiskolja eller krillolja och inte vara uppkoncentrerad.) Ett tips för starka ben är exponering för solljus vilket under sommaren bildar vitamin D3 samt belastning genom träning vilket bidrar till en starkare skelettvävnad.

M. J. Bolland, A. Grey, A. Avenell, G. D. Gamble, I. R. Reid. Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women’s Health Initiative limited access dataset and meta-analysis. BMJ, 2011; 342 (apr19 1): d2040 DOI:10.1136/bmj.d2040


Comments

12 responses to “Tillskott av kalcium kan ge problem med hjärtat. Varför?”

 1. Kalcium och magnesium är båda viktiga för skelettet. Det gäller att hålla balans mellan dessa båda ämnen.
  Hjärtproblem kommer av för hög konsumtion av socker och stärkelse och av rökning och snusning. Nikotin förstör C-vitamin och brist på detta vitamin är huvudorsak till hjärt-och kärlsjukdom.

  1. Jag håller helt med!

 2. Vad vet du om hälsoprodukten Fitline? Mvh

  1. HEj Annika,

   När det gäller FitLine är jag skeptisk. Exempelvis innehåller deras Restorate följande ingredienser: Kalcium Karbonat, Magnesium Karbonat, smakämne, Kalcium Lactat, Kalium Citrat, Magnesium Citrat, Sötningmedel (Acesulfam K), Zink Gluconat, Mangan(II) Gluconat, Koppar(II) Gluconat, Färg (Beta-Karoten), krom (III) Klorid, Sodium Selen, Vitamin D. Det finns flera tveksamheter till ovanstående ingredienser. En del produkter har inte ens någon ingrediensförteckning.

   Deras cellskydd innehåller: Fruktos, maltodextrin, surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, karotenpulver, apelsinkoncentrat, C-vitamin, natriumcitrat, sötningsmedel (steviolglykosider), kalciumortofosfat, E-vitamin, natriumselenit.

   Första ingrediens är fruktos vilket är en liten varningsklocka. Andra ingrediens är maltodextrin också det en mindre rolig sak att ha i ett kosttillskott. Det står inte vilka typer av vitaminer det är. Exempelvis består riktig E-vitamin av åtta varianter och många tillskott har endast en eller två. Jag får tyvärr inte något bra intryck för denna serie men skulle behöva få exakt innehållsförteckning för alla produkter vilket jag tyvärr inte har tid att ta mig igenom. Dessutom verkar de använda mycket soja. Läs gärna vad jag har skrivit om soja på bloggen. Det är inte min favoritingrediens och jag ställer mig mycket tveksam till soja, speciellt i kosttillskott.

   MVH
   Patrick

 3. Kalciumnitrat då? Är det dåligt?

  1. Hej Simon,

   Kalciumnitrat används som gödningsmedel och är inte till för konsumtion av människor.

   MVH
   Patrick

 4. Hej där. Då kanske jag har svaret om varför jag fick en infarkt, liten visserligen, 2006. Då hade jag tagit kalciumkarbonat i närmare tio år.
  Tog medlet för att stävja min aldrig sinande halsbränna. Jag höll dessutom igång med 2-3 timmars vardagsmotion sommar och vinter.

 5. Vet du om Oatly havregurt som är tillsatt med kalcium är något man kan äta ? Eller ska man välja en oberikad variant ?

  1. Hej Markus,

   Det står tyvärr inte vilken typ av kalcium som de tillsätter. Om du kan kontakta dem och fråga kan jag meddela vad jag tycker.

   MVH
   Patrick

 6. […] Oftast läggs allt fokus på kalcium och D-vitamin när man diskuterar skelettets hälsa. För att skelettet ska bli starkt och friskt behövs inte bara kalcium, utan en massa andra näringsämnen. Först måste en matris, eller stomme, byggas av proteinet kollagen. Till det behövs protein och C-vitamin via kosten (mer om C-vitamin och skelettet här). Sedan mineraliseras matrisen av mineraler som kalcium, magnesium, bor och fosfor. K-vitamin behövs för att skelettet ska kunna mineraliseras. Att endast fokusera på kalcium ger inte hela bilden. Dessutom är den formen som oftast används i kosttillskott kalciumkarbonat som kan öka risken för hjärtkärlproblem (mer om kalciumtillskott här). […]

 7. Var får man tag på ett bra kalciumtillskott från whole food? Jag har försökt kika runt på internet, men inte hittat något (om man inte vill ta multi-tablett) Vet att Innate har whole food, men inga kalciumtabletter tyvärr.

  1. Hej Christina,

   Tyvärr finns inget rent whole food kalciumtillskott vad jag vet. Detta är det närmaste du kommer: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/megafood-bone/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *