Sumobrottarens hemlighet

Dagens sumobrottare väger i genomsnitt mer än 150 kg. För 40 år sedan låg deras medelvikt på drygt 120 kg; de har alltså förfinat metoderna för att gå upp i vikt. Sumobrottare som är så feta måste äta förfärligt mycket fett för att gå upp i vikt – fel! De äter mycket lite fett och protein i förhållande till kolhydrater som de däremot äter enorma mängder av. Även om kolhydrater inte har en metabol fördel är det betydligt lättare att överäta kolhydrater.

Sumobrottare delas in i olika grupper: övre gruppen som är starkare och mer erfarna samt lägre gruppen med mindre starka och mindre erfarna brottare. Oavsett vilken grupp en brottare tillhör är både kost och livsstil mycket kontrollerad:

 • Sumobrottare äter ingen frukost vilket gör att matimpulser inte dämpas. Det triggar att man överäter under dagen men även att ämnesomsättningen reduceras. Personer som inte äter frukost har 5 % lägre ämnesomsättning i jämförelse med personer som äter frukost. En bra frukost ska enligt en studie i tidskriften Obesity bestå av protein för att dämpa matimpulser. Läs mer i det här inlägget. Observera att sumobrottare med största sannolikhet är leptinresistent.
 • Sumobrottare dricker öl till båda sina måltider. Öl som kallas för flytande bröd, innehåller per liter cirka 430 kcal varav 39 % kommer från kolhydrater, 57 % från alkohol och 4 % från protein.
 • Sumobrottare tränar på tom mage vilket på sikt ger en signal till kroppen att reducera ämnesomsättningen eftersom kroppen vill konservera så mycket bränsle som möjligt.
 • Sumobrottare sover direkt efter lunch vilket leder till att fler kalorier lagras in som fett
 • De äter stora mängder kalorier per dag men det räcker inte för att förklara deras vikt. De äter….gissa….

Sumobrottarens hemlighet är, förutom ett stort kaloriöverskott, stora mängder kolhydrater. Alla sumobrottare äter dagligen en form av gryta som kallas Chankonabe innehållandes kycklingfond, fisk, fläsk och stärkelserika grönsaker. Till det äter de enorma mängder ris och allt sköljs ner med öl. En studie som har publicerats i American Journal of Nutrition har studerat sumobrottarnas diet:

Övre gruppen, 5586 kcal

Fett 16 % 882 kcal/dag  = 98 g fett
Kolhydrat 56 % 3120 kcal/dag = 780 g kolhydrat
Protein 28 % 1584 kcal/dag = 396 g protein


Lägre gruppen, 5122 kcal

Fett 9 % 450 kcal/dag  = 50 g fett
Kolhydrat 78 % 4012 kcal/dag = 1003 g kolhydrat
Protein 13 % 660 kcal/dag = 165 g protein

Den lägre gruppen som äter relativt mer kolhydrater men färre totalt antal kalorier har mer kroppsfett (20,9% ) än den övre gruppen (17,9%). Alltså, mer kolhydrater = mer kroppsfett. Det som dock är intressant mer övergripande är att sumobrottare äter enorma mängder kolhydrater men mycket lite fett i sin kost. Livsmedelsverket rekommenderar cirka 90 g fett/dag till en fysiskt aktiv man mellan 31-50 års ålder. Sumobrottare äter mellan 50-98 g fett/dag, dvs omkring det antal gram fett eller färre som livsmedelsverkets rekommenderar. Jägaresamlarfolk äter cirka 195 g fett/dag. Läs följande inlägg: Leptin – världens viktigaste hormon, speciellt om du är överviktig!Varför blir man fet och hur blir man smal samt Tips #3 Reducera kolhydrater och lägg sedan ihop ett och ett…enormt mycket kalorier och stora mängder kolhydrater är sumobrottarnas viktökningshemlighet.

PS. Japaner har bland den högsta medellivslängden i världen (cirka 80 år) med undantag för just Sumobrottare som har en medellivslängd på cirka 60-65 år på grund av sin livsstil. Sumobrottare drabbas inte sällan av diabetes, leverskador, hjärtkärlsjukdomar, artrit och högt blodtryck.

http://www.ajcn.org/content/29/10/1167.short
http://primalmeded.com/
http://www.intermartialarts.com/article/sumo-wrestler-diet

Comments

5 responses to “Sumobrottarens hemlighet”

 1. […] detta är intressant: Sumobrottarens hemlighet. Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like […]

 2. Jobbar med hälsa och näringsämnen
  Mycket intressant artikel
  mvh

  1. Hej Jörgen,

   Tack!

   Med vänlig hälsning,
   Patrick

 3. NNR rekommendationer (friska personer):
  Fett 25-40 E% ( sumo: 9-16 E%)
  KH 45-60 E% ( sumo: 55-78 E%)
  Prot 10-20 E% ( sumo: 12-28 E%)
  prot >65 år 15-20E%, dvs med minskat energibehov måste andelen protein i kosten säkerställas. (Kvaliten på fett, KH och protein är alltid viktigt.)
  Sumobrottare äter uppenbarligen inte enligt livsmedelsverkets näringsrekommendationer och kräver tydligen väldigt mycket energi för att kunna hålla vikten. Deras kaloriintag ligger ju dubbelt så högt som medelsvenssons. Dom käkar förmodligen riset för att det är det billigaste alternativet och att dricka kalorier är alltid enklare än att tugga i sig det. Jag tolkar sumodieten som att ligger du väldigt högt i kaloriintag och äter mer än du gör av med lägger du på dig fett. Surprise! Om kalorierna kommer i form av fett eller kolhydrater är rätt ointressant. För mycket fett i dieten kan definitivt vara laxerande om inte annat, så KH är förmodligen mera praktiska, då får du dessutom fibrer som håller igång mage och tarm på ett bra sätt. Konklusion: Ät för mycket, gör för lite och bli fet, oavsett diet.

  1. Hej Margareta,

   Tack för din kommentar. Du har helt rätt. Kalorier är alltid viktigast och kan aldrig bortses ifrån men övervikt är i praktiken mer komplicerat än så skulle jag våga påstå. Övervikt = energibalansekvationen + food reward och palatabilitet från skräpmat + hormonstörningar + för lite protein + stort intag av fleromättade fetter i kombinationen med glukos, fruktos och sackaros + inflammation + tarmflorans hälsa + för litet intag av kalorier från icke-raffinerad hel mat + gener + störd body fat set point + brist på fysisk aktivitet (för att öka leptin och insulinkänslighet samt för att öka muskelmassa) + skadade adipocyter som producerar för lite leptin + toxiner och endokrinstörande kemikalier + andra faktorer som vi idag inte känner till.

   Ha en bra dag!
   Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *