Home KOST & NÄRING Massajernas hemlighet avslöjad, eller?

Massajernas hemlighet avslöjad, eller?

0

Massajernas hemlighet avslöjad

Jag fann en gammal artikel som jag klippt ut ur SvD, lördag 19 juli, 2008: ”Massajernas hemlighet avslöjad”. Ingressen löd: “Äntligen har hemligheten bakom massajernas goda hjärthälsa, trots att de äter stora mängder animaliskt fett, avslöjats. Fettkonsumtionen kompenseras av att de rör på sig extremt mycket och därmed förbrukar en massa kalorier”. Artikelförfattaren menade att Massajerna är en paradox i det förhärskande hälsobudskapet att mättat fett är farligt för hälsan. Givetvis är massajernas enorma kaloriförbrukning genom daglig rörelse (2500 kcal/dagför massajer i jämförelse med 1500 kcal/dag för bönder levde i samma område i Tanzania och Kenya) en bidragande orsak deras goda hjärthälsa. Vad artikeln emellertid inte tog upp var att mättade fettsyror med 18 kolatomer och 16 kolatomer föredras av hjärtat vilket är anledningen till att fettet runt hjärtat är mycket mättat.

Mättat fett har konsumerats av alla naturfolk; den svenske forskaren och läkaren Staffan Lindeberg studerade en grupp urinvånare på Papua New Guinea med EKG. De konsumerar stora mängder mättat fett men uppvisar trots det inga som helst tecken på hjärt-kärlbesvär, ischemi, hjärtattack eller stroke. Ergo: sluta var rädd för mättat fett som kommer från kött, smör och kokosfett. De är bra för hjärtat eller för att citera kommentaren från Peter Nilsson, Professor i kardiovaskulär forskning, under Stockholmskonferensen om hjärt-kärlsjukdomar Januari 2010:

”…Därmed måste man sätta punkt. Det finns inget samband mellan intag av mättat fett och hjärtkärlsjukdom.”

Staffan Lindebergs studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295
Studierna om Massajer: http://bjsm.bmj.com/content/early/2008/06/03/bjsm.2007.044966.abstract

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N