Magnesiumstearat i kosttillskott – inget att oroa sig för

Många kosttillskott innehåller ett ämne som heter magnesiumstearat. Det är ett smörjmedel som används för att kosttillskott i form av tabletter inte ska fastna i maskinen som pressar tabletten samt att ingredienser inte ska klumpa ihop sig i kosttillskott i kapselform. Det låter inte bra med ordet smörjmedel och vissa inom hälsobranschen ondgör sig över magnesiumstearat men det beror på okunskap och ryktesspridning snarare än fakta. Är det verkligen magnesiumstearat skadligt och vad är det egentligen?

Magnesiumstearat är ett magnesiumsalt som innehåller stearinsyra. Stearinsyra är en 18 kolatomer lång mättad fettsyra som metaboliseras till oljesyra vilket är ett enkelomättat fett som exempelvis återfinns i olivolja.

10-12 % av kokosoljan är stearinsyra och det är för övrigt ett de livsmedel som innehåller mest stearinsyra. Även choklad innehåller stearinsyra och över 50 % av det mättade fettet i kakaobönan är stearinsyra. 100 gram kakao ger cirka 5700 mg (5,7 g) stearinsyra. Stearinsyra höjer inte LDL och det finns studier som visar att kakaorik choklad genom sitt rika innehåll av stearinsyra har positiva effekter på LDL. Stearinsyra förekommer även naturligt i kött, fågel, fisk, ägg, och mjölkprodukter. I kött utgör stearinsyra drygt 30 % av det mättade fettet. En genomsnittsamerikan får i sig cirka 6000 – 8500 mg stearinsyra per dag. En kapsel eller tablett av kosttillskott innehåller cirka 1-2 % stearinsyra eller 10 – 20 mg vilket är försvinnande lite av en fettsyra som dessutom inte är skadlig för kroppen utan tvärtom har välgörande effekter på vissa blodfetter.

Magnesiumstearat har som fettsyra smörjande effekter vilket alltså är viktigt när det gäller kosttillskott. Det gäller speciellt kombinationspreparat där ingredienserna har olika kemiska egenskaper. För dessa preparat förhindrar magnesiumstearat att ingredienser klumpar samman vilket försäkrar att varje kapsel innehåller precis så mycket som den anger att den ska innehålla. Dessutom förhindrar magnesiumstearat som sagt att innehållet i en tablett fastnar i tablettmaskinen. Vad som är viktigare i en diskussion om magnesiumstearat är att man använder USP-grad (US Pharmacopeia) eller motsvarande samt att det är vegetabiliska källor (oftast palmolja) som utgör råvaran och inte bomullsfrön. Om en tillverkare av kosttillskott följer GMP-standard har de USP-grad eller motsvarande.

Det finns ingen som helst risk med magnesiumstearat i små doser i kosttillskott. Det är ibland ett försäljningsargument att det hindrar upptaget men det argumentet brister dessvärre. Ibland tar företag som inte har magnesiumstearat i sina produkter upp en studie som heter: Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells som bevis för att magnesiumstearat skulle vara mindre bra. Dock har studien inte ett dugg med magnesiumstearat i kosttillskott att göra. Studien som är från 1990 är en preliminär studie gjord av forskare som försökte finna immunförsvarssänkande mediciner för personer med transplanterade organ. Forskare exponerade T- och B-celler för en mix av stearinsyra, kiselgur som är en gråvit mjölliknande jordart och proteinet albumin från nötkreatur. Cellerna exponerades för inflammationsproducerande toxiner och därefter för mixen. Cellerna blev skadade. Experimentet har dock inget med magnesiumstearat i kosttillskott eller i mat att göra över huvudtaget.

En annan myt är att magnesiumstearat skapar en biofilm i matsmältningskanalen och därmed förhindrar upptag av näringsämnen. Jag har fortfarande inte sett någon studie som har visat det och bara tanken är absurd. Emellertid finns det en studie som faktiskt visar på motsatt effekt av stearinsyra, dvs stearinsyra hjälper mot formering av biofilm. Biofilm är en ansamling av mikroorganismer som via Quorum sensing (en form av samordnande kommunikation mellan bakterier genom kemiska signaler) grupperar sig. Det kan vara mycket problematiskt ex när svampen Candida Albicans skapar biofilm. Att ex Candida skulle föröka sig och bilda biofilm på mättade fettsyror som magnesiumstearat stämmer inte. Den behöver fleromättade fettsyror som exempelvis linfröolja samt snabba kolhydrater. Candida tillsätter en syremolekyl till de omättade bidningarna och skapar en giftig inflammationssignal som heter oxylipin som candida använder sig av i sin reproduktionsprocess. Det går inte att introducera en syremolekyl till stearinsyra eftersom det är ett mättat fett. Att stearinsyra skapar biofilm är helt enkelt fel.

Det finns inga studier som på något sätt visar att magnesiumstearat eller salter av magnesiumsalt av fettsyror som det också heter på något sätt skulle vara skadligt. Det är ett av de mest säkra och använda ämnen som finns i livsmedelsindustrin vilket är anledningen till att det får användas helt utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser och används som stabiliserings- och emulgeringsmedel. Magnesiumstearat är inte ett transfett som man ibland läser om och överskott av stearinsyra omvandlas alltså till oljesyra vilket är en omega-9 fettsyra som finns rikligt i olivolja.

Däremot vill man inte ha för mycket magnesiumstearat i ett kosttillskott men det får du inte heller om du väljer ett seriöst kosttillskottsmärke. Ska du jaga farligheter med kosttillskott föreslår jag att du inte lägger tid eller energi på magnesiumstearat. Vi har dagligen fått i oss magnesiumstearat naturligt via mat sedan begynnelsen av evolutionen i doser som är tusentals procent högre än i kosttillskott. Dessutom kommer du troligtvis att ta ditt kosttillskott tillsammans med mat vilket gör att du får i dig tusenfalt mer magnesiumstearat än vad ditt kosttillskott innehåller.

PS. Det finns anekdotiska bevis för att magnesiumstearat kan orsaka histaminreaktioner hos mycket känsliga personer. Även personer med inflammation i magtarmkanalen samt personer med hypotyreos har meddelat att de reagerat på magnesiumsterat. Jag vet tyvärr inte om det stämmer överens med verkligheten.

Soni KA, Jesudhasan P, Cepeda M, Widmer K, Jayaprakasha GK, Patil BS, Hume ME, Pillai SD. Identification of ground beef-derived fatty acid inhibitors of autoinducer-2-based cell signaling. J Food Prot.  2008 January  71(1):134-8. Food Safety & Environmental Microbiology Program, Department of Poultry Science, Texas A&M University, College Station, Texas 77843, USA.

P W Tebbey and T M Buttke Molecular basis for the immunosuppressive action of stearic acid on T cells. Immunology  1990 July  70(3): 379–386.

Inlägget bygger på Byron Richards artikel om Magnesiumstearat: The Facts on Magnesium Stearate


Comments

16 responses to “Magnesiumstearat i kosttillskott – inget att oroa sig för”

 1. Matgiken Avatar
  Matgiken

  Maffig och väldigt intressant redogörelse — tack!

 2. Det var en meget lærerig og spændende artikel, som jeg kom på ved et (heldigt) tilfælde.

  Jeg er kronisk smerte patient (41 år) pga en medfødt deform ryg. Derfor har jeg de sidste 13 år måtte tage en cocktail af medicin, deriblandt stærkt smertestillende medicin. Jeg trøster mig med, at jeg hverken ryger eller drikkker.

  Jeg søgte på ordet “magnesiumstearat”, idet jeg desværre er blevet allergisk overfor stoffet og det findes som hjælpestof i det meste af den medicin jeg får og som ellers er tilgængelig på markedet.

  Derfor var det med glæde at jeg læste om stoffets sammensætning og grunden til det netop forekommer i så mange piller. Det var rart, at det blev afmystificeret.

  Det var også med glæde, at jeg fandt ud af at stoffet både er naturligt og i sig selv ganske ufarligt!

  Jeg reagerer allergisk overfor stoffet ved at hæve i ansigtet og jeg får også en lille “kalkunhals”. Desuden hæver jeg i højre underarm og fod.

  Hvis der er nogen derude som kender til en mulig måde at komme af med allergien overfor magnesiumstearat på, hører jeg glædeligt fra dig.(t.garby@hotmail.com)

  Ellers tak for en interessant, velstruktureret og oplysende artikel som jeg i øvrigt vil give min læge en kopi af.

  1. Hej Trine,

   Tack för din kommentar. Det är svårt att veta om du är allergisk mot magnesiumstearat eller inte. Trots att magnesiumstearat inte är något som jag oroar mig för, kan man givetvis vara allergisk mot det. Om jag har två identiska produkter där den ena innehåller magnesiumstearat och den andra inte, väljer jag den utan.

   Jag beklagar verkligen din situation och förstår att det inte är lätt att behöva ta ” cocktail af medicin”.

   När det gäller allergi behöver man tyvärr sluta ta allergenen. Det är också oerhört viktigt att ha en välfungerande tarmflora så jag rekommenderar riktigt bra probiotika (http://www.greatlife.se/halsokost/probiotika/) (Jag tar själv Flora från Innate Response) samt en god kosthållning (stenålderskost).

   Varmt lycka till!
   Patrick

 3. Har av nyfikenhet sökt på magnesiumstearat eftersom det ingår i tabletter jag äter. Artikeln ger en bra inblick i vad det är och hur det fungerar. Vill också uppmana Trine till att söka annan orsak till sin allergi då det är extremt ovanligt med allergiska reaktioner mot fett och fettsyror. Allergi, riktar sig nästan uteslutande mot proteiner av alla de slag och inte mot fett (eller mineraler då vi talar om magnesium).

  1. Hej Bosse,

   Tack för din kommentar.

   MVH
   Patrick

 4. Bosse, jag är superallergisk mot magnesiumstearat, även i små mängder reagerar jag och om jag inte låter bli att ta tabletterna ifråga så får jag en allergisk reaktion där jag ser ut som Rocky efter en rejäl boxningsmatch – helt igenmurad i ansiktetoch där det krävs tung medicin för att häva. Det tog tid innan vi kom fram till vad det var jag reagerade på, delvis av den anledningen som du också påstår att “det är så extremt ovanligt och det handlar om så små mängder att det inte kan vara den orsaken” En arrogans som kan göra mig galen när man tror sig veta bättre än de drabbade själva.

  1. Hej Titti,

   Tack för din kommentar.

   MVH
   Patrick

   PS. Jag vet att Dr. Mercola skriver om hur magnesiumstearat inte sällan tas från bomullsfröolja som är genmanipulerad samt hur en rapport från WHO visade att flera leveranser av magnesiumstearat från en leverantör hade smittats av kalciumhydroxid (släkt kalk) och BPA bland annat. Kontinuerlig kontamination hör givetvis till undantagen så det är givetvis inte det du reagerar mot. Man kan som sagt ha en överkäsnlighet mot allt. Har du kontrollerat om det är allergi (IgE) eller en icke-immunmedierad allergi?

 5. Magnesiumstearat är inflammationshöjande och bör undvikas. De som ignorerar riskerna med magnesiumstearat har ofta intressen i företag som tvingas använda det av produtionsmässiga skäl (smörjmedel).
  Ett företag som inte använder magnesiumstearat ä Innate, vars produkter jag använder och rekommenderar.

  1. Hej Johhny,

   Tack för din kommentar. Det stämmer, Innate Response har inte magnesiumstearat och Innate Response är verkligen Roll Royce. Jag tar dem också som mina primära kosttillskott.

   En bra näringsfysiolog sade en gång: “När det gäller fallskärmsutrustning, dykutrustning och kosttillskott ska man inte leta efter billiga varianter.” 🙂

   Ha en fin dag, Johnny!

   MVH
   Patrick

 6. Hej,
  Har en liten fråga om magnesiumstearat. Läste på en amerikansk sida att detta kan tillverkas av grisfett. Stämmer det? Jag är Alpha-gal-allergiker, dvs kan inte äta någonting alls från däggdjur och om jag hade fått i mig magnesiumstearat så hade jag säkert reagerat med både klåda och svullnad och kanske ännu värre!
  Marianne

  1. Hej Marianne,

   Tack för din fråga. Kolhydraten galactose-alpha-1,3-galactose (alfa-gal) som finns i däggdjursprotein (ej människa och en del primater) kan för vissa personer orsaka en allergisk reaktion genom att antikroppar binder till den.

   Däremot behöver du dessvärre kontakta varje leverantör vars kosttillskott innehåller magnesiumstearat och fråga dem om det förekommer någon galactose-alpha-1,3-galactose i just deras produkt då det kan finnas risk för det. Ingen av Innate Responses produkter innehåller magnesiumstearat. http://www.greatlife.se/varumarke/innate-response/

   Har du blivit biten av fästing http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23743512? Det kan eventuellt vara en trigger dessvärre.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 7. Hej,
  Tack för ditt svar. Ja, förmodligen kommer min köttallergi från ett fästingbett. Hittills reagerar jag bara om jag äter allt slags däggdjurskött men jag har ännu inte haft några reaktioner på mejerivaror eller andra tillsatser. Men det är jättebra att veta detta om magnesiumstearat. Ska kolla även andra tillsatser som kan innehålla ämnen från däggdjur.
  Tack än en gång!
  Hälsningar
  Marianne

  1. Hej Marianne,

   Vad jag vet innehåller inte mjölkprodukter galactose-alpha-1,3-galactose.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 8. Tack för redogörelsen om magnesiumstearat. Mycket bra artikel, finns inte mycket information om magnesiumstearat på nätet. Mvh Sandro

 9. 2 spørsmål: 1) Hva er denne magnesium stearaten puttet i tabletter laget av? (Stein, Kokos, kakao, kjøtt, fisk, eller hva?) 2) du som er allergisk, er du også allergisk mot kokos, kakao osv. ting som inneholder magnesiumstearat i naturlig form?)

  1. Hej Nina,

   Det är inte ovanligt att magnesiumstearat tillverkas av bomullsfröolja. Jag är inte allergisk mot varken kokos, kakao eller kött.

   MVH
   Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *