Det här receptet är perfekt för dig som vill äta näringstätt, antiinflammatoriskt och utan belastande ämnen som lektiner, växtoljor och fytinsyra. Med fokus på rena råvaror från ekologiska, gräsbetande djur och lättsmält grönt blir det både gott och funktionellt för kroppen. Rätten passar dig som följer AIP, paleo, carnivore med inslag av växtbaserat eller helt enkelt söker ett enkelt sätt att äta artanpassat – utan fisk och utan kompromisser. Vill du inte få i dig några grönsaker alls, utesluter du blomkål och sparris och gör en fruktsallad istället.
🥩 Ingredienser (2 portioner)
- 300–400 g ekologisk nötfärs från 100 % gräsuppfödda och ekologiskt uppföda djur
- 1 ägg
- Havssalt
- 1–2 zucchini
- 2 msk ghee
- Färska örter: t.ex. timjan, rosmarin eller oregano
- ½ citron (valfritt)
- Kokt blomkål eller vit sparris som tillbehör (lågt oxalat)
🥣 Så här gör du
Forma biffar
- Blanda nötfärs med 1 ägg, havssalt och eventuellt örter.
- Forma till 4 små biffar.
Stek biffarna
- Hetta upp 1 msk ghee i panna.
- Stek biffarna 3–4 minuter per sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
Zucchinipasta
- Skär zucchini i strimlor med spiralizer eller osthyvel.
- Låt dra med lite salt, pressa ur vätskan efter 5–10 minuter.
- Fräs i 1 msk ghee på låg värme i 1–2 minuter. Tillsätt örter mot slutet.
Tillbehör
- Koka blomkål eller vit sparris mjuk i lättsaltat vatten.
- Ringla ev. lite extra ghee över som “sås”.
Servering
- Lägg upp zucchinipasta och biffar.
- Toppa med örter och en skvätt citron om du gillar fräschör.
✅ Fritt från
- Lektiner (inga baljväxter eller spannmål)
- Växtoljor (bara ghee)
- Fytinsyra (inga nötter/frön)
- Oxalater (låg andel genom valda grönsaker)
- Fisk