Home KOST & NÄRING Kosttillskott är livsfarligt, eller?

Kosttillskott är livsfarligt, eller?

3

DN publicerade idag en artikel ”Vitaminer kan öka dödsrisk” där det står ”Enligt forskarna kan det finnas ett samband mellan multivitaminer och tillskott av järn, vitamin B6, folsyra, magnesium, zink och koppar och för tidig död. Störst risk gav järntillskott.”

Hur är det med den studie vars resultat DN publicerat idag? “Den finländska forskaren Jaakko Mursu har tillsammans med kolleger i USA följt nästan 39.000 amerikanska kvinnor mellan 1986 och 2004. Kvinnorna har under årens lopp regelbundet fått uppge vilka vitamin- och mineraltillskott de tar.” Epidemiologiska studier (observationsstudier) har ett inneboende problem; det förutsätter att alla talar sanning; dessutom är kan det vara svårt att finna ett kausalt samband (orsakssamband). Man kan finna en korrelation mellan ett antal variabler som går från -1 till +1, men korrelation och kausalitet är inte samma sak. Jag har för övrigt inte kontrollerat vilka doser personerna intog eller vilken kvalitet av kosttillskott studien avser. Två parametrar som är oerhört viktiga när det gäller kosttillskott. Vidare vet vi inte hur dessa personer har levt i övrigt. En duktig näringsfysiolog sade “när det gäller kosttillskott, dykutrustning och fallskärmsutrustning ska man inte leta billigt billigt!” Jag håller med helt och hållet och flertalet (men givetvis inte alla) av de kosttillskott man finner på apotek och i hälsokostbutiken håller inte speciellt hög klass och det skulle inte förvåna mig om många studieobjekt i den i DN publicerade studien har använt “vanliga” kosttillskott som man köper på apoteket. Det är exempelvis enorm skillnad på en högkoncentrerad omega-3 fiskolja (dåligt) och en icke-uppkoncentrerad omega-3 fiskolja (bra). Vitamin D2 (dåligt) är inte samma sak som vitamin D3 (bra). Isolerat Alfa-tokoferol (dåligt) är inte samma sak som ett komplex av alfa, beta, gamma och delta tokoferol och tokotrienol (bra). Isolerad askorbinsyra (dåligt) är inte samma sak som C-vitamin-komplexet med askorbinsyra, bioflavonoider och tyrosinas (bra). Isolerat krom (dåligt) är inte samma sak som GTF Krom (bra). Magnesiumkarbonat (dåligt) är inte samma sak som magnesiumcitratmalat (bättre). Listan kan göras oändlig. Jag otroligt noggrann när det gäller kosttillskott och jag skulle gissa att alla, verkligen alla studier som visar att kosttillskott på något sätt skadar hälsan görs på billiga syntetiska kosttillskott eller på så kallade megadoser. Om du funderar på att köpa ett sådant rekommenderar jag dig att spara dina pengar och satsa dem på bra mat. Detta är anledningen till att jag förespråkar kosttillskott av 100 % whole food.

Jag tror dock att mat alltid kommer att vara nummer ett men betänk att det som vi anser vara en allsidig kosthållning troligtvis inte är optimal sett till dess innehåll och upptagseffekt av vitaminer och mineraler. Tiden kommer att visa om det stämmer eller inte. Flertalet studier visar att våra jordar inte innehåller samma mängd av viktiga näringsämnen som de en gång gjorde. Saknas det mikronäringsämnen i jordarna kommer det troligtvis att påverka de växter och djur vi äter. Dessutom är den växtförädling med fokus på kärnan och inte grodden inom spannmålsindustrin en faktor som ger mer makronutrienter och mindre vitaminer och mineraler (mikronutrienter).

Jordbruksdepartementet i England
Växterna suger upp den näring som finns i jorden. Med införsel av konstgödsling återför man kalium, kväve och fosfor vilket i längden innebär att övriga mineraler lakas ur med tiden eftersom den huvudsakliga näring som återförs till jorden är konstgödsel. Man säger att jorden armas ut. Detta innebär att grönsaker från konstgödslad åkermark med tiden kommer att ha ett betydligt lägre mineralinnehåll än grönsaker som inte konstgödslas. Medical Research Council i England, som lyder under Jordbruksdepartementet, gjorde en undersökning om hur mineralstatusen i olika grödor har försämrats under åren 1941-1999 och resultaten var skrämmande. Några av våra absolut viktigaste mineraler hade minskat oroväckande mycket: Kalium -16%, Magnesium – 24%, Järn -27%, Kalcium -46%, Natrium -49%, Zink -59%, Koppar -76%. (Trots tillförsel av konstgödsel hade alltså kalium minskat). Grödor från konstgödslad mark har alltså betydligt lägre näringsinnehåll och dessvärre är den mesta mat vi får i oss fortfarande från konstgödslat jordbruk vilket innebär att du får i dig lägre halter av mineraler än vad du behöver vid en ”allsidig kostföring”.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
När Sveriges Lantbruksuniversitet gjorde analyser av långtidsförsök med höstvete som sträcker sig tillbaka till 1960-talet upptäckte forskarna ett kraftigt minskat innehåll av bland annat mineraler som järn, koppar, zink i åkerjorden.

American College of Nutrition
En amerikansk studie som publicerades 2004 i Journal of the American College of Nutrition, har jämfört hur näringsinnehållet har förändrats i 43 olika frukter och grönsaker mellan åren 1950–1999. Sex av 13 näringsämnen hade minskat signifikant: protein, kalcium, fosfor, järn, riboflavin och C-vitamin. Det beror troligtvis på grund av att man idag använder grödor som ger större avkastning men lägre näringsstatus jämfört med förr.

FN och Earth Summit Report
Vid FNs stora konferens 1992, kallad Earth Summit Report 1992, fastslogs skrämmande fakta: För 100 år sedan hade vi betydligt mer mineraler i våra jordar. I Nordamerika har dessa minskat med 85%, i Sydamerika med 76%, i Asien med 76%, i Afrika med 74%, i Europa med 72% och i Australien med 55%.

FN och World Health Organization (WHO)
Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterade år 1993 att våra jordar har minskat sitt näringsinnehåll med 95% gällande de huvudsakliga näringsämnen vi behöver.

US Department of Agriculture, Agricultural Research Service (USDA), motsvarande vårt Jordbruksverk, har undersökt hur det ligger till med näringsstatusen bland USA:s befolkning över 12 år. Det är en skrämmande lista som visar att en stor del av befolkningen lider av brister på livsviktiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Är det konstigt att vi är sjuka och har immunförsvar som inte klarar av att hantera bakterier, virus och svamp? Idag är många förkylda i flera veckor i sträck. Allvarliga sjukdomar och reproduktionsbesvär har blivit vardag. Listan nedan är helt klart delaktig i dagens hälsosituation.
9 % av USA:s befolkning har brist på selen
10 % järn
11 % vitamin B2
13 % vitamin B3
18 % vitamin B1
20 % vitamin B12
26 % vitamin B6
40 % folat (folsyra)
42 % D-vitamin
49 % C-vitamin
57 % magnesium
69 % kalcium
86 % E-vitamin
92 % kalium
92 % fiber
Motsvarande siffror för Sverige tror jag är marginellt bättre oavsett vad Livsmedelsverket påstår.

Bruce Ames
Per Arne Öckerman, professor emeritus i klinisk kemi berättar om Bruce Ames och hans syn på kosttillskott:
”Bruce Ames är en av vår tids giganter på det medicinska fältet. Han är känd av alla forskare i medicin världen över för sina metoder att mäta påverkan på arvsanlagen och cancerogenitet. Han var också tidigt ute med en metodik för att mäta skador av fria radikaler. Nyligen har Bruce Ames publicerat ett arbete där han visar att för låga nivåer av essentiella näringsämnen, vilket bevisligen är vanligt i befolkningen, ökar risken för svåra sjukdomar som cancer och åderförkalkning. Det handlar om potentiella skador på arvsmassan, och Bruce Ames menar att [för låga nivåer av essentiella näringsämnen] spelar en tusenfalt större roll för befolkningen än den samlade effekten av alla bekämpningsmedel och tungmetaller. Bruce Ames rekommenderar därför kosttillskott till hela befolkningen och hävdar att detta skulle vara oerhört kostnadseffektivt, dvs. ge en kraftig sänkning av sjukligheten till en låg kostnad.”

Vem är Bruce Ames?
Bruce Ames är professor i biokemi och molekylärbiologi vid University of California, Berkeley, USA och är även så kallad Senior Scientist vid Children’s Hospital Oakland Research Institute. Han är även medlem av det prestigefulla National Academy of Science i USA. Bruce Ames har dessutom erhållit U.S. National Medal of Science samt att hans över 450 vetenskapliga publikationer har resulterat i han varit nummer 23 i listan över de hundra mest citerade forskarna i världen (alla vetenskaper inkluderat) i över en tioårsperiod. Bruce Ames är utan tvekan en världsauktoritet inom medicin och en världens mest ansedda forskare när det gäller biokemi och molekylärbiologi – en världsmästare helt enkelt.
Jag lovar att det är bättre att lita på Bruce Ames än din icke-forskande läkare, vårdcentral, barnmorska, livsmedelsverket, vän, granne, tidning, magasin eller arbetskollega när de säger ”Du behöver inte ta tillskott av vitaminer och mineraler om du äter allsidigt”. Deras välmenande men felaktiga råd kan kosta dig din hälsa på sikt. För övrigt gjordes en studie som undersökte mikronäringsämnesnivåer med hjälp av dataanalys för 20 olika dieter som intogs av stillasittande samt tränande personer (professionell samt amtör). Alla dessa 20 dieter uppvisade mellan 3-15 mikronäringsbrister i jämförelse med RDA. De män vars dieter studerades uppvisade brister på 40 % av vitaminerna och drygt 54 av mineralerna. Motsvarande siffror för kvinnorna var 29 % samt drygt 44 %. Studien, Food Alone May Not Provide Sufficient Micronutrients for Preventing Deficiency, publicerades i Journal of the International Society of Sports Nutrition 2006, 3:51-55. British Nutrition Foundation’s Nutrition Bulletin 2010 studerade brittiska kvinnor och resultaten visade på brister på viktiga näringsämnen framförallt järn, D-vitamin, och folat samt för lågt intag av fet fisk, frukt och grönsaker.

Jag tror inte på att vräka sig kosttillskott av dålig kvalitet i megadoser. Det tror jag verkligen är skadligt men kosttillskott av högsta kvalitet i lagom dos tror jag är viktigt för en god hälsa, även för den som följer en bra diet.

PS. Läs mer om dåligt järn här och här som skrivs ut helt oreflekterat.
Vill du läsa mer om kosttillskott och kvalitet. Klicka här.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vitaminer-kan-oka-dodsrisk
Studie: http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/171/18/1625
Bild: www.greatlife.se

Comment(3)

 1. Jag håller med om att vi behöver kosttillskott speciellt som våra jordar är så utarmade på viktiga ämnen och inte minst för att skydda oss mot alla miljögifter.
  Det svåra är när man skall välja tillskott, det finn ju en hel uppsjö att välja mellan.
  Har du några tips att komma med.

  MVH Maj-Britt

  1. Hej Maj-Britt,

   Jag har letat i hela mitt vuxna liv (även redan när jag var tonåring iofs) efter det absolut bästa inom kosttillskott. Jag är otroligt kräsen när det gäller just kosttillskott och för mig är endast det bästa gott nog. Som en duktig näringsfysiolog sade: “När det gäller dykutrustning, fallskärmsutrustning och kosttillskott ska man INTE leta efter billiga alternativ”. Jag håller med 100 % och jag tycker att det är bättre att helt avstå från att köpa kosttillskott än att köpa dåliga kosttillskott.

   Nu till din fråga: Vad ska man välja? Jag har valt Innate Response och läs gärna denna artikel: http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/hur-vet-jag-om-ett-tillskott-ar-bra-eller-inte/ så förstår du mer varför. Du kan även se kostnaden per dag för olika kosttillskott från Innate Response…det blir inte många kronor. När det gäller omega-3 tycker jag att Eskimo-3 är bäst och anledningen till det skriver jag om i denna blogg. Sök på Eskimo-3 så finner du anledningen.

   Finner jag något annat kosttillskottsmärke som är bättre byter jag direkt. Jag är helt illojal mot ett märke men superlojal mot kvalitet. Det är som sagt oerhört viktigt med kvalitet när det gäller kosttillskott. Anledningen till att man läser artiklar som denna i dagstidningarna https://www.perfekthalsa.se/okategoriserade/e-vitamin-okar-risken-for-prostatacancer-hm-stammer-det/ beror framförallt på dålig kvalitet när det gäller kosttillskott.

   Varmt lycka till och tveka inte att fråga om du vill veta mer.

   Med vänlig hälsning
   Patrick

 2. Hej Patrick!!
  Du verkar vara otroligt insatt i vad som är bra för oss o vad som inte är det, en mkt intressant blogg du har. Jag undrar om du är något insatt i fitlines kosttillskott??

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N