Home KROPPEN D-vitaminbrist – del av inflammatoriska tarmsjukdomar

D-vitaminbrist – del av inflammatoriska tarmsjukdomar

3

Inflammatoriska tarmsjukdomarInflammatoriska tarmsjukdomar kan bland annat bero på D-vitaminbrist hos personer som är genetiskt predisponerade för sjukdomen. De vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomarna är Crohns sjukdom (berör hela magtarmkanalen) och Ulcerös kolit (berör endast tjock- och ändtarm). Speciellt Crohns sjukdom är förknippat med D-vitaminbrist.  D-vitaminet hjälper kroppen att producera hundratals peptider bland annat via en gen som kallas betadefensin2 som är mycket viktig vid Crohns. Peptiderna attackerar skadliga mikroorganismer i tunntarmen som antas trigga inflammationer i tarmarna. Om du har tarmbesvär kan det vara värt att kontrollera din D-vitaminstatus. Testet heter 25(OH)D även kallat 25-hydroxyvitamin D. Du ska inte ta testet som heter 1,25(OH)D eftersom 25(OH)D ger en bättre bild av din D-vitaminstatus. Optimalt bör du ligga på 50-80 ng/mL (125-200 nmol/L). Vitamin D-council i USA rekommenderar tillskott av vitamin D3 om 4000-5000  IU (100μg – 125μg)  per dag för vuxna under vintern, inget under sommaren om man exponeras för sol mitt på dagen. Man bör justera intaget av vitamin D3 så att värdet för 25(OH)D  är 50-80 ng/mL (125-200 nmol/L). För mycket vitamin D3 är inte bättre.

PS: De flesta näringsämnen fungerar tillsammans och det behövs ett antal kofaktorer för att kroppen ska ta upp D-vitamin korrekt. Dessa är främst Magnesium, zink, vitamin K2, bor och små mängder A-vitamin. Magnesium är viktigast och om man ex har svårt att öka D-vitaminnivåerna kan en underliggande magnesiumbrist vara orsaken. Kosttillskott ska komma från 100 % whole food!

 

Vitamin D deficiency in patients with inflammatory bowel disease: association with disease activity and quality of life,” Ulitsky A, Ananthakrishnan AN, et al, JPEN J Parenter Enteral Nutr, 2011 May-June; 35(3): 308-16. (Address: Division of Gastroenterology and Hepatology, Department of Medicine, Medical College of Wisconsin, Milwaukee, Wisconsin, USA)

Comment(3)

 1. Hej! Hittade ju mycket intressant här 🙂 tack för att du svarade med länk!
  Jag borde kanske börja ta lite fler vitamintillskott och se om kroppen tänker vakna upp ur D-vitaminstrejken. Men jag är faktiskt lite rädd för annat än skolmedicinska produkter, är dessutom skolad inom den. Blev tidigare lovad av en kinesiolog att nån yoghurtprodukt var lösningen på alla mina problem men bara vägrar att ens försöka mig på nåt sånt! Nu gissar jag att du är någon sorts återförsäljare eller så för dom där Whole foood, men kan du ändå ärligt svara på om någon produkt på apotek kan ge en någorlunda lika bra effekt? Mvh Viktoria

  1. Hej Emma,

   Tack för din fråga.

   Min utgångspunkt är följande: ju bättre mat du äter desto större sannolikhet att du inte behöver kosttillskott. Dock innehåller inte våra jordar och därmed inte våra livsmedel den näringsstatus som de en gång gjort, många i dagens samhälle har dessutom en stressnivå som är hög kroniskt vilket förbrukar mängder av näringsämnen och vi utsätts för en mycket toxiner i jämförelse med tidigare. Allt detta gör att jag anser att många skulle tjäna på kosttillskott av bra kvalitet (dålig kvalitet gör mer skada än nytta dessvärre och då är det bättre att spara sina pengar). Läs detta https://www.perfekthalsa.se/kosttillskott/vad-sager-varldsmastaren-bruce-ames-om-kosttillskott/ och detta https://www.perfekthalsa.se/kosttillskott/rad-som-min-gravida-van-fick-av-en-lakare-inte-bra/
   Du och jag skiljer oss i frågan om skolmedicinska kosttillskott eftersom jag är rädd för just skolmedicinska produkter. När jag läser vilka ingredienser de skolmedicinska vitamin- och mineraltillskotten har blir jag mörkrädd men är dock inte ett dugg förvånad.

   En yoghurtprodukt kommer inte att vara lösningen på alla dina problem och det är just i det du berättar som är ett primärt problem med hälsobranschen. Det finns mängder av dåliga terapeuter och framförallt dåliga kosttillskott på marknaden som dessvärre även ger dåligt rykte till produkter som är bra. Beklagligtvis skulle jag säga att 90-95 % av alla kosttillskott du finner på butikshyllan är av mycket låg kvalitet och det gäller även/framförallt kosttillskotten på apotek (undantag Eskimo-3). Det gäller att läsa på innehållsförteckningen men då måste man ha kunskap om olika typer av kemiska föreningar. För varje vitamin och mineral finns det olika varianter och har man kunskap om dessa kan man snabbt se om ett kosttillskott är bra eller inte. Detta gäller dock endast syntetiska isolerade varianter. När det gäller whole food, som jag rekommenderar primärt, måste man känna till ingrediens, hur den är odlad, hur massan är torkad och tabletterad bland annat.

   Några av de absolut sämsta kosttillskotten man finner är dessvärre just på apotek. Jag är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm bland annat och jag kan lova dig att de flesta som kommer därifrån och går in i Läkemedelsbolagen inte gör det av en inre önskan att hjälpa människor att nå en god hälsa; det handlar om kronor och ören, vinst och marginal ; kvalitet är inte den primära faktorn. Jag har valt Innate Response kosttillskott just på grund av att jag under flera år har letat efter det absolut bästa kosttillskotten som finns att få tag i och det är en veritabel djungel . Jag har den lyxen att jag inte behöver fundera på andra faktorer än just kvalitet och inget annat.

   För att svara på din fråga så kan jag inte komma på ett enda kosttillskott från apoteket som jag skulle kunna tänka mig att ge min familj eller mig själv (undantag Eskimo-3 som är mycket bra). Det gäller som sagt att läsa ingrediensförteckningen. Det är stor skillnad på exempelvis cyanokobalamin, methylkobalamin, adenosylkobalamin och hydroxykobalamin även om det alltid kommer att stå som vitamin B12, det är stor skillnad på tiamindifosfat och tiaminhydroklorid för vitamin B1 osv. För varje vitamin och mineral finns det alltså olika varianter. Nummer 1 är mat, därefter högkvalitets kosttillskott av wholefood och jag har inte funnit bättre än Innate Response, därefter under kort period och vid påvisad brist kommer syntetiska isolerade högkvalitets kosttillskott (de bästa är Thorne). Jag har gått på varenda nit när det gäller kosttillskott och testat de flesta olika märken. Det mesta är dessvärre rent skräp och det är bättre att spara de pengarna och lägga på riktigt bra mat.

   Varmt lycka till i din jakt på bra kosttillskott!

   Med vänlig hälsning,
   Patrick

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N