Home KOST & NÄRING Akne har inget att göra med livsstil och kost, eller?

Akne har inget att göra med livsstil och kost, eller?

2

Hur kommer det sig att flertalet läkare och hudterapeuter fortfarande tror att kost och livsstil inte har någon betydelse för akne? Finns det en lång och beprövad vetenskap som säger att akne inte kan korreleras till kost och livsstil? Nej, det finns det inte. Denna felaktiga syn baseras till stor del på två studier som publicerade 1969 respektive 1971. Båda har i brist på andra studier citerats flitigt trots att de har visat sig vara helt felaktiga.

Den första studien genomfördes av Dr. James Fulton och den publicerades i Journal of the American Medical Association 1969. Dr. Fulton lät 64 personer äta en kaka som innehöll antigen kakao, socker och fett eller endast socker och fett under fyra veckor. Dr. Fulton räknade antalet finnar på ena sidan av ansiktet på studieobjekten i början samt i slutet av fyraveckorsperioden. De flesta studieobjekten i båda grupperna var opåverkade i antalet finnar men alla hade däremot en högre produktion av sebum och utifrån det drog. Dr. Fulton slutsatsen att ”Förtäring av höga halter av choklad påverkar inte acne vulgaris eller produktion eller komposition av sebum”. Detta tolkades därefter som att kost inte påverkar akne.

Den andra studien som har givit en felaktig bild av sambandet mellan akne, kost och livsstil publicerades 1971 av Dr. PC Anderson. Han lät han 27 studieobjekt med akne välja ett av följande fyra födoämnen: chokladkakor, mjölk, jordnötter eller Coca-Cola som de ansåg påverka deras akne mest. Studieobjekten fick därefter det valda födoämnet i sju dagar. Dr. Anderson räknade antalet finnar på studieobjekten före experimentet samt sedan varje dag under sjudagarsperioden. Eftersom endast 1/3 av studieobjekten utvecklade nya finnar under sjudagarsperioden ansåg Dr. Anderson att kost och finnar inte har något samband.

Vilken statistiker som helst kan se att dessa studier inte är valida men olyckligtvis hänvisar internationella böcker i dermatologi (läran om huden och dess sjukdomar) till de båda studierna nämnda ovan. Det finns därför risk att en hudläkare refererar till ovanstående studier utan att veta om att det är just dessa studier han eller hon faktiskt baserar sitt uttalande på, två felaktiga studier. Även personer som inte är läkare men som hävdar att akne, kost och livsstil inte hör samman känner troligtvis inte till att de förmodligen hänvisar till två studier från 1969 respektive 1971 som båda har visat sig vara felaktiga och som dessutom gjordes långt innan man hade den kunskap man har i dag om biokemi, molekylärbiologi och humanfysiologi. Om man söker i USA:s stora medicinska databas MEDLINE efter akne och kost finner man inte en enda studie efter 1971 som visar att akne, kost och livsstil inte hör samman. Däremot finner man i MEDLINE flera studier som kopplar samman akne och kost. Exempelvis genomfördes en studie 2009 som publicerad 2010 i tidskriften Skin Therapy Letter Mar; 15(3):1- 2,5 där forskarna systematiskt gått igenom 21 empiriska studier och sex kliniska studier där det samlade resultatet helt klart visar att exempelvis komjölk och hög-glykemisk kost förvärrar akne. Det finns flertalet studier som pekar på att det finns en koppling mellan akne, kost och livsstil. Har du dessutom en genetisk predisposition för akne kommer du att vara mer känslig för livsstil när det gäller akne. Bästa programmet för att behandla akne, finnar och dålig hy är Akneakutens program: www.akneakuten.se

tags:

Comment(2)

 1. “det samlade resultatet helt klart visar att exempelvis komjölk och hög-glykemisk kost förvärrar akne.”

  Hur är det med komjölksprodukter som smört, ost, grädde, fil, yoghurt, etc?

  1. Hej Bengt,

   Smör och yoghurt är bättre enligt mig. Ju fetare och ju mer fermenterad mjölkprodukt desto bättre anser jag. Det finns personer som äter mängder av olika mjölkprodukter utan att få en enda finne och mår strålande på alla sorters mjölkprodukter och det finns givetvis inget kausalt samband mellan akne och mjölkprodukter. Om man däremot är en person som lider av akne anser jag att men kan vara ordentligt behjälpt av att undvika alla typer av mjölkprodukter men framförallt dem som är “lätta” och inte fermenterade.

   MVH,
   Patrick

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N