Home KROPPEN Urinvägsinfektion – det finns att göra!

Urinvägsinfektion – det finns att göra!

55

Urinvägsinfektion är ett vanligt problem som drabbar över 50 % av alla kvinnor någon gång under deras livstid. Eftersom kvinnor har kortare urinrör än män drabbas kvinnor oftare än män. Cirka 90 % av alla urinvägsinfektioner beror på bakterien E.coli, dvs Escherichia coli, dock inte samma sträng av E.coli som ger magtarmbesvär. E.coli finns naturligt i tarmarna men ska inte finnas i någon större utsträckning i urinröret. Bakterier som finns i tarmarna kan nå urinröret vilket kan orsaka urinvägsinfektion. Om det sker och bakterier sedan får möjlighet att föröka sig i urinvägarna får man urinvägsinfektion. Antalet bakterier, hur starka dessa är samt statusen på ditt immunförsvar är parametrar som bestämmer hur kraftig urinvägsinfektionen blir. Jag läste om en kvinna som berättade att hon hade haft kronisk urinvägsinfektion sedan 2004 och ätit 15 antibiotikakurer under en period om 12 månader. Jag kan i stort sett lova att hon inte kommer att bli av med sina kroniska urinvägsinfektioner med den strategin. Med 15 antibiotikakurer i bagaget skulle jag vilja påstå att hon har skapat en grogrund till svår tarmdysbios vilket i sin tur leder till immunförsvarsbesvär (Stor del av immunförsvaret är lokaliserat till tarmkanalen vilket du kan läsa mer om här). Det är inte rätt strategi för att bli av med urinvägsinfektion.

Det finns personer som har urinvägsinfektionskänningar mer eller mindre hela tiden. Om man har kroniska urinvägsinfektioner som avlöser varandra är det en mycket tydlig signal på att något inte stämmer vad det gäller kroppens förmåga att ta hand om och oskadliggöra bakterieinfektioner. Urinvägsinfektion kan vara otroligt besvärligt och jag förstår om man som drabbad kan tänka sig att ta till vilka medel som helst för att bli av med infektionen. Skolmedicinskt behandlas urinvägsinfektion vanligtvis med antibiotika. Problemet med antibiotika är, förutom ökad risk för antibiotikaresistens, att man riskerar att få en obalans i tarmfloran vilket kan leda till många besvär, bland annat tillväxt av svamp men även upprepade urinvägsinfektioner. Visst, om bakterier når njurarna kan de orsaka njurbäckeninflammation vilket inte är bra; tillståndet kan bli livshotande om dessa bakterier når blodet. Då är däremot antibiotika på sin plats. Vad hade jag gjort om jag hade haft upprepade urinvägsinfektioner?

 1. Inte druckit tranbärsjuice eftersom den alltför ofta innehåller socker vilket förvärrar grundorsaken till att urinvägsinfektionen uppstår, nedsatt immunförsvar. Vad som är värre är den stora fruktosdos du får i dig. Den kan leda till besvär med levern och ökade nivåer av urinsyra med tiden.
 2. Inte tagit antibiotika som första åtgärd eftersom det riskerat att slå ut goda bakterier vilket i sin tur kan leda till påföljande svampinfektioner i underlivet.
 3. Direkt slutat med allt vad socker, spannmål (bröd, gröt, pasta osv) och läsk heter.
 4. På sikt gått över till en paleokost (stenålderskost) för att reducera belastning på immunförsvaret samt undvika de insulinproblem som är förknippade med högt intag av kolhydrater.
 5. Intagit mycket probiotika samt en bra multivitamin av wholefood-kvalitet.
 6. Alltid urinerat vid behov, dvs aldrig hålla sig.
 7. Nu till den viktigaste åtgärden: jag hade tagit D-Mannos vilket är den aktiva ingrediensen i tranbärsjuice (även i bär, persikor, äpplen bland annat). D-Mannos hjälper till att bota 90 % av alla urinvägsinfektioner på en till två dagar enligt Dr. Mercola. D-Mannos är en monosackarid som inte ger de leverproblem som fruktos kan göra. Det är 10-50 gånger mer kraftfullt i sin behandling mot urinvägsinfektioner än tranbär. Kroppen tar upp D-Mannos mycket långsammare än glukos och mycket små mängder metaboliseras så effekten på blodsockret är liten. Huvuddelen av D-Mannos filtreras i njurarna och går via urinblåsan genom urinvägarna ut ur kroppen. D-Mannos bidrar till en hälsosam flora i urinvägarna.

Jag har letat mycket länge efter det bästa preparatet mot urinvägsinfektion och det är detta: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/D-Mannose-Cran-Gyn-DDS/. Det håller högsta kvalitet och har en perfekt sammansättning för att behandla just urinvägsinfektion naturligt och utan biverkningar eller risk för påföljande svampinfektioner. Den innhåller D-Mannos, Tranbärsextrakt, Lactobacillus Acidophilus DDS-1, Bifidobacterium Longum,  Bifidobacterium lactis,  Bifidobacterium Bifidum vilka verkar gynnsamt på urinvägarnas mikroflora. Greatlife.se har även gjort paket där D-Mannose ligger med: lilla UVI-paketet och stora UVI-paketet.

Hur fungerar D-Mannos?
Cellväggarna på E.Coli har som små bihang vilka kallas fimbria vilka gör att E. Coli-bakterien kan fastna på cellväggarna i blåsan. Bihanget är gjort av ett komplex av aminosyror och sockerarter, dvs ett glykoprotein som gör dem klibbiga. Det gör att bakterierna tyvärr inte kan sköljas ut speciellt lätt. D-Mannos binder till fimbria så att bakterierna kan sköljas ut. D-Mannose påverkar inte, de för urinvägarna, gynnsamma bakterierna, vilket är en förutsättning för en god hälsa i urinvägarna och blåsan. Dr. Joseph Mercola skriver att råttor som fick sina urinrör inokulerade med E.coli och som fick D-Mannose hade signifikant lägre nivåer av E.Coli-bakterier i urinen jämfört med råttor som inte fick D-Mannose. Han skriver vidare att E.Coli-infekterade råttor som fick en D-Mannose-liknande substans uppvisade en reduktion av bakterier som fäste i urinvägarna med 90 %.

Urinvägsinfektion beror på flera faktorer och man behöver som med de flesta hälsobesvär adressera flera av dessa samtidigt men D-Mannose med Cran-Gyn DDS är en god hjälp på vägen som dessutom är naturlig och saknar de biverkningar som antibiotika ger. Om kvinnan som tagit 15 antibiotikakurer hade följt råden 1-7 ovan är jag övertygad om att hon hade blivit av med sina återkommande urinvägsinfektioner på mindre än en månad och att de inte hade kommit tillbaka. Hur hennes läkare tänkte är bortom mitt förstånd; läkaren kunde säkerligen allt om antibiotika men mycket lite om hälsa uppenbarligen.

PS1. Blåskatarr är en inflammation i urinblåsan och behöver inte bero på bakterier.

PS2. Om du har feber, smärta i nedre ryggen eller i magen kan det bero på njurbäckeninflammation vilket innebär att bakterierna har vandrat upp till njurarna. Vid misstanke om njurbäckeninflammation ska du genast uppsöka läkare. Om du har njurbäckeninflammation kommer du att ordineras antibiotika och den ska du ta. Tag även probiotika sex  timmar efter eller före den tidpunkt du har tagit din antibiotika i detta fall men bäst är det att se till att det aldrig går så långt.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6142969
http://products.mercola.com/d-mannose/

 

Comment(55)

 1. Tack för toppenläsning – jag ska vidarebefordra detta till några som jag vet behöver det (och sedan kan jag bara hoppas att de tar det till sig och inte fortsätter se antibiotika som lösningen på dessa problem).

  1. Hej,

   Tack! Antibiotika kan fungera första gången men med risken att man utvecklar svamp i underlivet eller på andra ställen i ett senare skede. Jag tror inte att det är ovanligt med ständiga återkommande urinvägsinfektioner just på grund av att man har förstört mikrofloran med just antibiotika, istället för att ta ett helhetsgrepp om sin hälsa.

   MVH
   Patrick

 2. Hej!
  Jag hade ständigt återkommande urinvägsinfektioner…kur efter kur, råd om att dricka surt… inget hjälpte…tills jag slutade med allt som blev socker i kroppen och började med LCHF för drygt 2 år sedan.
  Underbart, men det gäller att vara strikt annars kommer känningarna. Äter en del mjölksyrejästa grönsaker för bakteriebalansen .

 3. Ja det tror jag också – synd att man inte pratar mer kost och näring inom vården, det hade hjälpt så många!
  Jag har en närstående som precis har haft en hjärtinfarkt. Han har fått mängder med mediciner utskrivna – men inte ett kostråd så långt ögat kan nå. Det är katastrof tycker jag. Bara dämpa symtom, aldrig gå på roten till det onda- det verkar vara vårdens devis.

  Tack igen för bästa bloggen!

 4. Efter 6 månader med konstant urinvägsinfektion hade jag sprungit till doktorn och fått tre antibiotika kurer och sedan rådet att dricka tranbärsjuice. Inget hjälpte…
  Gick till en kinesolog som sade att jag skulle äta linfröolja ( ekologisk kallpressad). Första tre veckorna 4 matskedar per dag och sedan en om dagen. Urinvägsinfektionen försvann efter tre veckor och irritationen i urinröret. Har inte kommit tillbaka på tre år. Jag äter fortfarande en matsked linfröolja per dag…
  Jag vet inte om rådet gäller alla eller om det var jag som hade en brist som kinesologen hittade, men det funkade för mig iallafall. Kan ju vara värt att prova…

  1. Hej,

   Intressant. Jag finner inga studier med linfröolja och urinvägsinfektion men det betyder inte att det inte skulle kunna fungera för det och om det var det enda du ändrade i din livsstil var det säkerligen linfröoljan som hade effekt. Om du fortfarande har kontakt med din kinesiolog, vore det intressant att höra hans eller hennes teori om vad det är som gör att det fungerar. Om det handlar om att slemhinnorna i underlivet blir mindre torra borde det fungera bra med fiskolja likväl, eller så är det något annat i linfröoljan som har effekt. Jag är ju lite skeptisk till linfröolja (och ska man ta ska det absolut vara ekologisk kallpressad som alltid står i kylskåp) och föredrar att få i mig omega-3 via fiskolja (aldrig uppkoncentrerad – har inte funnit bättre än Eskimo-3) men om linfröolja fungerar för dig är det ju mycket bra!

   Ha en frisk och stark dag!
   Patrick

 5. Hej !
  Nu äter jag antibiotika , undrar om jag kan äta D-manosse ? och hur många tableter ska man ta per dag ????
  Mvh Amra H

  1. Hej Amra,

   Du kan absolut äta D-Mannose samtidigt som antibiotika. Rekommenderad daglig dos är 1 kapsel med rikligt med vatten direkt på morgonen 30 minuter innan frukost.
   Vid svåra besvär: 2 kapslar 2 gånger per dag (2 kapslar med rikligt med vatten direkt på morgonen 30 minuter innan frukost. samt 2 kapslar med rikligt med vatten 30 minuter innan lunch.)

   Framöver rekommenderar jag att du först provar med D-Mannose och livsstilsförändringar innan du tar antibiotika.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 6. Hej Patrick !

  Tack !

  Undrar vad menas med (rikligt med vatten 1 glas eller 2 ?Nu drycker jag te som en galning men vet inte om det behövs så mycket?
  Hälsningar Amra

  1. Hej Amra,

   Tack för din fråga. Tyvärr finns det inget tydligt svar eftersom vätskebehov beror på livsstil och hälsostatus. Emellertid rekommenderar The Institute of Medicine i USA (http://www.iom.edu/) cirka 3 liter för män och 2,2 liter för kvinnor som ett genomsnittsintag. Om du dricker för mycket kan du riskera att natriumhalten späds ut, dvs halten av natriumjoner i blodet blir för låg.

   Det viktigaste är att lyssna på kroppen och inte dricka tillsammans med måltider. När kroppen förlorar mellan 1-2 % av sitt vatten slår kroppens törstmekanism in. Träning, temperatur, sjukdom gör att du behöver mer vatten men det signalerar kroppen likväl. Man kan även se till urineringsfrekvensen. Normalt bör vara cirka sju till åtta gånger per dag toalettbesök per dag. Notera dock att alla dessa angivna frekvenser är genomsnittliga och de kanske inte passar dig som individ. Nummer ett är att lyssna på kroppen som sagt.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 7. Hej!

  Skulle vilja dela med mig av en fantastisk alternativmedicinsk produkt. För några månader sedan fick jag en urinvägsinfektion som jag försökte bli av med genom mycket sur vätska och tranbärsextrakt. Men försöket lyckades inte utan jag fick till slut ta till antibiotika. Nyligen fick jag tillbaka infektionen på nytt. Då prövade jag en produkt som heter kolloidalt silver och som snabbt tog bort infektionen. Jag rekommenderar den helt och fullt. Läs gärna om den här:

  http://www.ion-silver.com/silver.htm
  http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art1.htm

  Produkten går att köpa på följande ställe:

  http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/ionosil-kolloidalt-silver

  Lycka till! 🙂
  Glenn

 8. Hej! Jag är oxå en av dom som lider av återkommande UVI, så jobbigt! Förra året kom det tillbaka så jag åt säkert penicillin 6 ggr. Men sedan försökte jag med egenvård o ändra kost osv. Har funkat till viss del, men UVI kom tillbaka och var tvungen att ta penicillin. En vecka efter avslutat behandling kom det tillbaka, testade då en kur som heter “2dagar” någon form av björkglukos om jag inte minns fel. Men det funkade inte alls för mig. Vad är skillnaden på denna produkt du hänvisar till? Är det något som kan få UvI att försvinna om man redan fått det eller är det i förebyggande syfte tillsammans med bra kost?
  Med vänlig hälsning,
  Malin

  1. Hej Malin,

   Problemet med penicillin, men även annan typ av antibiotika, är att det riskerar att göra UVI värre på sikt eftersom det dödar alla typer av bakterier, även goda, som behövs för att vara frisk. Även om jag inte är läkare, tycker jag personligen att man nog ska försöka spara antibiotika till livshotande situationer.

   När det gäller “2dagar” och D-mannose är jag övetygad om att det är samma monosackarid. Därmed inte sagt att det är samma produkt eftersom tillverkningen kan vara olika samt att D-mannosee innehåller Cran-Gyn DDS med Lactobacillus Acidophilus DDS-1, Bifidobacterium Longum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium Bifidum vilket inte “2dagar” gör. Om din urinvägsinfektion inte beror på E.coli kommer varken 2dagar eller D-mannose att fungera.

   D-mannose används inte i förebyggande syfte utan intas när man väl har fått urinvägsinfektion. Det kan vara så att dosen behöver ökas för att se resultat. Jag talade med en kvinna om D-mannos och det fungerade utmärkt för henne när hon hade ökat dosen till den dubbla men inte innan. Det beror dock som sagt på huruvida det är E.coli eller inte.

   Det är helt rätt att lägga om din livsstil enligt det som jag skriver i inlägget.

   Varmt lycka till!

   Med vänlig hälsning,
   Patrick

 9. Hej!

  Har haft enorma problem med UVI i massa år. Haft njurbäckrninflammation vid ett tillfälle. Mardröm!
  När UVIn sätter in ordentligt så finns inte en chans att tranbär el citron hjälper. Utan endast antibiotika.
  För tre månader sen kom jag till en urolog som är specialicerad på UVI. Han har behandlat mig med Hiprex i nu tre månader. Det har varit himmelriket. Har inte haft en enda känning ens. Men ikväll läste jag till min förskräckelse på nätet att Hiprex omvandlas till formaldehyd i urinblåsan, ett starkt cancer och allergiframkallande ämne.
  Hamnade efter surfande på alternativ på denna sida. D-Mannos låter väldigt intressant MEN har förstått att man skall använda det när UVIn är ett faktum. Jag vill hitta något som jag kan äta dagligen i förebyggande syfte. Vad rekommenderar ni då? Min UVI är sexrelaterad och det är e-coli bakterier som är boven.

  1. Hej,

   Tack för din fråga. Stackars dig. Det är just omvandlingen till formaldehyd, som tillsammans med hippursyran (vilket HIPREX innehåller) ökar urinens antibakteriella effekt. Personligen hade jag nog försökt med en annan, i mitt tycke, mer långsiktig strategi. Först och främst D-mannose i höga doser vid urinvägsinfektion och totala livsstilsförändringar för långsiktig förändring, det vill säga se till att utveckla ett 100 % immunförsvar så att e.coli motverkas direkt av ditt immunförsvar innan du får känningar av UVI.

   Kost:
   Stenålderskost

   Kosttillskott:
   Multivitaminmineral: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/multivitamin-och-mineraltillskott-one-daily-9/
   Probiotika: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/tarmbakterie-flora-ultra-strength/
   Omega-3: http://www.greatlife.se/varumarke/cardinova/
   D-vitamin: http://www.greatlife.se/halsokost/vitaminer-och-mineraler/
   Alltid ha D-mannose hemma: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/D-Mannose-Cran-Gyn-DDS/

   Lägg till träning, god sömn och stresshantering

   Varmt lycka till,
   Patrick

 10. Jag har fått urvägsinfektion med bakterien Proteus Mirablis. Hjälper D-mannose mot den? Jag har redan prövat en antibiotikakur men problemen kvarstår.

  1. Hej,

   De allra flesta urinvägsinfektionerna kommer från E-coli och D-mannose är mycket effektiv mot just dem. Tyvärr är dock D-mannose inte live effektiv mot proteus-familjen. Dock finns det anekdotiska bevis för att D-Mannose fungerar (om än inte lika bra som mot E-coli) mot just Proteus Mirabilis men inte mot Proteus Vulgaris.

   Proteus Mirabilis finns naturligt (och ska finnas) i tarmarna men kan gå via ändtarmen till slidan vilket kan orsaka urinvägsinfektion. Jag hade varit noggrann med hygien, provat med D-mannose och samtidigt provat denna probiotika-trappa: http://www.greatlife.se/vanliga-fragor-och-svar/#180

   Varmt lycka till!
   Patrick

   PS. Vad jag har förstått finns det risk för antibiotikaresistens bland Proteus.
   PS2. Du ska givetvis undvika skräpmat/dryck och socker.

 11. Hej!
  Om man har fått urinvägsinfektion, hur många dagar ska man då ta D-mannose? Eller slutar man helt enkelt när man känner sug bättre?
  Hur länge håller en öppnad/oöppnad förpackning om man förvarar den i exempelvis badrumsskåpet?

  1. Hej Monika,

   Jag har några vänner där följande dosering inte har hjälpt: “Rekommenderad daglig dos är 1 kapsel med rikligt med vatten direkt på morgonen 30 minuter innan frukost.
   Vid svåra besvär: 2-4 kapslar 2 gånger per dag (2-4 kapslar med rikligt med vatten direkt på morgonen 30 minuter innan frukost. samt 2-4 kapslar med rikligt med vatten 30 minuter innan lunch.)”

   De har tagit upp till åtta kapslar per dag till dess att urinvägsinfektionen har givit med sig. Man slutar när man känner sig bra (inte bättre). Förvara aldrig kosttillskott i badrumsskåpet då det är ett fuktigt rum. Kosttillskott ska förvaras svalt, torrt och fritt från solljus, det vill säga inte i badrum, fönster, ovanför spisen, skåpet ovanför kyl/fris eller ovanför ung i skåp. Förvara i skafferi. Se på burken för bäst före datum. Det ska gälla.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 12. Hej!
  Jag undrade över hur länge det håller då jag funderar på att beställa hem d-mannose så att jag har det hemma om jag skulle få urinvägsinfektion. Men jag vill ju inte att den eventuellt ska bli dålig innan jag hunnit använda den, om det håller kort tid väntar jag hellre med att beställa tills det händer. Jag har alltså ingen burk jag kan titta på efter bäst före datum. =)

  1. Hej Eva,

   Tack för din kommentar. Se denna film:

   Råttstudien som tas upp i den artikel du länkar till är från 1983 och finns här: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6346629. Den är gammal och är en djurstudie. Jag har emellertid fått många mail från personer som har blivit helt fria från UTI med hjälp av D-Mannose. Jag har en nära vän som tagit det och som berättade att D-Mannose har gjort att hon inte behövt ta antibiotika på ett år, vilket är första året sedan länge. Dessutom har Dr. Mercola vanligtvis oerhört bra produkter och även han har mängde av anekdotiska besvis för D-Mannose vid UTI på grund av E.Coli.

   Varmt lycka till!
   Patrick

   Ps. Livsstilsförändringar är givetvis den viktigaste åtgärden.

 13. Hej jag undrar om man måste hålla kosten som de står skrivet ? Inget socker osv?
  Sen förstår ja inte vad som menas med stenålderskost? Vad inne är det ?
  Tänkte köpa sådana piller o prova har har förnärvarande urinvägsifektion ..tagit atibiotika i 10 dagar ..märker att det inte går över ..senas ja hade urinvägsinfektion var i agusti .. Då hjälpte de ..men tyvärr har ja de nu igen .. 🙁
  Så nu undra ja måste man hålla kosten för de skall hjälp med pillerna !??

  1. Hej Sabine,

   Det finns inga måsten men om man är strikt blir resultatet bättre. Jag rekommenderar att du är strikt med kosten samt tar kosttillskotten. Jag har en god vän som följt dessa råd och hon berättade att “det var första året då hon inte hade behövt ta någon antibiotika alls för urinvägsinfektion.”
   Köp denna bok så får du en bra beskrivning av stenålderskost: http://clk.tradedoubler.com/click?p=21&a=1947458&g=16159304&url=http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0982207700

 14. Hej!
  Jag är nu inne på min 3:e ordentliga UVI för detta året, förra UVI:n kissade jag blod och va allmänt smärtsam.. Fick selexid den gången men nu är det alltså tillbaka igen.. 🙁

  Jag har inte haft problem men urinvägsinfektioner på typ 10 år men jag har träffat en kille sen 4 månader tillbaka så tänker om mina UVI är sexrelaterade? Va inne och läste något om det? Är alltid noga med att gå och kissa direkt efteråt men vad mer kan man tänka på?

  Va inne på hälsokosten och hon rekommenderade björkglukos som jag tog i 2 dagar – 7 ggr per dag som man skulle. Under tiden jag tog det försvann känningarna men idag är det värre igen och har redan varit på toaletten 5 ggr på typ 1 h.. :/

  Kommer beställa D-mannos idag, antar att det är bättre än björkglukosen?

  Med vänlig hälsning // Mia

  1. Hej Mia,

   Tack för dina frågor. Jag rekommenderar varmt att du och din kille bygger upp ett bra immunförsvar med rätt kost (stenålderskost med sötpotatis och vit potatis post exercise)

   Du och din kille
   http://www.greatlife.se/halsoprodukter/stora-baspaketet-somn/
   http://www.greatlife.se/halsoprodukter/dysbio-gi/ (denna tar ni var sin burk som en kur och sedan inte mer)

   Endast du
   http://www.greatlife.se/halsoprodukter/D-Mannose-Cran-Gyn-DDS/

   Följ givetvis alla råd i inlägget.

   Varmt lycka till!
   Patrick

   PS. Antibiotika är en kortsiktig lösning som på sikt kan riskera att förvärra besvären.

 15. Tack för snabbt svar! 🙂

  Jag har beställt D-mannose tabletterna idag! Kommer testa detta först och hoppas att det är rena miraklet för mig!

  Men vet inte riktigt hur jag ska dosera?
  Du har ju skrivit här om vissa som har tagit upp till 8 tabletter per dag..

  Sen undrar jag lite om du kan förklara vad det är för skillnad på björkglukos och D-mannosen? 🙂
  Och om nu min UVI inte beror på E-coli – hur går jag vidare då?

  Nej usch, antibiotika vill jag helst kunna undvika, därför jag har letat UVI-information som en galning hela helgen! 🙂

  Med vänlig hälsning: Mia

  1. Hej Mia,

   Börja med rekommenderad dos och om det inte hjälper tar du upp till 8 kapslar. D-Mannose är en form av glukos från bjärk. Dock har just detta tillskott från Dr. Mercola även en blandning av Transbärsextrakt samt DDS- Probiotika.

   Om det inte hjälper så tar ni övriga tillskott som jag rekommenderade samt ändrar kost enligt mitt förra svar.

   Lycka till!
   Patrick

 16. Efter 2 penicillinkurer mot uvi i år har jag efter tips från en vän druckit äppelcidervinäger med honung och vatten (2 tsk vinäger, 1 honung i ett stort glas vatten). Har hållit på i en dryg månad. Tyckte det hjälpte först, men nu har effekten avtagit. Vore det bättre att tvinga ner drycken utan honung, som väl innehåller fruktos? Det låter intressant med D-Mannose, men kan väl bli väldigt dyrt med 8 tabl./dag?

  1. Hej Gunilla,

   Tack för din kommentar. Jag är inte medveten om äppelcidervinäger verkligen fungerar mot UVI. Det kanske är det faktum att du dricker mer vatten som gjorde skillnad? D-Mannose tas som en kur när man har drabbats och ska inte tas dag ut och dag in så den ökade kostnaden blir under en kort period. Jag har några som jag känner personligen som blivit av med återkommande UVI efter att ha testat ”allt” inklusive antibiotika som blivit helt bra med D-Mannose, de fick öka dosen rejält men är nu helt fria och har varit besvärsfria i mer än ett år. De tyckte att det var värt varenda krona. Dock behöver man givetvis själv ta beslut vad man vill lägga sina pengar på. Jag tror att mycket kan göras med ändrad livsstil och ändrade kostvanor.

   Varmt lycka till!
   Patrick

   Ps. Honung innehåller fruktos.

 17. Hej!

  Jag har länge haft problem med återkommande uvi med alla möjliga sorters bakterier som visat sig på odlingar. Nu är jag gravid och har redan fått en antibiotikakur på grund av gbs, nu har jag problem igen (annan typ av bakterie) men läkaren vill inte behandla med antibiotika den här gången. Det fungerar inte att dricka surt eller liknande huskurer, min fråga är helt enkelt om jag kan ta D-Mannose även som gravid?

  1. Hej,

   Jag vågar inte ge rådet om att ta D-Mannose under graviditeten då det inte finns studier på människor vad jag vet. Emellertid säger läkaren Wright: “D-mannose is very safe, even for long-term use, although most women (or the very occasional man) with single episodes of bladder or urinary tract infection will only need it for a few days at most. Although D-mannose is a simple sugar, very little of it is metabolized. It doesn’t interfere with blood sugar regulation, even for diabetics. It creates no disruption or imbalance in normal body microflora. It’s safe even for pregnant women and very small children. In the less than 10% of cases where the infection is a bacteria other than E. coli, antibiotics can be started in plenty of time.” http://www.tahomaclinicblog.com/d-mannose-for-bladder-and-kidney-infections/

   Varmt lycka till!
   Patrick

 18. Hej!
  Hamnade på denna sidan när jag sökte på kolloidalt silver. Är smått desperat nu. Har sedan Maj i år påbörjat 21 antibiotikabehandlingar och avslutat ca 18. Började med njurbäcksinflammation och sedan dess försvinner det inte. Lider av multipla njurstenar i båda njurarna som man säger att det inte går att ta bort alla. Har haft detta i över 40 år men har nästan aldrig haft UVI innan. Nu får jag inte mer antibiotika. Man säger nu att jag har bakteriuri ??? Fast jag har ju symtom med trängningar. Tror du att D-Mannose kan vara något för mig? Alla 21 0dlingar har visat på E-coli. Har idag börjat med T.Betmiga.

  1. Hej Eva,

   Tack för din kommentar. Följ råden i inlägget och tag D-Mannose stark dos: 2-4 kapslar 2 gånger per dag (2-4 kapslar med rikligt med vatten direkt på morgonen 30 minuter innan frukost. samt 2-4 kapslar med rikligt med vatten 30 minuter innan lunch.)

   Varmt lycka till!
   Patrick

   Ps. Jag har en del nära vänner som testat det och blivit av med kronisk urinvägsinfektion.

 19. Hej Patrick,
  Vår dotter är 17 år och har sedan två månader en inflammerad / irriterad blåsbotten med konstanta trängningar som inte vill ge med sig (det hela började med en urinvägsinfektion, men där penicillin inte hjälpte). Odlingar görs regelbundet på henne. men inga bakterier hittas. Hon får nu kortison-behandling en gång i veckan i urinröret, men det verkar inte hjälpa. Är D-Mannose något som kan hjälpa henne?

 20. Har haft återkommande Uvi, och skall nu börja med d-Mannose, om det bland annat beror på tunna slemhinnor, vad skall jag då ta för något?
  Jag tar 2 Membrasin varje dag, men jag ser att du rekommenderar Omgega 3 eller Eskimo – 3, vilket blir bäst ?

  1. Hej Christina,

   Jag hade fortsatt att ta Membrasin om du upplever att dina slemhinnor blir mindre torra av det. Däremot hade jag även tagit Eskimo-3 då Membrasin innehåller ALA, den korta omega-3-fettsyran och inte EPA och DHA, de längre fettsyrorna. Jag hade även tagit extra E-vitamin med alla åtta former: http://www.greatlife.se/halsoprodukter/e-vitamin-selen-90/. Dessutom är din kosthållning oerhört viktig. Ingen skräpmat, mycket grönt och fina animalier som exempelvis gräsuppfött kött.

   Varmt lycka till!
   Patrick

 21. Hej Patrick,

  Jag hade för 8 månader sen två väldigt kraftiga utinvägsinfektioner. Jag fick dem efter partnerbyte. Jag åt 2 antobiotikakurer och de försvann (nästan). Men sen dess har jag haft små känningar/trängningar samt en ihållande förkylning som aldrig ger sig. Jag har provat allt för att bli av med både trängningarna o förkylningen, lagt om kosten till stenålderskost, basat mig o börjat äta kosttillskott av olika slag. Jag var på vårdcentralen o gav urinprov förra veckan men de hittade inget i urinen som de tyckte var konstigt så de skickade den inte till analys ens. Kan jag prova attta D-mannose fast än jag inte 100% säkert vet om jag har e-coli? Har du några andra råd till mig? Jag håller på att bli smått deprimerad av detta, att jag aldrig blir frisk.

  Hälsningar,
  Caroline

  1. Hej Caroline,

   Tack för din kommentar. Du kommer absolut att bli frisk. Om det inte är e.coli kommer D-Mannose inte att göra något för dig. Jag hade testat denna kombo som är kraftfull.
   D-Mannose tar du 1 kapsel med rikligt med vatten direkt på morgonen 30 minuter innan frukost. Vid svåra besvär: 2-4 kapslar 2 gånger per dag (2-4 kapslar med rikligt med vatten direkt på morgonen 30 minuter innan frukost. samt 2-4 kapslar med rikligt med vatten 30 minuter innan lunch.)
   Flora tar du med första tuggan till frukost, lunch och middag
   Dysbio-Gi tar du 20 minuter efter frukost, lunch och middag

   Återkom om det inte skulle gå över vilket det bör göra.

   Lycka till
   Patrick

 22. Hej Patrick!

  Jag är nu inne på mitt 4 år för återupprepade kraftiga UVI. Detta får jag efter samlag. Varannan vecka eller precis varje vecka går jag på en antibiotika kur. Varje odling som skickas visas alltid olika sorters bakterier. Jag har varit på undersökningar, behandlingar bland Annat uracyst.Provat alla möjliga kosttillskott tabletter/pulver/te mm.. Inget hjälper förutom antibiotika! Urologen och infektions doktorerna hittar inget fel på mig eller min man då vi gått på undersökningar och lämnat olika odlingar. Det värsta är att jag nu inte kan ta fler antibiotika kurer för jag har blivit resistent mot allt! Detta påverkar en väldigt psykiskt, då ingen vet vad som kan vara felet! I 4 år med antibiotika redan som 23 åring och resistent mot allt antibiotika i tablettform är skrämmande. Vill inte mata in mig fler mediciner!!

  Min fråga är då om du tror de kapslarna du rekommenderar kan hjälpa mig?

  Tacksam för hjälp! Är verkligen i behov av all sorters hjälp jag kan få!!

  / tjej 23 år

 23. Hej patrick!

  Har sedan 3 år haft mycket besvär med återkommande UVI samt svampinfektioner. Jag har nu under senare tid mer besvär då jag sedan i maj vart med en partner, och jag märkt att jag efter samlag fått urinvägsinfektion. Vanligtvis har jag försökt att dricka surt som tranbärsjuice men när jag väl fått problem hjälper inte detta och har därför bara gått till vårdcentralen för att få utskrivet antibiotika. Som dock leder till att jag får svampinfektion och att jag då måste köpa medicin för de också…

  Nu har jag fått UVI och svamp vid sex men har tidigare haft problem när jag inte vart sexuellt aktiv. Jag undrar ifall man kan vara “allergisk” mot sin partner?
  och bör jag pröva D-Mannose och se om det hjälper ?

  Vet liksom fortfarande inte riktigt vad för bakterie jag har eller om jag har någon…

  Vågar inte ha sex längre om de ska vara såhär. Så undrar ifall du har några bra tips jag kan tänka på

  / tjej 20

  1. Hej Tjej 20 år,

   Om det är E. coli som är orsaken är det stor sannolikhet att D-Mannose hjälper mot UVI. Det är dock inget man tar i förebyggande syfte. Jag hade satsat på att få ett superbra immunförsvar och en bra tarmflora. Bra kost, fysisk aktivitet, god sömn, minimera negativ stress bland annat. Jag tar detta:

   Varmt lycka till!
   P

  1. Hej Sandra,

   Greatlife.se skriver under D-Mannose:

   Gällande graviditet säger läkaren Dr. Jonathan Wright följande: “D-Mannose är oerhört säkert, även för långtidsbehandling. Emellertid behöver de flesta kvinnor (i ovanliga fall män) som får enstaka urinvägsinfektioner endast behandling med D-Mannose under några dagar. Det är säkert även för gravida och mycket små barn.”

   Å andra sidan finns det studier som menar att “Det är osäkert huruvida mannose är skadligt för fostret eller inte.” Studier gjorda på råttembryon och kycklingembryon i provrör visar mycket svag evidens för att gigantiska mängder D-Mannose under graviditet eventuellt kan påverka fostret negativt. Även om risken alltså är extremt liten, knappt existerande, kan vi trots det inte rekommendera D-Mannose under graviditeten.

   Däremot är det som gravid både säkert och bra att inta probiotika (goda tarmbakterier). Det finns stark evidens för probiotika vid urologiska besvär. Det är dessutom klokt att ta en multivitamin (månad 1–6) (http://www.greatlife.se/halsoprodukter/baby-and-me-trimester-post/) samt C-vitamin vid urinvägsinfektion.

   http://www.tahomaclinicblog.com/d-mannose-for-bladder-and-kidney-infections/

   FASEB J. 2014 Apr;28(4):1854-69. doi: 10.1096/fj.13-245514. Epub 2014 Jan 13. Mannose supplements induce embryonic lethality and blindness in phosphomannose isomerase hypomorphic mice. Sharma V1, Nayak J, DeRossi C, Charbono A, Ichikawa M, Ng BG, Grajales-Esquivel E, Srivastava A, Wang L, He P, Scott DA, Russell J, Contreras E, Guess CM, Krajewski S, Del Rio-Tsonis K, Freeze HH.

   Reid G, Bruce AW. Probiotics to prevent urinary tract infections: the rationale and evidence.World J Urol. 2006;24(1):28-32

   Doron S, Gorbach SL. Probiotics: their role in the treatment and prevention of disease.Expert Rev Anti Infect Ther. 2006;4(2):261-75.

   Hoesl CE, Altwein JE. The probiotic approach: an alternative treatment in urology. Eur Urol. 2005;47(3):288-96.

 24. Hej! Jag hade uvi – försökte dricka bort den men till slut fick jag ta antibiotika för det blev för jobbigt – ingen odling gjordes – var bra i 7 dagar sen kom det tillbaka igen – sökte igen och fick då en annan antibiotika – ingen idling gjordes – blev bra men det kom tillbaka efter 5 dagar. Tredje gången gjordes odling och det är en E.coli bakterie men har jag vägrat antibiotika och testat D-mannose istället. Testade 1 tablett om dagen i 4 dagar – ingen verkan. Började med 4 tabletter om dagen (2 morgon 2 lunch) det har blivit bättre så länge jag dricker ovanligt mycket vatten hela dagarna. Men så gott jag glömmer dricka vatten på några timmar så känner jag lite symptom igen. Nu har jag ökat till 3 tabletter 2 gånger om dagen men det blir liksom inte helt bra. Vad tycker du jag ska göra? Börjar bli desperat. Är rädd för om jag tar en till antibiotika att det kan utvecklas resistens.

 25. Hjälp!! Måste nu äta bredspektrumantibiotika p g a en allvarlig tandinfektion. Jag hade äntligen efter flera års kämpande fått balans i mina slemhinnor i urinvägarna och med den ännu plågsammare urinrörskatarren efter att ha hittat rekommendationer om D-mannose här i Perfekt hälsa. Jag hade sedan ett bra tag slutat med alla typer av socker inklusive frukt, spannmål, mjölkprodukter utom smör och ost. Samt ätit väldigt lite protein (ej bönor) men däremot massor av antiinflammatorisk kost såsom gröna blad-smoothie, groddar, gurkmeja, mjölksyrat mm. Efter endast 2 tabletter Clindamycin 150 mg ökar min känslighet i slemhinnorna. HUR KAN JAG NU HJÄLPA MIN KROPP FÖR ATT INTE ÅTER HAMNA I INFEKTIONS-KATARR-HELVETET? Tar för närvarande Ultra Duo Dophilus och Probi mage.

  1. Hej Ia,

   Tack för din kommentar. Jag kan bara säga vad jag hade gjort: följ råden i inlägget, öka kolhydrater (cassava, sötpotatis och rotfrukter) + extra C-vitamin, 3 tab om dagen: https://www.greatlife.se/vitamin-c-400 och testa denna: https://www.greatlife.se/probiotikatrappan. Sluta med groddar och dessa livsmedel omgående: tomater, aubergine, vit potatis, gurka, zucchini, pumpa, gojibär, cashewnötter, chiafrön, pumpakärnor, solroskärnor, soja, jordnötter och paprika.

   Lycka till!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *