Home KOST & NÄRING Fullvärdigt protein

Fullvärdigt protein

6

Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella aminosyror, dvs aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv alls eller kan tillverka i tillräcklig mängd och som måste tillföras externt via kosten. Dessa är:

  • Fenylalanin
  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin
  • Metionin
  • Treonin
  • Tryptofan
  • Valin
  • (Histidin för barn. Det finns dock forskning som säger att även Histidin är essentiell för vuxna)

Om man ska vara riktigt noggrann finns det egentligen olika grader gällande aminosyrors essentialitet: essentiella, semi-essentiella, förstadier till de semi-essentiella samt strikt icke-essentiella. Traditionellt säger man dock 9 essentiella och 11 icke-essentiella. Alla totalt 20 aminosyror är nödvändiga för proteinsyntes (uppbyggnad av proteiner för muskler, enzymer m.m) men de essentiella måste alltså tillföras via kost. De icke-essentiella aminosyrorna kan kroppen tillverka utifrån de essentiella aminosyrorna med hjälp av vitaminer och mineraler.

Kött, ägg, fisk, skaldjur, fågel är bra fullvärdiga proteiner. Även om exempelvis linser och bönor innehåller alla essentiella aminosyror så har de så kallade begränsande aminosyror (ofta lysin och metionin) vilket innebär att dessa kommer att begränsa hur mycket av övriga aminosyror som kan användas i proteinsyntesen. Vetemjöl har till exempel ett så kallat proteinpoäng som är 44 vilket innebär att vetemjöl innehåller 44 enheter av aminosyran lysin i förhållande till ett referensindex om 100. Allt över 100 är bra och alla animaliska livsmedel har värden över 100 för alla essentiella aminosyror. Det räcker alltså inte bara att se till att alla aminosyror finns i ett livsmedel; man måste även ta hänsyn till den begränsande aminosyran. Soja som många tror har en perfekt animosyraprofil, har endast 85 % av kombinationen Metionin plus Cystein och Metionin kommer således att begränsa proteinsyntesen. Vegetabiliska livsmedel måste alltså kombineras för att komma över ett proteinpoäng om hundra men bönor och sädesslag kommer aldrig att utgöra goda proteinkällor relativt sätt eller bra livsmedel över huvud taget även om de kombineras i alla möjliga kombinationer.

Det enda du behöver tänka på är att dina proteinkällor bör vara animaliska (inte charkuterier) så får du i dig bra proteiner med bra proteinpoäng. Kött ska vara ekologiskt och gräsuppfött, ägg ska vara ekologiska, kyckling ska vara ekologisk, fisk och skaldjur bör ha FSC-märkning samt vara ekologiska.

Comment(6)

  1. Hej!

    Jag bor i Lund och har inte tillgång till köttet från Gröna Gårdar (förutom beställning via nätet). Däremot har vi här nere lättare tillgång till ekologiskt kött från KC-ranch: http://www.kcranch.se/
    Vad jag kan läsa på deras hemsida verkar de vara ungefär lika bra som Gröna Gårdars, eller vad tror du?

  2. Hej! 🙂

    Vill prisa dig för att du påpekar att det kött man äter SKA vara ekologiskt, att du varnar för charkuterier, att fisk ska vara FSC-märkt och att kossorna ska äta gräs, och inte det man normalt matar dem med, t.ex. soja. Bra sagt! Det gör mitt ekolog-hjärta glatt! 🙂 (fast glömde du grisen?)

    Tyvärr måste väl också tilläggas att mängden ekologiskt kött som produceras i världen inte ens uppgår till 1 % av totalen, och i många affärer går det inte ens att hitta eko-kött. Men ju fler som övergår till att välja eko-kött, desto fler uppfödare kan konvertera till att bli eko-kött-producenter.

    Men jag undrar också över följande uttalande som du gör senare, och som jag inte riktigt förstår. (se nedan)

    “Vegetabiliska livsmedel måste alltså kombineras för att komma över ett proteinpoäng om hundra men bönor och sädesslag kommer aldrig att utgöra goda proteinkällor relativt sätt eller bra livsmedel över huvud taget även om de kombineras i alla möjliga kombinationer.”

    Som utbildad biolog ställer jag mig nyfiket frågan: Vad är det som gör att du anser att bönor och sädesslag aldrig kommer utgöra goda proteinkällor eller bra livsmedel överhuvudtaget, även om de kombineras i “alla möjliga kombinationer”? För om man nu kombinerar dem så att de tillsammans får ett proteinpoäng över 100, varför duger de inte ändå, enligt dig?

    Tack på förhand för svaret!

    Varma hälsningar 🙂

    1. Hej,

      Tack för din kommentar. Ja, ekologiskt är melodin för framtiden tror jag.

      ”Vegetabiliska livsmedel måste alltså kombineras för att komma över ett proteinpoäng om hundra men bönor och sädesslag kommer aldrig att utgöra goda proteinkällor relativt sätt eller bra livsmedel över huvud taget även om de kombineras i alla möjliga kombinationer.” Vad jag menar med detta är att oavsett om man kommer upp i 100 eller mer i proteinpoäng har bönor och sädesslag en del som jag inte anser vara bra: antinäringsämnen som exempelvis fytinsyra, lektiner, saponiner, proteasinhiborer, cyanogena glykosider m.m. Jag tror som sagt inte att det är proteinpoängen som är boven i detta eftersom det ju går att kombinera livsmedel med sämre proteinprofil så att de blir bättre. De är det andra i dessa livsmedel som jag inte vill ha.

      Ha en fin dag!
      Patrick

  3. Är du medveten om att gräsuppfödda kossor leder till större klimatutsläpp än konventionella kossor? De växer långsammare och det tar längre tid innan de slaktas, så de hinner släppa ut mer metan. Du kanske inte ser klimatet som ett tungt skäl, men jag såg att du skrev att fisken ska vara miljömärkt så jag tänkte att det kunde vara intressant. Allt snack från lantbrukarna om kolsänkor och naturliga kretslopp angående metanet saknar helt stöd i vetenskapen, snarare finns det stöd för att markerna i Sverige är mättade på kol (och alltså inte kan ta upp något mer), och det är helt fastställt att kossornas metanutsläpp påverkar kolets kretslopp så att det värmer upp klimatet.

    1. Hej Kalle,

      Tack för din kommentar! Jag har dragit ner radikalt på mitt köttätande och äter mest fisk och skaldjur nuförtiden på grund av klimatfrågan. Om jag äter kött är det normalt grässuppfött av allra högsta kvalitet och gärna mycket lokalt. Det är enligt mig det bästa kött man kan äta men det är klart att vi behöver dra ner på köttkonsumtionen rent generellt för klimatets skull. Emellertid är människan i alla avseenden omnivorer (allätare) och inte herbivorer (rena växtätare) eller carnivorer (rena köttätare). Detta gäller både om man ser på humanfysiologin, fynd med C14 samt studier på de drygt 200 levande naturfolk som gjort. Vi mår som bäst när vi får näring via animalier och vegetabilier. Det gäller dock att välja rätt sort och även se på mängden. Då måste givetvis klimatet även tas hänsyn till. Det finns spännande forskning gällande köttsubstitut. Vi får se vad framtiden erbjuder.

      /Patrick

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N