Home KOST & NÄRING DN skriver “Miljarder bortkastade på piller”….hm

DN skriver “Miljarder bortkastade på piller”….hm

2

Dagens Nyheter skriver i sin artikel ”Miljarder bortkastade på piller – Proteinpulver, vitaminpiller, fettförbrännare och fiskolja. Förra året köpte svenskarna kosttillskott för 2,4 miljarder kronor — det mesta bortkastade pengar enligt expertis.”  http://www.dn.se/nyheter/sverige/miljarder-bortkastade-pa-piller. Är det verkligen så att det är bortkastade pengar och vilken expertis säger det? Svaret på första frågan är enligt mig både ja och nej. Ja, en del kosttillskott är värdelösa men problematiken handlar mer om kvalitet än om sort med några få undantag. Svaret på den andra frågan är Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket. Ulla Beckman Sundh har varit anställd vid livsmedelsverket i 20 år och sitter även med i flera av EFSAS arbetsgrupper. EFSA  (European Food and Safety Athourity) är den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet som bildades år 2002. Ulla Beckman Sundh är helt klart kompetent och jag håller med henne i flera av hennes uttalanden, även de hon gjort tidigare i media. Emellertid finns det vissa uttalanden som jag anser vara helt fel och det finns andra (tunga) experter som säger precis tvärtom men mer om det längre ner i inlägget.

”För de allra flesta är det helt onödigt att äta kosttillskott av olika slag. Vi får ändå i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler från maten, även de bland oss som ibland syndar med matvanorna.” Kommentar: Låt oss titta på mitt inlägg om näringsbrister.  US Department of Agriculture, Agricultural Research Service (USDA), motsvarande vårt Jordbruksverk, har undersökt hur det ligger till med näringsstatusen bland USA:s befolkning över 12 år. Det är en skrämmande lista som visar att en stor del av befolkningen lider av brister på livsviktiga vitaminer, mineraler och spårämnen. Är det konstigt att vi är sjuka och har immunförsvar som inte klarar av att hantera bakterier, virus och svamp? Idag är många förkylda i flera veckor i sträck. Allvarliga sjukdomar och reproduktionsbesvär har blivit vardag. Listan nedan är helt klart delaktig i dagens hälsosituation.

9 % av USA:s befolkning har brist på selen
10 % järn
11 % vitamin B2
13 % vitamin B3
18 % vitamin B1
20 % vitamin B12
26 % vitamin B6
40 % folat (folsyra)
42 % D-vitamin
49 % C-vitamin
57 % magnesium
69 % kalcium
86 % E-vitamin
92 % kalium
92 % fiber

Motsvarande siffror för Sverige tror jag är marginellt bättre oavsett vad Livsmedelsverket påstår. Kan det vara så att kosttillskott är på sin plats?

”Inte ens den som hårdtränar behöver äta annat än vanlig mat. Ju mer man tränar, desto mer äter man och då får man ändå i sig de näringsämnen man behöver.” Kommentar: Låt oss titta på mitt inlägg om träning och kosttillskott. Forskare i USA hade i en studie med tävlingscyklister testat hur deras nivåer av F2-isoprostaner påverkades av antioxidanter. F2-isoprostaner är en form av markörer för oxidativ stress i kroppen och de är extremt bra mätare för just lipidperoxidation i kroppen. Den cyklistgrupp som fick Quercetin, C-vitamin och omega-3 dagligen (under endast två veckor!), före och under cyklingen hade signifikant reducerade nivåer av F2-isoprostaner i jämförelse med placebo-gruppen, det vill säga de personer som intog flavonoider, antioxiadanter och omega-3 hade betydligt lägre nivåer av oxidativ stress. Det är värt att tänka på om du vill undvika skador av fria radikaler i samband med träning vilket ofta översätts till förkyld efter några veckors träning. Resultatet är i och för sig värt att tänka på även om du inte tränar, jag tror som sagt att en genomsnittlig person idag har betydligt mer oxidativ stress i kroppen än vad som är önskvärt. En av de näringsfysiologer jag anser var bäst på ämnet vet jag alltid tar ett tillskott av antioxidanter precis innan sitt träningspass.

Räcker det med de antioxidanter som kroppen själv tillverkar? Mitt svar hade varit ja om du hade frågat mig för 15 000 år sedan. Med den enorma belastning när det gäller miljögifter, stress, dåliga kostvanor och en för hälsan dålig livsstil utbredd bland befolkningen, blir mitt svar: Nej, det räcker inte. En cigarett sägs förbruka 60 mg C-vitamin, tänk då vad en dag i stadens avgaser förbrukar när det gäller antioxidanter. Lägg därtill stress och dåliga kostvanor så skulle jag vilja påstå att mängden ”onaturliga” fria radikaler är på tok för stor för att vi med vårt interna antioxidantproduktionssystem ska kunna hantera det. Allvarliga besvär kopplade till oxidativ stress i relation till för lite antioxidanter sprider sig ju faktiskt som en löpeld i samhället. Kom ihåg att exempelvis en av våra största dödsorsaker, hjärtkärlbesvär beror på bland annat fria radikalers påverkan på kolesterol. Jag tror inte att vår genetiska uppsättning har hunnit med att utveckla ett försvar mot den enorma belastning som dagens livsstil ger upphov till. Det skulle vara intressant att höra vad Ulla Beckman Sundh har för syn på det.

”Om man äter preparat som riktar sig till utövare av kraftsporter riskerar man dessutom att få i sig ämnen som kan ge olika allvarliga biverkningar. Det förekommer att kosttillskott spetsas med anabola steroider. Speciellt måste man se upp om man handlar via internet.” Kommentar: Det här är ett ganska dåligt argument mot att lagliga kosttillskott skulle vara skadliga eftersom Ulla Beckman Sundh här talar om olagliga preparat. Det är nog få som argumenterar för att insmugglade anabola steroider är att rekommendera. Detta är en fråga om kvalitet och seriositet hos tillverkaren. Det handlar mindre om huruvida kosttillskott behövs eller inte eller om huruvida de gör nytta eller inte.

”Det är så mycket pengar i den här marknaden att det finns en del oseriösa aktörer.” Kommentar: Jag håller med Ulla Beckman Sundh till 100 % och det är därför jag är så otroligt noggrann och diskriminerande när jag väljer ut tillskott som ska ut till slutkund (eller som jag tar själv för den delen). 90-95 % av alla kosttillskott är faktiskt skräp. Jag talade för några år sedan med en av legotillverkarna för ett mycket mycket stort svenskt märke och han sade följande till mig: ”De bryr sig mest om marginal…kvalitet kanske inte är deras huvudfokus”. Det finns mycket pengar i den här branschen vilket givetvis drar till sig personer som inte bryr sig om kvalitet vilket dessvärre riskerar att göra människor sjuka istället för huvudsyftet, friska. Om man ser till siffrorna för år 2010 köpte vi kosttillskott för nästan 2,4 miljarder kronor varav mest lades på viktkontroll, nästan 510 miljoner kr. Här ser både Ulla Beckman Sundh och jag ett problem eftersom viktkontroll handlar om kombinationen hormonstatus, felaktig kvot mellan makronäringsämnen samt kaloriintag och väldigt lite om brister som kan åtgärdas med kosttillskott. Läs mer här och här.

”Sunt förnuft och vanlig mat räcker nästan alltid för att vi ska få i oss det som behövs…” Kommentar: Jag håller med Ulla Beckman Sundh att sunt förnuft är mycket viktigt och att mat är nummer ett när det gäller hälsan. Emellertid tror jag inte att vi med dagens kosthållning får i oss tillräckligt med mikronäringsämnen. Jag tror att en stor del av befolkningen får i sig mer så kallade tomma kalorier än vad som är hälsosamt och att betydligt mer näringsbrister förekommer än vad Ulla Beckman Sundh vill göra gällande. Låt oss anta att våra livsmedel innehåller allt vi behöver när det gäller mikronäringsämnen; spelar det egentligen någon roll när vi uppenbarligen inte äter som vi borde, oavsett hur mycket kunskap vi har och hur bra näringsstatusen i våra livsmedel är? Nej, det gör det inte om man ska vara pragmatisk. Dock tror jag inte att våra livsmedel innehåller tillräckligt med näring längre. Nedanstående studier och undersökningar talar för att det förekommer brister på mikronäringsämnen (även bland personer som äter allsidigt).

70 % av svenskarna anser att de äter allsidigt men endast cirka 30 % äter 500 gram frukt och grönt per dag och endast 7 % äter fisk tre gånger per vecka (Sifo 2010). En studie som undersökte näringsämnesstatus hos idrottare, vardagsmotionärer och stillasittande personer som alla åt allsidigt. Visade att varenda person som deltog i studien hade mellan 3-15 näringsbrister. Studien publicerades i Journal of the International Society of Sports Nutrition 2006, 3:51-55. British Nutrition Foundation’s Nutrition Bulletin 2010 studerade brittiska kvinnor och resultaten visade på brister på viktiga näringsämnen framförallt järn, D-vitamin, och folat samt för lågt intag av fet fisk, frukt och grönsaker.

Jag tror dock som sagt att de brister som både USDA och de ovan nämnda undersökningarna visar, inte bara beror på att vi äter ”tomma kalorier” utan på att våra livsmedel idag faktiskt inte innehåller alla de mikronäringsämnen de en gång gjort. Medical Research Council, England genomförde redan år 1999 en studie över hur mineralstatusen i olika grödor har förändrats mellan 1941-1999. Våra absolut viktigaste mineraler har minskat oroväckande mycket:

  • Kalium – 16 %
  • Magnesium  – 24 %
  • Järn  – 27 %
  • Kalcium  – 46 %
  • Natrium  – 49 %
  • Zink  – 59 %
  • Koppar  – 76 %

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har gjort analyser av långtidsförsök med höstvete som sträcker sig tillbaka till 1960-talet. Forskarna upptäckte ett kraftigt minskat innehåll av bland annat mineraler som järn, koppar, zink i åkerjorden.

Slutligen
En del av det Ulla Beckman Sundh säger och tidigare har sagt håller jag med om helt och hållet men jag tror att Ulla Beckman Sundh har en övertro på människors förmåga att äta sunt. Se vad din granne i kön i matvarubutiken lassar upp på bandet så förstår du vad jag menar eller läs undersökningarna nämnda ovan. Jag tror inte på Ulla Beckman Sundh när hon säger att vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler via maten. Siffrorna från den gigantiska myndigheten USDA i USA och de andra studierna i det här inlägget talar inte för det. Jag anser dessutom att Ulla Beckman Sundh har klumpat samman kraftsporttillskott spetsade med anabola steroider med tillskott av vitaminer och mineraler, vilket är synnerligen olyckligt eftersom de inte har ett dugg med varandra att göra. Jag tror, för övrigt, inte att Ulla Beckman Sundhs starkaste område är sportnutrition och näringsfysiologi för personer som idrottar. Det verkar vidare som om Ulla Beckman Sundh är ganska färgad av Livsmedelsverkets något föråldrade syn på RDI gällande mikronäringsämnen och kvoter för makronäringsämnen. Jag vet att Ulla Beckman Sundh är toxikolog och inte näringsfysiolog, biokemist eller molekylärbiolog. En toxikolog jobbar med att undersöka, bedöma och informera om hur kemiska ämnen skadar människor, olika levande organismer och den miljö de lever i.

Fråga dig själv om du strålar av vitalitet, är pigg, sover bra, har en mycket välfungerande mage och tarm, orkar arbeta en hel dag utan stimulantia som kaffe eller choklad, inte får en energidipp på eftermiddagen, inte har förkylningar som varar i flera veckor, orkar träna flera gånger i veckan, inte någonsin får sug på snabba kolhydrater, inte har ont i någon led eller i musklerna, inte lider av övervikt, inte lider av humörsrelaterade besvär, har optimala hormonnivåer, har bra HRV (Hjärtfrekvensvariabilitet), kan hoppa över en måltid utan att få besvär med energinivåerna, inte lider av någon metaboliskt relaterad sjukdom eller annan sjukdom, Om du svarar nej på ovanstående, prova då att ändra din kosthållning så att du äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer (inget jag rekommenderar dock). Om du fortfarande svarar nej på ovanstående efter att du har följt Livsmedelsverkets kostrekommendationer föreslår jag att du ändrar din kost till stenålderskost (den kommer inte att ha alla lösningar men troligtvis leda dig åt rätt håll från skräpmat.) Om du fortfarande, efter det, svarar nej på ovanstående tycker jag att du ska fundera på att ta kosttillskott. Det finns många näringsterapeuter som ser ”hälsomirakel” när de korrigerar näringsbrister med rätt kosttillskott (kvalitet och dos) som inte ändrad kosthållning har lyckats med.

PS. Hur var det med de andra experterna som sade precis tvärtom. Låt oss se vad en av dessa säger: Per Arne Öckerman, professor emeritus i klinisk kemi berättar om Bruce Ames och hans syn på kosttillskott: ”Bruce Ames är en av vår tids giganter på det medicinska fältet. Han är känd av alla forskare i medicin världen över för sina metoder att mäta påverkan på arvsanlagen och cancerogenitet. Han var också tidigt ute med en metodik för att mäta skador av fria radikaler. Nyligen har Bruce Ames publicerat ett arbete där han visar att för låga nivåer av essentiella näringsämnen, vilket bevisligen är vanligt i befolkningen, ökar risken för svåra sjukdomar som cancer och åderförkalkning. Det handlar om potentiella skador på arvsmassan, och Bruce Ames menar att [för låga nivåer av essentiella näringsämnen] spelar en tusenfalt större roll för befolkningen än den samlade effekten av alla bekämpningsmedel och tungmetaller. Bruce Ames rekommenderar därför kosttillskott till hela befolkningen och hävdar att detta skulle vara oerhört kostnadseffektivt, dvs. ge en kraftig sänkning av sjukligheten till en låg kostnad.”

Vem är Bruce Ames?
Bruce Ames är professor i biokemi och molekylärbiologi vid University of California, Berkeley, USA och är även så kallad Senior Scientist vid Children’s Hospital Oakland Research Institute. Han är även medlem av det prestigefulla National Academy of Science i USA. Bruce Ames har dessutom erhållit U.S. National Medal of Science samt att hans över 450 vetenskapliga publikationer har resulterat i han varit nummer 23 i listan över de hundra mest citerade forskarna i världen (alla vetenskaper inkluderat) i över en tioårsperiod. Bruce Ames är utan tvekan en världsauktoritet inom medicin och en världens mest ansedda forskare när det gäller biokemi och molekylärbiologi – en världsmästare helt enkelt. Jag lovar att det är bättre att lita på Bruce Ames än din icke-forskande läkare, vårdcentral, barnmorska, livsmedelsverket, vän, granne, tidning, magasin eller arbetskollega när de säger ”Du behöver inte ta tillskott av vitaminer och mineraler om du äter allsidigt”. Deras välmenande men felaktiga råd kan kosta dig din hälsa på sikt

PS2. Observera att kosttillskott ska absolut av absolut högsta kvalitet, inte syntetiska isolerade vitaminer och mineraler som ex Mivitotal eller apotekets lågkvalitetsprodukter; då är det bättre att vara utan.  Läs vilka jag rekommenderar här.

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/vitamintillskott-kan-ge-tidigare-dod

Comment(2)

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERFEKTHÄLSA.SE

Perfekthälsa.se är dina hälsonyheter på nätet med det senaste inom fysisk och psykisk hälsa. Det är även bloggen för hälsoboken PXP – Ditt bästa jag.

KÖP PXP – DITT BÄSTA JAG

"Jag tyckte PXP – Ditt bästa jag var grymt bra, bästa jag läst! Boken tog verkligen upp allt och nu har jag alla verktyg samlade för att optimera mitt liv." /Micke N